Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, lukasz822 napisał(a):

Dokładnie to miałem na myśli podstawowy nie oznacza najgorszy w przypadku silnika, a sztuczna skóra nie oznacza ceraty …

Dla jednych oznacza, dla innych nie😀

Merino pchnie i wygląda. Cerata ani nie pachnie, ani nie wygląda. 

Bierz nawet szmatę, jak ja lubisz (na szczęście dla niektórych producent tego nie przewidział dla X5). 

Ale jak to mówią de gustibus non est disputandum

Opublikowano
11 godzin temu, robert0707 napisał(a):

Bierz nawet szmatę, jak ja lubisz (na szczęście dla niektórych producent tego nie przewidział dla X5). 

W X5 LCI mam sztuczną, a w X6 LCI mam merino i żebym skakał z zachwytu … raczej nie.

Opublikowano
W dniu 24.05.2025 o 12:09, robert0707 napisał(a):

Sensafin też pachnie, pewnie podobną chemią jak Merino, bo jedno i drugie nie jest produktem w pełni naturalnym.

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie ma czegos takiego w przemysle tapicerskim jak 100% naturalna skora, bez zadnego dodatku. Nawet najszlachetniejsze aniliny sa barwione (rowniez bezbarwnymi barwnikami)

No ale skoro dla niektorych cerata Sensafin (PVC + PU) pachnie jak skora naturalna, to pewnie tak jest 🤣

Sa pewnie i tacy, ktorym zapach zmielonych butelek PE, jaki panuje po otwarciu drzwi w nowej X3 czy 5er (szczegolnie gdy postoi w sloncu) sie podoba.

Moje powonienie widocznie inaczej pracue 😀

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 23.05.2025 o 22:47, lukasz822 napisał(a):

Qrcze kolejne dziwne rozumowanie. Czemu nie wziąłeś m60i? W aucie za tyle kasy to już wypada mieć najwyższy silnik , a nie podstawową benzynę …

Biore 30d (diesla) bo to na nasze potrzeby w zupelnosci wystarczajace (aktualnie w 4 g26 mam 420xd i tez mi to wystarczy, gdyby nie miejsce z tyłu i minimalnie mały bagażnik to bym nie zmieniał) tutaj głownie zona z dzieckiem jeździ obwodnica, no i fakt że dostałem 20% rabatu też sprawia że mieszcze się w zaplanowanym budżecie, a przy m60i raczej go przekrocze. 

W dniu 24.05.2025 o 06:48, lukasz822 napisał(a):

Dokładnie to miałem na myśli podstawowy nie oznacza najgorszy w przypadku silnika, a sztuczna skóra nie oznacza ceraty …

Ja jestem ignorantem i dla mnie ta sztuczna skóra i naturalna to jedno i to samo - także nie będę dopłacać za coś czego nie odczuje a żonie akurat podoba się bardziej ten wzór. Jeździłem x5 ze skórami i nie czułem potrzeby dopłaty. 

Z takich dodatkowych rzeczy, domówiłem gwarancje z 3 na 4 lata oraz pakiet serwisów 5 lat / 100kkm

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najważniejsze, żeby samochód spełniał Twoje oczekiwania. Kompletnie nie przejmuj się opiniami forum - wiadomo, zawsze znajdzie się jakaś loża szyderców, którą po prostu trzeba zignorować 

Jeśli specyfikację przemyślałeś i upewniłeś się, że nie potrzebujesz nic więcej - to działaj, zamawiaj i ciesz się autem! 

• Lubię to 4

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano (edytowane)

Tylko nie skóra że sztucznej świnki. 
Wnętrze śmierdzi chemią. Siedziałem w takiej sztucznej skórze w serii 5 jak dostałem auto zastępcze, w dotyku słabiutko, a zapach chemii dyskwalifikacja (jak dla mnie oczywiście). 

Edytowane przez Roberto1
  • Lubię to 1
Opublikowano
21 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Tylko nie skóra że sztucznej świnki. 
Wnętrze śmierdzi chemią. Siedziałem w takiej sztucznej skórze w serii 5 jak dostałem auto zastępcze, w dotyku słabiutko, a zapach chemii dyskwalifikacja (jak dla mnie oczywiście). 

Siedziałem, dotykałem Sensafin silverstone w X5 i zrobił na mnie dobre wrażenie. Taki też zamówiłem, więc w trakcie użytkowania wyjdzie, czy to była dobra decyzja 😄

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, Roberto1 napisał(a):

Panowie chyba już było ale nie mogę odnaleźć. Skóra merino rozszerzona i pełna gdzie są różnice ?

W tej drozszej mam obszycie dolnej czesci deski rozdzielczej

Opublikowano

Rzeczywiście zgadza się , widać to nawet w konfiguratorze na animacji.

pytanie co z górną deską rozdzielczą i górą drzwi czy przy rozszerzonej to skóra ?

Opublikowano
25 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Rzeczywiście zgadza się , widać to nawet w konfiguratorze na animacji.

pytanie co z górną deską rozdzielczą i górą drzwi czy przy rozszerzonej to skóra ?

nie, deska w skorze to oddzielna opcja w konfiguratorze

Opublikowano

To musieli zmienić materiał ponieważ w lci rozszerzona merino góra deski wygląda dużo lepiej niż przed liftem. Stąd moje wątpliwości. Pytałem doradców w dwóch różnych salonach i każdy mówił co innego 😉

Wedlug jednego jest to skóra a opcja skóra individuals na desce to niby lepszy gatunek.

Opublikowano

Koła zimowe kupujecie u dealera czy oryginaly na portalach aukcyjnych? Na portalach sporo taniej niz u dilera, ale opony czesto rocznik 2024. Czy roczna nowa opona to duze znaczenie vs taka z 2025?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja kupiłem od dealera z ich wyprzedaży na allegro. Zapłaciłem za nowe 60% ceny z konfiguratora 

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
Godzinę temu, Marchall napisał(a):

Koła zimowe kupujecie u dealera czy oryginaly na portalach aukcyjnych? Na portalach sporo taniej niz u dilera, ale opony czesto rocznik 2024. Czy roczna nowa opona to duze znaczenie vs taka z 2025?

opcja od deleara ze zniżką najlepsza. ja się nie załapałem na wyprzedaż. a na portalach nie chciałem się naciąć na jakąś podróbę albo inne problemy.

złożyłem komplet z Michałów z * oraz felgi https://www.alcar.pl/felgi-aluminiowe/aez/toronto-black/ + wiadomo czujnik

Felga jest robiona pod auto, więc pasują te same śruby, brak pierścieni itp. 

Opublikowano

Koła zimowe negocjuje się przy zakupie auta już pod sam koniec negocjacji . Ja zawsze tak robię i zawsze się to sprawdza. Wtedy można dostać zniżke 50% i wiecej (ja dostałem 55% na komplet 21"). Kupno później u dealera mija się z celem, po tych ich chorych cenach. Chyba że trafi się na jakąś promocję.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Marchall napisał(a):

Niedawno kupiłem koła zimowe 36115A819B7 za około 20k z wysylką od ASO Zdunek . Chciałem konkretnie ten model.

Jak masz coś wybrane to szukaj w Google i patrz co najtańsze, ale też oceń sprzedawcę. Ja ograniczyłem się do kupienia z jakiegoś ASO.

Poza aso czasem jakieś firmy oferują trochę taniej. 

Jak rok 2024 to bym zaaakceptowal. Sam mam zimówki w jednym aucie chyba z 2021 lub 2022 i są ok 🙂 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
14 godzin temu, geno1234 napisał(a):

Niedawno kupiłem koła zimowe 36115A819B7 za około 20k z wysylką od ASO Zdunek . Chciałem konkretnie ten model

Ja dokładnie za te kola podczas zamawiania samochodu zapłaciłem 14tys. Tak jak pisałem wyżej, koła zimowe negocjujemy podczas zamawiania auta. Wtedy to się naprawdę opłaca. 

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robert0707 napisał(a):

Ja dokładnie za te kola podczas zamawiania samochodu zapłaciłem 14tys. Tak jak pisałem wyżej, koła zimowe negocjujemy podczas zamawiania auta. Wtedy to się naprawdę opłaca. 

No jak delear/sprzedawca ma takie podejście to super. 

Niestety coraz więcej widzę przypadków, że w temacie kół, detalingu, ubezpieczeń, finansowania to sprzedawcy tylko przekierowywują do "kolegi/koleżanki" a tamci to mają swoje plany i targety, niekoniecznie zbieżne z tym co ma sprzedawca. A ty biegasz z tematami po salonie jak głupi.... Dla Ciebie to jeden pakiet, a dla nich osobne tematy/targety do wyrobienia.

A w dużych miastach/salonach to rotacja jest taka, że w przypadku jednego tematu można poznać pół zakładu zanim się go dopnie do końca 🙂

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.05.2025 o 19:39, robert0707 napisał(a):

Koła zimowe negocjuje się przy zakupie auta już pod sam koniec negocjacji . Ja zawsze tak robię i zawsze się to sprawdza. Wtedy można dostać zniżke 50% i wiecej (ja dostałem 55% na komplet 21"). Kupno później u dealera mija się z celem, po tych ich chorych cenach. Chyba że trafi się na jakąś promocję.

Też tak chciałem, ale sprzedawca powiedział, że to dział akcesoriów, ale poleca mi zakup zaraz po zimie bo są największe rabaty. Tak więc w okolicy końca lutego odezwałem się do pani z akcesoriów, która poinformowała mnie, że już mają wyprzedaż i że taniej już nie będzie 😄 21" Y spoke z oponami Pirelli scoripion kupiłem za około 23500zł i to już była ponoć ostateczna cena. Dostałem w promocji pokrowce na koła w cenie około 400zł zamiast 650zł.
Za dwa dni sprawdzam allegro, a oni mają taki komplet jak mój za 21800zł 🤦🏻 Teraz są jeszcze taniej, ale już ani nie sprawdzam.
Tak, że koła już mam, wyczyszczone, z nałożoną powłoką. Na samochód nadal czekam 😄
Podejrzewam, że zrekompensowali sobie rabat jaki dostałem na samochód (13% do produkcji bez grupy zawodowej).

Edytowane przez MMiko