Skocz do zawartości

TDS - spalanie 12 litrów to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jak w temacie czy to normalne ze TDS pali 12 do 13 litrów ON w cyklu miejskim gdzie nie przekraczam 2,5 tys obrotów?Skrzynia manualna. :mad2: Wiem ze mam niedziałajacą pompke paliwa w baku czy to moze być powodem? Jeśli nie to prosze o jakieś wskazówki jaki powód że tyle pali. Dzieki, Pozdrawiam Lukas
  • Odpowiedzi 68
  • Wyświetleń 35,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No faktycznie jakos duzo pali. Mi 524 pali 7-9 w miescie.

Powody moga byc takie:

- masz za ciezka noge,

- puszczaja wtryski,

- regulacja pompy,

- zle ustawiony rozrzad,

- mozliwe ze pompka wstepna ma na to jakis wplyw

Opublikowano
Witam, jak w temacie czy to normalne ze TDS pali 12 do 13 litrów ON w cyklu miejskim gdzie nie przekraczam 2,5 tys obrotów?Skrzynia manualna. :mad2: Wiem ze mam niedziałajacą pompke paliwa w baku czy to moze być powodem? Jeśli nie to prosze o jakieś wskazówki jaki powód że tyle pali. Dzieki, Pozdrawiam Lukas

to jest zupelnie normalnie

jak sie wydziczam to nawet 18 umie

a jak normalnie to 11

ponizej 11 nigdy nie zszedlem w miescie

na trasie nawet 6,5

dodam, ze automat

e34 tds to potezne auto, jak czolg

ekonomizer pieknie pokazuje co sie dzieje podczas ruszania czy przyspieszania

jakos nie wierze, ze w korkach to auto potrafiloby spalic 8

zh
Opublikowano
No faktycznie jakos duzo pali. Mi 524 pali 7-9 w miescie.

mysle, ze 2,4 jest jednak duzo "inny" od 525 tds

Powody moga byc takie:

- masz za ciezka noge,

z moich obserwacji wynika, ze ten powod to 95% ogolu powodow ;-)

zh
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
bmw tds to niewypał mała moc niby 145 ale w porównaniu z audi 2,5tdi to niema bmka żadnych szans jeśli chodzi o dynamike jazdy i spalanie
Opublikowano
no tak, tylko audi w wersji fwd to taczka, os tylna wyglada jak w furmance, a tylnym kolem zakrecisz jak jest na podnosniku tylko. Nie mam nic do audi ale fwd nie trawie, dlatego i tak wole TDSa ktory pracuje jak bawarska r6 masakrujac pod tym wzgledem klekota z audi.

Była E34 M50 2.5 24v :) czerwona

Była Lancia Lybra 2.4 jtd SW lx 2000

Jest Citroen c5 2.2 hdi 2001 exclusive

Jest E34 524 td 1991

1997 YZF 750R (4hd)- sold- nastepny sezon juz hayabusa

http://img244.echo.cx/img244/9103/podavatar6bx.jpg

Opublikowano
Mam pytanie : długo jeżdzisz tym dieslem ? Jeżdziłeś wcześniej innym dieslem ? Ja jak się przesiadłem z benzyny na diesla to tez mi palił o 1-2 więcej niz powinien. Dopiero "wyczucie" auta spowodowało obniżenie spalania.
Opublikowano
Mamy zimę, Kraków to nie jest miosto gdzie są dwa skrzyżowania z sygnalizacją świetlną na krzyż, a jeżeli robisz do tego krótkie odcinki w częstych korkach to dla TDS-a 12l/100km w takich warunkach to dobry wynik. Ci wszyscy którzy mówią, że ich auta po mieście spalają 8l to oszukują sami siebię :wink:
Opublikowano
dokładnie- co innego turlanie się 60 km/h bez zatrzymywania a co innego ciągłe STOP&GO , długie postoje na światłach i czeste zimne rozruchy. Miasto a MIASTO :wink:
Opublikowano

kis kolego ty chyba niewiesz co mówisz o audi kolega ma a4 2.5 tdi wstawił chip i myśle że byś miał problemy nawet z twoją 2.5 benzynką

pozdrawiam wszystkich bajerantów

Opublikowano

miałem 525 tds E-39, po warszawie przy dynamicznej jeździe 9.5 do max. 10 litrów w lecie .w zimie dochodził do 11 litrów, czasami do 12 ale raczej wyjątkowo.na trasie do 160 km/h około 9 litrów, powyżej 10. do 10.5 litra.

nigdy więcej.

jeżdziłem nim przez 4 lata od 146 tys.km do 234 tys.km. :twisted2:

czasami się mylę
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
bmw tds to niewypał mała moc niby 145 ale w porównaniu z audi 2,5tdi to niema bmka żadnych szans jeśli chodzi o dynamike jazdy i spalanie

OK, Ok, szacuneczek i pytanie: dlaczego do omegi, range rovera i paru innych wciskane były TDS BMW, a nie TDI VW, mimo, że droższe i R6, a nie R4?

BTW, diesle VW mają tyle kultury pracy, co lump śpiący na ławce w parku.

Kai
Opublikowano

wiekszość TDI faktycznie strasznie rechocze i terkocze.( V10 TDI nie miałem przyjemnosci słyszec) . O porównywaniu tych silników z M50B25 wzgledem kultury pracy nie mówmy bo to troszke nie fair dla TDI :wink:

co do porównania Audi A4 2.5 TDI z E34 525i 24V - jesli chipowane z 150 KM na 180 KM to dalej nie da rady. Jesli ze 180KM na 210 KM - bedzie ciut szybsze. Ale i tak dla sprawiedliwego porównania trzeba postawic obok A4 chipowane 325i 24V :wink:

Opublikowano
2,5 TDi Volkswagena/Audi to jest silnik V6 a nie R4 a zapier...a masakrycznie.zadnym tds nie ma co podskakiwac bo wstyd bedzie :)
Opublikowano
i tu się zgodze niestety ale audi ma lepsze silniki diesla jak bmw
Opublikowano
Żeby uczciwie porównać oba silniki to należałoby ten wspaniały silnik audi włożyć do auta o podobnej masie co BMW z tylnym napędem i bez czipowania bo TDS też można czipować, wtedy byłby jakiś obiektywny wynik co do spalania i przyspieszeń bo na temat kultury pracy nie ma dyskusji :BMW :cool2: AUDI :mad2: Pozdrawiam :wink:
Opublikowano
pisałem o audi a4 4wd ale jeździłem też a6 2,5tdi i jestem 100% PEWIEN że niestety ale audi diesle są dynamiczniejsze i oszczędniejsze od tds niewspomne o zywotności silników
Opublikowano

witam

to moj pierwszy post na forum wiec chce sie przywitac, jutro postaram sie zaprezentowac moja beemke w galerii :twisted:

ale zeby nie robic offtopa to do dyskusji ze swojej strony dodam tyle ze tds w tym starciu ma jeszcze jedna przewage - a mianowcie cene w stosunku do nowego v6 2.5l TDi.

no i ma ukochany rwd a nie badziewny fwd... no chyba ze myslimy o quattro ale tu koszta znowu rosna...

Opublikowano
maniura318i: ale ja nie do konca sie z toba zgodze, co do tds vs tdi mozna dyskutowac, to na peno nie mozna powiedziec ze audi ma lepsze diesle. BMW posiada jeszcze 530d a audi w sowim a6 nie stety ale zostaje ze swoim 2.5 TDI mocno w tyle i to pod kazdym wgledem :)
Opublikowano
Napisze tak.TDS nie ma porównania do 2.5V6TDI nawet jeśli chodzi o kulture pracy i osiągi o zużyciu paliwa nie wspomne trasa do 120km/h około 6l,przy około 180km/h 8litrów,miasto od 9 do 10 zależy od buta.Więc nie porównujcie tych silników bo to przepaść :duh: TDS to jest stary kondon :mrgreen: .Ale jeśli chodzi o awaryjność to TDS wygrywa.Jak BMW to tylko w benzynie to jest moje zdanie. :twisted2: :cool2: .Chyba ,że 3.0 ,ale to już inna historia :twisted2: :D
Opublikowano
na szczescie czasy sie zmieniaja i teraz BMW zaczeło robic silniki diesla na odpowiednim poziomie . padajace pompy to juz historia . VW i AUDI nie sa juz konkurencyjne pod wzgledem awaryjnosci w grupie aut 3 letnich . :!: co do spalania to moj tds pali na trasie 6,5l i wcale nie trzeba sie oszczedzac . na miescie potrafi sobie i 12l zabrac ale to automat no i te 1500kg +110kg jak sam jade :lol:
Nie ma tego złego co by mi dobrze nie wyszło!
Opublikowano
malonik niepisz o 530d bo audi ma też 3,3tdi
Opublikowano
no i oczywiście 3,0 i tez jest 4,0 tdi
Opublikowano
miałem okazje jako pasazer przejechać się 530d 2004r jazda była super ja byłem zachwycony ale właściciel tej 530 miał a8 3,3 i i mówi że jednak audi