Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, maciej_cie napisał(a):

Spoko. Ja ostatnio za wymianę w 320i w ASO zapłaciłem 700 brutto, a za 6-cylindrowy chcieli 800 brutto.

Bardzo dobra cena w ASO. Ja ogólnie nie jestem przewrażliwiony choć mogę tak brzmieć, bo np. moje ASO Audi rewelacja, jedyna rzecz to mi nie chcieli wymienić oleju w s tronicu wraz z wymianą filtrów, tylko statyczna wymiana weszła w grę. Za to np. montaż wybranego przeze mnie wideorejestratora bezpośrednio do układu elektrycznego z gwarancją na montaż i brak utraty gwarancji na samochód do zrobienia, żadne ASO BMW nie jest w stanie tego zrobić. Obecnie mam taką sytuacje, że nie mam zaufania do dealera i nie chciałbym aby kiedykolwiek ten samochód póki go użytkuje się tam pojawił. A do kolejnego ASO, gdzie będę prawdopodobnie robić przeglądy mam ponad 100km, więc jechać wymienić sam olej bez sensu. Na bieżacy serwis mam zaprzyjaźniony warsztaty gdzie serwisuje swoje samochody, nawet jestem to w stanie tak załatwić aby było na zasadzie door to door w weekend. Zawsze wiem, że ten olej mi wymienią, a przy okazji zrobią inspekcję czy coś jeszcze jest do wymiany lub jeśli coś by się pojawiło co powinno być naprawione/sprawdzone przez ASO w przypadku samochodów na gwarancji. 

Zamówione wszystko, zakładam że się w 700zł zamknę z robocizną przy oleju BMW LL-19 FE, który jest troszkę droższy. Moim zdaniem eksploatacja 340i przy częstych wymianach oleju biorąc również pod uwagę wymianę oleju w dyfrach i skrzyni w przyszłości nie jest wysoka przy osiągach jakie oferuje. Mam nadzieję, że również pozytywnie zaskoczy mnie spalanie. Podczas odbioru bardzo ucieszył mnie przycisk, który pozwala rozłączyć start stop. Najlepsza zmiana względem LCI1, którą wprowadzili. 

Edytowane przez GrzegorzKo
Opublikowano
W dniu 7.02.2025 o 09:13, GrzegorzKo napisał(a):

340i B58 jest ktoś w stanie mi potwierdzić czy dobrze zweryfikowałem części, niestety te wyszukiwarki w sklepach nie są w stanie wyszukać mi tego po VIN 😕 

7x1l - olej BMW OE Twin Power Turbo 0W-30 1L Longlife-12FE 0W30 nr. katalogowy 83215A7EE70

filtr oleju BMW OE nr. katalogowy 11427826799

Przy 10k planuje kolejną wymianę, potem po 20k i 30k ASO. Filtr kabinowy i powierza wymieniają na tej pierwszej wymianie interwałowej? 

Tu próbowałeś? Mi znajduje wszystko jak trzeba

https://czescidobmw.pl

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, siwyZS napisał(a):

Tu próbowałeś? Mi znajduje wszystko jak trzeba

https://czescidobmw.pl

Wcześniej sprawdzałem, ale spróbowałem znowu przed chwilą. Sprawdziłem VIN czy dobrze wklepałem i nadal mam błąd: nieznaleziony nr. VIN. Nie wiem czemu nie mają go w bazie, może zbyt nowy samochód, nie wiem. 

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
3 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

Wcześniej sprawdzałem, ale spróbowałem znowu przed chwilą. Sprawdziłem VIN czy dobrze wklepałem i nadal mam błąd: nieznaleziony nr. VIN. Nie wiem czemu nie mają go w bazie, może zbyt nowy samochód, nie wiem. 

Jak chcesz sprawdzę Ci w AOS, podrzuć vin na priv.

Opublikowano
10 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nie musisz podawać VIN na stronie tego sklepu. Tym bardziej jak kupujesz oleje. Numery VIN dla nowych aut w bazie pojawiają się dopiero po pewnym czasie. Wystarczy jak sprawdzić dokładną specyfikację auta na stronie https://bimmer.work/ podając VIN. Tam na pewno VIN będzie już w bazie. Sprawdzając na przykładowym VIN pojawia Code/Type: G20 (MUE) / 48FF, a taka informacja wystarcza na zakup części w tym sklepie po podaniu w filtrze wyszukiwania.

Opublikowano

Dzięki Panowie za odpowiedź, już sobie to zweryfikowałem. Będę zalewać BMW LL-19 FE OW30. Wszystko już kupiłem na pierwszą wymianę 🙂 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
23 minuty temu, andystrus napisał(a):

Wymiana oleju z filtrem m340 Kraków 1500zl. Przegięcie?

W Bawarii w Katowicach zrobisz to samo za 750 PLN więc opłaci się przejechać jeśli masz taką możliwość.

Opublikowano
Godzinę temu, andystrus napisał(a):

Wymiana oleju z filtrem m340 Kraków 1500zl. Przegięcie?

Lepiej unikać salonów i aso w Krakowie. Bawaria Katowice jest w porządku ja zmieniłem za 799 miesiąc temu 🙂

Opublikowano
58 minut temu, proarnes napisał(a):

W Bawarii w Katowicach zrobisz to samo za 750 PLN więc opłaci się przejechać jeśli masz taką możliwość.

Cena promocyjna, std cena ok. 1500pln. Jak pogadasz z handlowcem lub masz znajomego będzie ok. 1000pln. Koledzy piszą o Bawarii i rzeczywiście taniej się nie da ale nie jest to standardowa cena. Ja przy swoim materiale plus robocizna we Wrocławskim Inchcape zapłaciłem ok. 850pln. Do 340i wchodzi 7,2l oliwki...

Opublikowano
4 godziny temu, maciej_cie napisał(a):

Dodajmy, że chodzi o wymianę między interwałami.

dokładnie tak, ważna informacja

Opublikowano
4 godziny temu, darkdancerr napisał(a):

Zdunek Gdańsk - jak jest promocja to 750, jak nie ma promocji to można się dogadać na ~900.

No to we Wrocku przeginają bez znajomości...

Opublikowano
30 minut temu, maciej_cie napisał(a):

Dodam, że u Zdunka (Bawaria w Gdańsku też) jeszcze niedawno za 4 cylindry było 599 zł brutto. Ostatnio chyba płaciłem 699 zł brutto.

w ogole zadowolony jestes ze Zdunka?

Opublikowano

Przy umawianiu się na wymianę klocków trochę mnie wkurzyli kontaktem i finalnie zrobiłem w Bawarii.

Jednak jak na gwarancji wymieniali przekładnię kierowniczą w ubiegłe wakacje, to nie mogę złego słowa powiedzieć - dali praktycznie nowe 3er jako zastępcze, zrobili wszystko jak trzeba.

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, maciej_cie napisał(a):

Przy umawianiu się na wymianę klocków trochę mnie wkurzyli kontaktem i finalnie zrobiłem w Bawarii.

Jednak jak na gwarancji wymieniali przekładnię kierowniczą w ubiegłe wakacje, to nie mogę złego słowa powiedzieć - dali praktycznie nowe 3er jako zastępcze, zrobili wszystko jak trzeba.

a co sie z przekladnia stało w nowym aucie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 godzin temu, Radyshaw napisał(a):

Witam  ,

Ile approx. będzie kosztował nowy przedni zderzak + wymiana  w ASO w G20 '21 . Dzięki z góry. 

Tylko skorupa + malowanie + przelozenie ze starych bebechow (czujniki, kratki, plozy) to ok. 12k

Opublikowano
W dniu 26.03.2025 o 22:38, macste napisał(a):

Cena promocyjna, std cena ok. 1500pln. Jak pogadasz z handlowcem lub masz znajomego będzie ok. 1000pln. Koledzy piszą o Bawarii i rzeczywiście taniej się nie da ale nie jest to standardowa cena. Ja przy swoim materiale plus robocizna we Wrocławskim Inchcape zapłaciłem ok. 850pln. Do 340i wchodzi 7,2l oliwki...

Dzisiaj dzwoniłem do Bawarii Katowie i miła Pani po podaniu przeze mnie VINu odpowiedziała że mają super promocję i wymiana oleju w M340i z olejem i filtrem oleju (między interwałowa) to koszt 599pln brutto !!! W Inchcape Wrocław dla klienta który jest z nimi od ponad 10 lat (serwis, naprawy, zakup auta) po rabacie to koszt 1160pln !!! Massacra jakaś. Będę niedługo w Katowicach... może skorzystam. Fakt, że ta cena jest meeeeeega dobra aż ciężko uwierzyć. Może ktoś z Was skorzysta 😀

Pani powiedziała, że jak się umówimy na godzinę to potrwa to niedłużej niż 2h.

Może ktoś z Was ma do polecenia zakład we Wrocławiu lub okolicy do wymiany i wyważania kół z opcją przechowania? W Inchcape taka usługa to prawie 700pln/sezon.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, macste napisał(a):

Dzisiaj dzwoniłem do Bawarii Katowie i miła Pani po podaniu przeze mnie VINu odpowiedziała że mają super promocję i wymiana oleju w M340i z olejem i filtrem oleju (między interwałowa) to koszt 599pln brutto !!! W Inchcape Wrocław dla klienta który jest z nimi od ponad 10 lat (serwis, naprawy, zakup auta) po rabacie to koszt 1160pln !!! Massacra jakaś. Będę niedługo w Katowicach... może skorzystam. Fakt, że ta cena jest meeeeeega dobra aż ciężko uwierzyć. Może ktoś z Was skorzysta 😀

Pani powiedziała, że jak się umówimy na godzinę to potrwa to niedłużej niż 2h.

Może ktoś z Was ma do polecenia zakład we Wrocławiu lub okolicy do wymiany i wyważania kół z opcją przechowania? W Inchcape taka usługa to prawie 700pln/sezon.

Chora cena za wymianę opon sam zapłaciłem teraz za 18 - 140zł brutto. Tyle, że u mnie hotel mają w moim garażu po umyciu 🙂

Robiłem olej w bawarii w Katowicach to płaciłem 799zł na minus duży był fakt, że nie mieli LL-19FE więc tylko mogli mi zalać LL-12FE z beczki, już odpuściłem temat i się zgodziłem. Patrzyłem wczoraj na fakturę aby sprawdzić ile tego oleju wchodzi, a tu zonk bo mam na fakturze, że nie zastosowano oryginalnego filtra tylko zamiennik po numerach to wychodzi, że to oryginał z powszedniej generacji B58 lub innego starszego silnika, już nie pamiętam. Dlatego ciekawa sytuacja, następną wymianę chyba zrobię gdzie indziej bo zeszło 2h, a nie mam pewności, że ten olej mi wymienili dopiero się przekonam jak wyjmę ten filtr sprawdzając czy faktycznie jest ten zamiennik haha