Skocz do zawartości

Rabaty na nową serię 3 g20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Wysłanie mailingu godzina, negocjacje wstępnie mailowe również godzina. Duża salonów daje już na start dobrą cenę, między salonami też można negocjować wszystko zdalnie. Potem idziesz z tym do lokalnego salonu i dla nich sprzedać, a nie sprzedać kończy tym, że cenę wyrównują tym co masz przez neta negocjowane. Znam przypadek osoby, która kupiła 3er w jedynym salonie gdzie była z wizyta z rabatem 6% niższym niż ja w tym okresie, więc jak się trochę nie zmobilizujesz to rzadko jest 1% różnicy.

Dokładnie tak, gotowa receptura w tabletce forte. Tak kupiłem auto u dealera 1km od mojego domu 😀

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Wyświetleń 401,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• RadekTHX
    RadekTHX

Dla ludzi co chca zalozyc firme to radze zeby sie ksiegowosci z tego forum nie uczyli xD

• 🤦‍♂️

• robert0707
    robert0707

oczywiście ze masz wyjście - jechać na przegląd do innego ASO albo autoryzowanego niezależnego warsztatu :)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ktoś się pochwali ile można aktualnie na g81 dostać?

Kupowaliście swoje m3 w tradycyjnym leasingu czy raczej w najmie?

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
17 godzin temu, ryb55 napisał(a):

Ktoś się pochwali ile można aktualnie na g81 dostać?

Kupowaliście swoje m3 w tradycyjnym leasingu czy raczej w najmie?

raczej ani w tym , ani w tym , nie opłaca się od 01.2022 bodajże :(

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiście że leasing się opłaca. Połowę vatu odliczasz co daje nie małą sumę a resztę pieniędzy inwestujesz ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, adiki napisał(a):

Oczywiście że leasing się opłaca. Połowę vatu odliczasz co daje nie małą sumę a resztę pieniędzy inwestujesz ;)

połowę vatu do kwoty 150k brutto ?? a potem oddajesz cały :) nie dzięki :D

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A od kiedy 150 i na jakiej podstawie?

Ma emisje CO2 poniżej 50g?

100, 150, 200. Zwykły, poniżej 50g, elektryk.

VAT rozliczasz wg kwalifikacji, jaką przyjmiesz, więc albo 50 użytkowanie mieszane, albo 100% tylko do celów służbowych, do limitu ponad te netto, które podałem wyżej.

Opublikowano

Przecież te limity nie dotyczą VAT, a podatku dochodowego. I tu nie ma znaczenia, czy leasing, czy kupno za gotówkę, można odliczyć 50% VAT.

Jedyna sytuacja w której warto wziąć leasing to gdy faktycznie zainwestujesz te pieniądze i zarobisz więcej niż wyniosą odsetki leasingu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czyli wszyscy kupujecie za cash i nikt najmu na m3 też nie bierze?

Opublikowano

Kwestia osobistych przeliczeń i preferencji...
Każdy liczy swój portfel po swojemu.

Opublikowano

Rozważni ludzie nie kupują samochodów na które ich nie stać 😆

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
16 godzin temu, ryb55 napisał(a):

Czyli wszyscy kupujecie za cash i nikt najmu na m3 też nie bierze?

myślę że nie wszyscy , ja piszę o swoim przypadku :) jakbym miał nie wiem stację paliw, firmę transportową , zakład produkcyjny pewnie byłyby leasingi i 100% odliczenia VAT , przy JDG i ryczałcie to się nie opłaca. Druga sprawa brać leasing a to co bym wydał zainwestować , z czym wiąże się każde inwestowanie wszyscy wiedzą :D można kupić krypto i nie mieć nic , a można x 10, każdego kasa i indywidualne podejście ..... Można kupić mieszkanie a to nagle ceny w dół ...

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
20 godzin temu, wehyr napisał(a):

połowę vatu do kwoty 150k brutto ?? a potem oddajesz cały :) nie dzięki :D

Kolego proszę zmień księgowego, bo wypisujesz jakieś bzdury.

150k to czy teraz100k to kwota netto odliczenia od podatku dochodowego, nie ma nic do odliczenia VAT-u

Przy kwalifikacji auta na użytek stricte firmowy odliczasz 100% VAT, na użytek mieszany 50% VAT

Jeśli jest się VAT-owcem, to nie ma bardziej korzystnego finansowania zakupu niż leasing(oczywiście niskooprocentowany), ew. najem,, ale to zależy od uwarunkowań/preferencji firmowych

Ryczałtowcy oczywiście VAT-u nie odlicza, ale to inna bajka.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, robert0707 napisał(a):

Kolego proszę zmień księgowego, bo wypisujesz jakieś bzdury.

150k to czy teraz100k to kwota netto odliczenia od podatku dochodowego, nie ma nic do odliczenia VAT-u

Przy kwalifikacji auta na użytek stricte firmowy odliczasz 100% VAT, na użytek mieszany 50% VAT

Jeśli jest się VAT-owcem, to nie ma bardziej korzystnego finansowania zakupu niż leasing(oczywiście niskooprocentowany), ew. najem,, ale to zależy od uwarunkowań/preferencji firmowych

Ryczałtowcy oczywiście VAT-u nie odlicza, ale to inna bajka.

ryczałtowcy vatu nie odliczą ?? czemu :D lol :D
mi chodziło że mi się nie opłaca i tyle :) ale VAT od wszystkiego będąc na ryczałcie odliczę , choć nic prawie nie odliczam bo nie mam czego :D

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 minut temu, wehyr napisał(a):

Jesli jestes na ryczalcie i czynnym podatnikiem VAT to tak, tyle ze wtenczas w większości przypadków bardziej oplaca sie przejsc na liniowke

Opublikowano

Dla ludzi co chca zalozyc firme to radze zeby sie ksiegowosci z tego forum nie uczyli xD

Opublikowano
10 minut temu, wehyr napisał(a):

mi chodziło że mi się nie opłaca i tyle :) ale VAT od wszystkiego będąc na ryczałcie odliczę , choć nic prawie nie odliczam bo nie mam czego :D

Opłaca się, mniej niż gotówka, ale opłaca się dalej. Proste wyliczenie, bo mam popisane różne kalkulatory, których nie ma w internecie lub są słabe. Auto za 350000 zł brutto, w leasing 105% na 35 miesięcy z czynszem początkowym 45% i wykupem 1% (na razie założę, że wykup nie księguję do firmy i auto przechodzę na osobę prywatną, jeszcze się da tak sprzedać) to całkowity koszt na ryczałcie przy odliczeniu 100% VAT to 293743,90 zł, przy 50% to 327121,95 - tu uwaga, wpłatę początkową zawsze na 100% i zmianę w VAT-26 po 1-2 miesiącach.

Zakup za gotówkę z odliczeniem VAT od razu wyjdzie lepiej, bo nie ma odsetek leasingu. Pytanie jest, czy dostaniesz tak rabat na gotówkę jak na leasing i czy w ogóle zakup za gotówkę wchodzi w grę. W salonie Porsche usłysz „zapraszam do wyjścia”, tylko ich finansowanie — ale za to korzystne.

Do tego dochodzi, że niewykorzystaną gotówkę można nawet wrzucić na głupą lokatę 5% i już matematyka składa się jeszcze bardziej w stronę leasingu.

21 minut temu, wehyr napisał(a):

Jak mnie masz z czego, ja też tak mam, to formularz VAT ma sprytne pole "Podatnik wnosi o zaliczenie zwrotu podatku na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych", gdzie odliczam VAT od zakupów od podatku dochodowego.

Edytowane przez palusik

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie tylko moje pytanie zostąło trochę źle zrozumiane. Mi nie chodziło tylko o kwestię finansową. Interesuje mnie to czy kupujecie swoje m3 w najmie tzn na dość krótko i potem oddajecie je do dealera czy tez trzymacie je dłuzej, bo macie nadzieje, że to evergreen będzie, czy może jeszcze inny scenariusz.

Myślę, że każdy ma swoje plusy i minusy.

Poza tym pytałem też o rabaty możliwy do osiagnięcia - dla zwykłego człowieka z grupą zawodową, a nie floty 20 bmw. Mi proponują ok 18%. Na FB na grupie m3 są tacy co ogłaszają się, że i 23 dadzą.

Opublikowano
2 minuty temu, ryb55 napisał(a):

Panowie tylko moje pytanie zostąło trochę źle zrozumiane. Mi nie chodziło tylko o kwestię finansową. Interesuje mnie to czy kupujecie swoje m3 w najmie tzn na dość krótko i potem oddajecie je do dealera czy tez trzymacie je dłuzej, bo macie nadzieje, że to evergreen będzie, czy może jeszcze inny scenariusz.

Poza tym pytałem też o rabaty możliwy do osiagnięcia - dla zwykłego człowieka z grupą zawodową, a nie floty 20 bmw. Mi proponują ok 18%. Na FB na grupie m3 są tacy co ogłaszają się, że i 23 dadzą.

Ja to przerabiałem rok temu. Rabat o 5% większy niż u dilerów, ale tylko z finansowaniem banku zewnętrznego, które zabija cały rabat. Inna sprawa, w opowieści z grup FB to chyba już nikt nie wierzy.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
46 minut temu, ryb55 napisał(a):

jak na m3 rabat 18% to dobry rabat , sam bym miał już niewiele więcej dla siebie :)

male-bmw-2.png
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
57 minut temu, palusik napisał(a):

Opłaca się, mniej niż gotówka, ale opłaca się dalej. Proste wyliczenie, bo mam popisane różne kalkulatory, których nie ma w internecie lub są słabe. Auto za 350000 zł brutto, w leasing 105% na 35 miesięcy z czynszem początkowym 45% i wykupem 1% (na razie założę, że wykup nie księguję do firmy i auto przechodzę na osobę prywatną, jeszcze się da tak sprzedać) to całkowity koszt na ryczałcie przy odliczeniu 100% VAT to 293743,90 zł, przy 50% to 327121,95 - tu uwaga, wpłatę początkową zawsze na 100% i zmianę w VAT-26 po 1-2 miesiącach.

Zakup za gotówkę z odliczeniem VAT od razu wyjdzie lepiej, bo nie ma odsetek leasingu. Pytanie jest, czy dostaniesz tak rabat na gotówkę jak na leasing i czy w ogóle zakup za gotówkę wchodzi w grę. W salonie Porsche usłysz „zapraszam do wyjścia”, tylko ich finansowanie — ale za to korzystne.

Do tego dochodzi, że niewykorzystaną gotówkę można nawet wrzucić na głupą lokatę 5% i już matematyka składa się jeszcze bardziej w stronę leasingu.

Jak mnie masz z czego, ja też tak mam, to formularz VAT ma sprytne pole "Podatnik wnosi o zaliczenie zwrotu podatku na poczet przyszłych zobowiązań podatkowych", gdzie odliczam VAT od zakupów od podatku dochodowego.

dzięki Bogu to forum BMW , nikt nie musi tu szczegółów tego co robi , jak inwestuje pisać , mi się to w żaden sposób nie opłaca i tyle :) ale tu ciekawa kwestia , cytuję kolegę wyżej :
"W salonie Porsche usłysz „zapraszam do wyjścia”, tylko ich finansowanie — ale za to korzystne."

a to ciekawe , mam nie tylko BMW i w salonie nigdy tego nie usłyszałem , wręcz w druga stronę :D no ale cóż :D

male-bmw-2.png
Opublikowano
6 minut temu, wehyr napisał(a):

dzięki Bogu to forum BMW , nikt nie musi tu szczegółów tego co robi , jak inwestuje pisać , mi się to w żaden sposób nie opłaca i tyle :) ale tu ciekawa kwestia , cytuję kolegę wyżej :
"W salonie Porsche usłysz „zapraszam do wyjścia”, tylko ich finansowanie — ale za to korzystne."

a to ciekawe , mam nie tylko BMW i w salonie nigdy tego nie usłyszałem , wręcz w druga stronę :D no ale cóż :D

Zależy od salonu, może mówię o Porsche akurat w Warszawie czy Katowicach. Natomiast zakupy na gotówkę są niemile widziane generalnie, a już osoba prywatna i budżet 300–500 tys., to już w ogóle ciężko. Puentą mojej wypowiedzi jest, że nie można napisać definitywnie, iż leasing się nie opłaca, natomiast w pełni rozumiem, że nie opłaca się tobie.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
43 minuty temu, palusik napisał(a):

Zależy od salonu, może mówię o Porsche akurat w Warszawie czy Katowicach. Natomiast zakupy na gotówkę są niemile widziane generalnie, a już osoba prywatna i budżet 300–500 tys., to już w ogóle ciężko. Puentą mojej wypowiedzi jest, że nie można napisać definitywnie, iż leasing się nie opłaca, natomiast w pełni rozumiem, że nie opłaca się tobie.

idealnie :D jak pisałem nie raz , jak ktoś potrafi z 500 000 zł zrobić w 2 lata 700 000zł i podejmuje to ryzyko a daj Mu Boże nie ponosi żadnego ryzyka to chwała Mu za to i mega szanuję !! :D Z mojego doświadczenia znam dużo ludzi co kupują wszystko za gotówkę póki istnieje i nigdy , nigdzie nie mieli z tym problemu i mowa tutaj o samochodach droższych niż porshe ;)

male-bmw-2.png
Opublikowano

Ja to dosypię jeszcze, że na koniec dnia ten leasing droższy o 2% też tak naprawdę nie gra wielkiej roli, a rabat na samochód to już w ogóle jest prawie bez znaczenia. Rolę gra to, że kapitał pracuje i że jest płynność. Ale każdy na swoją filozofię.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

OK, ale ja nadal wracam do sedna - czyli auta, bo o tym żaden z Was nie pisze.

Lepiej kupić takie m3 na dłużej, czy oddać po leasingu/najmie - bo np. koszty utrzymania robią się wysokie po jakimś przebiegu.

Zostawiacie u siebie te auta czy raczje nie..... jakie stoją za tymi decyzjami powody?

Opublikowano

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Ono może być zadane do wszystkiego. Wynajmujesz iPhone’a w subskrypcji i płacisz śmieszna ratkę, ale za to co rok dostajesz nowy sprzęt i się nie przejmujesz, czy kupujesz takiego za gotówkę, angażujesz większą kwotę, używasz np. 3 lata i liczysz, że sprzedasz za 30% wartości i zainwestujesz w nowego.

Wszystko zależy od tego jakie pieniądze chcesz zainwestować, jakie koszty akceptujesz, jakie masz założenia w horyzoncie czasowym. Ktoś się woli spłukać z 70% poduszki finansowej i ją odbudowywać, ktoś inny woli ją trzymać, a płacić niskie raty, które niczego nie zmieniają w budżecie.

Z doświadczenia - cokolwiek postanowisz dzisiaj, to za rok już może być nieaktualne, a co dopiero za np. 3 lata. Zmieni Ci się nastawienie, zainteresowanie, sytuacja finansowa (na lepszą lub gorszą), samochód Ci się znudzi albo wręcz bardziej będzie cieszył. Pojawią się nowe modele na rynku. Nowe potrzeby, itd.

Edytowane przez JacekLZ