Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak odbiorę auto z salonu i wstawię zdjęcia mojego G05 M50i na tym forum to wam oko zbieleje

Czekam, nie wyobrażam sobie jak od 50i może zbieleć oko :mad2:

Na pewno zbieleje tym którzy mają G05 w dieslu, ta społeczność tu na forum jest niemiła i nie będę się tu udzielał jeden naskakuje na drugiego a admin śpi.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ta społeczność tu na forum jest niemiła i nie będę się tu udzielał

Mam nadzieję.

Opublikowano
Tylko jak dostanę bana to nie dowiecie się czy już odebrałem, auto z Kleszczowa jest w transporcie do salonu, parę dni na dokumenty i rejestrację może odbiorę na koniec albo w najgorszym przypadku na początku przyszłego tygodnia. Tylko pytanie czy do tego czasu nie dostanę bana, tak więc jak nie odezwę się w przeciągu 2 tygodni to nie martwcie się to znaczy że zostałem zablokowany i trzeba będzie specjalnie nowe konto tu stworzyć aby się autem pochwalić. :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry,

Spalanie nieco wzrosło, ale i prędkości także. :D

Do tej pory przejechałem nieco ponad 4700 km - spalanie na komputerze 8,6 (2/3 po mieście). Na dotarciu było 7,8, przy bardzo delikatnej jeździe. Po czterech miesiącach użytkowania X5 30d nie mam żadnych zastrzeżeń do auta. Perfekcja pod każdym względem.

Opublikowano

U mnie obecnie przy przebiegu 4500 na kompie od początku jest 11,6l. Silnik 40i mild hybrid. Trasa mieszana ,bez szaleństw. Dziś odcinek 240km po drogach lokalnych pokazał 9.3l .

Generalnie auto pali mniej niż sądziłem przy normalnej jeździe, przy deptaniu w podłogę różnica z dislem robi się spora.

Opublikowano

nie wiem naprawde jak mozna miec

8,6 cz 7,8

chyba cos nie tak z moja noga :duh:

Opublikowano

Ja spałam 8l przy naciśnięciu start :lol:

A tak serio to przebieg około 15k teraz i średnie spalanie niecałe 17l. Połowa przebiegu to trasa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To ja po przebiegu 10kkm w tym silniku co Zermax mam średnie spalanie 18,5l, ale mam 40% miasto na bardzo krótkich odcinkach, 50% autostrady, 10% krajowki.
Opublikowano
A u mnie dla przeciwwagi, po 5 kkm 2.9l/100 km + 22 KW/100 km 80% miasto i 20% trasa/autostrada :shock:
Sprzedam koła zimowe do E84 WZ-318 7,5X17 ET-34 5X120, Opony Pirelli Sottozero 2 225/50/17
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
A u mnie dla przeciwwagi, po 5 kkm 2.9l/100 km + 22 KW/100 km 80% miasto i 20% trasa/autostrada :shock:

22kWh/100km mam po 2,5tys km w iX3. Paliwa spali tyle ile wleje, tylko nie ma gdzie wlać tego paliwa ;-)

Edytowane przez BMFun
Opublikowano
To ja po przebiegu 10kkm w tym silniku co Zermax mam średnie spalanie 18,5l, ale mam 40% miasto na bardzo krótkich odcinkach, 50% autostrady, 10% krajowki.

Ja po 17k mam ok 17 aktualnie, jakaś połowa trasy (z czego może 50% autostrad).

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
A ja też V8 po przejechaniu 10 kkm poniżej 14 litrów jak na razie .... Ale moje miasto przy dobrych wiatrach da się bez zatrzymania pokonać .... i sporo jeżdżę krajówkami z dziećmi i rzygającym psem ....
  • Haha 1
Opublikowano
A ja też V8 po przejechaniu 10 kkm poniżej 14 litrów jak na razie ....

Gratuluję! U mnie w 40i po 10kkm średnio 13,5l wg komputera, 14l realnie i stopniowo rośnie.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam Państwa szanownych.

Właśnie zarezerwowałem G05 40D a wcześniej miałem 30D G05. G05 spalalo mi okolo 9.4 w trybie mieszanym. Czego oczekiwać po G05 40D? slyszałem że roznica nie bedzie duża

Opublikowano
U mnie 11-11,5 l w mieszanym. Ale nie mam lekkiej nogi i nie pilnuje tego spalania. Jak ktos bedzie jezdzil bardziej oszczednie to spokojnie litr i nawet 1,5 zejdzie. I nie mam tu na mysli emeryckiej jazdy tylko normalna
Opublikowano
Witam Państwa szanownych.

Właśnie zarezerwowałem G05 40D a wcześniej miałem 30D G05. G05 spalalo mi okolo 9.4 w trybie mieszanym. Czego oczekiwać po G05 40D? slyszałem że roznica nie bedzie duża

ja na tym silniku czyli 40D na razie zrobiłem 5.5k km i dla mnie jest on zdecydowanie bardziej oszczędny niż oczekiwałem, ale samo spalanie zależy głównie od tego jak ciężką mamy nogę :D

na trasie z 4 osobami, z pełnym bagażnikiem oraz 4 rowerami na haku !!! spalanie po 1,2k osiągnąłem 8.1L/100km, co było dla mnie mega pozytywnym zaskoczeniem

ale też z uwagi na rowery prędkość była bardzo przepisowa, głównie 120-140km/h, w całości praktycznie tylko autostrada

jak jadę sam i trochę mocniej przycisnę na autostradzie 160-170 km/h to wtedy spalanie oscyluje ok 10.5 - 11.0 L, więc w zależności od szybkości to spalanie może mieć tolerancję nawet 3-4L

ogólnie w trybie mieszanym nie ma większego problemu aby się zmieścić w granicy 9.0-10.0 L, szczególnie w trybie Comfort lub Eco, gdzie silnik w trakcie jazdy się bardzo często wyłącza ......

.

Opublikowano
Wygląda to bardzo pozytywnie po tym co piszecie. Teraz pozostaje mi odebrać auto i sprawdzić samemu. Ju nie mogę się doczekać. Dzięki.
Opublikowano

średnie spalanie od początku - 8,7

autostrada przy prędkościach około 140-150 - 7,5-8,5 l

spokojna jazda po krajowych drogach - 7-8,5 l

dynamiczna jazda po krajowych drogach - 8,5-10 l

po mieście - 9-11 l

Mam wersję 30d MH i przejechałem już około 16tyś km. Jestem zachwycony spalaniem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Tak dla odniesienia - informacja z modelu konkurencji:

Konkretnie Mercedes 400d 4matic

średnie spalanie od początku - 7.5L/100 km

autostrada przy prędkościach około 130-140 - 6.9L/100 km (dane z wakacji do Włoch i przejechaniu 3700km - 3 osoby + bagaż)

spokojna jazda po krajowych drogach - 6.1L/100km

dynamiczna jazda po krajowych drogach -raczej nie przeginam pały, ale około 8/100km.

po mieście - w 10 litrach się mieści

Wyniki w trybie comfort czyli domyślnym w jakim uruchamia się mercedes. Trybu ECO nie testowałem.

Klasa "E" z tym samym silnikiem (e400d 4matic) to około jednego litra mniej - przy spokojnej jeździe na drogach krajowych (nie przekraczając 90) udało mi się zejść do 4.7L/100km ale już psychika siadała od ecodrivingu.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano
Jakbyś napisał w jakim modelu te 400d 4matic, bo ten napęd bywa w GLC, w GLE, w GLS i w G-klasie, o sedanach, combi czy coupe nie wspominając. :roll:

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano

Wybaczcie. Umknęło. Chodzi oczywiście o SUV a konkretnie GLE (standard - nie coupé).

Silnik 2.9 R6 -> 330PS

Ten sam silnik jest też w "E" klasie o której pisałem.

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

X5 45e PHEV rocznik 2022

Sprawdziłem spalanie na długim dystansie jazda przez całą Europę ( Niemcy, Francja, Włochy), łącznie 5100 km - 8,1 l benzyny / 100 km

Kilka razy udało mi się podładować baterie.