Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, yeahb napisał(a):

Bmw driveconnected. 

Wyświetliła mi się reklama dokupienia zwieszenia adaptacyjnego. Jak to działa? Można to kupić zarówno do zawieszenia seryjego jak i sportowego?

Nie powinno być takiej opcji dostępnej dla G2x, sprawdź dokładniej.

Opublikowano

Czy wszystkie G20 mają trójkąt ostrzegawczy umieszczony w tym samym miejscu? Tj na klapie bagażnika od wewnętrznej strony?

Zauważyłem, że u mnie go tam nie ma. Dokupiłem sam trójkąt, ale okazuje się, że nie mam też samego uchwytu (jest w tym miejscu plastikowa zaślepka, ale nie da się pod nią wcisnąć trójkąta). Znalazłem na aliexpress sam uchwyt (https://pl.aliexpress.com/item/1005008461005579.html) , czy to będzie dobre i czy wygląda jak oryginalne? Może on powinien być umiejscowiony gdzieś indziej? 🙂

Opublikowano

Czołem. Czy w serii 3 istnieje szybki sposób (jak np. w nowszych VAGach) na dezaktywowanie Keyless będąc na zewnątrz auta, bez grzebania w Menu? W takim sensie, że mam aktywne Otwieranie komfortowe, ale parkuje w jakimś, powiedzmy, niepewnym miejscu i chciałbym dezaktywować keyless jednorazowo.

Opublikowano

A jest w ogóle taka opcja w menu? Jeśli tak to zawsze mógłbyś przypisać skrót. 

• Lubię to 1

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano

W Mercedesie jest opcja aktywacji z kluczyka. W 3ce nie zgłębiałem tematu ale pewnie warto 😀

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Lutek T napisał(a):

Czołem. Czy w serii 3 istnieje szybki sposób (jak np. w nowszych VAGach) na dezaktywowanie Keyless będąc na zewnątrz auta, bez grzebania w Menu? W takim sensie, że mam aktywne Otwieranie komfortowe, ale parkuje w jakimś, powiedzmy, niepewnym miejscu i chciałbym dezaktywować keyless jednorazowo.

Co dokładnie masz na myśli pisząc "dezaktywowanie Keyless"? Bo całkowicie wyłączyć się go z tego co wiem nie da. Tzn. nawet jak wyłączysz w menu, to i tak da się otworzyć samochód pociągając za klamkę, bez używania kluczyka. Jedyna różnica jest taka, że samochód sam się nie otworzy przy zbliżaniu.

Edytowane przez knrdk
  • Lubię to 1
Opublikowano

krndk Mam na myśli to, żeby auto nie "szukało" klucza w pobliżu. Oczywiście chodzi mi o zablokowania możliwości przechwycenia sygnału. Dzięki wszystkim, rozumiem, że nie ma takiej opcji. 

Opublikowano

Cześć, szukam bagażnika dachowego do BMW G21 (Touring) jakie polecacie i na co należy zwrócić uwagę przy wyborze?

Pozdrawiam.

Opublikowano
18 godzin temu, Lutek T napisał(a):

Nie ma opcji by to wyłączyć z zewnątrz. Ja nie brałem dostępu, jak chcesz się zabezpieczyć mając comfort access to jedz sobie założyć np. IGLA. Nie ma innego skutecznej metody zabezpieczenia. Montowałem kamerkę u gościa co zabezpiecza samochody, to mówił że BMW bez comfort access jego zdaniem nie da się ukraść (pomijąc wciąganie na lawetę), z dobrym zabezpieczeniem szanse spadają do kilku procent. Jak nie masz nic to na walizkę dużego problemu mieć nie będą zawinąć samochodu.

Jak masz dobre ubezpieczenie z GAP to się nie ma co stresować kradzieżą, chyba że wozisz drogi sprzęt. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Niemożność wyłączenia keyless jest jedną z rzeczy których ja w ogóle nie rozumiem w tym aucie. Technicznie nie ma żadnego uzasadnienia tego. Prosty przełącznik czy ma otwierać drzwi w obecności kluczyka, czy tylko na sygnał po naciśnięciu przycisku 🤯

Pozostaje futerał co ci blokuje sygnał. Plus chociaż taki, że kluczyk ma mieć czujnik ruchu i jak parę minut leży w miejscu to nie wysyła sygnału.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba powoli już nie kradną tych aut w Polsce. Mi ukradli 10 lat temu roczne A4 a ponad 20 lat temu pierwsze moje auto paseratti 11letnie. O ile słychać że kradną dalej Audi A4 o tyle nie słyszałem coby komuś ukradli 3er czy to E, F czy G... Ktoś coś słyszał?

Nie wiem z czego to wynika bo pewnie zabezpieczenia do złamania w podobnym czasie...

Edytowane przez macste
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, macste napisał(a):

Chyba powoli już nie kradną tych aut w Polsce. Mi ukradli 10 lat temu roczne A4 a ponad 20 lat temu pierwsze moje auto paseratti 11letnie. O ile słychać że kradną dalej Audi A4 o tyle nie słyszałem coby komuś ukradli 3er czy to E, F czy G... Ktoś coś słyszał?

Nie wiem z czego to wynika bo pewnie zabezpieczenia do złamania w podobnym czasie...

W Krakowie masę samochodów zawinęli z parkingu przy M1 na walizke. Natomiast najczęściej są to Toyoty, KIA, Skoda. Najłatwiej takie samochody rozbierać i puścić dalej. Nie kradną tych unikatowych modeli w mało popularnych kolorach szczególnie. Jak czegoś jest mało to trudniej części sprzedać -> mniejszy popyt i większe ryzyko wpadnięcia. 

Ja nie słyszałem by kiedykolwiek ukradli samochód ta metoda na lawete, a było poruszane na forum.

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano
33 minuty temu, GrzegorzKo napisał(a):

W Krakowie masę samochodów zawinęli z parkingu przy M1 na walizke. Natomiast najczęściej są to Toyoty, KIA, Skoda. Najłatwiej takie samochody rozbierać i puścić dalej. Nie kradną tych unikatowych modeli w mało popularnych kolorach szczególnie. Jak czegoś jest mało to trudniej części sprzedać -> mniejszy popyt i większe ryzyko wpadnięcia. 

Ja nie słyszałem by kiedykolwiek ukradli samochód ta metoda na lawete, a było poruszane na forum.

Na lawetę kradną chyba tylko drogie samochody. Teraz raczej wszystkie są drogie ale chodzi o wypasione luksusowe limuzyny typu "7", "S" o wartościach bliżej 1mln. Te mniejsze to na części, zwłaszcza VAGi...

Opublikowano

Na lawetę i na tyle bezczelnie, że jako niby pomoc drogowa. Przy tym włączają zagłuszacz GPS i odstawiają gorący towar w tymczasowe miejsce na kilka dni, żeby sprawdzić czy nikt nie namierzy pojazdu. Po kilku dniach wracają po auto gdy już jest bezpieczne dla złodziei. Jak jest zlecenie to i tak ukradną.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, darosso napisał(a):

Na lawetę i na tyle bezczelnie, że jako niby pomoc drogowa. Przy tym włączają zagłuszacz GPS i odstawiają gorący towar w tymczasowe miejsce na kilka dni, żeby sprawdzić czy nikt nie namierzy pojazdu. Po kilku dniach wracają po auto gdy już jest bezpieczne dla złodziei. Jak jest zlecenie to i tak ukradną.

Rozmawiałem raz z człowiekiem, który z tym walczy. Kradzież na lawete to jest promil kradzieży i raczej dotyczy starych samochód. Szukają takich, które właściciel zostawił na luzie. Widok 10 letniej Skody wciąganej na lawete nie wzbudza sensacji. Wciąganie nowego lamborghini/BMW z włączonym alarmem, gdzie oni ten samochód muszą na siłę wciągać w środku miasta już ta sensacje wywołuj (chyba, że zrobią w środku nocy na jakimś odludziu). Do tego trwa to zadlugo, oni nie ryzykuja. Takich kradzieży nowych samochód się zabardzo nie praktykuje. Tak samo kradzież na zamówienie się raczej skończyło podobno od momentu uszczelnia granicy. Te samochody wywożono do Rosji/Ukrainy. Aktualnie rozbito kilka siatek i się boją. 

Większość kradzieży to popularne samochody na walizke pod posesja jak złapie kluczyk lub miejscach publicznych. Mają wypisane modele jakie ich interesują, wybrane miejsce gdzie się pojawiają takie samochody + ogarnięta trasę z minimalna liczba kamer na monitoringu. Dodatkowo w międzyczasie zmieniają rejestrację na fake etc. 

Jak nie macie dostępu komfortowego lub macie ta IGLE to można spać spokojnie. Tak samo nie ma co panikować jak macie niezabezpieczony dostęp komfortowy jest mała szansa że padnie na was, jeśli się to wydarzy jest ubezpieczenie. Najgorzej jak się zdąży np. podczas powrotu z wakacji na stacji benzynowej czy gdzieś indziej.

Opublikowano
13 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Ja akurat miałem taką akcję, Volvo S60 poszło, wtedy to było 4 letnie auto, akurat dwa dni wcześniej uległo awarii, więc raczej nie odjechali nim, chyba że awaria była ich dziełem.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, siwyZS napisał(a):

Ja akurat miałem taką akcję, Volvo S60 poszło, wtedy to było 4 letnie auto, akurat dwa dni wcześniej uległo awarii, więc raczej nie odjechali nim, chyba że awaria była ich dziełem.

To chyba naprawdę musiałeś mieć pecha. Tyle jeździ tych samochodów, że naprawdę na tą przysłowiową walizkę 90% nowych samochodów ukradną, a laweta to jest wyjątek. Z resztą nie ma co dramatyzować jest coraz bezpieczniej! Liczba kradzieży spada, praktycznie wszędzie w miastach mamy już monitoringi. Mam nadzieje, że trend się utrzyma.

Fragment artykułu: 

W całym 2024 roku z powodu kradzieży wyrejestrowano w Polsce zaledwie 5 327 samochodów osobowych i dostawczych. To najniższy wynik w historii. Dla porównania, jeszcze w 2021 roku liczba przekraczała 7 tys., a dekadę temu – w roku 2014 – wynik oscylował w okolicach 14 tysięcy wyrejestrowań.

Najczęściej kradzione samochody w Polsce w 2024 roku. Ranking modeli:

1. Toyota Corolla - 270 szt.
  2. Toyota RAV4 - 200 szt.
  3. Hyundai Tucson - 151 szt.
  4. Toyota Yaris - 118 szt.
  5. Audi A4 - 115 szt.
  6. Fiat Ducato - 109 szt.
  7. Kia Ceed - 98 szt.
  8. BMW seria 5 - 94 szt.
  9. Renault Master - 88 szt.
  10. Iveco Daily - 86 szt.

Najczęściej kradzione samochody w Polsce – ranking roczników:

1. 2019 - 653 szt.
  2. 2018 - 493 szt.
  3. 2017 - 489 szt.
  4. 2021 - 480 szt.
  5. 2020 - 466 szt.
  6. 2016 - 360 szt.
  7. 2022 - 314 szt.
  8. 2015 - 254 szt.
  9. 2023 - 199 szt.
  10. 2014 - 177 szt.

Najczęściej kradzione samochody w Polsce w 2024 roku. Ranking marek:

1. Toyota - 917 szt.
  2. Audi - 464 szt.
  3. BMW - 399 szt.
  4. Volkswagen - 373 szt.
  5. Mercedes - 312 szt.
  6. Hyundai - 272 szt.
  7. Kia - 249 szt.
  8. Renault - 228 szt.
  9. Ford - 205 szt.
  10. Fiat - 201 szt.
  • Lubię to 2
Opublikowano

Czy da się dezaktywować przycisk bagażnik na pilocie? 4 letnia 3. Już parę razy mi się bagażnik otworzył na parkingu jak coś w pobliżu robiłem, dobrze że zauważyłem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
12 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

To chyba naprawdę musiałeś mieć pecha. Tyle jeździ tych samochodów, że naprawdę na tą przysłowiową walizkę 90% nowych samochodów ukradną, a laweta to jest wyjątek. Z resztą nie ma co dramatyzować jest coraz bezpieczniej! Liczba kradzieży spada, praktycznie wszędzie w miastach mamy już monitoringi. Mam nadzieje, że trend się utrzyma.

Fragment artykułu: 

W całym 2024 roku z powodu kradzieży wyrejestrowano w Polsce zaledwie 5 327 samochodów osobowych i dostawczych. To najniższy wynik w historii. Dla porównania, jeszcze w 2021 roku liczba przekraczała 7 tys., a dekadę temu – w roku 2014 – wynik oscylował w okolicach 14 tysięcy wyrejestrowań.

Najczęściej kradzione samochody w Polsce w 2024 roku. Ranking modeli:

1. Toyota Corolla - 270 szt.
  2. Toyota RAV4 - 200 szt.
  3. Hyundai Tucson - 151 szt.
  4. Toyota Yaris - 118 szt.
  5. Audi A4 - 115 szt.
  6. Fiat Ducato - 109 szt.
  7. Kia Ceed - 98 szt.
  8. BMW seria 5 - 94 szt.
  9. Renault Master - 88 szt.
  10. Iveco Daily - 86 szt.

Najczęściej kradzione samochody w Polsce – ranking roczników:

1. 2019 - 653 szt.
  2. 2018 - 493 szt.
  3. 2017 - 489 szt.
  4. 2021 - 480 szt.
  5. 2020 - 466 szt.
  6. 2016 - 360 szt.
  7. 2022 - 314 szt.
  8. 2015 - 254 szt.
  9. 2023 - 199 szt.
  10. 2014 - 177 szt.

Najczęściej kradzione samochody w Polsce w 2024 roku. Ranking marek:

1. Toyota - 917 szt.
  2. Audi - 464 szt.
  3. BMW - 399 szt.
  4. Volkswagen - 373 szt.
  5. Mercedes - 312 szt.
  6. Hyundai - 272 szt.
  7. Kia - 249 szt.
  8. Renault - 228 szt.
  9. Ford - 205 szt.
  10. Fiat - 201 szt.

A Tesli nikt nie chce podpier.. 🙂

Teraz nawet coraz mniej chce nawet kupić 🙂

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, adobry napisał(a):

Czy da się dezaktywować przycisk bagażnik na pilocie? 4 letnia 3. Już parę razy mi się bagażnik otworzył na parkingu jak coś w pobliżu robiłem, dobrze że zauważyłem.

Też mam rocznik '21 , też kilka razy taki numer odwaliłem,  raz auto stało na parkingu z godzinę z otwartym bagażnikiem  🙃

A Wy się martwicie o dezaktywacje keyless 😆

• Haha 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
14 godzin temu, adobry napisał(a):

Da się w menu. Ja tak zrobiłem od razu, bo w garażu przy zamkniętej bramie jakbym otworzył bagażnik G21 to by była katastrofa i lakierowanie 😆 I muszę przyznać, że touringu otwieranie samej tylnej szybki to bomba.

A swoją drogą to juz raz na myjni zaczął mi się bagażnik otwierać, chyba czujnik wykrył strumień wody jako machanie nogą pod zderzakiem.

Opublikowano
9 godzin temu, i043W napisał(a):

Da się w menu. Ja tak zrobiłem od razu, bo w garażu przy zamkniętej bramie jakbym otworzył bagażnik G21 to by była katastrofa i lakierowanie 😆 I muszę przyznać, że touringu otwieranie samej tylnej szybki to bomba.

A swoją drogą to juz raz na myjni zaczął mi się bagażnik otwierać, chyba czujnik wykrył strumień wody jako machanie nogą pod zderzakiem.

Ja mam z 2020 i w menu do guzika jest tylko wybór otwierasz wszystko lub tylko bagażnik 😐