Skocz do zawartości

[N47 M47] aplikacja android diagnostyka, DPF i więcej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
może macie lipne adaptery. ja korzystam z adaptera do Carly. wszystko śmiga bez zająknięcia.
  • Odpowiedzi 5,2 tys.
  • Wyświetleń 963,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• To zależy czy chcesz zmierzyć prawidłowy stan oleju nieużywanego silnika który ma stać w garażu czy takiego który ma pracować 🙂 Niech Ci będzie, jak moje słowa Ci nie odpowiadają to masz wycinek

• Dlatego było robione w miejscu gdzie był dostępny komputer. Apke chcialem zwyczajnie przetestować czy pojdzie jak trzeba. Nie poszło, wiec twórca jak przeczyta będzie o takim problemie wiedział. Jak s

• Żadnego resetowania wymiany, przecież programem nie usuniesz popiołu z puszki. Możesz próbować wyprać ale sprawności nowego DPF nie osiągniesz. Jak auto było użytkowane, głównie miasto?

Opublikowane grafiki

Opublikowano
korzystam z kabla K+d can od inpa za 130 zł z allegro
Opublikowano

Witam Panowie

Meczy mnei juz jazda z disem i jego wolne działanie.JEst możliwość jeszcze udostępnienia kodu na testy programu?Czy mój zwykły kabel inpa/dis z przejściówką na micro usb bez problemu bedzie chodził??

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Wszystko masz napisane w 1 poście
Opublikowano
Dziś weszła aktualizacja( BETA) i niestety aplikacja padła.Nie łączy się ze sterownikiem silnika(N47) i wraca do wyboru wersji silnikowej i tak wkoło,zaznaczam że do momentu aktualizacji było OK.Bez podłaczenia adaptera lub z podłączeniem po wyborze z menu kody usterek lub funkcji serwisowych aplikacja zakańcza działanie w nieprawidłowy sposób i generuje zgłoszenie.co się stało???

http://www.bmw5er.pl/

http://img201.imageshack.us/img201/4793/p5010131.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie dokładnie to samo, co opisuje kolega wyżej.

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano
  • Autor

Coś poszło nie tak... Wstrzymajcie się z aktualizacją bety. Wieczorem wycofam lub poprawię tę wersję.

Kto już zainstalował aktualizacje to przełączcie się na wersję publiczną (ostatnia działająca beta jest publiczna): https://play.google.com/apps/testing/pl.pw.btool.expert > 'opuść program' > odinstalować/zainstalować aplikację.

Opublikowano
Witam. Mogę prosić o kod promocyjny do aplikacji. Pozdrawiam
Opublikowano
Wróć do pierwszej strony wątku, znajdziesz tam informacje jak uzyskać kod.

Test spalania po modyfikacji oprogramowania silnika.

061fac0013ca14a9m.jpg

Opublikowano
  • Autor

Jest dostępna poprawka: beta 2.60:

- logowanie do csv bez polskich znaków (bo krzaczki się wyświetlały w telefonie)

- poprawione przełączanie języka

- poprawiona komunikacja z autem (głównie silniki M47/57)

- N43/53 możliwość wyłączenia trwającej regeneracji NOx

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nie jest przewidziana wersja na ios?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

straaszszszsznie by sie przydala... ;)

a planujesz dopisac jakies opcje kodowania? czy tylko diagnostyka?

Opublikowano
pytanko do twórcy można by taką opcje wrzucić żeby można było zablokować automatyczny proces regeneracji z ręki? Dalej walczę z dpf i czasem potrzebuje to zablokować. Dziś zauważyłem podczas jazdy że w apce w life data czasem wskakuje mi wartość -1 w pozycji ciśnienie doładowania na chwile a potem znów jest odczyt to po stronie apki czy czasem tak jest? Zauważyłem też że w czasie regeneracji w czasie jazdy kilka razy przeskoczyło z reg aktywna na nie aktywna czy to jak wyżej pisałem z ciśnieniem doładowania czy to może mieć związek z kulejacym dpfem w moim przypadku
Opublikowano
  • Autor

@scaramanga

Kodowanie na razie nie, ponieważ jest ryzyko uszkodzenia sterowników auta, szczególnie używając kiepskich adapterów. Jeśli nawet kiedyś będzie to tylko po kablu.

@tymoteusz

Nie da się zablokować. Apka wymusza regenerację przez ustawienie pewnej ilości zużytego paliwa od ostatniej regeneracji. W druga stronę to nie zadziała, bo sterownik uruchomi regenerację z powodu wysokiego ciśnienia spalin.

'-1' to problem komunikacji z autem, tzn apka lub adapter. W najnowszej wersji beta jest poprawka która powinna na to pomóc. Jeśli przy jakiejś wartości pojawia się '-1' od czasu do czasu, to reg. aktywna też na chwilę może zmienić się na 'x'.

Sprawdź najnowszą betę.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wczoraj zainstalowałem aplikację. Z samochodem F30 silnik B47 2017r poprzez Interfejs iCar PRO BT3.0 OBDII ELM327 Vgate - ID48 aplikacja komunikuje się bezproblemowo i działa stabilnie. Funkcję które sprawdziłam nie wyjeżdżając z garaży działają bardzo dobrze 0 problemów.Dla mojego rocznika ważne że jest polskojęzyczna a obsługa łatwa a zarazem zawiera wszystko co istotne :cool2:

Jasne, odczyt błędów z kolejnych modułów jest prosty. Zrobię niebawem.

Co do dalszych planów

- seria F

- chcę uprościć konfigurację i zrobić automatyczne wykrywanie typu silnika. Najlepiej gdyby nic nie trzeba było ręcznie ustawiać.

- obsługa wifi. Kiedy będzie, to zależy jaki będzie nakład pracy żeby to uruchomić.

- robię wskaźniki, ale to nie jest dla mnie priorytet, raczej gadżet.

- tryb nocny

- silniki benzynowe

- kasowanie serwisu olejowego, klocków

- zmiana interwału serwisu olejowego

- reset adaptacij przepływomierza

- rejestracja akumulatora

pawelgawel czy do mojego samochodu w funkcjach serwisowych dostępny jest tylko reset adaptacji przepływomierza i rejestracja akumulatora i czy jest w planie dołażenie ograniczenia działania EGR-a ?

Edytowane przez Andrzej62

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

pawelgawel

może:

Funkcje serwisowe

- wpisywanie kodów IMA dla poszczególnych wtrysków??

Opublikowano

jak rozszyfrować błędy z modułu DSC?

pojawiła się kontrolka trakcji, ABS i ciśnienia opon(nie mam czujników ciśnienia), ale potem sama zgasła

google nie pomaga

mam:

4809B0 oraz 480712

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
jak rozszyfrować błędy z modułu DSC?

pojawiła się kontrolka trakcji, ABS i ciśnienia opon(nie mam czujników ciśnienia), ale potem sama zgasła

google nie pomaga

mam:

4809B0 oraz 480712

słabo szukasz :D

masz czujnik ABS-u do wymiany

Opublikowano
  • Autor

pawelgawel czy do mojego samochodu w funkcjach serwisowych dostępny jest tylko reset adaptacji przepływomierza i rejestracja akumulatora i czy jest w planie dołażenie ograniczenia działania EGR-a ?

Gdzieś mi to umknęło. Dodam niebawem.

@reloop, Kody IMA - dopisuję do listy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Polecam stronę do rozkodowywania błędów. Wpisujesz kod błędu, możesz doprecyzować kod dilnika i opis błędu wyskoczy.

http://bmwfault.codes/

Kodowanie, Konwersja aut na EU z każdym systemem. NCD2. Aktywacja Carplay, Android Auto, usług online.

Opublikowano

zaraz zobaczę jakie opisy są dla moich błędów

1e128c37937fe08fmed.jpg

Opublikowano
Jeśli to możliwe proszę o kod do aplikacji
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
@reloop, Kody IMA - dopisuję do listy.

a czy reset EWS miałeś w planach?