Skocz do zawartości

M50i 4.4 V8 530km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim kolega napisze swoje spostrzeżenia to dodam coś od siebie jako, że jestem po świeżej przesiadce z 30d na 60i.

Jeżeli auto na trasy to spokojnie 40d świetny wybór. Różnica jaką zauważyłem to w 30d powyżej 140km/h kończyła się dynamika. 60i nie ma tego efektu. 
Natomiast do miasta 30d to tak średnio. Męczyły mnie krótkie przełożenia i takie uczucie jakbym rozpędzał lokomotywę. Niby są niutki ale specyfika pracy skrzyni w dieslu zabija frajdę. 
Do miasta zdecydowanie Pb choćby 40i.

60i vs 30d nie czuje różnicy w momencie na korzyść diesla.

Edytowane przez Roberto1

• Odpowiedzi 448
  • Wyświetleń 77,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Panowie na drogie auta najlepsze wyjście to nie brać tego na własność. Czyli wpłata 0 lub 5% okres 59mcy wykup 35-40%. Taki leasing w złotówkach wyjdzie ok.130% w euro poniżej 120%. Dużo nie dużo

• Nie napisałem, że zawias mpro gorszy 😉, tylko bardziej sztywny porównując do adaptacyjnego zwykłego. To tylko moje spostrzeżenie takie na gorąco. Redukcja przechyłów to bajka w mpro. Bujanie się na bo

• No i oczywista sprawa, że mają argument. Na swojej skórze, boleśnie i bardzo drogo przekonał się o tym mój brat. Miał pecha - pękło mu łożysko pod wałem. Wyrok: silnik do wymiany (G31 540i) Panow

Opublikowane grafiki

Opublikowano
11 godzin temu, savik79 napisał(a):

Pozwolę sobie wtrącić do dyskusji. Widzę, że kolega przeszedł z 40d na M60i. Dwa różne światy, choć jeśli chodzi o Nm, to podobnie, nieprawdaż?

Czyli każdy z nich ma coś około 750 Nm. Jak masz zatem odczucia podczas przyspieszania? Czy ten "brutalny" moment obrotowy diesla wygrywa, czy jednak ta liniowość benzyny daje większą frajdę? 

Pytam, bo kończy mi się leasing na M50i i zastanawiam się, co zrobić… Jeszcze niedawno rozważałem zatrzymanie M50i jako auta rodzinnego i zakup jakiejś „trójki” w dieslu (idealnie M340d) na dłuższe trasy praca–dom. Opcja druga to wciąż X5, ale w dieslu, jako kombinacja wszystkich opcji, z zachowaniem „pazura”, jaki mam w M50i. 

Niestety u mnie w mieście nie mają 40d demo, muszę chyba wybrać się do Warszawy na jazdę próbną 40d.

Jeżeli rozważasz zamianę z m50 ma 40d to moim zdaniem duży krok wstecz jeżeli chodzi o fun z jazdy. Niby moment ten sam w obu silnikach 750 nm, ale odczucia z jazdy są kolosalnie różne na korzyść m50/m60. Sam moment to tylko jedna składowa, ale jest jeszcze pojemnosc, moc, kultura pracy, brzmienie, do tego jeszcze zawias mpro (jezeli sie kliknie). Sumujac to wszystko to zupelnie inny samochod. Moje poprzednie 2 auta były w dizlu i generalnie bylem fanem dizla ale po m60 zamierzam zostac juz przy benzynach. Owszem 40d ma kopniecie momentem, takie brutalne rzekl bym nawet:), ale odczucia z przyspieszania v8 od zera sa duuuuzo przyjemniejsze. Nie mowie juz o wyzszych predkosciach, gdzie dizlowi brakuje juz mocy, a w v8 nigdy mi jej nie zabraklo. Mialem kiedys x5 zastepcze w 30d, dla mnie odczucia dosc podobne jak 40d, wiec moze uda Ci sie zdobyc demo w 30d to bedziesz mial jakies porownanie. 40d to bardzo udana i super jednostka, bylem z niej baaaardzo zadowolony dopuki nie przesiadlem sie do v8

Opublikowano

Z innej beczki mam gwarancję na 4 lata i jeszcze kilka dni możliwości dokupienia extra 1 roku czyli przedłużenia do 5 lat.

W 4 lata zrobię realnie ok 80kkm. Czyli ostatni rok to będzie przebieg orientacyjnie między 75 a 110kkm.

Wiadomo, że ten 5 rok kosztuje tyle co 3 i 4 łącznie czyli ok 12kzl.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeśli masz zamiar użytkować auto przez min 5lat i dłużej, to można to rozważyć, ale przy tych przebiegach, ja bym się osobiście nie zdecydował - zbyt drogo jak za jeden rok ekstra. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Z innej beczki mam gwarancję na 4 lata i jeszcze kilka dni możliwości dokupienia extra 1 roku czyli przedłużenia do 5 lat.

W 4 lata zrobię realnie ok 80kkm. Czyli ostatni rok to będzie przebieg orientacyjnie między 75 a 110kkm.

Wiadomo, że ten 5 rok kosztuje tyle co 3 i 4 łącznie czyli ok 12kzl.

Jeśli zamierzasz zostawić auto po 4 latach to nie wiem czy bym się decydował, ale jeśli zamierzasz sprzedać to już bym wziął - moim zdaniem spokojnie odzyskasz to przy odsprzedaży. Mając do wyboru auto 4 letnie z gwarancją fabryczną na dodatkowy rok i drugie bez spokojnie dopłacam 20k więcej i biorę to z gwarancją. Szczególnie przy takim silniku, gdzie każdy myśli o kosztach potencjalnej naprawy ;).

Edytowane przez BigCactus

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

co Ty chcesz naprawiać w silniku B57 przy 80-100tys, co jest warte 20tys dopłaty do auta ?

Przy takim przebiegu to B57 jest ledwo dotarty 😀

Nie przesadzajmy z tym odzyskiwaniem przy sprzedaży tej kwoty, bo małe są szanse ze tak będzie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Myślałem, że rozmawiamy o 4.4 V8 jak wskazuje wątek. Tam 20.000 to czesto łagodne diagnozy.

Opublikowano
38 minut temu, BigCactus napisał(a):

Myślałem, że rozmawiamy o 4.4 V8 jak wskazuje wątek. Tam 20.000 to czesto łagodne diagnozy.

Kurcze, te silniki N63/S63, a teraz ich następca, są rozwijane od 2008 roku! To powinno już być dzieło sztuki, bez żadnych wad… Nie rozumiem BMW w tej kwestii – ile można naprawiać tę samą architekturę? Wiem, że ogólnie problemem są wysokie temperatury generowane przez turbiny w „dolinie V”, ale reszta rzeczy powinna działać bez zarzutu do 500 000 km. I mam nadzieje ze tak bedzie w naszych przypadkach 🙂

Opublikowano

W moim przypadku mowa o v8 s68.

niby poprawione chłodzenie w stosunku do s63 ale kto tam wie jak się będzie sprawował.

ostatni 5 rok gwarancji 12kzl brutto dopłaty.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, savik79 napisał(a):

Kurcze, te silniki N63/S63, a teraz ich następca, są rozwijane od 2008 roku! To powinno już być dzieło sztuki, bez żadnych wad… Nie rozumiem BMW w tej kwestii – ile można naprawiać tę samą architekturę? Wiem, że ogólnie problemem są wysokie temperatury generowane przez turbiny w „dolinie V”, ale reszta rzeczy powinna działać bez zarzutu do 500 000 km. I mam nadzieje ze tak bedzie w naszych przypadkach 🙂

Ale chyba rzeczywiście te silniki obecnie są dużo trwalsze niż kiedyś - u mnie S63 przejechało 180.000km bez awarii żadnej. Ale standardowo - jak dbasz tak masz i będąc potencjalnym kupcem i czytając opinie o N63 na pewno dodatkowy rok gwarancji pomógł by w decyzji ;).

Opublikowano

Mnie ostatnio padła skrzynka VTG (nie silnik) i koszt przedłużonej gwarancji się zwrócił, i jeszcze coś zostało 🙂. Gwarancja to nie tylko silnik.

Edytowane przez wilk325

Opublikowano

Dzisiaj na trasie miłe zaskoczenie. Eska z prędkościami 130-140 spalanie 10.5l . Jazda płynna.

Opublikowano

Panowie o jakim przedłużeniu gwarancji Wy mówicie ? W BMW do 3 miesiąca od zakupy można przedłużyć gwarancje a nie jak kończy się 3 czy 4 rok. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, Rafiksq napisał(a):

Panowie o jakim przedłużeniu gwarancji Wy mówicie ? W BMW do 3 miesiąca od zakupy można przedłużyć gwarancje a nie jak kończy się 3 czy 4 rok. 

Można i później tylko BMW musi wyrazić zgodę.  Jak sprzedawałem 2.5 letnie m50d to kupujacy przedłużał gwarancje na rok podczas oględzin i zakupu w aso. Teraz w bmw porąbało ich z cenami tych gwarancji. Sami nie wierzą w jakość swojego produktu. Gwarancja na 5 lat dla m60i to 46200zł wiecej niz dla Lamborghinni Revuelto (42000zł) a dla XM bagatela 117 500zł. 

Roberto spalanie spadnie jak dotrzesz auto. Mi w M60i miasto wychodzi 13-15L trasa 11-14.

Opublikowano
12 godzin temu, --maly-- napisał(a):

Można i później tylko BMW musi wyrazić zgodę.  Jak sprzedawałem 2.5 letnie m50d to kupujacy przedłużał gwarancje na rok podczas oględzin i zakupu w aso. Teraz w bmw porąbało ich z cenami tych gwarancji. Sami nie wierzą w jakość swojego produktu. Gwarancja na 5 lat dla m60i to 46200zł wiecej niz dla Lamborghinni Revuelto (42000zł) a dla XM bagatela 117 500zł. 

Roberto spalanie spadnie jak dotrzesz auto. Mi w M60i miasto wychodzi 13-15L trasa 11-14.

To ciekawe. Jak wygląda procedura? Przed końcem przedłużonej gwarancji (mam do czwartego roku włącznie), idę do aso i pytam o przedłużenie? Czy to tylko w przypadku gwarancji fabrycznej, na koniec drugiego roku?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie ma takiej możliwości, żeby po 4 latach przedłużać gwarancję w BMW. To nie Porsche Approved :). Wszystkie te "gwarancje" to jest Wagas.

Opublikowano

Czy ktoś się orientuje czy wersja M60i stoi tak samo wysoko jeśli chodzi o prześwit co reszta? Chodzi mi zarówno o zawieszenie adaptacyjne jak i m prof. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Cena przedłużonej gwarancji poszła ostro w gore bo zrobił sie z tego niezły biznes dla ASO. Sami zapraszaja klientow na przeglądy przed koncem gwarancji w celu znalezienia czegos do wymiany. W ten sposob suma napraw poszła ostro w gore wiec jak to jest w przypadku kazdego ubezpieczenia ( BRI to takie troche lepsze ale nadal ubezpieczenie napraw) suma składek musi pokryc z nawiazka koszty wypłat. U mnie był przypadek skrajny gdyż płacac 5300zł za dodatkowe 2 lata gwarancji (BRI 4 lata) ASO zrobiło mi napraw na ok.80000zł (tylko w okresie dodatkowych 2 lat, w całym 4 letnim okresie znacznie wiecej!). Musiało sie to tak skonczyc ( podwyżka cen BRI).

Edytowane przez Michael1916

Opublikowano

Auto nie ma jeszcze roku ale minął 90 dniowy termin na wykup BRI. Wykupiłem ostatecznie pakiet do 5 lat za 24kzl brutto. Radzę w takiej sytuacji pytać w różnych serwisach. W jednym była tylko opcja wagas, natomiast w innym serwisie w systemie była odblokowana opcja wykupu dodatkowej gwarancji, z czego skorzystałem.

Opublikowano
34 minuty temu, Roberto1 napisał(a):

Auto nie ma jeszcze roku ale minął 90 dniowy termin na wykup BRI. Wykupiłem ostatecznie pakiet do 5 lat za 24kzl brutto. Radzę w takiej sytuacji pytać w różnych serwisach. W jednym była tylko opcja wagas, natomiast w innym serwisie w systemie była odblokowana opcja wykupu dodatkowej gwarancji, z czego skorzystałem.

3 lata temu płaciłem 22.400PLN na 5 lat; więc te 24.000PLN to spoko cena i warto.

Opublikowano
W dniu 12.10.2025 o 21:25, broniek napisał(a):

Czy ktoś się orientuje czy wersja M60i stoi tak samo wysoko jeśli chodzi o prześwit co reszta? Chodzi mi zarówno o zawieszenie adaptacyjne jak i m prof. 

Przyłączam się do pytania. Nie mogę tego znaleźć w specyfikacji ale czuję, że w zawiasie m pro autko leży trochę niżej niż w zwykłym adaptacyjnym.

Opublikowano
W dniu 13.10.2025 o 10:19, Michael1916 napisał(a):

Cena przedłużonej gwarancji poszła ostro w gore bo zrobił sie z tego niezły biznes dla ASO. Sami zapraszaja klientow na przeglądy przed koncem gwarancji w celu znalezienia czegos do wymiany. W ten sposob suma napraw poszła ostro w gore wiec jak to jest w przypadku kazdego ubezpieczenia ( BRI to takie troche lepsze ale nadal ubezpieczenie napraw) suma składek musi pokryc z nawiazka koszty wypłat. U mnie był przypadek skrajny gdyż płacac 5300zł za dodatkowe 2 lata gwarancji (BRI 4 lata) ASO zrobiło mi napraw na ok.80000zł (tylko w okresie dodatkowych 2 lat, w całym 4 letnim okresie znacznie wiecej!). Musiało sie to tak skonczyc ( podwyżka cen BRI).

No właśnie, jestem po wizycie w serwisie BMW.
Podczas standardowej wymiany płynu hamulcowego dealer odkręcił przednią osłonę silnika i zauważył podejrzany wyciek. Po co to odkrecali akurat teraz a nie 6msc temu podczas wymiany oleju ? Niestety,  🙂 przez przypadek 🙂  ??? system rejestracji nie działał, więc nie nagrali tego momentu. 

Podobno zatalkowali (tymczasowo zabezpieczyli) miejsce wycieku i kazali mi przyjechać po przejechaniu około 500 km. Okazało się, że wyciek kwalifikuje się do naprawy, co oznacza konieczność wyjęcia całego silnika.

Dodam, że uszczelka, którą chcą wymienić, nie ma nowszej wersji, więc będą montować ten sam typ uszczelki.
Czas naprawy – około 5 dni, pełny demontaż silnika.

Najważniejsze: mam BRI ważne do 20.11.2025, czyli dokładnie tak, jak pisał kolega Michael1916 (miałem 3-letnie BRI).

Załączam zdjęcie wycieku ? . Widac na nim, ze talk na uszczelce jest brudny i zgranulowany 🙂 wiec cos cieknie? ale czy na pewno ? 
Co o tym myślicie?

image.thumb.png.3666718c3390d7191c1e6be2dec63ff6.png

A to co BMW napisalo w oficjalnej dokumentacji: 

"IMPORTANT! If the engine is leaking engine oil, the oil leak must be an active major engine oil leak, not seepage or wetness. GENERAL NOTES REGARDING ENGINE OIL LEAKS: “Oil Leaks” are being defined as clearly visible oil presence (like oil drops) at the engine components (e.g. area of oil pan, front cover, etc.), and in their vicinity. Also, a large visible oil stains (or oil accumulation) on the underbody panels are indication of oil leaks, causing a substantial oil capacity loss. The black (dirt stained) “wetness” marks on the engine components, DO NOT qualify as oil leaks."

Edytowane przez savik79

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Przez takie zapoceniem w życiu nie dalbym partaczom z  ASO rwać silnik. Lista potencjalnych szkód i błędów podczas tej operacji jest tak poważna, że to zapocenie nie jest tego warte. Jeśli to z miski olejowej, dokręcić sruby na misce w obrebie zapocenia, tam gdzie jest dojście. 
Mialem trochę podobny przypadek w F16 z pokrywą zaworów. Dokręciłem i przestała się pocić.

Opublikowano
2 godziny temu, robert0707 napisał(a):

Przez takie zapoceniem w życiu nie dalbym partaczom z  ASO rwać silnik. Lista potencjalnych szkód i błędów podczas tej operacji jest tak poważna, że to zapocenie nie jest tego warte. Jeśli to z miski olejowej, dokręcić sruby na misce w obrebie zapocenia, tam gdzie jest dojście. 
Mialem trochę podobny przypadek w F16 z pokrywą zaworów. Dokręciłem i przestała się pocić.

tak wlasnie postapie ... szkoda pary , tutaj oficjalny dokument BMW: 

image.png.db295389e282493b1d6ad9c1e5b7a9a8.png

taka sama sytuacja jak moja, BMW mowi nie naprawiac 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie dwa pytania: pierwszy serwis olejowy robiłem po 2.5kkm, drugi kiedy polecacie zrobić ?

Po odpaleniu samochodu na zimno ale również po dłuższej przerwie w jeździe przez około 30-50 sekund utrzymuje wyższe obroty. Czekać aż spadną czy jechać od razu?