Skocz do zawartości

Filtr kabinowy - Wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie trzeba sprawdzić, ale tam chyba jest tylko ogólny serwis + olejowy i hamulce...?

Opublikowano

Mam pytanie czy w G31 jest jakiś dostęp do parownika aby wpuścić środę do odgrzybiania ? W E90 zawsze to robiłem przy wymianie filtra a tutaj nie wiem gdzie jest i czy jest łatwo dostęp i czy tez tak należy robić ?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wymieniałem już dawno temu i wszystko u mnie ok, ale taki biuletyn znalazłem, może się komuś przydać.

xxif92mov6hca7uyvpia.jpg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze warto dodać do pierwszego posta, że potrzebujemy torxa T20 aby wykręcić śruby trzymające osłonę do filtra.

• 1 rok później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zakładam zwykłe papierowe, bo nie zauważyłem na nich włókien. Na tych droższych włókna połyskują jakby wata szklana. 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

W jednym z tutoriali zalecają włączenie recyrkulacji powietrza aby nie naruszyć klapek w okolicach filtra. Zwracacie uwagę na to podczas wymiany ?

)

Opublikowano
50 minut temu, Poli1964 napisał(a):

W jednym z tutoriali zalecają włączenie recyrkulacji powietrza aby nie naruszyć klapek w okolicach filtra. Zwracacie uwagę na to podczas wymiany ?

)

Wymieniłem ten filtr 3 razy bez tej wiedzy i niczego nie zepsułem, przecież otwarta klapa nie opiera się o filtr, a jakby się opierała to byłyby trudności z wyjęciem filtra. 

Opublikowano

Tak na marginesie, 550 zł za filtr kabinowy to trochę za dużo, patrząc na to czym to jest. Poleca ktoś zamiennik czy faktycznie brać oryginał?

Opublikowano

MANN i zgodnie z instrukcją należy włączyć recyrkulację.

Opublikowano
2 godziny temu, fpopek napisał(a):

MANN i zgodnie z instrukcją należy włączyć recyrkulację.

W jakiej instrukcji? W Workshop Service Manual dla G20 nie ma nic takiego.

W pierwszym poście w tym wątku masz screenshoty.

Jeżeli chodzi o sam filtr to Filtron węglowy kosztuje 50 zł 😄

Właścicielem Filtrona jest MANN i oni często produkują dla nich w Polsce.

Porównywałem z bliska nowy filtr oleju BMW OEM i Filtrona i gołym okiem nie widziałem żadnej różnicy oprócz wytłoczonego logo i innego pudełka. I z tego co pamiętam oba były zrobione w Polsce (pewnie w tej samej fabryce).

Materiał z labu Filtrona:

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

IMG_0138.thumb.jpeg.c533649fca05c01f60e3bee493263ae5.jpegIMG_0139.thumb.jpeg.dfd8e08e887aac488300cc83cbf76067.jpeg 

Opublikowano

@fpopek hmm, ale to co wkeileś to nie wygląda na G20.

Tu masz G20:

spacer.png

EDIT: 

znalazłem na bimmerpost, może faktycznie lepiej to zrobić. 

spacer.png

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Czy ktoś wie czy w LCI I LCI2 jest to również wymagane?

Opublikowano

Gwarantuję że 99% garażowych majsterkowiczów którzy to sobie wymieniali, nigdy się recyrkulacją nie bawili i ich auta jakoś nie wybuchły, w tym moje hehe, serio papierowym/węglowym filtrem można coś uszkodzić? Chociaż to by tłumaczyło czemu ludziom słabo klima chłodzi w G30/31.. 😅

Screenshot2025-10-11at15-08-12Filtrkabinowy-Wymiana-strona2-G20G21G80G81-BMWKlubPolska-Oficjalneforum.png.707b9899af72c1ed9937e23a0a499d5f.png

Na górze jest napisane że air flap ma być otwarty podczas instalacji.
A na dole jest napisane że air flap ma być zamknięty podczas instalacji.
GG. Idę sobie walnąć kielona żeby zrozumieć co autor miał na myśli, jak z Trenami Kochanowskiego na lekcjach polaka.

Opublikowano
12 minut temu, Markok napisał(a):

Gwarantuję że 99% garażowych majsterkowiczów którzy to sobie wymieniali, nigdy się recyrkulacją nie bawili i ich auta jakoś nie wybuchły

Jak widać nawet same BMW tego nie przewidziało, bo w service manualu dla g20 tego nie umieścili. 

Dopiero po czasie wysłali notkę do serwisów.

Widocznie trzeba mieć pecha, żeby uszkodzić tę klapkę.

Tak jak piszesz, podejrzewam że 90% osób tego nie robi. 

Ciekawe czy polskie ASO o tym wiedzą 😅

Opublikowano

Wiedzą, bo mają to w zaktualizowanym TIS (po publikacji SIB). 
G30/31 to nie dotyczy.

Edytowane przez fpopek

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mi się oczywiście udało obrócić klapkę przy wkładaniu filtra bez włączenia obiegu zamkniętego... Po wyjęciu i uruchomieniu trybu serwisowego klapka wraca do życia i powtórny montaż po uruchomieniu obiegu zamkniętego filtr prawidłowo wchodzi bez blokowania klapki.

Wsadziłem Valeo Protect Max ale ma on inny wygląd niż Valeo BMW, i jest sporo lżejszy. Oryginał BMW wygląda solidniej i jest dwukierunkowy na co wskazuje strzałka w obie strony. 64 zł a 320 zł to spora różnica. 

Opublikowano
W dniu 11.10.2025 o 15:33, rzaba napisał(a):

Jak widać nawet same BMW tego nie przewidziało, bo w service manualu dla g20 tego nie umieścili. 

Dopiero po czasie wysłali notkę do serwisów.

Widocznie trzeba mieć pecha, żeby uszkodzić tę klapkę.

Tak jak piszesz, podejrzewam że 90% osób tego nie robi. 

Ciekawe czy polskie ASO o tym wiedzą 😅

U mnie to sie zdarzyło w ASO 

Poprawili za free ale podjechałem do nich z tutorialem 😉

Pozdrawiam,

47