Skocz do zawartości

Funkcja FLA (asystent świateł)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 12.09.2025 o 22:38, darkdancerr napisał(a):

Mam i używam jako dodatek do Yanosika. Prawidłowo wskazuje wszystkie stacjonarne fotoradary i wyświetla informacje na HUD chyba 600m przed radarem. 

Od 1000m przed radarem. Działa fajnie ale oczywiście ma ograniczoną bazę i update'y raczej nie za częste...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 13.09.2025 o 09:36, Shudder napisał(a):

Ja mam FLA aktywowane non stop i powiem szczerze że jeszcze nigdy tiry mi nie świeciły. Uważam że działa to okay.

Co do Camera Traffic Information to większość pokazuje, ale są miejsca gdzie informacji brakowało. Fajną opcjąjest toże pokazują fotoradary, które wyłapują przejazd na czerwonym świetle. Za tą cenę uważam, że warto.

Też uważam że warto, kręcę nigdy tego nie wyłączyłem i nie zauważyłem żeby ktoś mi mrugał... ciekawe czy mają dwóch dostawców (wątpię), być może to kwestia nieprawidłowości w ustawieniu świateł 🤔

Kiedyś w A4 od nowości światła były tak kiepsko ustawione że po zmroku był za krótki zasięg... W Wrocławiu ASO że wszystko super.  W Katowicach mi dopiero pięknie zrobili.  Inna liga serwisu, ludzi i podejścia do klienta.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 13.09.2025 o 14:20, proarnes napisał(a):

Niedługo będzie Black Friday i Camera Traffic Information będzie można kupić jeszcze taniej 

A kiedy wypada ten black friday?

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, poldan napisał(a):

A kiedy wypada ten black friday?

Już sprawdziłem w Google. 28 listopada 2025. Zobaczymy.

Opublikowano
Godzinę temu, macste napisał(a):

Też uważam że warto, kręcę nigdy tego nie wyłączyłem i nie zauważyłem żeby ktoś mi mrugał... ciekawe czy mają dwóch dostawców (wątpię), być może to kwestia nieprawidłowości w ustawieniu świateł 🤔

Kiedyś w A4 od nowości światła były tak kiepsko ustawione że po zmroku był za krótki zasięg... W Wrocławiu ASO że wszystko super.  W Katowicach mi dopiero pięknie zrobili.  Inna liga serwisu, ludzi i podejścia do klienta.

Mi na stacji diagnostycznej poprawiali ustawienie świateł. Były ustawione za wysoko. Może to jest przyczyna, że nie którym mrugają.

Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 19:13, zornold napisał(a):

Ok ale po co na autostradzie ktokolwiek chce używać długich świateł? Nie przyszło mi to do głowy, przecież nawet odbite światło od znaków jest uciążliwe. 

4 lata temu na autostradzie jadąc na krótkich przywaliłem w leżący zderzak na prawym pasie. Zauważyłem go w ostatniej chwili. Koszt naprawy w F31 na częściach oryginalnych zamknął się w 20k. Finalnie naprawa poszła w ramach AC. Czy bym uderzył jadąc na długich? Być może nie. Miałbym czas na reakcję.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poza asystentem świateł drogowych (który działa tak jak piszą powyżej, czyli średnio) dostajesz także funkcję świateł skrętnych. Nie wiem jak działają reflektory G20 bez niej ale porównując do F31 jest dużo lepiej.

Opublikowano

Jesteś pewny, że tam są jakieś światła skrętne (w sensie ruchomych elementów)? Bo mi się nie wydaje, ale jeżeli jestem w błędzie to się chętnie dowiem. Jest dodatkowe doświetlanie zakrętów / pobocza za pomocą dodatkowych ledów, jeżeli to miałeś na myśli. 

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano

Ja mam skrętne, a nie mam FLA, więc chyba kolega nieco na wyrost wnioskuje.

Opublikowano

Tak, chodzi o doświetlanie zakrętów dodatkowymi LEDami. Funkcjonalnie to samo co skrętne światła.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 12.09.2025 o 20:07, JacekLZ napisał(a):

oslony-przeciwolsnieniowe.jpg

Na autostradzie z tymi zielonymi pierdolnikami każdy tir mruga z naprzeciwka żebym długie zgasił bo asystent nie ogarnia i nawala im po oczach ;D Przestałem to używać.

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano
23 minuty temu, jaworq napisał(a):

Na autostradzie z tymi zielonymi pierdolnikami każdy tir mruga z naprzeciwka żebym długie zgasił bo asystent nie ogarnia i nawala im po oczach ;D Przestałem to używać.

Bo jedziesz na długich i świecisz im po oczach, przecież to automatyczne światła, a nie matrycowe 

Opublikowano

Akurat to nie powinno mieć znaczenia. Jak matrycowe światła nie rozpoznają auta z naprzeciwka to i tak nic nie wytną. Tak samo z zwykłym asystentem świateł powinien przełączyć z drogowych na mijania jak wykryje inne auto. 

Tutaj po prostu problem polega na tym, że nie wykrywa tirów ponad barierkami. 

Opublikowano

To jest największy ból wypasionych świateł, ktoś wydał na to dużą sumę, a jeździ 90% trasy A i S i nawet nie może tego używać chyba że jest okulistą bez skrupułów i będzie sobie mnożył nowych klientów.
Tym bardziej w Szwabii, gdzie autostrad od groma.. Już tu pisałem niedawno że w coś się tam u nich wpieprzyłem na autostradzie i nawet nie wiem co bo na krótkich nic nie było widać przy 130km/h w środku nocy, a człowiek ospały..

Edytowane przez Markok