Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W 40i nie ma tego w menu.

Z tego co widzę masz M40d więc pewnie Mki tak mają.

Pewnie tak, bo w G05 30d też nie miałem tej opcji - nie brałem opcji sportowego wydechu, ale może jak tą opcję sportowego wydechu by się wykupiło to była by ta opcja w menu ?

Pozdrawiam

KrzychoM

Opublikowano
może jak tą opcję sportowego wydechu by się wykupiło to była by ta opcja w menu ?

No właśnie ja mam sportowy wydech i nie mam opcji sterowania nim z poziomu iDrive. Klapy otwierają się po wybraniu jakiegokolwiek trybu sport.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
może jak tą opcję sportowego wydechu by się wykupiło to była by ta opcja w menu ?

No właśnie ja mam sportowy wydech i nie mam opcji sterowania nim z poziomu iDrive. Klapy otwierają się po wybraniu jakiegokolwiek trybu sport.

Jak silnik ustawisz w comfort w sport indyvidual to tez Ci klapy otwiera? Bo u mnie wtedy się zamykają.

Opublikowano

Nie do końca rozgryzłem jeszcze ten wydech i nie wiem w jaki sposób steruje się klapami.

Na filmiku poniżej słychać wyraźnie jak zmienia się praca wydechu, u mnie ten wydech pracuje zupełnie inaczej, jest ciszej i nie ma żadnych popsów.

Opublikowano
Jak silnik ustawisz w comfort w sport indyvidual to tez Ci klapy otwiera? Bo u mnie wtedy się zamykają.

Masz rację. Klapy otwierają się poprzez tryb silnika. W trybie Comfort są zamknięte a Sport i Sport Plus są otwarte. Sam Tryb Sport Individual nie aktywuje sportowego wydechu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Hmmm… u mnie tryb sport individual tez aktywuje sportowy wydech

Sprawdz jak masz skonfigurowane w Individual opcje silnika. Prawdopodobnie masz Sport bo tak domyślnie. Jak zmienisz na Comfort sam silnik w konfiguracji trybu „Sport individual”, to powinny się klapy zamknąć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ostateczna decyzja padła na x5 30d - auto już odeprane. Przejechałem 1920 km.

Jak już pisałem wcześniej jeździłem x3 20i i mogę na szybko napisać kilka słów po przejechaniu wspomnianego dystansu:

- komfort jazdy bez porównania na plus dla x5,

- spalanie do tej pory średnio 7,7 - czyli o wiele mniej niż w x3. Daje to niesamowity komfort jeżeli chodzi o tankowanie, a w zasadzie o jego częstotliwość. Porządny zasięg przy takim silniku to

olbrzymia zaleta.

- na koniec kultura pracy silnika - bajka! Grzechem byłoby nawet porównywać to z pracą dwulitrowej benzyny.

- co do dpfa, to już się pewnie kilka razy wypalił - szczerze mówiąc nie mam nawet pojęcia kiedy.

Na koniec szczere podziękowania dla Michael1916 - to dzięki Twoim sugestiom, argumentom czy wpisom na tym forum ostatecznie wybrałem ten silnik (a pamiętacie jakie miałem opory do diesla i rozważałem nawet hybrydę :-). Puki co, jestem bardzo zadowolony i myślę, że diesel pożyje jeszcze w salonach dobre dwadzieścia lat.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak już pisałem wcześniej jeździłem x3 20i i mogę na szybko napisać kilka słów po przejechaniu wspomnianego dystansu:

- komfort jazdy bez porównania na plus dla x5,

- spalanie do tej pory średnio 7,7 - czyli o wiele mniej niż w x3. Daje to niesamowity komfort jeżeli chodzi o tankowanie, a w zasadzie o jego częstotliwość. Porządny zasięg przy takim silniku to

olbrzymia zaleta.

- na koniec kultura pracy silnika - bajka! Grzechem byłoby nawet porównywać to z pracą dwulitrowej benzyny.

- co do dpfa, to już się pewnie kilka razy wypalił - szczerze mówiąc nie mam nawet pojęcia kiedy.

Na koniec szczere podziękowania dla Michael1916 - to dzięki Twoim sugestiom, argumentom czy wpisom na tym forum ostatecznie wybrałem ten silnik (a pamiętacie jakie miałem opory do diesla i rozważałem nawet hybrydę :-). Puki co, jestem bardzo zadowolony i myślę, że diesel pożyje jeszcze w salonach dobre dwadzieścia lat.

Dzieki North za miłe slowa! Duzy SUV + taki dobry diesel jak oferuje BMW to połaczenie idealne. Zdania w tej kwestii nie zmieniam. Cieszę się że nasz taką frajdę z zakupu :cool2:

Opublikowano

40i w moim przypadku to już przeszłość - napiszę więc tylko kilka słów podsumowania po całej eksploatacji:

- pierwszy wypust X5 G05 i jedna z pierwszych sztuk odebranych w PL

- ponad 100.000 km przebiegu

- kompletnie żadnej awarii silnika

- silnik w ogóle nie brał oleju co było miłym zaskoczeniem po samochodzie z grupy VW - wymiany co 12-15k km

- silnik kompletnie bezobsługowy - lałem paliwo i tyle

- kompletnie nie wyczuwalna procedura wypalania a ponoć ten silnik już to ma

- spalanie z całego przebiegu 12.5l, przy czym silnik jest w miarę oszczędny jak na moc/gabaryty do 160-170km/h. Moja ulubiona prędkość podróżna to około 165-168km/h. Niska średnia z całego przebigu to także zasługa wyjazdów wakacyjnych - przy prędkościach 120-140 samochód spala znacznie mniej niż 12l

- silnik mający bardzo niskie obroty jak na benzynę w jeździe autostradami - 100-200 obr. więcej niż 30d

- silnik bardzo fajnie brzmiący jak na R6 (teraz pewnie z racji kolejnych filtrów OPF znacznie gorzej) i dający super komfort w dłuższych trasach

- silnik jak na moc zapewniający bardzo dobre osiągi i dający sporo frajdy osobom lubiącym silniki benzynowe, bardzo udana konstrukcja B58 mająca zazwyczaj sporo gratisów

Z autka byłem tak zadowolony, że zostaje w kręgu znajomych i mam nadzieję, że dalej będzie służyć bezproblemowo. Aż boję się trochę przejścia z B58 na S63 ;). Trzymam kciuki, żeby BMW dalej rozwijało motor B58, bo pewnie z racji norm spalania czeka nas w przyszłości połączenie R6 i elektryka zamiast V8.

Opublikowano
40i w moim przypadku to już przeszłość ...

Odebrałeś już X5MC? Napisz jakieś wrażenia, pochwal się zdjęciami :)

Pozdrawiam

Arljazz

Opublikowano

Odebrałeś już X5MC? Napisz jakieś wrażenia, pochwal się zdjęciami :)

Niestety wciąż czekam - mam nadzieję, że to kwestia bardziej dni a nie tygodni :mad2: .

Opublikowano
40i w moim przypadku to już przeszłość - napiszę więc tylko kilka słów podsumowania po całej eksploatacji:

- pierwszy wypust X5 G05 i jedna z pierwszych sztuk odebranych w PL

- ponad 100.000 km przebiegu

- kompletnie żadnej awarii silnika

- silnik w ogóle nie brał oleju co było miłym zaskoczeniem po samochodzie z grupy VW - wymiany co 12-15k km

- silnik kompletnie bezobsługowy - lałem paliwo i tyle

- kompletnie nie wyczuwalna procedura wypalania a ponoć ten silnik już to ma

- spalanie z całego przebiegu 12.5l, przy czym silnik jest w miarę oszczędny jak na moc/gabaryty do 160-170km/h. Moja ulubiona prędkość podróżna to około 165-168km/h. Niska średnia z całego przebigu to także zasługa wyjazdów wakacyjnych - przy prędkościach 120-140 samochód spala znacznie mniej niż 12l

- silnik mający bardzo niskie obroty jak na benzynę w jeździe autostradami - 100-200 obr. więcej niż 30d

- silnik bardzo fajnie brzmiący jak na R6 (teraz pewnie z racji kolejnych filtrów OPF znacznie gorzej) i dający super komfort w dłuższych trasach

- silnik jak na moc zapewniający bardzo dobre osiągi i dający sporo frajdy osobom lubiącym silniki benzynowe, bardzo udana konstrukcja B58 mająca zazwyczaj sporo gratisów

Z autka byłem tak zadowolony, że zostaje w kręgu znajomych i mam nadzieję, że dalej będzie służyć bezproblemowo. Aż boję się trochę przejścia z B58 na S63 ;). Trzymam kciuki, żeby BMW dalej rozwijało motor B58, bo pewnie z racji norm spalania czeka nas w przyszłości połączenie R6 i elektryka zamiast V8.

Czy wymieniałeś olej w skrzyni biegów, jeśli tak to przy jakim przebiegu?

Opublikowano

Czy wymieniałeś olej w skrzyni biegów, jeśli tak to przy jakim przebiegu?

Nie wymieniałem - mój serwis twierdzi, że nie wymienia się oleju w skrzyni i że mieli po takich wymianach problemy. Tyle serwis - niestety nie wiem ile w tym prawdy, ale trzymałem się wytycznych BMW.

Opublikowano

olbrzymia zaleta.

Jakim cudem macie takie spalanie? U mnie cały czas w ok 12l. To prawda, nie mam najlżejszej nogi, ale też i nie wyciskam cały czas maksa z tego silnika.

Czy faktycznie x5 30d spalanie powinno być poniżej 10l, czy silnik jest na tyle "elastyczny", że przy energicznej jeździe spalanie może być zarówno 7l jak i 12l?

W korkach prawie nie stoję, jest to zazwyczaj jazda mieszana z predkoscią rzędu 70-100km/h.

Opublikowano
Na testach przy 160km/h 30d pokazywał mi 11-12 a 40i 13-14. Nie wiem jak można mieć w 30d spalanie 7,7, pewnie się da ale co to za jazda. 40i pali mi w mieście 14-18 a w trasie 10-13 i wcale go jakoś nie cisnę.
Opublikowano

Forum bmw a tutaj telenowela o spalaniu :?: ...jak ja jakimś forum toyoty, skody czy jakiegoś suzuki :mad2:

Zawsze mi się wydawało, że to auta dodawania przyjemności z jazdy a to odwrotnie proporcjonalne do spalania.

Opublikowano
Forum bmw a tutaj telenowela o spalaniu :?: ...jak ja jakimś forum toyoty, skody czy jakiegoś suzuki :mad2:

Zawsze mi się wydawało, że to auta dodawania przyjemności z jazdy a to odwrotnie proporcjonalne do spalania.

A ty admin czy co? Forum to forum

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po przejechaniu >90kkm 30d mam średnią od początku 8,9.

W tym przeloty w DE po 200km/h i trochę jazdy z przyczepą.

Jazda po mieście i trasy poniżej 100km/h bardzo poprawia średnią. Autostrada potrafi "pociągnąć" nawet 15l/100km.

Opublikowano
Forum to forum

No mistrz logiki :mrgreen:

Mi to oczekiwanie niskiego spalania i jednocześnie świetnych osiągów wydaje się delikatnie mówiąc sprzecznością. Jest to oczywiście moją opinią i nie trzeba być adminem, żeby napisać co się na dany temat myśli. Ty możesz przecież uważać inaczej.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Wąsaczu, czy ktoś przez 72 strony tego tematu narzekał na spalanie?

Ludzie porównują swoje wyniki, a ty wkraczasz jak jakiś strażnik teksasu i ogłaszasz, że od teraz nie można dyskutować o spalaniu, bo takie masz wąskie widzimisię.

Zejdź na ziemię jak już jesteś w układzie słonecznym.

rWCUOvp.png

Opublikowano

olbrzymia zaleta.

Jakim cudem macie takie spalanie? U mnie cały czas w ok 12l. To prawda, nie mam najlżejszej nogi, ale też i nie wyciskam cały czas maksa z tego silnika.

Czy faktycznie x5 30d spalanie powinno być poniżej 10l, czy silnik jest na tyle "elastyczny", że przy energicznej jeździe spalanie może być zarówno 7l jak i 12l?

W korkach prawie nie stoję, jest to zazwyczaj jazda mieszana z predkoscią rzędu 70-100km/h.

Zrób jakieś zdjęcie tego spalania na poziomie 12l w 30d z dłuższego odcinka, to uwierzę;) Generalnie nawet zatłoczone miasto i jazda non stop z wciśniętym na zmianę hamulcem i gazem jakoś mi nie pokazywało takich wyników... może trasą powyżej 200km/h?