Skocz do zawartości

M50i 4.4 V8 530km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak sięgam pamięcią, to w M60 spalanie powyżej 20l / 100 pokazywało mi się w dwóch sytuacjach

1) prędkości powyżej 200kmh (niech każdy sobie w duchu odpowie, jak często takie osiąga)

2) masakryczne korki z turlaniem do przodu w częstotliwości tak dużej, że auto-start-stop nie miało sensu (i wyłączałem)

Średnie z ok 40 tys km, które przejechałem przed zmianą na M3 --> 13.5/100 jak u Marchalla

W trasach jeździłem z prędkościami w przedziale 150-160 (nie mam imperatywu bycia najszybszym na eSce, czy autostradzie). Zdecydowana większość mojego przebiegu to były kursy dom-praca-dom, które wykonywałem częściowo obwodnicą, a częściowo przez miasto (20-kilka km w jedną stronę)

UWAGA: M60i ma silnik S68, miękką hybrydę i (udany, moim zdaniem) system auto-start-stop, którego nie wyłączałem (poza tymi sytuacjami stania w korku z krótkimi przerwami między podjazdami o te kilka m). W M50i nie ma tych dobrodziejstw (silnik N63, brak miękkiej hybrydy, siermiężne a/s/s) -- i to natychmiast przekłada się na wysokość spalania. U znajomych jeżdżących bardziej "ekonomicznie" ode mnie spalanie wychodziło na poziomie 15.5-16/100. I do takiej wartości przyzwyczajałem głowę, kiedy szykowałem się na przesiadkę z 740d do X5 M60i...

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Odpowiedzi 448
  • Wyświetleń 77,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Panowie na drogie auta najlepsze wyjście to nie brać tego na własność. Czyli wpłata 0 lub 5% okres 59mcy wykup 35-40%. Taki leasing w złotówkach wyjdzie ok.130% w euro poniżej 120%. Dużo nie dużo

• Nie napisałem, że zawias mpro gorszy 😉, tylko bardziej sztywny porównując do adaptacyjnego zwykłego. To tylko moje spostrzeżenie takie na gorąco. Redukcja przechyłów to bajka w mpro. Bujanie się na bo

• No i oczywista sprawa, że mają argument. Na swojej skórze, boleśnie i bardzo drogo przekonał się o tym mój brat. Miał pecha - pękło mu łożysko pod wałem. Wyrok: silnik do wymiany (G31 540i) Panow

Opublikowane grafiki

Opublikowano

U mnie średnia od nowości 16.9l z 10kkm 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Masz tu 30d x6. 

IMG_20260109_123913.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, kkx5 napisał(a):

Masz tu 30d x6. 

IMG_20260109_123913.jpg

Pewnie, że się da, nie neguję tego, ale to nie mój styl jazdy. Ja podałem moje wyniki dla mojego stylu jazdy 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I tu i tu mild wiec moze byc tak jak Maciek napisal a pokrywa sie to z tym co Marchall pokazal, w 60i spalanie spadnie jakies 1.5L ⬇️ a w dieslu jakis 1L ⬇️

Opublikowano
7 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Wilk, ta wiedza jest od 25ciu lat😄, albo i dluzej. N63 w ostatniej odslonie, powiedzialbym, ze jest bardziej pancerny jak b58, nie ma tyle plastiku co bardzo trapi r3/r4/r6. 

wiedza to jedno, a jej stosowanie to drugie - tu nie byłbym taki pewny przy kupnie auta używanego; a i czytając forum w wielu przypadkach interwały olejowe to fabryczne. O wymianach oleju w skrzyni biegów, skrzynce VGT czy tylnym moście nie wspomnę.

Co do spalania: u mnie od nowego 19,8l/100km i wg statystyki jestem o 2 litry gorszy od statystycznego użytkownika X5M.

Edytowane przez wilk325

Opublikowano
57 minut temu, kkx5 napisał(a):

Masz tu 30d x6. 

IMG_20260109_123913.jpg

W 30d miałem coś ok 11-12l średnie z 70kkm 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
1 godzinę temu, Marchall napisał(a):

Masz tu swój mech i paproć😂😂😂

Nie twierdzilem, że się nie da osiągnąć taki wynik, tylko że jest to wynik niereprezentatywny dla tego silnika i samochodu. Musisz albo bardzo emerycko jeździć, albo większość z tego przebiegu to trasy z umiarkowanymi prędkościami. Użytkując ten silnik zgodnie z "przeznaczeniem", wyniki bliższe są spalaniu jak u nas, teraz w zimie, przy jeździe w proporcji 70/30 (miasto/trasa), oscylują w okolicach 20l.

Tak czy siak, szacun za ecodriving👍

Opublikowano
Teraz, robert0707 napisał(a):

Nie twierdzilem, że się nie da osiągnąć taki wynik, tylko że jest to wynik niereprezentatywny dla tego silnika i samochodu. Musisz albo bardzo emerycko jeździć, albo większość z tego przebiegu to trasy z umiarkowanymi prędkościami. Użytkując ten silnik zgodnie z "przeznaczeniem", wyniki bliższe są spalaniu jak u nas, teraz w zimie, przy jeździe w proporcji 70/30 (miasto/trasa), oscylują w okolicach 20l.

Tak czy siak, szacun za ecodriving👍

Średnia społeczności jeżdzącej m60i w aplikacji myBMW wynosi dokładnie 13,5 l więc wynik jest reprezentatywny. Chyba, że bmw zakłamuje rzeczywistość, albo cała społeczność jeździ emerycko😂😂😂.

Też nie pisz jak ja jeżdżę, albo z jakimi prędkościami, bo tego nie wiesz, nie jesteś przecież mną. Zresztą napisałem jaką miałem średnią w 40d (10,5l). Gdybym jezdzil emerycko to w dieslu zrobiłbym 7,5l albo niżej.

@maciek_wteż napisal niedawno post jaką wyciągnął średnią w swoim m60 (13,5l) i napisał jak jeździ.

Opublikowano
3 minuty temu, Marchall napisał(a):

Średnia społeczności jeżdzącej m60i w aplikacji myBMW wynosi dokładnie 13,5 l więc wynik jest reprezentatywny. Chyba, że bmw zakłamuje rzeczywistość, albo cała społeczność jeździ emerycko😂😂😂.

Też nie pisz jak ja jeżdżę, albo z jakimi prędkościami, bo tego nie wiesz, nie jesteś przecież mną. Zresztą napisałem jaką miałem średnią w 40d (10,5l). Gdybym jezdzil emerycko to w dieslu zrobiłbym 7,5l albo niżej.

@maciek_wteż napisal niedawno post jaką wyciągnął średnią w swoim m60 (13,5l) i napisał jak jeździ.

Ja myślę też, że średnia w ogromnej mierze zależy jeszcze od tego gdzie jeździsz. Jeśli używasz samochodu głównie do jazdy po mieście i dużo stoisz w korkach, będziesz mieć średnią z 15 pewnie. Na trasie za to naprawdę ciężko zrobić kolosalny wynik, choć oczywiście - jak będziesz cisnąć w podłogę to wynik będzie monstrualny. Tylko swoją drogą ciśniecie w podłogę w tym samochodzie jest mocno niebezpieczne 🙂 

Opublikowano

Jak ktoś jeździ głównie w mieście to wynik spokojnie ponad 16l. U mnie 30d spalał w mieście 11-13l a v8 plus 5-6l

Opublikowano

Btw jaka jest średnia społeczności z apki dla m50i? Jak sie ma do sredniej dla m60 (13,5l)?

Opublikowano

miał ktoś takie wskazanie, pacjent to x560i, stąd piszę tutaj: 

Zrzut ekranu 2026-01-12 o 12.04.15.png

Opublikowano
17 godzin temu, Marchall napisał(a):

Btw jaka jest średnia społeczności z apki dla m50i? Jak sie ma do sredniej dla m60 (13,5l)?

Moja średnia z appki za 2024 to 13.5, za 2025 14.0

W mieście na krótkich dystansach 17-20l/100km praktycznie non stop (nie używam start-stop), średnią miejską zbijam na trasach wtedy 11-13l

Poniżej średnia społeczności

image.thumb.png.cd25c9df829fb44cdd6a5cefee3696d0.png

Edytowane przez savik79

Opublikowano

Auto mam od końca marca 2025. Średnia z niecałych 9tys km to 14litrow

Opublikowano

image.thumb.png.daa071393983e04f376afa34a30b14b2.png

za 2025 u mnie. Z tego pierwsze 3kkm baaardzo delikatnie 

Opublikowano

Byly odniesienia do 40i LCI.
20260114_163017000_iOS.jpg

Tutaj moje statystyki, troche tras, ale tez dojazdy do pracy (15 km w jedna strone).
Miasto, dzieki ASS z MH, nie psuje mocno statystyk.
Swoja droga, jest to pierwszy ASS, ktorego nie wylaczam (w miescie, bo w trasie zawsze).

Teraz zima mam okolo 11l/100km.

spalanie_X5_40i_2025.jpg.80766d81ea3a416ebc444f63ff7b459d.jpg

Opublikowano

Zacny wynik. Pytanie po jakim mieście jeździsz na codzień. W 30d miałem więcej o ok 1-2l. 
40i to moim zdaniem najlepsza jednostka pod  kątem osiągów, spalania i awaryjności. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

U mnie różnica pomiędzy 40i a X5M to około 3-3,5l z całego przebiegu - przy czym jazda X5M zdecydowanie szybsza. 40i potrafi być oszczędne w trasie - V8 niezbyt to wychodzi ;).

Opublikowano
Godzinę temu, BigCactus napisał(a):

U mnie różnica pomiędzy 40i a X5M to około 3-3,5l z całego przebiegu - przy czym jazda X5M zdecydowanie szybsza. 40i potrafi być oszczędne w trasie - V8 niezbyt to wychodzi ;).

U mnie nawet więcej, ale 4.0i jeździ żona 🙂

Opublikowano

Latem zrobiłem trase wawa-hintertux ze średnią poniżej 11 litrow w 60i (wrzucalem screeny gdzies na forum). Ale taka trasa sprzyja niskiemu spalaniu, jednostajna dluga droga z predkoscia czesto 130km/h na tempomacie bez zwolnien i przyspieszen. V8 nie jest do takiej jazdy, ale jak ktos chce TEŻ v8 do rodzinnego wyjazdu na wakacje to da sie pojechac oszczednie

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 14.01.2026 o 17:35, Katelo napisał(a):

Byly odniesienia do 40i LCI.
20260114_163017000_iOS.jpg

Tutaj moje statystyki, troche tras, ale tez dojazdy do pracy (15 km w jedna strone).
Miasto, dzieki ASS z MH, nie psuje mocno statystyk.
Swoja droga, jest to pierwszy ASS, ktorego nie wylaczam (w miescie, bo w trasie zawsze).

Teraz zima mam okolo 11l/100km.

spalanie_X5_40i_2025.jpg.80766d81ea3a416ebc444f63ff7b459d.jpg

To samo u siebie zauważyłem w 540i z MH. Jazda po mieście nie podbija specjalnie spalania. 

Są dwie wersje MH w B58. Najpierw wspomaganie hybrydy było przez rozbudowany alternator. 

Teraz w najnowszym X5 i chyba serii G21/21

Jest wersja B58 TU2, silnik miekkiej hybrydy jest zamonotwany bezpośrednio przy skrzyni biegów (konwerterze)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
51 minut temu, Marchall napisał(a):

Latem zrobiłem trase wawa-hintertux ze średnią poniżej 11 litrow w 60i (wrzucalem screeny gdzies na forum). Ale taka trasa sprzyja niskiemu spalaniu, jednostajna dluga droga z predkoscia czesto 130km/h na tempomacie bez zwolnien i przyspieszen. V8 nie jest do takiej jazdy, ale jak ktos chce TEŻ v8 do rodzinnego wyjazdu na wakacje to da sie pojechac oszczednie

V8 z BMW bylo dla mnie idealne do jazdy w trasach - ma bardzo niskie prędkości obrotowe autostradowe i przez to silnik jest pewnie bardzo żywotny i super wdzięczny z swoją pracą - świetnie jeździło mi się nim autostradami. jedyny minus to właśnie spalanie, gdzie ciężko zejść nawet przy spokojnej jeździe poniżej 11l (też jadąc na narty czy do Chorwacji miałem przez Austrię i jej ograniczenia spalanie w okolicach 11l) - ale przecież akurat spalania każdy przed zakupem jest świadomy ;). Poza tym w trasach 83 litrowy bak pozwala spokojnie robić 500-600km. Jadąc z Wrocławia do Chorwacji tankowałem w Polsce a kolejny raz dopiero w Słowenii więc nie ma co marudzić  ;).

Opublikowano
3 godziny temu, Rufio napisał(a):

To samo u siebie zauważyłem w 540i z MH. Jazda po mieście nie podbija specjalnie spalania. 

Ja nie ma zaufania do start/stop. Przecież to oznacza co kilkanaście sekund gaszenie i uruchamianie silnika. Nie chce mi się wierzyć, że to jest obojętne dla silnika. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Oczywiscie ze nie jest, to najgorsze k..., ktore wymyslono.