Skocz do zawartości

G20 330i LCI - nowa konfiguracja do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można pisać całe elaboraty na temat zagrożenia ze strony keyless i tego że otwieranie bezkluczykowe jest niepotrzebne i otwieranie nogą także.

A prawda jest taka, że w dzisiejszych czasach samochód bez systemu bezkluczykowego jest anachronizmem, jest to bardzo przydatne i ułatwiające życie, otwieranie z kopa także.

Co do keyless w większości nowych modeli samochodów to jest już zupełnie co innego niż kilka lat temu. Po wyjściu z samochodu kluczyk się usypia, w momencie oddalania się od samochodu system się blokuje. Do tego jest zmienne kodowanie. Mogę się jedynie zgodzić z tym, że w starszych modelach nie było tych zabezpieczeń.

Edytowane przez Lukas68

• Odpowiedzi 113
  • Wyświetleń 7,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Schnaider
    Schnaider

Otwieranie klapy gestem dla osoby znającej temat, to żaden wyczyn i nie trzeba machać nogą. Symulacja kopnięcia i wszystko działa jak należy, więc sam gest jest przydatny.

• Po co szyberdach? Żeby woda się lała do kabiny prędzej czy później? Żeby go smarować co 2 tygodnie bo skrzeczy gorzej niż moja baba? Jak nasmarijesz to i tak pyka czasami na nierównościach. Ja kupiłem

• komoornik
    komoornik

Są inne metody zabezpieczenia przed kradzieżą, nie tylko dla takich metod jak na walizkę. Masakra żeby z takiego elementu komfortu rezygnować, potem człowiek szuka czegoś na rynku wtórnym a tam takie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Moderatorzy
Godzinę temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

a kopniak to gadżet i zbędna fanaberia.

Bo Ty tak uważasz? LOL.

Skończ temat bo zaczynasz być męczący, to że nie potrafisz korzystać z otwierania nogą i robisz w tym celu jogę to tylko twój problem. Temat uważam za wyczerpany, następne wywody z IDZD będą usuwane. Jeśli ktoś ma do dodania posty na temat konfiguracji a nie przepisów na życie bez komfortowego dostępu to zapraszam.

Opublikowano

Fajnie ze mamy takie problemy :). Gdyby ktoś popatrzył na tą całą rozmowę z boku to by głośno chyba westchnął. Myślę że nie jest żadnym wyzwaniem idąc do auta i z 8 metrów trzymając rękę w kieszeni wcisnąć odpowiedni przycisk w pilocie od otwierania drzwi. Nawet dla mężczyzny wychodzącego ze sklepu i niosącego dwie reklamówki wypchane to można je obie chwycić na chwilę w jedną dłoń i otworzyć ręka bagażnik. Trochę tak na siłę robimy z siebie kaleki. Kto ma i sobie chwali to bardzo fajnie, kto nie ma i sprawnie sobie bez tego radzi to jeszcze lepiej. Przynajmniej ogarnia trudne sytuację ;).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

Mi się na myjni nigdy przypadkowo nie otworzyła klapa. Jest to na szczęście chyba na tyle mądrze zrobione, że stopa musi być nieco bliżej czujnika. Tj. trzeba ją unieść.

Dokładnie tak, żeby otworzyć trzeba dość precyzyjnie kopnąć pod zderzak. Nie widziałem żeby ktoś tak robił przy myciu, samo podejście pod tylny zderzak nie otworzy "kufra"... No chyba że jest coś nie tak z czułością lub montażem czujnika w co szczerze wątpię.

Edytowane przez macste

Opublikowano
12 godzin temu, macste napisał(a):

Dokładnie tak, żeby otworzyć trzeba dość precyzyjnie kopnąć pod zderzak. Nie widziałem żeby ktoś tak robił przy myciu, samo podejście pod tylny zderzak nie otworzy "kufra"... No chyba że jest coś nie tak z czułością lub montażem czujnika w co szczerze wątpię.

Podczas mycia sama struga wody otwierała mi bagażnik, żeby tylko w jednym samochodzie. Z innej beczki to często widzę, że ludzie mają problem z tym otwieraniem z nogi i narzekają. O dziwo w każdym samochodzie jaki miałem to naprawdę działało, robiłem taki ruch pod auto i w bok i zawsze otwierało się. Szczerze to zakochany jestem też w otwieranej szybie bagażnika w toruingu, to jest świetne. Jak mam rowery na haku, żeby ich nie spuszczać do pozycji otwierania klapy, lub jak coś trzeba dopchać pod sufit do bagażnika. Oby tego nie wykastrowali, bo nikt inny tego nie ma.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W dwóch autach które myję sam i mają otwieranie na ruchy nogą nic się takiego nigdy nie stało. Coś źle skalibrowane, w sumie dziwne bo czujniki bardzo proste.

Dla mnie bardzo przydatna sprawa ale kto co lubi i używa. Na pewno można bez tego żyć ?

Opublikowano
3 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Podczas mycia sama struga wody otwierała mi bagażnik, żeby tylko w jednym samochodzie.

Dziwne, u mnie wodą jeszcze tego nie udało mi się wywołać. Co innego przy osuszaniu ręcznikiem czy woskowaniu ;)

Opublikowano
3 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Podczas mycia sama struga wody otwierała mi bagażnik, żeby tylko w jednym samochodzie. Z innej beczki to często widzę, że ludzie mają problem z tym otwieraniem z nogi i narzekają. O dziwo w każdym samochodzie jaki miałem to naprawdę działało, robiłem taki ruch pod auto i w bok i zawsze otwierało się. Szczerze to zakochany jestem też w otwieranej szybie bagażnika w toruingu, to jest świetne. Jak mam rowery na haku, żeby ich nie spuszczać do pozycji otwierania klapy, lub jak coś trzeba dopchać pod sufit do bagażnika. Oby tego nie wykastrowali, bo nikt inny tego nie ma.

Coś w takim razie było nie tak w twoim A5 bo u mnie w A4 nigdy nie miałem takiego przypadku na myjni. Co do tylnej szyby w BMW to się w 100% zgadzam, super patent ale w nowej 5 już tego nie ma więc obawiam się ze patent na wylocie.

Edytowane przez proarnes

Opublikowano

A szkoda. Mega pomocne. POmaga wykorzystać 100%bagażnika w pudłach wakacyjnych...

Opublikowano
5 godzin temu, proarnes napisał(a):

Coś w takim razie było nie tak w twoim A5 bo u mnie w A4 nigdy nie miałem takiego przypadku na myjni. Co do tylnej szyby w BMW to się w 100% zgadzam, super patent ale w nowej 5 już tego nie ma więc obawiam się ze patent na wylocie.

Nie tylko tam miałem z tym problem. Może myje samochód w taki sposób, że to potrafię wywołać xD

Opublikowano

Może tworzysz wokół siebie taką magnetyczną aurę... Ręce, które otwierają bagażniki...?

Opublikowano
2 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nie tylko tam miałem z tym problem. Może myje samochód w taki sposób, że to potrafię wywołać xD

Pewnie przy myciu odstawiasz te akrobatyczne tańce o których kolega pisał wcześniej :)

Opublikowano
W dniu 6.04.2026 o 15:59, komoornik napisał(a):

Są inne metody zabezpieczenia przed kradzieżą, nie tylko dla takich metod jak na walizkę.

Masakra żeby z takiego elementu komfortu rezygnować, potem człowiek szuka czegoś na rynku wtórnym a tam takie wybrakowane egzemplarze ?

Ja te inne metody też mam zastosowane. Niemniej im więcej metod tym ryzyko kradzieży niższe. Należę do tych osób którzy mieli przykre doświadczenie zobaczyć puste miejsce parkingowe i prawie cały dzień spędzony na komisariacie zgłaszając kradzież pojazdu.