Skocz do zawartości

M340d co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę wyskakiwać z podsumowań roku koledzy M340-stkowicze obu zwaśnionych frakcji paliw, zobaczmy ile faktycznie palą (pomijając ewidentne zaniżanie spalania aplikacji..) B57 i B58 na przestrzeni roku, zakopmy topór wojenny nieporozumienia i uznajmy wszyscy wyższość diesla w tej kwestii.. 😉

Cytat

PS. Do siego roku. 🥳
spacer.png

• Odpowiedzi 571
  • Wyświetleń 75,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Musze przyznać że nie do końca rozumiem co tutaj sie próbuje udowodnić. Że M340d jest szybsze od M340i ? Nie jest, jest wolniejsze i czuć to zwłaszcza od około 140km/h+ natomiast z uwagi na moment i j

• Cykl życia wątku o 340d: 1. Zaczepka, że 340d jedzie lepiej; 2. awantura, że nieprawda 3. gorąca dyskusja, włącza się kilku geeków, wjeżdżają wykresy, całki, wzory fizyczne, ale jest pa

• Dodam coś od siebie - w sumie to jest tak - oba M340i i M340d to genialne auta z genialnymi silnikami, ale z dużymi różnicami. A pisanie, że M340i nie jedzie bez gazu w podłodze to nieprawda. Max

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Paliwo głównie 98. Udało tak:

IMG_2036.jpeg

Opublikowano

Nice, tylko robi się śmiesznie jak przeczyta się to co jest napisane poniżej drobnym druczkiem, wychodzi na to że jeździmy jak jakieś dziadki chociaż ja brzydzę się eco pro i oszczędną jazdą. 😋

Opublikowano

W moim przypadku apka pokazuje rzeczywiste zużycie, 3 razy sparawdzałem na początku użytkowania i się pokrywało praktycznie 1:1.

Screenshot_20260103_155905_My BMW.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, palusik napisał(a):

Paliwo głównie 98. Udało tak:

IMG_2036.jpeg

Ty latasz trasy głównie? 

Opublikowano

Po co wam te samochody, ja prawie nie jeżdżę, samochód stoi czasami 5 dni po rząd nieruszony, a mam 20k rocznie. Żeby robić 12k to bym chyba raz na 2 tygodnie musiał jeździć 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Proszę bardzo Panie @Markok co prawda na codzień pali więcej niż Twoja ale jak się postaram to może nie spalić tak dużo więcej niż Twoja 😉

IMG_8051.png

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Też dorzucę cegiełkę, może z 5% eco pro. Reszta comfort i sport individual. M340d statystycznie pewnie spala 2l mniej, może nawet więcej. Przy dynamicznej i szybkiej jeździe różnica mocno na plus dla diesla.

Screenshot_20260104_090711_My BMW.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, macste napisał(a):

Też dorzucę cegiełkę, może z 5% eco pro. Reszta comfort i sport individual. M340d statystycznie pewnie spala 2l mniej, może nawet więcej. Przy dynamicznej i szybkiej jeździe różnica mocno na plus dla diesla.

Screenshot_20260104_090711_My BMW.jpg

Ta apka coś przekłamuje xD Masz 0,1l niższe spalanie niż ja, a ja mam lepszy wynik niż 77% użytkowników, a ty 76% mając niższe spalanie avg.

Opublikowano

Adiki na mnie nie patrz tu się rozchodzi o M340, po prostu nie chciałem chamsko coś od kogoś chcieć bez dania od siebie, a że mi pasuje do narracji to tym lepiej. 😏

Jak na razie wszyscy macie dużo większe spalanie od Rybka, przydałoby się więcej diesli do porównania ale coś się wstydzą.

Tak czy siak można powoli zakładać że słowa hejtu na diesle od co poniektórych tutaj można między bajki włożyć.
~30-40% większe spalanie to fchu.. (6,8 -> 8,7 - 9,5), i całkowicie uzasadnia jego istnienie.

Opublikowano

Trochę nie na temat bo moje auto to 330i, i mogę zostać zganiony 😁 99% to trasa, trochę sport ale głównie comfort.Screenshot_20260104_111942_MyBMW.thumb.jpg.6a37bfa5677e54b7bdd04c113868cbe1.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
29 minut temu, tomeks64 napisał(a):

Trochę nie na temat bo moje auto to 330i, i mogę zostać zganiony 😁 99% to trasa, trochę sport ale głównie comfort.

No jesteś w top 1%. Podobno średnia wieku w tej grupę to 83 lata 😄 

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Moje auto jest chyba popsute. Spalanie na kompie mam 7.9. W rzeczywistości 12,5% wyższe. Czyli jakieś 8,9 l/100km. Mieszkam na wiosce więc 6km codziennie trasa do miasta + miasto. Zgłoszę to na najbliższym serwisie. Zresztą prędkość też przekłamuje, pokazuje 200 a na gps 190km/h.

Screenshot_20260104_122316_My BMW.jpg

Opublikowano

Mój raport to z połowy roku, auto mam od 16 kwietnia 2025, ale moje jazdy uruchomiłem dopiero w czerwcu. Około 60% to  trasy, prędkości od przepisowych do +20km/h po v=max (po niemieckich autostradach), z reguły dynamicznie, a jak wpadam w górskie drogi to praktycznie sport+ i 0:1. Samochód mnie zaskakuje oszczędnością, tankuję tylko paliwa premium, kiedyś na kilku autach (diesel) zauwazyłem , że zwkłego ON spala mi około 0,5l więcej.

Opublikowano

@galczych No i widzisz nie masz 13 tylko 7,9, w dodatku 30% posiadaczy M340d ma jeszcze cięższą nogę. 😉
Jak robisz tylko 6km i gasisz to całkowicie tłumaczy podwyższone spalanie, cały czas zimny..

Ja też niedawno zauważyłem że litr więcej niż w aplikacji mi spaliło na trasie do berlina i nazad, ale na bieżąco tego nie sprawdzam i nie wiem czy to norma, chyba że mniej miałem w baku niż wynika z danych technicznych, ale przecież lałem do pierwszego odbicia i aplikacja pokazała 100%..

Prędkość to przeważnie w każdym aucie przekłamuje, to ponoć nawet wymóg prawny żeby podświadomie hamować kierowców (10 mniej ratuje życie co nie), a też opony mają na to jakiś wpływ, na tych przydrożnych licznikach ostrzegających że przekraczasz, na zimówkach i letnich pokazuje różne wartości.

@rybek79 I o to chodzi, to mi się podoba, dynamicznie a oszczędnie. 😈

Edytowane przez Markok

Opublikowano
15 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Ty latasz trasy głównie? 

Od 4 lipca to jest wyjeżdżone, około 6000 km to trasy, reszta miasto. Z tym że mieszkam na Śląsku, tutaj jest jezda 100-140 między miastami i stosunkowo mało korków

Opublikowano
3 godziny temu, Markok napisał(a):

@galczych No i widzisz nie masz 13 tylko 7,9, w dodatku 30% posiadaczy M340d ma jeszcze cięższą nogę. 😉
Jak robisz tylko 6km i gasisz to całkowicie tłumaczy podwyższone spalanie, cały czas zimny..

Ja też niedawno zauważyłem że litr więcej niż w aplikacji mi spaliło na trasie do berlina i nazad, ale na bieżąco tego nie sprawdzam i nie wiem czy to norma, chyba że mniej miałem w baku niż wynika z danych technicznych, ale przecież lałem do pierwszego odbicia i aplikacja pokazała 100%..

Prędkość to przeważnie w każdym aucie przekłamuje, to ponoć nawet wymóg prawny żeby podświadomie hamować kierowców (10 mniej ratuje życie co nie), a też opony mają na to jakiś wpływ, na tych przydrożnych licznikach ostrzegających że przekraczasz, na zimówkach i letnich pokazuje różne wartości.

@rybek79 I o to chodzi, to mi się podoba, dynamicznie a oszczędnie. 😈

Do pracy mam 15km. 6km z tego to jazda trasą gdzie spalanie powinno być 6l. Sprawdź proszę czy zawsze ci przekłamuje. Jeżeli tak to nie ma się co łudzić że coś jest u mnie zepsute, a cztając forum tak myślałem. Poprostu BMW mnie oszukuje w następnym aspekcie 😉. Ja zawsze sprawdzam spalanie i wpisuje w excel. Co dziwne to w mojej 340d błąd za każdym tankowaniem jest inny. Od 6% do 22%, średnio 12,5% za cały rok. Podejżewam że jest to świadome działanie. Nie zdziwił bym się jak by na tej podstawie płacili podatek na następny rok 😉. Bo nawet w pasacie 30 lat temu spalanie pokazywało idealnie. Oczywiscie nie czepiał bym się błędoŵ 0,1-0,2 litra.

W poprzednim BMW przekłamuje mi 3km/h (ciągle je mam), teraz około 10 przy podobnej predkości. 

Potem spalanie przy zadanej danej prędkości wychodzi mniejsze. I dziwne filmiki że przy 170 pali 6l.

A średniej prędkości "w tabletach" (komp pokładowy) nie znalazłem. Już wiem dlaczego - wyszły by kłamstwa. 

Wiem że niektórym to nie przeszkadza, ale jak robisz raz 20% mniej niż masz na zasiegu a raz 10% to już trochę denerwuje.

Edytowane przez galczych

Opublikowano
W dniu 3.01.2026 o 16:05, rybek79 napisał(a):

W moim przypadku apka pokazuje rzeczywiste zużycie, 3 razy sparawdzałem na początku użytkowania i się pokrywało praktycznie 1:1.

Screenshot_20260103_155905_My BMW.jpg

Czy możesz podać datę produkcji auta? 

Edytowane przez galczych

Opublikowano
W dniu 30.12.2025 o 21:37, Markok napisał(a):

Niech ktoś koledze galczychowi użyczy swoje M340i to coś czuję że zobaczymy gdzie wskaźnikowi spalania kończy się skala. 13 litrów z B57 to będzie tylko miłe wspomnienie. 🤣
Od 1 stycznia z taką jazdą po Polsce nie pozostaje mi nic innego jak życzyć "pozdrowienia do więzienia". 🏎️   🚓🚓🚓 😉

340i PreLci mam zamiar kupić używane na wakacje. I jak będzie paliło naprawdę 1-2l więcej to sobie zostawie. No chyba że będą mi przeszkadzały odgłosy wydechu i potrzeba kręcenia na wysokich obrotach. Ale B58 jeździ nieźle z dołu.

Mam już dosyć tych tabletów oraz niedziałającego ogrzewania i po leasingu sprzedam LCI2 z zadowoloniem. To auto niedorobione jest - taniość i tandeta.

Wczoraj wyskoczylo mi info aby dolać płynu chłodniczego, przy 22tys przejechanych. Ponoć nie wchodzi to w pakiet serwisowy. Jechałem przez całe miasto do ASO aby dokupić płynu, a tu się okazalo że niedostępny. Ostatni raz kiedy dolewałem płynu do chłodnicy to chyba w latach 90tych gdy auto z gazem lpg miałem 😜.

Edytowane przez galczych

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Ta apka coś przekłamuje xD Masz 0,1l niższe spalanie niż ja, a ja mam lepszy wynik niż 77% użytkowników, a ty 76% mając niższe spalanie avg.

No coś niedorobiona tą apka. Dane powinny być zamknięte co sugeruje błędy w obliczeniach...

Nie przejmować się, lać i jeździć 😀

Opublikowano
4 godziny temu, galczych napisał(a):

Czy możesz podać datę produkcji auta? 

2025.02.12

Opublikowano
38 minut temu, rybek79 napisał(a):

2025.02.12

Czyli 3-mc nowszy niż mój. Będę drążył temat przekłamywania spalania w serwisie. Mój przekłamuje od początku. Teraz jakby więcej.

Opublikowano

To auto nie jeździ w trasy 😅

IMG_4647.jpg