Skocz do zawartości

G20 330i LCI - nowa konfiguracja do oceny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, darosso napisał(a):

Sprzedawca BMW w ASO odradzał mi ładowarkę bezprzewodową. Nie brałem też pakietu komfortowego żeby całkowicie wykluczyć kradzież na walizkę.

Są inne metody zabezpieczenia przed kradzieżą, nie tylko dla takich metod jak na walizkę.

Masakra żeby z takiego elementu komfortu rezygnować, potem człowiek szuka czegoś na rynku wtórnym a tam takie wybrakowane egzemplarze ?

• Odpowiedzi 113
  • Wyświetleń 7,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Schnaider
    Schnaider

Otwieranie klapy gestem dla osoby znającej temat, to żaden wyczyn i nie trzeba machać nogą. Symulacja kopnięcia i wszystko działa jak należy, więc sam gest jest przydatny.

• Po co szyberdach? Żeby woda się lała do kabiny prędzej czy później? Żeby go smarować co 2 tygodnie bo skrzeczy gorzej niż moja baba? Jak nasmarijesz to i tak pyka czasami na nierównościach. Ja kupiłem

• komoornik
    komoornik

Są inne metody zabezpieczenia przed kradzieżą, nie tylko dla takich metod jak na walizkę. Masakra żeby z takiego elementu komfortu rezygnować, potem człowiek szuka czegoś na rynku wtórnym a tam takie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
14 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Co do komfortu bym polemizował, bo b58 kulturą pracy zabija b48. Przy adaptacyjnym zawieszeniu chyba różnicy w komforcie zawieszenia nie ma, albo minimalna różnica. Zgodzę się, że więcej spali, ale średnio licząc przy normalnej jeździe to będzie z 1 litra paliwa różnicy.

340i ma inny twardszy i obniżony zawias = niższy komfort resorowania. Inną sprawą jest czy przy szybszej jeździe jest lepiej... jest (coś za coś).

B58 przy eco może będzie litr więcej ale im bardziej dynamicznie tym wyższa różnica. Średnia z dużych dystansów ludziom wychodzi ok. 2l różnicy.

Opublikowano
5 minut temu, macste napisał(a):

340i ma inny twardszy i obniżony zawias = niższy komfort resorowania. Inną sprawą jest czy przy szybszej jeździe jest lepiej... jest (coś za coś).

B58 przy eco może będzie litr więcej ale im bardziej dynamicznie tym wyższa różnica. Średnia z dużych dystansów ludziom wychodzi ok. 2l różnicy.

Nie wiem czy masz LCI czy LCI2, ale w LCI2 były zmiany w zawieszeniu i jest bardziej komfortowe. Ja jak porównywałem m340i z adaptacyjnym na kołach 19 bez RFT do 330i z adaptacyjnym na kołach 19 z RFT, to różnicy nie było żadnej w trybie komfort. Może gdyby 330i był też na oponach bez RFT to byłaby jakaś różnica w komforcie na plus dla 330i. Pisze o wersjach LCI2. Ale prawda jest taka, że każdy ma inne odczucia i najlepiej samemu sprawdzić.

Opublikowano
3 minuty temu, komoornik napisał(a):

Są inne metody zabezpieczenia przed kradzieżą, nie tylko dla takich metod jak na walizkę.

Masakra żeby z takiego elementu komfortu rezygnować, potem człowiek szuka czegoś na rynku wtórnym a tam takie wybrakowane egzemplarze ?

Tylko to kolejne koszty dopłacasz za dostęp komfortowy, aby potem płacić za zabezpieczenie samochodu. U mnie jest nawyk zamykania samochodu z kluczyka, więc nie płacze. Najlepsze zabezpieczenie to leasing + gap fakturowy, ale co po leasingu jak chcesz pojeździć dłużej? Jakby to tak nie traciło na wartości to bym kupił Alpinę B3 + dolozył modyfikacje xD

Opublikowano
44 minuty temu, Lukas68 napisał(a):

Co do komfortu bym polemizował, bo b58 kulturą pracy zabija b48. Przy adaptacyjnym zawieszeniu chyba różnicy w komforcie zawieszenia nie ma, albo minimalna różnica. Zgodzę się, że więcej spali, ale średnio licząc przy normalnej jeździe to będzie z 1 litra paliwa różnicy.

A czy w M340i wydech nie jest głośniejszy niż w 330i?

Dla przykładu, jeździłem 320i i 330i. W pierwszym przy normalnej jeździe wydech był praktycznie niesłyszalny. W drugim w trybie Comfort nawet przy lekkim dodaniu gazu słychać taki delikatny basowy pomruk. Moim zdaniem glośność wydechu w 330i to już max jeśli chodzi o komfort w codziennej jeździe.

Edytowane przez poczatkujacygrajek

Opublikowano
11 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Tylko to kolejne koszty dopłacasz za dostęp komfortowy, aby potem płacić za zabezpieczenie samochodu. U mnie jest nawyk zamykania samochodu z kluczyka, więc nie płacze. Najlepsze zabezpieczenie to leasing + gap fakturowy, ale co po leasingu jak chcesz pojeździć dłużej? Jakby to tak nie traciło na wartości to bym kupił Alpinę B3 + dolozył modyfikacje xD

Brak keylessa to nie remedium na wszelkie opcje kradzieży.

Pomijając już fakt że w rzeczywistości kluczyk pozostawiany bez ruchu się usypia i nie można "przedłużyć" jego sygnału - a aby spać spokojnie wcale nie trzeba płacić za zabezpieczenia, wystarczy trzymać kluczyk w jakiejś klatce Faradaya.

Do tego oczywiście trzeba mieć realny scenariusz takiej kradzieży - czyli nie mieszkać w bloku ?

W skrócie - poszła wielka fama i sprzedawcy sprzedają klientom jakieś bajki o tym jak to brak keylessa to wielkie bezpieczeństwo.

Opublikowano
2 minuty temu, komoornik napisał(a):

Brak keylessa to nie remedium na wszelkie opcje kradzieży.

Pomijając już fakt że w rzeczywistości kluczyk pozostawiany bez ruchu się usypia i nie można "przedłużyć" jego sygnału - a aby spać spokojnie wcale nie trzeba płacić za zabezpieczenia, wystarczy trzymać kluczyk w jakiejś klatce Faradaya.

Do tego oczywiście trzeba mieć realny scenariusz takiej kradzieży - czyli nie mieszkać w bloku ?

W skrócie - poszła wielka fama i sprzedawcy sprzedają klientom jakieś bajki o tym jak to brak keylessa to wielkie bezpieczeństwo.

W KRK spod M1 ukradli kilka samochodów znajomym w tym nowe BMW z keylessem :D Wychodzisz z samochodu, jeden gość za Tobą idzie, drugi pod samochodem. Wchodzisz zrobić zakupy spożywcze, wiec wiadomo, że będziesz dłużej w sklepie. Ten co idzie za Tobą łapie sygnał z kluczyka, gość pod samochodem go przechwytuje. W dziele X5 G05 czytałem, że komuś zawineli auto jak był w restauracji, wiec różne miejsca wchodzą w grę.

Etui z farradayem to absurd :) Jesteś na mieście to aby dostać się do samochodu, trzeba wyjąc kluczyk z etui = czynność równie wymagająca, co sięgniecie po kluczyk i otwarcie manualnie.

Co jest super nie keyless, ale digital key z telefonu/smart zegarka super :)

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
15 minut temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

A czy w M340i wydech nie jest głośniejszy niż w 330i?

Dla przykładu, jeździłem 320i i 330i. W pierwszym przy normalnej jeździe wydech był praktycznie niesłyszalny. W drugim w trybie Comfort nawet przy lekkim dodaniu gazu słychać taki delikatny basowy pomruk. Moim zdaniem glośność wydechu w 330i to już max jeśli chodzi o komfort w codziennej jeździe.

Wyłaczysz Iconic sounds w comforcie w 340i jest bardzo cicho, bo nic nie podbija głośności. Wręcz ciszej niż w randomowym dieslu 2.0 TDI ;) Popsy generuje iconic sounds z głosników, który jest w słabszych wersjach jak masz pakiet m pro z tego co pamięta.

Opublikowano
12 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Popsy generuje iconic sounds z głosników, który jest w słabszych wersjach jak masz pakiet m pro z tego co pamięta.

W obu testówkach miałem wyłączone Iconic Sounds. W 330i było głośniej niż w 320i. Zastanawiam się, czy w M340i nie jest jeszcze głośniej.

Nie jestem pewien skąd ta różnica. Doczytałem jedynie na reddicie, że od któregoś roku w 320i nie ma ruchomych klap "otwierających" wydech. Może testówka 330i miała je zepsute albo zmodyfikowane tak, by były na stałe otwarte? A może nawet przy ich zamknięciu nie jest tak cicho, jakby ich w ogóle nie było?

Opublikowano

4 minuty temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

W obu testówkach miałem wyłączone Iconic Sounds. W 330i było głośniej niż w 320i. Zastanawiam się, czy w M340i nie jest jeszcze głośniej.

Nie jestem pewien skąd ta różnica. Doczytałem jedynie na reddicie, że od któregoś roku w 320i nie ma ruchomych klap "otwierających" wydech. Może testówka 330i miała je zepsute albo zmodyfikowane tak, by były na stałe otwarte? A może nawet przy ich zamknięciu nie jest tak cicho, jakby ich w ogóle nie było?

Wydech masz otwarty tylko na P, R i N. Jak dasz D klapa się zamyka, jak wyłaczysz iconic sound to sie nawet nie otworzy. W codziennej jeździe męczący hałas idzie od opon, a nie wydechu ;) Na stronie BMW jest hałas db postojowy i w czasie jazdy można poczytać.

Opublikowano
17 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Zawsze jest AC od kradzieży w razie czego. Trochę lipa rezygnować z keylessa, który jest jedną z wygodniejszych rzeczy w nowych samochodach moim zdaniem. To już wolałbym raz na jakiś czas wkladać kluczyk to zabezpieczającego etui, choć osobiście nigdy tego nie robiłem a jeżdzę już ponad 8 lat samochodami z takim systemem.
A tak na zdrowy, chłopski rozum to kradzież "na walizkę pod M1" to technicznie wydaje mi się nie taka prostra sprawa. Urządzenia chyba musiałby mieć znaczące rozmiary żeby zapewnić odpowiedni zasięg sygnału, bo mówimy jednak o sporych odległościach, murach itd. Co innego zawinięcie samochodu spod domu gdzie jest max. kilka/kilkanaście metrów. Tak czy inaczej ja o takich przypadkach nie słyszałem

Opublikowano
7 minut temu, proarnes napisał(a):

Zawsze jest AC od kradzieży w razie czego. Trochę lipa rezygnować z keylessa, który jest jedną z wygodniejszych rzeczy w nowych samochodach moim zdaniem. To już wolałbym raz na jakiś czas wkladać kluczyk to zabezpieczającego etui, choć osobiście nigdy tego nie robiłem a jeżdzę już ponad 8 lat samochodami z takim systemem.
A tak na zdrowy, chłopski rozum to kradzież "na walizkę pod M1" to technicznie wydaje mi się nie taka prostra sprawa. Urządzenia chyba musiałby mieć znaczące rozmiary żeby zapewnić odpowiedni zasięg sygnału, bo mówimy jednak o sporych odległościach, murach itd. Co innego zawinięcie samochodu spod domu gdzie jest max. kilka/kilkanaście metrów. Tak czy inaczej ja o takich przypadkach nie słyszałem

Zasięg zależy od jakości sprzętu używanego przez złodziei, który składa się z dwóch modułów:

• Odbiornik (blisko kluczyka): Złodziej musi podejść do właściciela kluczyka na odległość od kilku do kilkunastu metrów (często wystarczy przejście obok w alejce sklepowej lub stanie w kolejce), aby przechwycić sygnał z kieszeni lub torebki.

• Nadajnik (blisko auta): Przechwycony sygnał jest przesyłany radiowo do drugiego urządzenia znajdującego się przy samochodzie. Zasięg przesyłu między tymi dwoma urządzeniami może wynosić nawet kilkaset metrów

Kradzież liczy się jak całką, przepadają wszystkie zniżki z AC.

Opublikowano

Nie wspominając o tym, że po 2-3 latach dostajemy 30-35% tego co zapłaciliśmy, a w międzyczasie ceny nówek pójdą do góry o kolejne 5-10%.

I co sobie wtedy kupimy w miejsce naszej zadbanej, skradzionej sztuki? Nowe auto z dopłatą kilkudziesięciu tysięcy czy wypierdzianą używkę za to co dostaniemy z AC?

Klucz do G20 jest na szczęście smukły (nie tak pękaty jak do C klasy) i nie jest problemem nosić go w kieszeni spodni, a ruch ręką i wymacanie przycisku zajmuje moment.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bez przesady z tymi 30-35%... Jak sprzedawałem 11letnią F30 328i w bdb stanie dostałem 30%. 2 lata wg ubezpieczyciela to prawie 80% wartości początkowej (M340i)...

Opublikowano
21 minut temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Nie wspominając o tym, że po 2-3 latach dostajemy 30-35% tego co zapłaciliśmy, a w międzyczasie ceny nówek pójdą do góry o kolejne 5-10%.

I co sobie wtedy kupimy w miejsce naszej zadbanej, skradzionej sztuki? Nowe auto z dopłatą kilkudziesięciu tysięcy czy wypierdzianą używkę za to co dostaniemy z AC?

Klucz do G20 jest na szczęście smukły (nie tak pękaty jak do C klasy) i nie jest problemem nosić go w kieszeni spodni, a ruch ręką i wymacanie przycisku zajmuje moment.

Słowo klucz- GAP.

Opublikowano

Ja mam dostęp komfortowy, ale kluczyk ostatni raz miałem ze sobą chyba z półtora miesiąca temu. Otwieram tylko apple watchem albo telefonem. Natomiast gdybym nosił kluczyk, to pewnie bym miał jakieś obawy, jeżeli proceder działa tak, jak napisał Grzegorz.

Opublikowano
3 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Zasięg zależy od jakości sprzętu używanego przez złodziei, który składa się z dwóch modułów:

• Odbiornik (blisko kluczyka): Złodziej musi podejść do właściciela kluczyka na odległość od kilku do kilkunastu metrów (często wystarczy przejście obok w alejce sklepowej lub stanie w kolejce), aby przechwycić sygnał z kieszeni lub torebki.

• Nadajnik (blisko auta): Przechwycony sygnał jest przesyłany radiowo do drugiego urządzenia znajdującego się przy samochodzie. Zasięg przesyłu między tymi dwoma urządzeniami może wynosić nawet kilkaset metrów

Kradzież liczy się jak całką, przepadają wszystkie zniżki z AC.

12 minut temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Ja rozumiem ze to jest technicznie możliwe przy pewnych warunkach ale przesyłanie sygnału na kilkadziesiąt metrów i wiecej wymaga juz zazwyczaj jakichś anten co może rodzić problemy dla złodzieja :) To są moim zdaniem bardzo, bardzo sporadyczne przypadki w praktyce bo nie słychać o tym mocno (w odróżnieniu od kradzieży spod domu) a keyless jest już właściwie standardem w większości samochodów. Więc jak dla mnie trochę naciągane argumenty (nie mówiąc o tym o 30-35% wartości samochodu po 2-3 latach) żeby utrudniać sobie codzienne życie i rezygnować z funkcjonalnych udogodnięń. To nie chodzi tylko o otwieranie drzwi ale też bagażnika jak idziesz z zakupami itd. Każdy jednak podchodzi do tematu inaczej i użytkuje też samochód w inny sposób wiec rozumiem że mogą być różne spojrzenia.

Opublikowano
1 minutę temu, proarnes napisał(a):

ale też bagażnika jak idziesz z zakupami

Dla mnie to jest właśnie najbardziej naciągany argument "za" keylessem.

Ile razy targałeś ciężkie zakupy w obu rękach jak podchodziłes do samochodu, że problemem było sięgnięcie i wymacanie kluczyka w kieszeni?

Ja jak mam mniejsze zakupy, to żadnym problemem nie jest otworzenie klapy ręcznie. Jak mam większe, to kulturalnie podjeżdżam z wózkiem pod samo auto.

I tak, 30-35% po dwóch latach jest realne. Wystarczy wyjechać z salonu i już tracisz minimum 15. Ja wiem, że przez Covid przez moment była sytuacja, że używki można było sprzedać nawet drożej niż nowe, ale teraz już tej sytuacji nie mamy. Wejdź na otomoto i zobacz po ile chodzą takie trzylatki (tylko nie wyskakuj mi z aukcjami z wysokimi cenami, które wiszą od miesięcy). Już nie mówiąc o problemach (choćby ponowny zakup, oczekiwanie na produkcję, rejestracja, itp.) i nerwach związanych z ewentualną kradzieżą.

Opublikowano

Klapa elektryczna w sedanie dla mnie też tzw mała rzecz, a bardzo cieszy :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
20 minut temu, proarnes napisał(a):

Ja rozumiem ze to jest technicznie możliwe przy pewnych warunkach ale przesyłanie sygnału na kilkadziesiąt metrów i wiecej wymaga juz zazwyczaj jakichś anten co może rodzić problemy dla złodzieja :) To są moim zdaniem bardzo, bardzo sporadyczne przypadki w praktyce bo nie słychać o tym mocno (w odróżnieniu od kradzieży spod domu) a keyless jest już właściwie standardem w większości samochodów. Więc jak dla mnie trochę naciągane argumenty (nie mówiąc o tym o 30-35% wartości samochodu po 2-3 latach) żeby utrudniać sobie codzienne życie i rezygnować z funkcjonalnych udogodnięń. To nie chodzi tylko o otwieranie drzwi ale też bagażnika jak idziesz z zakupami itd. Każdy jednak podchodzi do tematu inaczej i użytkuje też samochód w inny sposób wiec rozumiem że mogą być różne spojrzenia.

Przy kilkukrotnym odbijaniu sygnału dodają się opóźnienia, które finalnie uniemożliwiają otwarcie w ten sposób. Czyli odowiednie wzmocnienie i czuły odbiornik ale to nie mogą być duże odległości. To ponoć odróżnia nowsza generację zabezpieczeń i utrudnia życie złodziejom. Po drugie jednak różnica w kradzieżach Audi, Mazda...a BMW to przepaść. Nie słyszałem kiedykolwiek, żeby ukradli 3er. Pewnie tak było ale jest to bardzo rzadkie zjawisko...

Z ciekawostek... jak mi ukradli roczne Audi A4 w 2014r to mi sam policjant poradził... "kupi pan BMW trójkę to nie ukradną". No i tak 3dni po kradzieży jeździłem demo 328i :), 2,5mca później jeździłem swoją. Fakt że miała dwa mega zabezpieczenia, w tym gannet do trackingu w razie "K"... życie.

Opublikowano
21 minut temu, macste napisał(a):

Przy kilkukrotnym odbijaniu sygnału dodają się opóźnienia, które finalnie uniemożliwiają otwarcie w ten sposób. Czyli odowiednie wzmocnienie i czuły odbiornik ale to nie mogą być duże odległości. To ponoć odróżnia nowsza generację zabezpieczeń i utrudnia życie złodziejom. Po drugie jednak różnica w kradzieżach Audi, Mazda...a BMW to przepaść. Nie słyszałem kiedykolwiek, żeby ukradli 3er. Pewnie tak było ale jest to bardzo rzadkie zjawisko...

Z ciekawostek... jak mi ukradli roczne Audi A4 w 2014r to mi sam policjant poradził... "kupi pan BMW trójkę to nie ukradną". No i tak 3dni po kradzieży jeździłem demo 328i :), 2,5mca później jeździłem swoją. Fakt że miała dwa mega zabezpieczenia, w tym gannet do trackingu w razie "K"... życie.

image.png

image.png

Opublikowano
Godzinę temu, komoornik napisał(a):

Słowo klucz- GAP.

Można mieć tylko w czasie finansowania. Jak samochód Twój nie masz opcji wykupić, więc słowo klucz nie działa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
51 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Można mieć tylko w czasie finansowania. Jak samochód Twój nie masz opcji wykupić, więc słowo klucz nie działa.

Też tak myślałem, mam wykupiony GAP jako osoba prywatna. Można.

Opublikowano
1 minutę temu, macste napisał(a):

Też tak myślałem, mam wykupiony GAP jako osoba prywatna. Można.

Wiem że jest, ale w A5 po wykupie mi powiedzieli, że nie dadzą GAP na kilkuletni samochód... Może tam było dawniej i się zmieniło to się muszę zorientować.