Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.06.2025 o 18:34, proarnes napisał(a):

Oni tam kleili chyba to co akurat mieli. U mnie w 40i na klapce jest 95, mimo że mam, tak samo jak Grzegorz, LCI2. Te silniki są przystosowane do paliwa od 91 oktanów w górę więc, moim zdaniem, nie ma co przepłacać za paliwo jeśli nie zależy komuś na max. osiągach czy mniejszym spalaniu. 

Ciekawe jak to jest z tym paliwem. Ja też mam na klapce wlepione, że rekomendowane paliwo to 98. Myślę, że to nawet nie chodzi o maksymalne osiągi, bo wtedy i tak leje się 100, tylko bardziej o optymalną pracę silnika i mniejsze spalanie. Muszę to znaleźć, ale widziałem kiedyś wykresy pracy silnika B58 i na paliwie 95 sterownik robił ogromne korekty, a na 98 pracował właśnie optymalnie i spokojnie. 

Opublikowano
15 godzin temu, Lukas68 napisał(a):

Ciekawe jak to jest z tym paliwem. Ja też mam na klapce wlepione, że rekomendowane paliwo to 98. Myślę, że to nawet nie chodzi o maksymalne osiągi, bo wtedy i tak leje się 100, tylko bardziej o optymalną pracę silnika i mniejsze spalanie. Muszę to znaleźć, ale widziałem kiedyś wykresy pracy silnika B58 i na paliwie 95 sterownik robił ogromne korekty, a na 98 pracował właśnie optymalnie i spokojnie. 

Podrzuć wykresy, jestem bardzo ciekawy. To że silnik wykrztusi z siebie parę kuni więcej to na pewno. Czy ktoś odczuje lepszą pracę w ślepym teście... tu mam wątpliwość. Chociaż jak zatankuję vp100 to zawsze się wydaje że jest lepiej. Podświadomość 😀

Opublikowano
W dniu 22.08.2025 o 20:22, blizz napisał(a):

Pany, biorąc pod uwagę niewielką dopłatę do G31 to bralibyście G21 czy szli już w serię 5? Nie żałowaliście po zakupie, że może jednak trzeba było brać 5? Wiem, że G21 jest już dobrze wyciszona, jakość wnętrza na poziomie, ale jednak 5 to 5. 

Jeżeli chcesz sportowego charakteru i dobrej jazdy z zakrętach, wybierasz 3 

Jeżeli chcesz komfortowej jazdy, pożeracza kilometrów na autostradzie i więcej miejsca, wybierasz 5

Alternatywnie bierzesz 4 jak chcesz „praktycznej 3” a jednak nie chcesz kombi 🙂 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Czwórka zdecydowanie praktyczny wóz 😉

IMG_6942.thumb.jpeg.6196d784e49f52661c54531be89d85f7.jpeg

w Chorwacji niestety nie uświadczyłem 98 maja tylko 95 albo 100. Osiągów z racji boxa nie sprawdzałem ale wpływ na spalanie raczej znikomy i niezauważalny 😉

Edytowane przez adiki

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano
20 godzin temu, macste napisał(a):

Podrzuć wykresy, jestem bardzo ciekawy. To że silnik wykrztusi z siebie parę kuni więcej to na pewno. Czy ktoś odczuje lepszą pracę w ślepym teście... tu mam wątpliwość. Chociaż jak zatankuję vp100 to zawsze się wydaje że jest lepiej. Podświadomość 😀

Nie udało mi się tych wykresów już odnaleźć, to było z zagranicznego forum, może już usunięte. W każdym razie różnie były bardzo duże w korektach zapłonu i w koniach mechanicznych w granicach 15 na plus przy 98. Jest też polski materiał na youtube sprzed miesiąca i tam było na przykładzie cupry fermentor 333KM i tam też były bardzo duże korekty i różnica w ilości koni na poziomie 15. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, adiki napisał(a):

Czwórka zdecydowanie praktyczny wóz 😉

IMG_6942.thumb.jpeg.6196d784e49f52661c54531be89d85f7.jpeg

w Chorwacji niestety nie uświadczyłem 98 maja tylko 95 albo 100. Osiągów z racji boxa nie sprawdzałem ale wpływ na spalanie raczej znikomy i niezauważalny 😉

Ciekawa koncepcja na rozwiązanie problemu "daleko jeszcze?"  😁

• Haha 1

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
2 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Nie udało mi się tych wykresów już odnaleźć, to było z zagranicznego forum, może już usunięte. W każdym razie różnie były bardzo duże w korektach zapłonu i w koniach mechanicznych w granicach 15 na plus przy 98. Jest też polski materiał na youtube sprzed miesiąca i tam było na przykładzie cupry fermentor 333KM i tam też były bardzo duże korekty i różnica w ilości koni na poziomie 15. 

No to dla Cupry, to są inne silniki dalej. Czytam dyskusje i nie tylko w tym miejscu. Jest grupa tunerów i pasjonatów b58 gdzie siedzą i analizują logi z pracy silnika zarówno ze standardowymi mapami, czy MHD, czy stage 1-2. Dopiero stage 1,2 robiło różnicy, więc tam mapy są pod RON98. Standardowo silnik ma mapę pod RON95 i zysku nie ma żądnego dla 98. 

Opublikowano
46 minut temu, palusik napisał(a):

No to dla Cupry, to są inne silniki dalej. Czytam dyskusje i nie tylko w tym miejscu. Jest grupa tunerów i pasjonatów b58 gdzie siedzą i analizują logi z pracy silnika zarówno ze standardowymi mapami, czy MHD, czy stage 1-2. Dopiero stage 1,2 robiło różnicy, więc tam mapy są pod RON98. Standardowo silnik ma mapę pod RON95 i zysku nie ma żądnego dla 98. 

Tylko pytanie dlaczego na klapce od wlewu paliwa mam nalepkę, że rekomendowane paliwo to 98 ? Olać to ? Jeżeli standardowo jest mapa na 95, to po co rekomendowaliby 98 ? Czy to po prostu sztuka dla sztuki 🙂 

Opublikowano
Godzinę temu, palusik napisał(a):

W instrukcji obsługi jest informacja, że optymalne osiągi są dla 98 więc raczej mapa jest pod 98 i na innym paliwie np95 następuje korekta zapłonu.

Czy mógłbyś podesłać jakieś potwierdzenie tezy którą npisałeś?

Opublikowano
W dniu 24.08.2025 o 15:49, jaavi666 napisał(a):

Jeżeli chcesz sportowego charakteru i dobrej jazdy z zakrętach, wybierasz 3 

Jeżeli chcesz komfortowej jazdy, pożeracza kilometrów na autostradzie i więcej miejsca, wybierasz 5

Alternatywnie bierzesz 4 jak chcesz „praktycznej 3” a jednak nie chcesz kombi 🙂 

Mi 3 bardziej podchodziła prowadzeniem i wyglądem wnętrza. Stare 5 było o te kilka cm większe w środku, ale nie aż tyle żeby przekonać bardziej stonowanym prowadzeniem.

Musisz sam posiedzieć w środku jednego i drogiego i sobie porównać.

Ewentualnie stinger od kii, tylko używka obecnie, ale robi bardzo dobre wrażenie. Prowadzi się bardziej jak 3 niż 5.

Opublikowano
4 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Tylko pytanie dlaczego na klapce od wlewu paliwa mam nalepkę, że rekomendowane paliwo to 98 ? Olać to ? Jeżeli standardowo jest mapa na 95, to po co rekomendowaliby 98 ? Czy to po prostu sztuka dla sztuki 🙂 

Ja bym się tym tak nie ekscytował. Niedawno byłem w Kanadzie i tam na stacjach mają paliwo max. 91 oktanow i jakoś te 40i czy Mki jeżdżą, a nawet ich trochę widziałem. 

Pozatym tak jak już pisałem, ja mam na klapce RON95, kolega który odpierał dwa miesiące po mnie dokładnie takie sam samochód ma RON98 więc ja uważam, że to sztuka dla sztuki.  

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, proarnes napisał(a):

Ja bym się tym tak nie ekscytował. Niedawno byłem w Kanadzie i tam na stacjach mają paliwo max. 91 oktanow i jakoś te 40i czy Mki jeżdżą, a nawet ich trochę widziałem. 

Pozatym tak jak już pisałem, ja mam na klapce RON95, kolega który odpierał dwa miesiące po mnie dokładnie takie sam samochód ma RON98 więc ja uważam, że to sztuka dla sztuki.  

Szybki search:

The difference in octane levels between Europe and North America is due to different measurement methods, not inherently different fuel quality. North America uses the Anti-Knock Index (AKI), which is an average of the Research Octane Number (RON) and the Motor Octane Number (MON), while Europe primarily uses the RON. Because MON values are typically 8-10 points lower than RON values, the AKI is about 5 points lower than the equivalent RON. For example, 87 AKI gasoline in the US is roughly equivalent to 91-92 RON in Europe. 

Measurement Methods
Equivalency
  • Because of the averaging method for AKI, European RON ratings appear higher than North American AKI ratings for the same fuel. 

• Example: 87 AKI (US) is equivalent to approximately 91-92 RON (Europe). A common "regular" fuel in Europe is 95 RON, which is similar to 90-91 AKI in the US. 

Key Takeaway 

• There isn't a universal standard for fuel quality between the regions; rather, they use different scales to quantify a similar measure of fuel's resistance to knocking.

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
6 minut temu, maciek_w napisał(a):

Szybki search:

The difference in octane levels between Europe and North America is due to different measurement methods, not inherently different fuel quality. North America uses the Anti-Knock Index (AKI), which is an average of the Research Octane Number (RON) and the Motor Octane Number (MON), while Europe primarily uses the RON. Because MON values are typically 8-10 points lower than RON values, the AKI is about 5 points lower than the equivalent RON. For example, 87 AKI gasoline in the US is roughly equivalent to 91-92 RON in Europe. 

Measurement Methods
Equivalency
  • Because of the averaging method for AKI, European RON ratings appear higher than North American AKI ratings for the same fuel. 

• Example: 87 AKI (US) is equivalent to approximately 91-92 RON (Europe). A common "regular" fuel in Europe is 95 RON, which is similar to 90-91 AKI in the US. 

Key Takeaway 

• There isn't a universal standard for fuel quality between the regions; rather, they use different scales to quantify a similar measure of fuel's resistance to knocking.

O widzisz, o tym nie wiedziałem, dzięki. Czyli oktany nie równają się oktanom 🙂

Ale z tego też wynika, że ich najlepsze paliwo 91 jest bardziej odpowiednikiem naszej 95 niż 98. A lepszego tam nigdzie nie widziałem. 

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, Lukas68 napisał(a):

Który masz rok produkcji? W mojej M340i mhd a.d. 2024 nie ma takiej adnotacji. Po strojeniu pod 98 podziwy będą różnice rzędu parunastu kucy ale przy std raczej bardzo podobnie... dlatego szukam coś na potwierdzenie z wiarygodnego źródła.

Opublikowano
30 minut temu, macste napisał(a):

Który masz rok produkcji? W mojej M340i mhd a.d. 2024 nie ma takiej adnotacji. Po strojeniu pod 98 podziwy będą różnice rzędu parunastu kucy ale przy std raczej bardzo podobnie... dlatego szukam coś na potwierdzenie z wiarygodnego źródła.

Rocznik 2025

Opublikowano
11 godzin temu, macste napisał(a):

Albo na stronie BMW albo gdzie indziej była informacja że osiągi czyli te 374 koni jest mierzone na paliwie 98.

IMG_6104.PNG.8fd0433272655eff0993e663d10ad490.PNG 

Opublikowano
10 godzin temu, proarnes napisał(a):

Ale z tego też wynika, że ich najlepsze paliwo 91 jest bardziej odpowiednikiem naszej 95 niż 98. A lepszego tam nigdzie nie widziałem. 

Mają jeszcze paliwo 93, które odpowiada naszemu 98.

Opublikowano (edytowane)

Czołem. Taka kwestia: w trasie, na dość wyboistej i gruntowej drodze zapaliła mi się na chwilę żółta ikonka/kontrolka i szybko zgasła. Nie zdążyłem przez to zaobserwować jej kształtu (chyba sylwetka auta, ale tak na 30% pewności), a przez to znaczenia. Przewertowałem cyfrową instrukcję ale niestety nie znalazłem. Pojawiła się ona po prawej stronie tej skali Power, mniej więcej w połowie wysokości. Kojarzy ktoś? Thank you from mountain i pozdrawiam.

Edytowane przez Lutek T
Opublikowano (edytowane)

Tak, na 90% zapaliła Ci się lampka z samochodem i gwiazdką. 

Może się pojawiać na nierównej drodze, przy oślepiającym świetle, gdy do radaru przyklei się jakiś liść czy śnieg, w intensywnym deszczu bądź gdy coś zasłoni kamerę, np ptasie gunwo. 

Zrzut ekranu 2025-08-26 o 12.34.29.png

Edytowane przez JacekLZ
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki JacekLZ, to będzie to. Warunki pasują jak ujulał. Czyli nic wielkiego. Miłego...