Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 godziny temu, słonik40 napisał(a):

panowie prowadzicie akademickie dyskusje tymczasem i tak żaden z was nie pojedzie na tor a nawet jak pojedzie to nie będzie umiał wykorzystać możliwości auta. Auto trzeba brać dla Siebie, przyjechać się i zdecydować co daje więcej przyjemności z prowadzenia. W tym temacie wygrywa bynajmniej dla Mniebezapelacyjnie m2

Misiek a raczej słonik ja myślę że to nie są typowo akademickie rozkminy ;) na pewno są tutaj osoby które myślą o M2 na tor ;)

Edytowane przez adiki

IMG_9513.jpg

• Odpowiedzi 796
  • Wyświetleń 42,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A jeszcze co do elektryków i audi właśnie widziałem pod sklepem a6 etron i szczerze przyznam że ładnie im to auto wyszło mimo że Audi to nie moja bajka. Może dlatego że linie ma bardzo zbliżona do mojej G26 😅

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@macste dlatego że zakończyli produkcję się właśnie zdecydowałem. Na rynku zostanie jedynie dwa razy droższy sl jeśli chodzi o roadstery a jak będzie jeździł to nie wiem bo jeszcze nie odebrałem 😭

@adiki a to nie jest tak że wszystkie porównania rs3 z m2 są jeszcze z wersja rwd? Teraz chyba wyszła wersja xdrive która powinna być skuteczniejsza na torze. Niestety w tej kwestii nie doradzę bo tor to ja jedynie w telewizji widziałem.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na razie nie ma recenzji M2 xdrive ani czasów przejazdów po torach jestem ciekaw co to auto pokaże. Szczególnie że wygrywając do niego programs z CSa to będzie niezły kocur. Piec ten sam co M3/M4 moc specjalnie ograniczona do 480 żeby nie było szybsze od wiekszych braci. To co mnie urzeka w takim M2 to jego łobuzacki charakter i możliwość odpięcia przodu więc w zimie też spokojnie się nim na jakiś stok możesz wybrać czy pojechać do Skandynawii poszaleć na zamarzniętych jeziorach.

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
4 minuty temu, słonik40 napisał(a):

@macste dlatego że zakończyli produkcję się właśnie zdecydowałem. Na rynku zostanie jedynie dwa razy droższy sl jeśli chodzi o roadstery a jak będzie jeździł to nie wiem bo jeszcze nie odebrałem 😭

@adiki a to nie jest tak że wszystkie porównania rs3 z m2 są jeszcze z wersja rwd? Teraz chyba wyszła wersja xdrive która powinna być skuteczniejsza na torze. Niestety w tej kwestii nie doradzę bo tor to ja jedynie w telewizji widziałem.

Nie chciałeś 911 bez dachu? ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Za 911 musiałbym zapłacić z 800k za z4 poniżej 350k. Pojeżdżę i zobaczę z czym to się je i czy to moja bajka czy nie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 minut temu, adiki napisał(a):

Na razie nie ma recenzji M2 xdrive ani czasów przejazdów po torach jestem ciekaw co to auto pokaże. Szczególnie że wygrywając do niego programs z CSa to będzie niezły kocur. Piec ten sam co M3/M4 moc specjalnie ograniczona do 480 żeby nie było szybsze od wiekszych braci. To co mnie urzeka w takim M2 to jego łobuzacki charakter i możliwość odpięcia przodu więc w zimie też spokojnie się nim na jakiś stok możesz wybrać czy pojechać do Skandynawii poszaleć na zamarzniętych jeziorach.

A jest szybsze ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

To ja z innej beczki. Z racji serwisu olejowego i serwisu gwarancyjnego miałem okazję pojeździć:

1. BMW X1 elektryk - napęd na przód, suw, elektryk. No bardziej się nie można stoczyć.... Auto totalnie nie dla mnie. Plastik wszędzie, taniość i mało intuicyjna obsługa.

2. BMW srerii 5 sedan - 2.0 benzyna. Środek dramat. Niby siedziałem wcześniej, ale podczas jazdy konsola środkowa to nie jest odczucie premium.... No za dużo taniości wchodzi w oczy siedząc za kierownicą. Silnik - ba, jak to nie jedzie. W zakrętach chce się podpierać lusterkami. Nic nie ma z ducha BMW. Kolor - oxide Grey - pierwotnie zamówiony do mojego, ale w zawirowaniach spadł i zostałem ze skyscryper... Wyleczyłem się ostatecznie z bólu po tej stracie. W większości przypadków wpadał za bardzo w taki złotawy jaki znam ze skody lub vw. Ogólnie auto robi tylko jedno - drażni sąsiada że masz BMW a nie coś innego. Ciekawe jak zachowuje się coś mocniejszego, bo to co oferuje standard to masakra. A specjalnie wziąłem nową 5, aby nie nie zarzucał że jestem bezpodstawnie uprzedzony bez jazdy...

Opublikowano
20 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Masz jakąś alternatywę na którą nikt z producentów nie wpadł i którą nie będzie Cię bawić?

Jeśli tam byłeś to wiesz czemu ten tor wybierają, jeśli nie to pojedz, zrób kilka kółek i będziesz wiedział.

Nie byłem, nie jeździłem, nie czytałem. Taka retoryka nadal nie zmienia faktu, że te testy (próby) mierzą dziesiątki różnych czynników, a samochód jest tylko jednym z nich. W danym dniu, dany kierowca w konkretnym samochodzie i określonych warunkach pojechał czas X. Natomiast stawianie tez, że coś jest szybsze przy różnicach rzędu dwóch sekund, to jest beczka :) Żeby nie było, wiem o co chodzi i nie że się czepiam, tylko tam zaczęła się jakaś przepychanka, że astra szybsza od laguny, bo na ringu...

Opublikowano
9 godzin temu, GDX4 napisał(a):

To ja z innej beczki. Z racji serwisu olejowego i serwisu gwarancyjnego miałem okazję pojeździć:

1. BMW X1 elektryk - napęd na przód, suw, elektryk. No bardziej się nie można stoczyć.... Auto totalnie nie dla mnie. Plastik wszędzie, taniość i mało intuicyjna obsługa.

2. BMW srerii 5 sedan - 2.0 benzyna. Środek dramat. Niby siedziałem wcześniej, ale podczas jazdy konsola środkowa to nie jest odczucie premium.... No za dużo taniości wchodzi w oczy siedząc za kierownicą. Silnik - ba, jak to nie jedzie. W zakrętach chce się podpierać lusterkami. Nic nie ma z ducha BMW. Kolor - oxide Grey - pierwotnie zamówiony do mojego, ale w zawirowaniach spadł i zostałem ze skyscryper... Wyleczyłem się ostatecznie z bólu po tej stracie. W większości przypadków wpadał za bardzo w taki złotawy jaki znam ze skody lub vw. Ogólnie auto robi tylko jedno - drażni sąsiada że masz BMW a nie coś innego. Ciekawe jak zachowuje się coś mocniejszego, bo to co oferuje standard to masakra. A specjalnie wziąłem nową 5, aby nie nie zarzucał że jestem bezpodstawnie uprzedzony bez jazdy...

Z tych małych suv elektryków to aby poczuć premium weź sobie kiedyś macana, tam jest premium i to się odpycha. Do miasta genialna opcja jak ktoś chce elektryka. Mnie również zdarzyło przejechać 520i i silnik to jest nieporozumienie w tym samochodzie :) Co do wnętrza to się zgadzam, ale w Audi jest gorzej aktualnie w A6, w MB trochę lepiej. Moim zdaniem jedyna limuzyna w tym segmencie, która jest faktycznie premium w środku to nowy ES. Czyli da się zrobić samochód bez piano, z lepszymi plastikami, tam gdzie metal jest metal, bez totalnej ekranozy (a samochód z azji), a cenowo wychodzi bardzo rozsądnie bo standardowa wersja jest premium (nawet szyberdach w standardzie, w standardzie fotele podgrzewane i wentylowane, elektryka foteli, elektryczna kierownica keyless czyli to co w opcjach w BMW kosztuje krocie, albo się nie da dobrać) i nadal w lexusie można dokupić nie wykastrowanego Marka Levinsona. Jak ktoś nie potrzebuje mocniejszej wersji tylko patrzy typowo pod ekonomię + mu nie przeszkadza desing lexusa to moim zdaniem teraz najlepsza opcja w stosunku do ceny za 260k.

Lexus ES 2026: Ósma generacja debiutuje z napędem EV | 4rings.pl

image.png

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Moderatorzy

Środek dramat. Niby siedziałem wcześniej, ale podczas jazdy konsola środkowa to nie jest odczucie premium.... No za dużo taniości wchodzi w oczy siedząc za kierownicą. Silnik - ba, jak to nie jedzie. W zakrętach chce się podpierać lusterkami. Nic nie ma z ducha BMW.

Bo doszliśmy do etapu , że "sportowe" BMW jezdzi gorzej na zakrętach od "dziadkowego" Mercedesa. Po jezdzie probnej G60 nie ma podejscia w prowadzeniu i dynamice jazdy do G30.

Po G30 idę w Mercedesa.

20260629_171655.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Nie byłem, nie jeździłem, nie czytałem. Taka retoryka nadal nie zmienia faktu, że te testy (próby) mierzą dziesiątki różnych czynników, a samochód jest tylko jednym z nich. W danym dniu, dany kierowca w konkretnym samochodzie i określonych warunkach pojechał czas X. Natomiast stawianie tez, że coś jest szybsze przy różnicach rzędu dwóch sekund, to jest beczka :) Żeby nie było, wiem o co chodzi i nie że się czepiam, tylko tam zaczęła się jakaś przepychanka, że astra szybsza od laguny, bo na ringu...

Ja się tylko odnosiłem do teorii, że rs jest wolny.

Nie jest i tyle i kompletnie nie mam zamiaru nikomu udowadniać, że sekunda, czy dwie mają jakiekolwiek znaczenie, nie o to mi chodziło, a jeśli tak wyszło to znaczy, że sie nie zrozumieliśmy 😉

Nie zmienia to faktu, że ten tor jest bardzo miarodajny )

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Wracając do pierwotnego tematu ... to za sterowanie nawiewamy z lcd to powinni chłostać na rynku

Opublikowano
45 minut temu, Rufio napisał(a):

Bo doszliśmy do etapu , że "sportowe" BMW jezdzi gorzej na zakrętach od "dziadkowego" Mercedesa. Po jezdzie probnej G60 nie ma podejscia w prowadzeniu i dynamice jazdy do G30.

Po G30 idę w Mercedesa.

20260629_171655.jpg

Jak nigdy Mercedes mi nie odpowiadał stylistycznie to ma teraz zdecydowanie najładniejsze wnętrze z tej trójki, i to nawet w podstawowej wersji.

Zastanawiam się gdzie w A6 Avant jest te 565l w bagażniku bo ten samochód ma dramatycznie mały bagażnik jak na swoje gabaryty.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, proarnes napisał(a):

Jak nigdy Mercedes mi nie odpowiadał stylistycznie to ma teraz zdecydowanie najładniejsze wnętrze z tej trójki, i to nawet w podstawowej wersji.

Zastanawiam się gdzie w A6 Avant jest te 565l w bagażniku bo ten samochód ma dramatycznie mały bagażnik jak na swoje gabaryty.

Mam w zasadzie podobnie, bardzo mi się podoba S klasa i CLE 😉

IMG-20260705-WA0020.jpg

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nijakosc i bezplciowosc byla zawsze ok. Merc, Audi, ten Lexus co ktos wstawil, okropne stare stylistycznie pazdzierze. Chcesz, kupuj, pomyle ze skoda na drodze i polowa chinskiego badziewia.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Miałem es jakiś tydzień, dwa jako zastępcze, niby fajna czarno limuzyna ale napęd to nieporozumienie. Wyje jak jakiś wyjec a nie jedzie. Chyba wolałbym 3 30i w tych pieniądzach. Wracając do Mercedesa, samochody że znaczkiem amg. Baby amg nigdy nie miały nic z dziadkowozow, zawsze prowadziły się na odpowiednim poziomie, z mercedesem jest natomiast taki problem że mocno odjechał cenowo, ale środek, feeling, burmesrer, światła robią robotę

Opublikowano

Żeby trochę wrócić do tematu... Na bimmerpost pojawiło się trochę szczegółów technicznych odnośnie G50, będzie ciężej i wszystko z MHEV, 320 będzie mocowo bliżej 330 niż teraz.

G50 specs (compared to G20):

• Length: 4765 (+52) mm

• Height: 1455 (+15) mm

• Width w/o mirrors: 1850 (+23) mm

• Wheelbase: 2860 (+9) mm

• Luggage volume 455 (-25) l

• Weight w/ driver:

• 318: 1755 (+180) kg

• 320: 1755 (+165) kg

• M350x: 1935 (+100) kg

• 318: B48B20M3, 115 kW/250 Nm + EM, 8kW/25 Nm;

• 320: B48B20M3, 155 kW/330 Nm + EM, 8 kW/25 Nm

• 330: B48B20O3, 190 kW/400 Nm + EM, 8 kW/25 Nm

• M350x: B58B30M3, 313 kW/540 Nm + EM, 13kW/200 Nm

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

Matko seria 3 prawie 2t...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
19 minut temu, YogiPL napisał(a):

Matko seria 3 prawie 2t...

M3 chyba 2300 jeśli dobrze kojarzę 🤔

Ale 318 Dustera nie dogoni 🙃

Moc do masy 11.25 💪🫣

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano

Żeby było lekko to trzeba wywalić MHEV i xdrive, skrócić auto o 30-40cm i wsadzić 6-biegowego manuala 😉

To se ne vrati...

Edytowane przez rzaba

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Są jeszcze takie auto na stoku. Z4 m40i, 1600kg masy, robisz stage 2 na 450-500KM i masz torowego zabijake