Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, zalezi napisał(a):

A ja słyszałem, że niby od jutra 🙂

Aktualnie trwają zmiany w aplikacji konfiguratora BMW. Pojawia się komunikat "Ze względu na aktualizacje produktu nie jest możliwe dodanie żądanej opcji do konfiguracji." Czyżby zmieniły się również ceny?

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, darosso napisał(a):

Aktualnie trwają zmiany w aplikacji konfiguratora BMW. Pojawia się komunikat "Ze względu na aktualizacje produktu nie jest możliwe dodanie żądanej opcji do konfiguracji." Czyżby zmieniły się również ceny?

No to być może zmienią coś. Ciekawy jestem czy to CAFE ma faktycznie taki wpływ na ceny. Bo były dwa obozy jeden: że ceny pójdą mocno do góry, drugi że to tylko taka nagonka napędzający ceny. Pewnie prawda jest jak zawsze po środku. News się mógł nie sprawdzić, natomiast oni w salonie mogą mieć nowe cenniki, a strona będzie aktualizowana z opóźnieniem. Zawsze i tak dają rabat oraz mają napisane gdzieś pewnie, że strona nie jest ofertą jak to wszędzie jest. Możliwe, że coś będzie aktualizowane w najbliższym czasie, a może nie ?  

Edytowane przez GrzegorzKo
  • 2 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
7 godzin temu, nickkk napisał(a):

Zamawiał ktoś w marcu? Ile procent rabatu można dostac zamawiając za gotówkę?

standardowa odpowiedź od 0% do około 22% pozdrawiam

male-bmw-2.png
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przy finansowaniu z MasterLease można dostać 26% upustu, ale to skutecznie zjada fatalny leasing.

Na "dzieńdobry" w salonie dostajesz od 11% do 13,5% upustu, przy zakupie "za gotówkę" lub z własnym leasingiem.

Opublikowano

ja na m340i lci2 do produkcji dostałem w listopadzie 12% i nikt więcej dać nie chciał. Zakup gotówkowy. Mieli jakąś magiczną tabelke którą mi pokazywali i jakbym był w odpowiedniej "grupie zawodowej" to bym dostał 16%.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 7.04.2025 o 23:14, Dasonen napisał(a):

Przy finansowaniu z MasterLease można dostać 26% upustu, ale to skutecznie zjada fatalny leasing.

Na "dzieńdobry" w salonie dostajesz od 11% do 13,5% upustu, przy zakupie "za gotówkę" lub z własnym leasingiem.

dziwne bo ja mam 20% ale oki 😄 

male-bmw-2.png
Opublikowano

Te licytacje kto ile dostał rabatu i tak za 9 miesięcy przestaną mieć znaczenie, bo od 2026 przecież BMW zmienia system sprzedaży na taki jak już jest w Mini.

Nie będzie wtedy jakichkolwiek rabatów, może coś tam jedynie na zakupy flotowe. Skończy się kozakowanie skutecznością negocjacyjną 🙂

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Te licytacje kto ile dostał rabatu i tak za 9 miesięcy przestaną mieć znaczenie, bo od 2026 przecież BMW zmienia system sprzedaży na taki jak już jest w Mini.

Nie będzie wtedy jakichkolwiek rabatów, może coś tam jedynie na zakupy flotowe. Skończy się kozakowanie skutecznością negocjacyjną 🙂

Pod warunkiem, że te stałe ceny będą konkurencyjne. Bo aktualne ceny katalogowe nijak się mają do rynku. Wątpię, że ktoś kupiłbym takie 340i w cenie katalogowej za 400 tys. jak idąc chociażby do Audi czy Mercedesa nadal rabaty będą, a wyjściowo porównywalne modele kosztują podobnie.  

Opublikowano
27 minut temu, GrzegorzKo napisał(a):

Pod warunkiem, że te stałe ceny będą konkurencyjne. Bo aktualne ceny katalogowe nijak się mają do rynku. Wątpię, że ktoś kupiłbym takie 340i w cenie katalogowej za 400 tys. jak idąc chociażby do Audi czy Mercedesa nadal rabaty będą, a wyjściowo porównywalne modele kosztują podobnie.  

To prawda, ciekawe jak to będzie. Chociaż Mini nie ma jakoś konkurencyjnych cen i rabatów brak. Ciekawe jak ze sprzedażą, ale patrząc jak mało jest najnowszych Mini na ulicach, to chyba ta sprzedaż nie jest jakoś powalająca.

Opublikowano

A możesz napisać jaki jest system sprzedażowy w Mini?. Jeżeli nie będą dawać rabatów to raczej stracą wielu klientów. Teraz jeszcze te cla z USA gdzie muli oni spory rynek. Tam też nie bardzo będą chcieli kupować samochody gdy raptem podrożeją o 15 tys dolarów. Chiny pchają się coraz bardziej na nasz rynek. Przy jeszcze większym wzroście cen już drogich aut ludzie będą odchodzić do tańszych. 

Ps. To jak ma to niby wyglądać od nowego roku:)? 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, krzysztof77 napisał(a):

A możesz napisać jaki jest system sprzedażowy w Mini?. Jeżeli nie będą dawać rabatów to raczej stracą wielu klientów. Teraz jeszcze te cla z USA gdzie muli oni spory rynek. Tam też nie bardzo będą chcieli kupować samochody gdy raptem podrożeją o 15 tys dolarów. Chiny pchają się coraz bardziej na nasz rynek. Przy jeszcze większym wzroście cen już drogich aut ludzie będą odchodzić do tańszych. 

Ps. To jak ma to niby wyglądać od nowego roku:)? 

Agencyjny system sprzedaży. Bardziej bezpośredni, to co jest w konfiguratorze jest ceną ostateczną i można sobie zamówić samochód przez internet. Ogólnie system zmniejszający pole do negocjacji lub całkowicie je zamykający. W takim systemie jest Mini od tego roku.

Ciekawe jak to się sprawdza w praktyce i czy faktycznie na taki system przejdzie też BMW od 2026.

Edytowane przez Lukas68
Opublikowano

To będą mieli wgląd jak wyglądała sprzedaż mini w 2025 i czy taki system się sprawdził. 

Z drugiej strony Bmw to podobna marka premium i z założenia kierowana może być do grupy ludzi którzy mają więcej pieniędzy i oczekują jakiegos bezpośredniego kontaktu z klientem A nie zakupem jak na allegro. Mi słoma z butów wystaje ale planuje w przyszłym roku właśnie kupić 3 lub 4 z rekordowy rapabetem 😉 dlatego to mnie interesuje. 

Opublikowano
42 minuty temu, krzysztof77 napisał(a):

To będą mieli wgląd jak wyglądała sprzedaż mini w 2025 i czy taki system się sprawdził. 

Z drugiej strony Bmw to podobna marka premium i z założenia kierowana może być do grupy ludzi którzy mają więcej pieniędzy i oczekują jakiegos bezpośredniego kontaktu z klientem A nie zakupem jak na allegro. Mi słoma z butów wystaje ale planuje w przyszłym roku właśnie kupić 3 lub 4 z rekordowy rapabetem 😉 dlatego to mnie interesuje. 

Jak nie będzie konkurencyjnych cen to klienci nie będący fanami się od marki odwrócą. Nie jestem przekonany czy BMW może sobie pozwolić na taki ruch, ponieważ bez rabatów niebezpiecznie zbliży się do Porsche... Bez poprawy jakości będzie ciężko konkurować. Może jakas mądra głową przeliczyła, że sprzedając 3 razy mniej samochód, ale z bardzo wysoka marżą zarobią więcej. 

Opublikowano

Przy zakupie mojej beci sprzedawca zdradził, że sprzedaż mini leży i kwiczy. 

Opublikowano (edytowane)

Według mnie bardzo dobrym miejscem do ciecia kosztow byliby dealerzy oraz ich prowizja i zrobić to na wzór tesli. Są showroomy w większych miastach gdzie masz możliwość zobaczenia danego samochodu,  wybór wersji, do obslugi bylby tylko product genius. Następnie składasz zamówienie online z dostawą pod dom. Ubezpieczenie sobie organizujesz sam lub przez jakiś podmiot BMW, leasing albo sam albo przez podmiot BMW na stronie internetowej. Podgląd do zamówienia, brak możliwości ingenerencji salonu w dostawę na zasadzie przesunięcia slotu bo przyszedł inny klient co się zgodził na gorsze warunki. Brak sytuacji w których jest w wsparcie BMW na dany model 20% rabatu, a dealer z ulicy daje ludzia bez uporczywych negocjacji 12%, resztę biorąc dla siebie. Dla mnie rola dealera gdyby nie trzeba było tam zamawiać ogranicza się tylko do serwisu, reszta nie ma znaczenia... A wolałbym, żeby serwisy też były jakieś bardziej niezależne tzn. dany zakład zglasza się do BMW, jeśli ma warunki, sprzęt, kadrę + zrobi szkolenia wprowadzi standardy to by te pojazdy mógł obsługiwać. Podpisuje z BMW umowę opłacając za każdą usługę autoryzowana X% prowizji. Luźne przemyślenia świata idealnego 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, Lukas68 napisał(a):

żal du ściska czy jak ?? dlatego ostatnie m zamawiam  w tym roku na 20% + i od stycznia trzeba zmienić markę z podobnymi rabatami ... Widocznie masz miliony na koncie i dla Ciebie nie ma różnicy czy masz rabat 5% czy 21% , bogaci żyją inaczej ...

• Lubię to 1
male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

ceny spadną o około 5-10% względem cennika teraz , ale salon da Ci może 1-2% więc finalne 10% w plecy więc już pożegnam się z bmw 😜

• Lubię to 1
male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, krzysztof77 napisał(a):

zamów do grudnia 25 i rabaty będą 🙂 

male-bmw-2.png
Opublikowano
56 minut temu, wehyr napisał(a):

żal du ściska czy jak ?? dlatego ostatnie m zamawiam  w tym roku na 20% + i od stycznia trzeba zmienić markę z podobnymi rabatami ... Widocznie masz miliony na koncie i dla Ciebie nie ma różnicy czy masz rabat 5% czy 21% , bogaci żyją inaczej ...

Skąd ten atak, to nie wiem.
Ja mam F40, więc do milionera mi daleko, które na dodatek kupiłem z bardzo dobry rabatem.
A tak na poważnie, Ci którzy faktycznie mają miliony nie siedzą na forach i nie klepią czy dostali parę procent rabatu mniej czy więcej

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, Lukas68 napisał(a):

Skąd ten atak, to nie wiem.
Ja mam F40, więc do milionera mi daleko, które na dodatek kupiłem z bardzo dobry rabatem.
A tak na poważnie, Ci którzy faktycznie mają miliony nie siedzą na forach i nie klepią czy dostali parę procent rabatu mniej czy więcej

a tu się mylisz 😄 dla mnie ważny jest rabat a dwie m3 są warte milion hehe , nie mam leasingów i siedzę na forum 😄 

to nie atak, tylko nie wiem czemu mamy być za tym żeby była polityka jak w mini . Ja swojego handlowca polecam i zawsze wszystkim da z 2-3 % mniej niż mi ale i tak wychodzi się korzystnie 🙂 

male-bmw-2.png