Skocz do zawartości

Zamienniki oryginalnych felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
W dniu 13.07.2025 o 18:32, maciek_w napisał(a):

Fabrycznie tak, ale jeśli zamawiałbyś wg własnego pomysłu, to polecam ET 25 (lub około). To działa jak dystanse 12 mm z przodu i 18 mm z tyłu 

W dniu 13.07.2025 o 20:02, maciek_w napisał(a):

Nie będą wystawać poza błotnik, ale będą znacznie lepiej optycznie wypełniać nadkole

13 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

Jeżeli trzymasz prawidłowe średnie opon i felg .. to xdrive nigdy nie będzie miał problemu. Jeżeli założysz rozmiar i parametry felg i opon to nigdy nie będziesz miał problemów. 

Ja mam Felgi na zime GMP italia i r20 i idzie jak zły. 

Część twierdzi, że na R20 auto nie wygląda  i się nie prowadzi. Z wyglądem to rzecz gusty, ale z prowadzeniem to nie wiem co trzeba robić aby auto się nie prowadziło. Jest możo ciut mniej stabilnie niż na r22 ale to trzeba mocno w zakręcie przegiąć. 

Przy normalnej jeździe jest ok.. na autostradzie często mam 160-200 i żyje. 

Lato R22 , zima R20 i jest ok. 

Felgi polecam GMP ITalia tak jak pisalem - maja homologacje BMW. 

Dzieki za Twoją opinię, a przód i tył te samo ET? Opony tez masz te same  i z przodu i tyłu ?

• Odpowiedzi 92
  • Wyświetleń 4,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Bardzo fajne, ale auto przyjeżdża na 22’ a na zimę potrzebuje 20 ewentualnie 21.

• Ja jezdze w zimie na 22 calowych felgach  (opony Continental  bez  homologacji BMW ) i nie narzekam 🙂 21 cali tez spoko  ale 20 cali  jak dla mnie to juz nie wyglada 😕

• Yyy…. U mnie takich przywilejów nie ma. Nie prowadziła nigdy żadnego z moich samochodów 🫢

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

Czyli decydując się np na felgi 20 (uprzedzam odpowiedzi w style że to nie wygląda i nie wypada 😊😂) taki zestaw będzie dopasowany w 100% ?

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-scorpion-winter-275-45-r20-110-v-xl-n0#579403756

https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/gmp-italia-sparta-glossy-black-9-00x20-5x112-00-et35-00

Opublikowano
58 minut temu, Rafiksq napisał(a):

Czyli decydując się np na felgi 20 (uprzedzam odpowiedzi w style że to nie wygląda i nie wypada 😊😂) taki zestaw będzie dopasowany w 100% ?

https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-scorpion-winter-275-45-r20-110-v-xl-n0#579403756

https://www.oponeo.pl/felga-aluminiowa/gmp-italia-sparta-glossy-black-9-00x20-5x112-00-et35-00

No  nie wyglada ale wypada 😁

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Serek3005 napisał(a):

No  nie wyglada ale wypada 😁

😂😂 brzydka czy za mała ? 

Opublikowano
10 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

a przód i tył te samo ET? Opony tez masz te same  i z przodu i tyłu ?

Felgi 

GMP  9x20 5x112

ET35 66,6 SREBRNY

Opony 

OP BRIDGESTONE Z

275/45R20 LM001 110V XL

RFT*

Jstem zadowolony na zime 🙂

Opublikowano
11 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Felgi polecam GMP ITalia tak jak pisalem - maja homologacje BMW. 

Z tą homologacją BMW to chyba duży skrót myślowy...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
11 godzin temu, Rafiksq napisał(a):

Dzieki za Twoją opinię, a przód i tył te samo ET? Opony tez masz te same  i z przodu i tyłu ?

To przypadek, że proponowane przeze mnie ET jest takie samo z przodu i tyłu. W tym aucie tak wyszło, że przy ET 25 koła ładnie układają się względem krawędzi nadkola

Opony powinieneś założyć zgodnie z rekomendacją BMW. Przy 21 i 22" szerokość z przodu to 275, a z tyłu 315. Profil zależy od średnicy felgi

dla 21": 275/40 przód; 315/35 tył (takie mogą być zarówno zimowe jak i letnie opony)

dla 22": 275/35 przód; 315/30 tył (takie rozmiary BMW rekomenduje dla letnich; ale znani są z natury zawodnicy jeżdżący na tej wielkości zimówkach)

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Szukam kół na zimę do g05 kolor Dravit.

rozmiar 21”, właściwie naturalny wybór to ori Y, są ładne, ale już mi się lekko znudził wzór. 
Do tej szarości dravit, który model GMP będzie pasować ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Do Dravit Grey polecam czarne felgi. 

Opublikowano

Ja zainspirowany podpowiedziami na forum zakupiłem ostatnio nowy set na zimę: 21'' GMP Italia Sparta Glossy Black (2 szerokości 9,5 i 10,5) do tego opony Pirelli Scorpion Winter Runflat. Z czujnikami Schrader OE Daimler/BMW i montażem wyszło 16 koła papieru.

image000000007.jpg

Opublikowano

Ładny set. 
można namiary jeżeli nie problem

Opublikowano

Polecam sprawdzić dobór na niemieckich stronach reifen.com. albo tutaj gdzie wysyłają także do Polski: https://www.reifen-richtig-billig.de/de-de 

Jak zaznaczycie filtr ECE to będą to odpowiedniki OEM, dodatkowo ABE/TTG i to też jest opcja z homolagacją i np. w Niemczech nie wymaga rejestracji / przeglądu dodatkowego przez TUV. Jeżeli felgi wymagają innych śrub jak te orygialne na aucie to będą one w komplecie zgodnie z dokumentami felg. 

Można też zamówić czujniki ciśnienia już zakodowane.

Kilka razy już u nich kupowałem i może nie jest to takie łatwe bo musisz udowodnić że masz konkretne auto, ale wszystko jest zrobione bardzo prawilnie i masz spokój że dobór jest OK. Cenowo też było na +.

Opublikowano
5 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Ładny set. 
można namiary jeżeli nie problem

Wszystko ogarnął mi serwis nakole.pl Mogę tylko polecić, serwisuje u nich auta od lat.

Opublikowano

Dzięki wielkie. Akurat mam blisko do nich to zadzwonię do nich 

Opublikowano

Aktualnie Macie fajne rabaty na koła zimowe, za 15k można wyrwac czarne oryginały 20 🙂 

Opublikowano

Niedawno byly tez 21 cali <20k. Cena u dilera

Edytowane przez Marchall

Opublikowano
W dniu 27.09.2025 o 07:17, jaavi666 napisał(a):

Aktualnie Macie fajne rabaty na koła zimowe, za 15k można wyrwac czarne oryginały 20 🙂 

Już nawet nie chodzi o wygląd ale jesienią i zimą potrafi mocniej wiać i wtedy czuję różnicę w stabilności 20 vs 21

Opublikowano
W dniu 27.09.2025 o 13:30, Marchall napisał(a):

Niedawno byly tez 21 cali <20k. Cena u dilera

Najtańsza oferta jaką dostałem to prawie 24kzl brutto.

Jezeli ktoś trafił na lepszą ofertę to może się podzielić info 😉

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
2 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Najtańsza oferta jaką dostałem to prawie 24kzl brutto.

Jezeli ktoś trafił na lepszą ofertę to może się podzielić info 😉

Ja kupilem w inchcape w Warszawie jakies 1,5 mca temu za 19 z hakiem plus jakies pierdoly typu 1 zl za przechowanie, i % na akcesoria i na serwis. Jakies promo bylo, nie targowalem tylko taka oferte dostalem

Opublikowano

Dopytam czy mówimy o 21”?

dzwoniłem do nich i niestety niby promo jest ale 23kzl brutto

Opublikowano
2 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Dopytam czy mówimy o 21”?

dzwoniłem do nich i niestety niby promo jest ale 23kzl brutto

Tak, na 21. Nie wiem moze dali tak bo kilka mcy kupilem u nich auto. Poprosilem o oferte i od razu przeslali za 21 cali <20k. Mozesz zapytac czy do niedawna mieli takie promo. Jak pamietam z maila to ta oferta wygladala na dosc powszechna a nie skrojoną pode mnie

Opublikowano
34 minuty temu, Marchall napisał(a):

Tak, na 21. Nie wiem moze dali tak bo kilka mcy kupilem u nich auto. Poprosilem o oferte i od razu przeslali za 21 cali <20k. Mozesz zapytac czy do niedawna mieli takie promo. Jak pamietam z maila to ta oferta wygladala na dosc powszechna a nie skrojoną pode mnie

Opony 2025? Bo czasem sprzedają po lepszej cenie starszy rocznik. Poza tym nie ma co się dziwić, że rabaty spadły - sezon się zbliża, każdy zaczyna myśleć o zimówkach, to i dealerzy chcą zarobić jak najwięcej 😉 Zimówki najlepiej ogarnąć wiosną lub latem.

Opublikowano
4 minuty temu, buster12 napisał(a):

Opony 2025? Bo czasem sprzedają po lepszej cenie starszy rocznik. Poza tym nie ma co się dziwić, że rabaty spadły - sezon się zbliża, każdy zaczyna myśleć o zimówkach, to i dealerzy chcą zarobić jak najwięcej 😉 Zimówki najlepiej ogarnąć wiosną lub latem.

25

Opublikowano

Nawet lepiej niż bardzo dobra 😉