Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej, w ubiegłym tygodniu otrzymałem informację o zmianie statusu na 112 z datą produkcji „w marcu”, bez wskazania konkretnego dnia

nie mam jak zweryfikować tej informacji - pozostaje wiara, że to prawda 

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, maciek_w napisał(a):

Hej, w ubiegłym tygodniu otrzymałem informację o zmianie statusu na 112 z datą produkcji „w marcu”, bez wskazania konkretnego dnia

nie mam jak zweryfikować tej informacji - pozostaje wiara, że to prawda 

U mnie info, ze prawdopodobnie produkcja w maju, ale bez konkretów... (zamówienie ostatni tydzień grudnia). Trochę zaczyna odpychać mnie czekanie do drugiej połowy roku na odbiór... zwłaszcza, że przy podpisywaniu zamówienia informacje są, że to max 4 miesiące i auto jest na miejscu. Teraz wychodzi, że będzie to minimum Lipiec/Sierpień.... Poczekam jeszcze trochę i ewentualnie poszukam sobie innej alternatywy. 

Edytowane przez hamster325730
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może warto poczekać? Od kwietnia 2024 zmienia się rok modelowy i będzie produkowana wersja MY25. Nie wiem, jakie zmiany wprowadzą - może nie na gorsze?

Opublikowano
W dniu 7.02.2024 o 17:48, hamster325730 napisał(a):

U mnie info, ze prawdopodobnie produkcja w maju, ale bez konkretów... (zamówienie ostatni tydzień grudnia). Trochę zaczyna odpychać mnie czekanie do drugiej połowy roku na odbiór... zwłaszcza, że przy podpisywaniu zamówienia informacje są, że to max 4 miesiące i auto jest na miejscu. Teraz wychodzi, że będzie to minimum Lipiec/Sierpień.... Poczekam jeszcze trochę i ewentualnie poszukam sobie innej alternatywy. 

cześć. W takiej sytuacji można zrezygnować bez straty zaliczki?

Opublikowano
7 godzin temu, Fikus napisał(a):

cześć. W takiej sytuacji można zrezygnować bez straty zaliczki?

Zaliczka z definicji jest zwrotna. Zadatek nie.

Opublikowano
8 godzin temu, hamster325730 napisał(a):

Zaliczka z definicji jest zwrotna. Zadatek nie.

ale w OWU wpłata, która nazywana zaliczką, jest jednak bezzwrotna w razie gdy rezygnuje sie z zakupu

Opublikowano
2 godziny temu, Fikus napisał(a):

ale w OWU wpłata, która nazywana zaliczką, jest jednak bezzwrotna w razie gdy rezygnuje sie z zakupu

Ja akurat nic nie wpłacałem dilerowi. Zostawiłem mu auto w rozliczeniu za które zapłacił pełną kwotę i podpisałem zamówienie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 8.02.2024 o 22:08, tomek777477 napisał(a):

Rok modelowy zmienia się od lipca z tego co wiem (2ga połowa roku)

w tym roku dla X5, X7 i czegoś tam jeszcze, zmiana modelowa nastąpi od kwietnia

Opublikowano
W dniu 8.02.2024 o 11:55, maciek_w napisał(a):

Może warto poczekać? Od kwietnia 2024 zmienia się rok modelowy i będzie produkowana wersja MY25. Nie wiem, jakie zmiany wprowadzą - może nie na gorsze?

jeśli zamówiłem x5 z produkcją na maj, to będzie to juz MY25, czy jeszcze 24? Liczy się data zamówienia czy produkcji?

I jeszcze jedno - każda zmiana roku modelowego prowadza jakieś zmiany? Co zmieniało się w poprzednich generacjach?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, --maly-- napisał(a):

A co to za różnica jaka cyfra będzie w vin. 

to nie chodzi tylko o cyfrę w vin tylko chyba często (a może i zawsze - tego nie wiem) są różnice pomiędzy rocznikami modelowymi - czasami chodzi o nowszy procesor w komputerze, czasami o jakieś niewielkie zmiany w zawieszeniu, jakieś zmiany w podzespołach, które się często psuły (to takie mikro liftingi). Kiedyś nieświadomie zamówiłem auto, które miało datę produkcji na granicy i gdybym zamówił je kilka dni później to miałbym wyświetlacz nawigacji o prawie 2 cale większy (i nie chodziło o lifting tylko właśnie o nowy rocznik modelowy). Przy czym czasami jak widać na przykładzie X5 zmiany pojawiają się w trakcie roku modelowego (jak ktoś miał bodajże datę produkcji przed kwietniem 2023 r., to nie może zaktualizować ID do wersji 8.5 właśnie z uwagi na inny procesor).

Edytowane przez evol
Opublikowano
W dniu 10.02.2024 o 20:20, hamster325730 napisał(a):

Ja akurat nic nie wpłacałem dilerowi. Zostawiłem mu auto w rozliczeniu za które zapłacił pełną kwotę i podpisałem zamówienie. 

Opłaca się zostawić w rozliczeniu ? Czy lepiej na otomoto przemęczyć ? Miałeś już zakończony lesing czy na zasadzie cesji ?

Opublikowano
12 minut temu, KonradF90 napisał(a):

Opłaca się zostawić w rozliczeniu ? Czy lepiej na otomoto przemęczyć ? Miałeś już zakończony lesing czy na zasadzie cesji ?

Po pół roku wiszącego ogłoszenia na otomoto i innych, wpłaconych kilkuset złotych za rachunki, odbieraniu debilnych telefonów z tekstami "dam x-dziesiąt tysięcy mniej", dojechałem do ceny którą dealer oferował mi te pół roku wcześniej 🙂

Opublikowano
21 godzin temu, apzs napisał(a):

Po pół roku wiszącego ogłoszenia na otomoto i innych, wpłaconych kilkuset złotych za rachunki, odbieraniu debilnych telefonów z tekstami "dam x-dziesiąt tysięcy mniej", dojechałem do ceny którą dealer oferował mi te pół roku wcześniej 🙂

Właśnie miałem tak samo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 15.02.2024 o 11:56, buster12 napisał(a):

jeśli zamówiłem x5 z produkcją na maj, to będzie to juz MY25, czy jeszcze 24? Liczy się data zamówienia czy produkcji?

I jeszcze jedno - każda zmiana roku modelowego prowadza jakieś zmiany? Co zmieniało się w poprzednich generacjach?

Z zagranicznych portali jeszcze nie wyciągnąłem żadnych konkretów na temat spodziewanych zmian, poza jedną: ponoć ma pojawić się znany z nowej 5er system wspomagania zmiany pasa ruchu w trybie jazdy półautonomicznej (w czasie jazdy hands-free patrzysz w lusterko boczne, włącza się kierunkowskaz i samochód zmienia pas)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jakie teraz rabaty na X5/X6 40i? Zapytałem u paru dilerów i póki co mam 11 % oraz zgodę na finansowanie zewnętrzne. Te 11 % wydaje mi się słabą propozycją biorąc pod uwagę jakie rabaty są teraz np. na serię 3 i jakie rabaty jeszcze niedawno rozdawało Audi (13 % praktycznie z ulicy, dało się dojść do 14 % bez większych problemów).

Dajcie znać z jakimi warunkami się ostatnio spotkaliście. Dzięki!

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano
17 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Jakie teraz rabaty na X5/X6 40i? Zapytałem u paru dilerów i póki co mam 11 % oraz zgodę na finansowanie zewnętrzne. Te 11 % wydaje mi się słabą propozycją biorąc pod uwagę jakie rabaty są teraz np. na serię 3 i jakie rabaty jeszcze niedawno rozdawało Audi (13 % praktycznie z ulicy, dało się dojść do 14 % bez większych problemów).

Dajcie znać z jakimi warunkami się ostatnio spotkaliście. Dzięki!

Na Q8 dawali z ulicy w roku ubiegłym i 19% także te 13 to słabizna jakaś

Opublikowano (edytowane)

Ubiegły rok to co innego. Wtedy był przedlift. Teraz polift, inny cennik i inne wytyczne rabatowania.

Pytanie dotyczyło BMW. Czy mamy tu kogoś kto ostatnio zamawiał i mógłby się podzielić info?

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano

Ostatni miesiąc negocjowałem ceny na X5 40i konfig na około 530k i najlepsze co udało mi się uzyskać w salonie to rabat na poziomie 11-12% i finasowanie na poziomie 10% (okres 4 lata) lub przy promo leasingu dawali rabat 8% i finansowanie 2% (okres finansowania 3 lata). 

Ostatecznie zamówiłem u brokera gdzie rabat był na poziomie 19,5% a koszt finansowania 12% (okres 4 lata).

Opublikowano
8 godzin temu, kamsoner napisał(a):

Ostatni miesiąc negocjowałem ceny na X5 40i konfig na około 530k i najlepsze co udało mi się uzyskać w salonie to rabat na poziomie 11-12% i finasowanie na poziomie 10% (okres 4 lata) lub przy promo leasingu dawali rabat 8% i finansowanie 2% (okres finansowania 3 lata). 

Ostatecznie zamówiłem u brokera gdzie rabat był na poziomie 19,5% a koszt finansowania 12% (okres 4 lata).

A jak to aktualnie wygląda z brokerami? Bo w salonie twierdzili, że BMW nie sprzedaje przez brokerów a jak leci flota to nie mogą przez pół roku sprzedać.

Opublikowano

Nie słyszałem o takiej sytuacji. Miałem oferty od kilku brokerów z rabatami na poziomie 15-19,5%. U mnie odbiór jest wstępnie zaplanowany na początek lipca.

Opublikowano
3 godziny temu, kamsoner napisał(a):

Nie słyszałem o takiej sytuacji. Miałem oferty od kilku brokerów z rabatami na poziomie 15-19,5%. U mnie odbiór jest wstępnie zaplanowany na początek lipca.

i normalnie u nich konfigurujesz sobie a potem odbierasz gdzie? w salonie, u nich?

Opublikowano
1 godzinę temu, Kingu napisał(a):

i normalnie u nich konfigurujesz sobie a potem odbierasz gdzie? w salonie, u nich?

Konfigurujesz jak chcesz i odbierasz tam gdzie broker ma współpracę. Ja zamówiłem swoją na podobnej zasadzie. Odbiór miałem Wawa lub 3miasto. Konfig bez ograniczeń, z resztą zamówienie do BMW też jest bezpośrednio na mnie 😛