Skocz do zawartości

Zamienniki oryginalnych felg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A co to są “homologowane” felgi? O oponach słyszałem, ale felgi to dla mnie nowość (i nie mówię tego z przekąsem)

IMHO, bez naruszenia gwarancji ani ochrony ubezpieczenia można założyć każde felgi, które mają średnice i szerokość zgodne z felgami OEM. Żadnej homologacji BMW nie wystawia (a’la gwiazdka na oponie)… czy coś przeoczyłem?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Odpowiedzi 92
  • Wyświetleń 5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Bardzo fajne, ale auto przyjeżdża na 22’ a na zimę potrzebuje 20 ewentualnie 21.

• Ja jezdze w zimie na 22 calowych felgach  (opony Continental  bez  homologacji BMW ) i nie narzekam 🙂 21 cali tez spoko  ale 20 cali  jak dla mnie to juz nie wyglada 😕

• Yyy…. U mnie takich przywilejów nie ma. Nie prowadziła nigdy żadnego z moich samochodów 🫢

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 minuty temu, maciek_w napisał(a):

A co to są “homologowane” felgi?

Koledze chodziło zapewne o TUV

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A, chyba że tak

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
17 minut temu, robert0707 napisał(a):

21” z X5M maja fabrycznie opony z niższym profilem od cywilnego X5 (o ok. 7mm), co z automatu skreśla te kola w mojej  opinii - wyglądają jakby były za małe do tego auta. Nie wiem czemu tak zrobili, tak jak nie wiem po co mieszane felgi 21”/22” na lato (taka fanaberia BMW). Ogólnie G05/G06 ma  zaprojektowane zbyt małe koła i przy rozmiarach 21” czy 22” jest bardzo mało „gumy”. Szkoda ze nie poszli torem MB i Audi, bo one maja dużo potężniejsze koła

Taką ‚fanaberię’ robi bardzo dużo producentów  w przypadku aut sportowych - więc pewnie ma to bezpośrednie przełożenie na prowadzenie, etc. 

Co do samej wielkości felg - rzeczywiście w Audi są 2 cale większe przy tym samym profilu opony. Ale większa felga to też większa masa resorująca, więc może Ty jest przyczyna.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
8 minut temu, BigCactus napisał(a):

Co do samej wielkości felg - rzeczywiście w Audi są 2 cale większe przy tym samym profilu opony. Ale większa felga to też większa masa resorująca, więc może Ty jest przyczyna.

Nie chodzi o rozmiar felgi, ale opon i tym samych całego kola.  Na 22" felgach, w MB czy Audi, opona jest wyższa i to koło jakoś wygląda.

W X5 na 22" mamy śmiesznie niski profil jak na SUVa. Waga ma oczywiście znaczenie i w MB 22" felgi (AMG) są kute, i praktycznie nic nie ważą.

Nie wiem czy w X5M też są kute, bo w cywilnej X5 są zwykle, odlewane, i swoje ważą. 

Opublikowano

Oj ważą ważą, kręgosłup pęka, jak się je poprzerzuca przy wymianie i ładowaniu do i z auta.

A kute... są takie jedne do kupienia... :). Choć widzę, że promocja się skończyła i cena mocno podskoczyła.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

…. A ja słyszałem o takim kompleciku co to leciutki jest jak piórko. I kuty na cztery kopyta

😇😅🤭

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
58 minut temu, robert0707 napisał(a):

Nie chodzi o rozmiar felgi, ale opon i tym samych całego kola.  Na 22" felgach, w MB czy Audi, opona jest wyższa i to koło jakoś wygląda.

W X5 na 22" mamy śmiesznie niski profil jak na SUVa. Waga ma oczywiście znaczenie i w MB 22" felgi (AMG) są kute, i praktycznie nic nie ważą.

Nie wiem czy w X5M też są kute, bo w cywilnej X5 są zwykle, odlewane, i swoje ważą. 

W X5M wydaje się, że kute są te z prostymi ramionami - model 818M; te drugie, z rozgałęzieniami przy rancie (model 809M) są odlewane

zrodlo: Bimmerpost; Link do wątku

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, robert0707 napisał(a):

No to tutaj akurat się mylisz - profil opony jest dokładnie ten sam w BMW i Audi a różnica jest tylko w większej feldze w Audi o 2 cale.

W X5M mam z przodu 295/35/21 a w RSQ8

jest 295/35/23.

A różnica w wadze o której wspominasz pomiędzy kutymi a odlewanymi jest mała - w przypadku felg kutych bardziej chodzi o ich wytrzymałość. Do RSQ8 mam teraz felgi Performance z domieszką magnezu i dopiero wtedy daje to jakąś oszczędność, ale i tak różnica w wadze to 5kg na sztuce. Podnosiłem dzisiaj taką felgę z oponą i mówienie, że nic nie waży to zwykłe pitolenie - takie koło jest qurew…ko ciężkie ;).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
37 minut temu, BigCactus napisał(a):

No to tutaj akurat się mylisz - profil opony jest dokładnie ten sam w BMW i Audi a różnica jest tylko w większej feldze w Audi o 2 cale.

W X5M mam z przodu 295/35/21 a w RSQ8

jest 295/35/23.

Nie mylę się, po prostu nie zrozumiałeś tego co napisałem. Przy takim samym rozmiarze felgi, w Audi i MB profil opony jest większy, bo średnica calkowita koła zaprojektowana jest w tych autach większą. Podany przez Ciebie przykład dokładnie tego dowodzi. Na 23” w Audi masz opone o profilu takim samym jak na 21” w BMW,  bo średnia koła Audi jest większa. Jaki bylby profil opony przy 23” w BMW? 😜

Mylisz się też co to wagi kutej felgi vs odlewanej. Różnica w wadze jest ogromna, przynajmniej w Mercedesie. Jak jest w przypadku kutych felg do X5M tego nie wiem. Mówię tu samych felgach. 
Z oponami już tak tego bardzo nie czuć, bo opony swoje ważą w tych rozmiarach. 

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
2 godziny temu, robert0707 napisał(a):

Koledze chodziło zapewne o TUV

Tak o TUV mi chodziło.

takie uproszczenie użyłem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
33 minuty temu, robert0707 napisał(a):

Nie mylę się, po prostu nie zrozumiałeś tego co napisałem. Przy takim samym rozmiarze felgi, w Audi i MB profil opony jest większy, bo średnica calkowita koła zaprojektowana jest w tych autach większą. Podany przez Ciebie przykład dokładnie tego dowodzi. Na 23” w Audi masz opone o profilu takim samym jak na 21” w BMW,  bo średnia koła Audi jest większa. Jaki bylby profil opony przy 23” w BMW? 😜

Mylisz się też co to wagi kutej felgi vs odlewanej. Różnica w wadze jest ogromna, przynajmniej w Mercedesie. Jak jest w przypadku kutych felg do X5M tego nie wiem. Mówię tu samych felgach. 
Z oponami już tak tego bardzo nie czuć, bo opony swoje ważą w tych rozmiarach. 

Ok - to oczywiste, że koło jest większe w Mercedesie/Audi niż w BMW i z tym nie polemizuję - jedynie z tym, że profil opony w największych dostępnych felgach jest podobny, czyli ilość gumy również. Mało kto jeździ na felgach 20-21” w konkurencyjnych SUV bo przez zbyt wysoki profil jeździ się źle. Czyli oczywiście możesz założyć wyższy profil, ale kończy się tak, że jeździsz na podobnym jak u nas ;). Ale oczywiście wygląd na plus i zgadzam się, że większe koło pasowałoby do X5.

Waga felgi kutej to pewnie 10-15% mniej niż odlewanej - czy to jest ogromna różnica? Z drugiej strony zmiana rozmiaru o 1” do góry to również +10% do wagi. Trochę takie błędne koło. Waga takiego koła 22-23 cale z oponą to pewnie okolice 30-35kg, więc jak dla mnie 5kg różnicy bardziej odczujesz w prowadzeniu samochodu zmniejszając masę nieresorowaną niż w podnoszeniu koła w domu ;).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 minut temu, BigCactus napisał(a):

Yyyy…. Nie masz racji

Koło (edit: sama felga) 22” OEM do X5 waży ok 20kg 

Koło kute w tych samych wymiarach niemal połowę mniej — sprawdzone empirycznie; te “moje” ważą ok 10.5-11kg; a to jest kolosalna różnica i poczujesz to w przyspieszeniach, precyzji prowadzenia, etc

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
18 minut temu, maciek_w napisał(a):

Yyyy…. Nie masz racji

Koło (edit: sama felga) 22” OEM do X5 waży ok 20kg 

Koło kute w tych samych wymiarach niemal połowę mniej — sprawdzone empirycznie; te “moje” ważą ok 10.5-11kg; a to jest kolosalna różnica i poczujesz to w przyspieszeniach, precyzji prowadzenia, etc

Nie wiem który model jest Twój ;), ale w Mce 21” kuta felga przednia waży 11kg, a 22” 12,5kg. Felgi 22” OEM w mojej poprzedniej X5 ważyły u mnie odpowiednio 13,5 i 15kg. 

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czyli masz:

1) kuta felga to ok 11-12.5kg w 22” 

2) odlewana 22” to 20kg (model 742); ważone przez zaufany warsztat; a inne źródło masz tu: ponownie link do Bimmerpost

opona 22” waży ok 15-16kg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W GLE jest to odpowiednio 14kg vs 22 kg, przy felgach przednich 10Jx22. 

Różnica jest oczywista. Ppodnosząc jedną i drugą felgę naraz, ta kuta wydaje się być lekka jak z papieru 🙂

Opublikowano
16 godzin temu, BigCactus napisał(a):

A oryginalne 21” z X5M? Masz je w dwóch wersjach kolorystycznych, pasują do hamulców M, można je kupić w dobrej cenie często - mam i chwalę je sobie. Pytanie tylko o homologację, czy nie jest jakaś inna na M-ke, ale przecież działa to chyba zamiennie. 

Teraz zauważyłem że x5m ma przód 295, a zwykła ma 275

Opublikowano
W dniu 27.11.2025 o 21:45, Roberto1 napisał(a):

Tak o TUV mi chodziło.

takie uproszczenie użyłem.

Pisałem trochę wcześniej, o tutaj: