Skocz do zawartości

Tarcze hamulcowe standard

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie,

Czeka mnie za niedługo w moim G21 wymiana tarcz i klocków bo tarcze już są w opłakanym stanie a dodatkowo ostatnio podczas jazdy hamulce zaczęły piszczeć.

Moje pytanie czy możecie polecić jakieś zestawy na przód i tył? Ew. jakieś rady co kupić, jak wymienić a czego unikać?

Mam standardowy układ hamulcowy.

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tarcze tylko oryginały klocki mozesz Jurid.  Mowie to z wieloletniego doswiadczenia z bmw. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja w F30 zmieniłem na Zimmermana i nie zauważyłem żadnej różnicy.  Ponoć BMW też ich używa ale niby lepsze... nie zauważyłem...

Ale kumpel miał problem w 5er z jakimiś oem'owymi i finalnie skończył w aso.

Opublikowano
  • Autor

Czyli wychodzi na to, że najlepiej kupić oryginalne tarcze natomiast klocki już niekoniecznie muszą być w oryginale.

Szukając też różnych zestawów, można zauważyć, że oprócz tarcz i klocków na daną oś czasami można spotkać też czujnik zużycia klocków. 

Stąd też moje pytanie, czy te czujniki się zużywają? Trzeba je wymieniać przy każdej wymianie czy można przełożyć stary czujnik? Wybaczcie, że może to prozaiczne pytania, ale dotychczas w mojej starej astrze nie miałem takich "bajerów" 😅

Opublikowano

Trzeba wszystko wymieniac. W kazdym ASO praktycznie masz teraz promocje -30% na tarcze i klocki. Ja placilem do F40 chyba 5k PLN za komplet z robocizna to chyba nie duzo raz na 120.000 km.

Opublikowano
7 godzin temu, matizb2 napisał(a):

Stąd też moje pytanie, czy te czujniki się zużywają? Trzeba je wymieniać przy każdej wymianie czy można przełożyć stary czujnik? Wybaczcie, że może to prozaiczne pytania, ale dotychczas w mojej starej astrze nie miałem takich "bajerów" 😅

Trzeba, nie trzeba.

Teoretycznie jesli czujnik nie jest wytarty (bo wymieniłeś klocki zanim te zdazyły zużyc sie do końca i tarcza nie dotknela jeszcze czujnika), to wymieniac go nie musisz, ale przy wymianie klocków musisz go odpiąć na parę minut, auto musi wówczas wykryć, że nastapiła "wymiana" czujnika, bez tego nie zrobisz resetu klocków.

Natomiast praktycznie koszt czujnika, do całokształtu kosztu klocków to grosze i szkoda dziadować. 

W Astrze miałeś "akustyczny czujnik zużycia", czyli po prostu przynitowaną blaszkę do podstawy klocka, która tarła o tarczę, gdy klocki się zużyły - bardziej prymitywne, ale dużo gorsze rozwiązanie, bo przy kończących sie klockach wstyd było wyjechac na ulicę 😆

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, matizb2 napisał(a):

Czyli wychodzi na to, że najlepiej kupić oryginalne tarcze natomiast klocki już niekoniecznie muszą być w oryginale.

Tarcze polecam ori - szukaj na necie allegro, olx, itp można kupić za ułamek ceny ASO. Klocki ATE, TRW albo Jurid się spokojnie sprawdza.

Czujnik jeśli już podtarty, to trzeba wymienić.

Wymiana w ASO tarcz i klocków, to z reguły przepłacenie za usługę x3, wiec nie polecam

Opublikowano

U Mnie niedługo będę wymieniał tarcze i klocki i czujnik zużycia na tyle , chce kupić wszystko z Texstara ,słyszałem dobre opinie o tej firmie , co sądzicie czy będzie to dobry wybór ?

Opublikowano

Każda tarcza która nie jest oryginałem jest niepolecana, słyszałem mnóstwo opinii o tym że BMW nie lubi zamienników tarcz, mój mechanik (nie ASO) nie polecał mi bo przerabiał już nie raz klient, co przyjechał z własnymi tarczami i klockami z zamiennika, a po 2 miesiącach wracał żeby to zmieniać na oryginał. 

Opublikowano

Gdzieś w necie widziałem wykazanie, kto jest producentem tarcz do BMW i dlaczego zamienniki są do wymiany praktycznie po pierwszym hamowaniu...

jest takie przysłowie: jak Cię stać na konia to i stać na bat powinno....

Opublikowano
  • Autor
37 minut temu, GDX4 napisał(a):

Gdzieś w necie widziałem wykazanie, kto jest producentem tarcz do BMW i dlaczego zamienniki są do wymiany praktycznie po pierwszym hamowaniu...

jest takie przysłowie: jak Cię stać na konia to i stać na bat powinno....

Wiadomo, masz rację, ale pytanie, co takiego dzieje się z tymi tarczami nie oryginalnymi przy hamowaniu? Przecież to nie jest jakaś technologia z nasa, kawałek odlanego żeliwa zazwyczaj i tyle.

A tak w ogóle właśnie, kto produkuje tarcze dla BMW? 🤔

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tarcze produkuje jakaś firma SHW czy coś takiego z umową że nie sprzedaje ich na rynku wtórnym.

Pamiętajcie że przy zakupie oryginalnych tarcz jest na nie dwuletnia gwarancja ale tylko pod warunkiem że zastosowano oryginalne klocki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Panowie, podstawa to ori klocki, to co jest obecnie dostepne to tandeta (textar, ate, brembo itp). Najlepiej zestaw ori tarcze ori klocki a jesli chcemy rwac na cenie to ori klocki+Zimmermann/jurid/Textar/ate.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z własnego doświadczenia ale co prawda z F30 mogę powiedzieć że na tyle z kompletem klocki i tarcze z ate nie miałem żadnych problemów natomiast klocki Zimmermana na przodzie piaszczały dość wyraźnie 😉 w obecnym jakby miał wymieniać to jak juz nie raz było wspomniane brałbym komplet oryginalny

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Problem leży w technologii wykonania tarcz. Oryginały są złożone z dwóch materiałów, które pod wpływem termiki zachowują się w określony sposób. Zdecydowanie inny niż tarcze wykonane z jednego odlewu... Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Technika i technologia czasami są okrutne, tu prawie to samo nie oznacza tak samo.

Opublikowano

Ja od kilkunastu lat stosuję tarcze na obie osie oryginały, klocki na przód oryginały, klocki na tył zamienniki.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dobra metoda ale oszczednosci zbyt male na klockach tyl aby sie w to bawic. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 5.03.2026 o 20:15, GDX4 napisał(a):

Problem leży w technologii wykonania tarcz. Oryginały są złożone z dwóch materiałów, które pod wpływem termiki zachowują się w określony sposób. Zdecydowanie inny niż tarcze wykonane z jednego odlewu... Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.

Technika i technologia czasami są okrutne, tu prawie to samo nie oznacza tak samo.

Tego nie wiedziałem, cenna informacja.

To tłumaczy dlaczego zamienniki nie dają rady.

Opublikowano

Jak dla mnie twierdzenie, ze musza byc oryginaly to jakies powielanie mitow. W F31 mam tercze Zimmermanna od wielu lat i zero jakichkolwiek problemow. To samo w wielu innych autach, zawsze kupuje zamienniki i nigdy nie mialem problemow z biciem itp. mimo zwykle dośc intensywnej eksploatacji. Moze wystarczy kupowac zamienniki dobrej jakosci. Co do oryginalow to ostatnio w nowym Renault Master urwala mi sie okladzina klocka po 30tys km. Tak wiem Renault to nie jest premium.

Sprawdź wartość katalizatora w swoim BMW.

https://www.autokat-katalizatory.pl/cennik-skupu

Opublikowano

Ja kiedyś do aut też wkładałem zamienniki i był ok. Nawet w mercedesie w211 zimmerman dawał radę... Ale poszliśmy w technologię, postarzanie produktu, wiązanie klienta z marką. Takie czasy.

Kiedyś auta były prostsze, a teraz wbijamy w komplikacje, aby utrudnić życie produktu po gwarancji...