Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maciek_w napisał(a):

Dealer przy wydaniu jasno powiedział: nie ruszaj… no cóż. Poczekam do przeglądu po dotarciu, zobaczę, co w serwisie mogą poradzić (może dadzą się namówić na przesunięcie pstryczka…)

Tak teraz pomyślałem, że przecież active sound można wyłączyć guzikiem przy lewarku skrzyni a jeśli nie chce Ci się tego robić za każdym razem to możesz ustawić sobie np. pod guzikiem M1 razem z ustawieniami silnika, zawiasu, skrzyni, tam jest też active sound można dać na off. Ja zawsze jak odpalam auto to odrazu M1 tam mam ustawione komponenty pod normalną jazdę a pod M2 full attack 😁

Edytowane przez R4dek
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, komoornik napisał(a):

Wykodowanie ASD nie wnosi żadnych zmian do obsługi klap wydechu.

Wiem, bo kolega mówił 🫢

Tak jak napisałem w momencie jak naciskasz przycisk active sound off to klapy w wydechu się przymykają, sprawdzałem to na żywo u siebie. Gapiłem się z tel w wydech a druga osoba naciskała przycisk. W tym momencie jeśli byś na stałe wyłączył active sound to na jakim poziomie by pozostały klapy? Według mnie nie były by otwarte na 100% seryjnych ustawień.

Edytowane przez R4dek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ASD nie reguluje klap. To jest opcja włączenia / wyłączenia syntezowanego dźwięku podawanego w czasie jazdy przez głośniki w kabinie. ASD działa i coś emituje nawet przy opcji “M sounds” ustawionej na “off”

Wyłączenie tej opcji przez BimmerCode jest analogiczne do wyłączenia bezpiecznika w skrzynce rozdzielczej. “Off na amen” 

Klapy sterowane są przez inne “bezpieczniki”

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
2 godziny temu, maciek_w napisał(a):

ASD nie reguluje klap. To jest opcja włączenia / wyłączenia syntezowanego dźwięku podawanego w czasie jazdy przez głośniki w kabinie. ASD działa i coś emituje nawet przy opcji “M sounds” ustawionej na “off”

Wyłączenie tej opcji przez BimmerCode jest analogiczne do wyłączenia bezpiecznika w skrzynce rozdzielczej. “Off na amen” 

Klapy sterowane są przez inne “bezpieczniki”

Aż sprawdze jeszcze raz i jak mi sie uda to nagram filmik, bo na 99% jestem pewien, że klapy zmieniały położenie po naciśnięciu tego przycisku ale zasiałeś ten 1% niepewność 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, R4dek napisał(a):

Aż sprawdze jeszcze raz i jak mi sie uda to nagram filmik, bo na 99% jestem pewien, że klapy zmieniały położenie po naciśnięciu tego przycisku ale zasiałeś ten 1% niepewność 😉

Guzik na konsoli centralnej, przy lewarku skrzyni biegów, na pewno reguluje klapy 🙂

Ten guzik nie wyłącza w pełni ASD. Działanie tego cholerstwa można w jakimś stopniu regulować tym guzikiem i ustawieniem opcji “M sound” w menu

Szkopuł, że coś z tych głośników leci, nawet jak oba te kontrolery ustawi się na “off”. I wczoraj diler pogroził palcem i powiedział “nie ruszaj” OBD 😕

• Lubię to 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
8 godzin temu, R4dek napisał(a):

Tak jak napisałem w momencie jak naciskasz przycisk active sound off to klapy w wydechu się przymykają, sprawdzałem to na żywo u siebie. Gapiłem się z tel w wydech a druga osoba naciskała przycisk. W tym momencie jeśli byś na stałe wyłączył active sound to na jakim poziomie by pozostały klapy? Według mnie nie były by otwarte na 100% seryjnych ustawień.

Ale nikt nie mówił że potem w iDrive klikasz. Po to się wykodowuje ASD aby nie było sztucznych dźwięków.

w iD7 zostaje opcja "Engine sound" i faktycznie jedyna funkcja jaka zostaje to zachowanie klapy wydechu.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
11 godzin temu, adiki napisał(a):

Co z tego że przywróci jeśli system zaloguje że było podłączenie i nie autoryzowana zmiana ustawień a logi zapisze w pamięci auta. 

Jesteś przekonany że dotyczy to nawet takich błahych ustawień? Bo jeśli chodzi o ECU silnika to wiadoma sprawa.

Bywałem w ASO nawet z CarPlayem aktywowanym poza BMW, przez co przy aktualizacji wysypała się nawigacja. Odpowiedź była taka że będą wymieniać jednostkę i ani słowa o gwarancji. No ale to było w G01.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie jestem autorem ich softu więc pewności mieć nie mogą. Dopuszczam do wiadomości że taka możliwość może mieć miejsce. 

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, komoornik napisał(a):

Ja myślę że niektórzy tu zdecydowanie zbyt bardzo panikują, ale każdy ma swoje sumienie 😉

Masz rację, że to skrajne czarnowidztwo ale celowo dopłaciłem do 5 lat gwarancji, żeby mieć spokój w razie czego i bardzo bym nie chciał taką błachą sprawą jak active sound czy start/stop kodowane samemu uwalić tą gwarancję. Może aso się nie przyczepi a może przyczepi, nie chce tego sprawdzać na własnej skórze bo za bardzo cenię swój czas i zdrowie żeby się ewentualnie z nimi później szarpać i denerwować 😉

Pytanie z innego tematu, czy ktoś kojarzy jaka opcja odpowiada za automatyczne uruchamianie wentylacji foteli? Obecnie po jakimś czasie jak się robi cieplej w aucie to uruchamia mi się wentylaca fotela kierowcy i ewentualnie pasażera jeśli też jest. Podoba mi się ta funkcja ale chciałbym wiedzieć, które ustawienia za to odpowiada a nie mogę znaleźć.

Edytowane przez R4dek
Opublikowano
7 godzin temu, R4dek napisał(a):

Masz rację, że to skrajne czarnowidztwo ale celowo dopłaciłem do 5 lat gwarancji, żeby mieć spokój w razie czego i bardzo bym nie chciał taką błachą sprawą jak active sound czy start/stop kodowane samemu uwalić tą gwarancję. Może aso się nie przyczepi a może przyczepi, nie chce tego sprawdzać na własnej skórze bo za bardzo cenię swój czas i zdrowie żeby się ewentualnie z nimi później szarpać i denerwować 😉

Pytanie z innego tematu, czy ktoś kojarzy jaka opcja odpowiada za automatyczne uruchamianie wentylacji foteli? Obecnie po jakimś czasie jak się robi cieplej w aucie to uruchamia mi się wentylaca fotela kierowcy i ewentualnie pasażera jeśli też jest. Podoba mi się ta funkcja ale chciałbym wiedzieć, które ustawienia za to odpowiada a nie mogę znaleźć.

Cześć, tam gdzie ustawiasz włączenie grzania foteli czy automatyczne opuszczanie szyby przy szlabanach:

CAR” > „Ustawienia” > „Ustawienia ogólne” > „Asystent osobisty” > „Automatyzacja nawyków” > „Określ nową zasadę”

niestety nie znalazłem filmu dla poliftu :

• Lubię to 1
Opublikowano

Który to robi nam taką reklamę? 😈
Komentarze pod filmem niezmiennie robią robotę. W dobie wszechobecnych kamer takie przedstawienia odstawiać..

Opublikowano
1 godzinę temu, Markok napisał(a):

Który to robi nam taką reklamę? 😈
Komentarze pod filmem niezmiennie robią robotę. W dobie wszechobecnych kamer takie przedstawienia odstawiać..

Pamiętaj, że gość z BMW odwala wieś i się awanturuje i wysiada z auta na autostradzie, ale to typ z Mercedesa pierwszy wyskoczył z łapami. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Debile,  pomijam już brak korytarza życia 🤨

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Pytanie - czy tylko w Pakiet sportowy M Pro jest dostępna funkcja Sprint? Bo tak wynika z konfiguratora.

I czy ktoś z Was dysponuje zdjęciem powiększonych, niebieskich zacisków z pakietu M-Technology z tymi większymi tarczami 374 mm?

image.thumb.png.dce69ad0ca499b03b6d915f556ef9155.png

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 11:18, Exposito napisał(a):

Pytanie - czy tylko w Pakiet sportowy M Pro jest dostępna funkcja Sprint? Bo tak wynika z konfiguratora.

I czy ktoś z Was dysponuje zdjęciem powiększonych, niebieskich zacisków z pakietu M-Technology z tymi większymi tarczami 374 mm?

image.thumb.png.dce69ad0ca499b03b6d915f556ef9155.png

Z tego co wiem sprint jest powiązany że skrzynią sport. Sprawdź z doradcą genius coby mieć 100%.

Opublikowano
W dniu 2.05.2025 o 11:18, Exposito napisał(a):

A może być zdjęcie mniejszego, niebieskiego zacisku obok większego, niebieskiego zacisku? 😄 (po lewej zwykły a po prawej ten z M-technology

image.thumb.jpeg.ba42ca9ef649870a7c14eb2ae28e001a.jpeg

• Dziękuję 1
Opublikowano
13 godzin temu, Dasonen napisał(a):

A może być zdjęcie mniejszego, niebieskiego zacisku obok większego, niebieskiego zacisku? 😄 (po lewej zwykły a po prawej ten z M-technology

image.thumb.jpeg.ba42ca9ef649870a7c14eb2ae28e001a.jpeg

Thx man, kawał lochy ten większy 🙂

Opublikowano

Kilka osób też tu to pisało - czy faktycznie ostatnie wypusty LCI2 mają poprawione, tzw. nieco bardziej komfortowe zawieszenie sportowe M niż wcześniej? Ktoś pomyka odebraną niedawno M340i na zwykłych oponach non RFT 19" i potwierdzi?

Jazdę próbną mam dopiero w czwartek, ale demówką na oponach RFT z zawiasem adaptacyjnym, a chcę zamówić ze sportowym M na oponach Performance non-RFT.

Opublikowano (edytowane)

Miałem okazję jeździć M340i LCI2 z adaptacyjnym, koła 19 non RFT to w porównaniu do mojego F40 na kołach 18 non RFT z adaptacyjnym było mega komfortowo w ustawieniu comfort, w sport wyraźne usztywnienie, w zasadzie zabetonowanie. Wcześniejsze adaptacje chyba nie miały takiej różnicy między trybami, w F40 pomiędzy comfort a sport jest bardzo mała różnica, ale wiadomo to zupełnie inny samochód. 
Co do M340i sprzedawca odradzał standardowe zawieszenie Msport przy kołach 19 bez względu czy RFT czy non RFT twierdząc że na dłuższą metę zamęczy to zawieszenie przy codziennej jeździe, ale tak czy tak to są też kwestie indywidualne co kto lubi.

Edytowane przez Lukas68
  • Lubię to 1
Opublikowano
24 minuty temu, Lukas68 napisał(a):

Co do M340i sprzedawca odradzał standardowe zawieszenie Msport przy kołach 19 bez względu czy RFT czy non RFT twierdząc że na dłuższą metę zamęczy to zawieszenie przy codziennej jeździe

Brzmi logicznie…sumie gdzieś te naprężenia muszą się rozejść….

Opublikowano

Gdzieś obiło mi się tu o oczy ale nie mogę namierzyć konkretnego posta - w G21 BMW standardowo montuje opony zarówno RFT jak i non RFT? od czego to zależy? bo dotychczas myślałem, że zawsze jest RFT chyba, że ktoś świadomie z tego zrezygnuje na etapie konfigurowania auta

Pytam w kontekście G21 LCI2 Mpak zawias i felga 18

Opublikowano

18 powinny być non RFT. Natomiast 19 standardowo są RFT, żeby były non RTF to trzeba kupić opony Performance. Oczywiście mówimy o letnich, bo zimowe chyba zawsze będą RFT.