Skocz do zawartości

Zamienniki oryginalnych felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu były Y'ki w takich cenach, ale podejrzewam, że obecnie już się nie trafi taka oferta.

• Odpowiedzi 92
  • Wyświetleń 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Bardzo fajne, ale auto przyjeżdża na 22’ a na zimę potrzebuje 20 ewentualnie 21.

• Ja jezdze w zimie na 22 calowych felgach  (opony Continental  bez  homologacji BMW ) i nie narzekam 🙂 21 cali tez spoko  ale 20 cali  jak dla mnie to juz nie wyglada 😕

• Yyy…. U mnie takich przywilejów nie ma. Nie prowadziła nigdy żadnego z moich samochodów 🫢

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Panowie a podpowie ktoś…mam 20 koła letnie 275 przód i 305 tył i chcę sobie kupić zimowe opony, muszę szukać w tych samych rozmiarach? Być może ktoś wie czy warto kupować u dilera same zimowe opony?

Opublikowano
16 minut temu, Denis13 napisał(a):

Panowie a podpowie ktoś…mam 20 koła letnie 275 przód i 305 tył i chcę sobie kupić zimowe opony, muszę szukać w tych samych rozmiarach? Być może ktoś wie czy warto kupować u dilera same zimowe opony?

Jak poszukasz było sporo wątków na te tematy (opony, koła, rozmiary). Ale, że to szybka odpowiedź - zimowe koła 20", mówię z homologowanymi oponami (te z *), są wszystkie w tym samym rozmiarze - 275. Także nie zastosujesz letnich felg, a przynajmniej nie tylnych. Jeśli nie dbasz o gwarancję, to pewnie jakieś zimowe opony w tych rozmiarach trafisz. Wtedy oczywiście nie szukałbym u dilera, bo się nie opłaci. Natomiast jeśli chciałbyś oryginalne z homologacją, to można trafić komplety u dilera w dobrych cenach. Ale o tym to już i w tym wątku znajdziesz.

Opublikowano
9 godzin temu, Denis13 napisał(a):

Teraz za 15k można dorwać zimowe cale koła 20” czarne trzeba poszukać po aso 

Opublikowano
  • Autor

Czy ktoś z Was posiada wiedzę czy felgi sprzedawane do x5 przed wejściem modelu LCI na rynek będą pasowały do obecnego modelu ? To samo oznaczenie modelu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Będą

Opublikowano

Będą, chyba że masz zaciski M (te wielkie) a felgi nie są przewidziane pod nie. Czyli jeśli w pre LCI nie pasowały do zacisków M to tutaj też nie wejdą....

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ponieważ wątek nazywa się “zamienniki oryginalnych felg”, to pozwolę sobie na małą prywatę i zasugeruj zajrzenie do działu Kupię/Sprzedam, gdzie wisi moje ogłoszenie z kompletem felg 22” do G05 i G06

Jakby co, moderatorów proszę o wyrozumiałość (mało kto zagląda do działu z częściami), a ewentualnych zainteresowanych o kontakt przez wiadomość na forum

🙏

Edytowane przez maciek_w

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
W dniu 3.10.2025 o 00:39, kenhor napisał(a):

Jak poszukasz było sporo wątków na te tematy (opony, koła, rozmiary). Ale, że to szybka odpowiedź - zimowe koła 20", mówię z homologowanymi oponami (te z *), są wszystkie w tym samym rozmiarze - 275. Także nie zastosujesz letnich felg, a przynajmniej nie tylnych. Jeśli nie dbasz o gwarancję, to pewnie jakieś zimowe opony w tych rozmiarach trafisz. Wtedy oczywiście nie szukałbym u dilera, bo się nie opłaci. Natomiast jeśli chciałbyś oryginalne z homologacją, to można trafić komplety u dilera w dobrych cenach. Ale o tym to już i w tym wątku znajdziesz.

Czyli jak rozumiem nie ma zimowek z homologacją pod te szersze tyły w 20”? Strasznie by mi leżała na zimę ta tylna szersza guma i średnica 20” 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Roberto1 napisał(a):

Czyli jak rozumiem nie ma zimowek z homologacją pod te szersze tyły w 20”? Strasznie by mi leżała na zimę ta tylna szersza guma i średnica 20” 

Nie ma. Jeśli chcesz założyć takie szersze, to zmierz ich średnicę. Jeśli różnica w stosunku do przednich opon będzie mniejsza niż +/-1%, to możesz jeździć. W przeciwnym razie, bierz “wąskie” homologowane 

edit: “zmierz” mówię dosłownie. Tak taśmą, na żywo; nie kalkulatorem licząc po wymiarach wybitych z boku opony

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano
16 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Ponieważ wątek nazywa się “zamienniki oryginalnych felg”, to pozwolę sobie na małą prywatę i zasugeruj zajrzenie do działu Kupię/Sprzedam, gdzie wisi moje ogłoszenie z kompletem felg 22” do G05 i G06

Jakby co, moderatorów proszę o wyrozumiałość (mało kto zagląda do działu z częściami), a ewentualnych zainteresowanych o kontakt przez wiadomość na forum

🙏

Maciek jak szukałem x5 to stwierdziłem, że jak trafię na 21” to na lato biorę od Ciebie te felgi. Ale trafiłem na 22” i do dravit to jednak trochę ciemniejsze pasują.

Ale jeżeli ktoś ma tanzanite, czarny, marina bay, carbon czarny itp plus te felgi to będzie jak milion dolarów na kółkach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pod Dravit też podejdą 😇

Opublikowano

@maciek_w gdyby mialy fabryczne et ..to bym pewnie bral.. a tak to boje sie ze  bedaa piaskowac drzwi i progi..popraw mnie jesli sie myle 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie będą na 100%

Kiedy je projektowaliśmy z producentem, to upierali się, żeby wypchnąć koła o kolejne 3-5 mm na zewnątrz. Ja nie chciałem - właśnie dokładnie z tego powodu, o którym mówisz 

Opublikowano

Ile jest fabrycznie i ile te mają Bonnie mogę znaleźć info

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

fabryczne felgi na 22"

przód 9,5X22 ET37

tył 10,5x22 ET43

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Roberto1 napisał(a):

Ile jest fabrycznie i ile te mają Bonnie mogę znaleźć info

Seryjne 22” felgi do X5/X6 mają wymiary

PRZÓD: 22x9.5”; ET 37

TYŁ: 22x10.5”; ET 43

Te moje mają szerokości i średnicę jak OEM, ET 25 na obu osiach. Daje to efekt założenia dystansów 12mm z przodu i 18mm z tyłu 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
22 minuty temu, maciek_w napisał(a):

Te moje mają szerokości i średnicę jak OEM, ET 25 na obu osiach. Daje to efekt założenia dystansów 12mm z przodu i 18mm z tyłu 

Wg mnie to już jest za dużo na zewn.

Może do jakiegoś zawiasu a'la gleba i opon typu german style 🙂

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Agresywne ustawienie to +20mm przód i +25mm tył. Wtedy bok opony (mowa o fabrycznych Pirelli) jest na styk z nadkolem

W wolnej chwili zmierz, albo choćby przyjrzyj się dobrze, jak głęboko do wnętrza nadkola schowane są koła na seryjnym ET

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie czy z homologowanych felg są jakieś opcje 21” oprócz tych gmp italia sparta?

Straciłem ponad 2h na wertowaniu i zawsze coś się nie zgadza. Jak nie et to średnica piasty i tak w kółko. 

Szukam felgi 1:1 technicznie zgodnej z wymiarami BMW.

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
3 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Panowie czy z homologowanych felg są jakieś opcje 21” oprócz tych gmp italia sparta?

Straciłem ponad 2h na wertowaniu i zawsze coś się nie zgadza. Jak nie et to średnica piasty i tak w kółko. 

Napisz do nich, moze cos znajda. Mega kumaci sa

https://www.sportwheels.pl/

Edytowane przez Big_daddy

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Szukam felgi 1:1 technicznie zgodnej z wymiarami BMW

Przy zaciskach M-pakietowych raczej nie ma szans na 1:1 w zamiennikach. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

A oryginalne 21” z X5M? Masz je w dwóch wersjach kolorystycznych, pasują do hamulców M, można je kupić w dobrej cenie często - mam i chwalę je sobie. Pytanie tylko o homologację, czy nie jest jakaś inna na M-ke, ale przecież działa to chyba zamiennie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

21” z X5M maja fabrycznie opony z niższym profilem od cywilnego X5 (o ok. 7mm), co z automatu skreśla te kola w mojej  opinii - wyglądają jakby były za małe do tego auta. Nie wiem czemu tak zrobili, tak jak nie wiem po co mieszane felgi 21”/22” na lato (taka fanaberia BMW). Ogólnie G05/G06 ma  zaprojektowane zbyt małe koła i przy rozmiarach 21” czy 22” jest bardzo mało „gumy”. Szkoda ze nie poszli torem MB i Audi, bo one maja dużo potężniejsze koła