Skocz do zawartości

Jakie wycieraczki znacie i polecacie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nadchodzi jesień, więc powyższe pytanie nurtuje obecnie nie jednego kierowcę.

Napiszcie proszę:

- jakich wycieraczek (do szyb) warto używać (firma i rodzaj) ?

- czy droższe wycieraczki są skuteczniejsze ( z tego samego gatunku/rodzaju) ?

- gdzie najlepiej nabyć wycieraczki i ile mogą kosztować ?

Dziękuję i czekam na odpowiedzi które nie jednemu użytkownikowi BMW pomoże :D :D

-=BAWARKA TO DOBRA PARA DLA MNIE -=

http://img512.imageshack.us/img512/2996/333333333yq4.jpg

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=43306&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Opublikowano
Przez kilka lat bawiłem się w najtańsze wycieraczki. Kupowałem za 7zł, za 10zł za 12zł. Jednak po krótkim okresie (miesiąc) zaczynały mazać na szybie. Niedawno kupiłem Valeo. Za obie wycieraczki z przodu dałem około 82zł. Mam już je ponad 4 miesiące i ścierają nadal idealnie. Zobacze jak będą zachowywac sie po zimie. Dlatego uważam, że drożdze wycieraczki sa lepsze.
Opublikowano
Bardzo dobre są oryginalne BMW. Dobre sa championy. Valeo nie polecam. Sa dobre jesli używa sie ich sporadycznie i niekoniecznie w czasie deszczu. Miałem je w e36 z zawieszeniem M-technic czyli niższej, wszyscy swieca po oczach. Valeo zostawiają mgiełkę na szybie, do tego jazda w nocy i nic nie widac. :nienie:
Opublikowano
mam valeo cena ok 40 zł,po roku czasu dzialaja prawie tak samo,polecam i co najwazniejsze sa ciche:)
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
ja mam jakieś marketowe za 30zł, gumę z nich przełożyłem do oryginalnych ramion bosch ze spojlerem i działają bardzo dobrze nic nie marzą itp. wycieraczki wymieniam co roku i od wymiany do wymiany nie mogę na nie powiedzieć złego słowa. jeśli sie ich nie oderwie od szyby gdy są przymarznięte to wszystko ok. szybę tez mam spryskana tym cudem "niewidzialna wycieraczka" bo dostałem to od kogoś i to rzeczywiście działa :D może woda sama nie spływa ale zdecydowanie lepiej usuwa sie z szyb szron i wycieraczki zbierają całkowicie do sucha, żadnych smog itp :)
zdjęcia mojej beemy ---->nowe foty !!!http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=61477
Opublikowano
ja mam Valeo takie bananki, 75 zl za sztuka. Od poczatku wakacji i powiedzy ze przez zime wytrzymaja ale nie wiem czy caly rok.... Podobne Bosha sa bardzo dobre,wczesniej mialem i tez bylem zadowolony.
B M W
Opublikowano
CHAMPION - 72 zł komplet

droższe = lepsze :worried: w tym wypadku jednak tak :cool2:

a gdzie kupywać?? w sklepach motoryzacyjnych.

Wczoraj kuzyn powiedział że już nigdy nie kupi wycieraczek CHAMPION. Nie dość że zapłacił za nie jak za VALEO czy BOSCHa a mażą okropnie. Widziałem to i faktycznie - w tym samym czasie kupowałem BOSCHa i moje do dzisiaj są jak nowe.

Poza tym kiedyś kupowałem świece CHAMPION, odrazu wyrzuciłem. Przewody WN miałem w peugeocie, i też były do D.

Ogólnie dla mnei ta firma to porażka.

Opublikowano
CHAMPION - 72 zł komplet

droższe = lepsze :worried: w tym wypadku jednak tak :cool2:

a gdzie kupywać?? w sklepach motoryzacyjnych.

Wczoraj kuzyn powiedział że już nigdy nie kupi wycieraczek CHAMPION. Nie dość że zapłacił za nie jak za VALEO czy BOSCHa a mażą okropnie. Widziałem to i faktycznie - w tym samym czasie kupowałem BOSCHa i moje do dzisiaj są jak nowe.

Poza tym kiedyś kupowałem świece CHAMPION, odrazu wyrzuciłem. Przewody WN miałem w peugeocie, i też były do D.

Ogólnie dla mnei ta firma to porażka.

popieram. Jezdze na Championach pol roku i maża strasznie juz nie mowie o tym jak sa glosne. Jednak teraz sprobuje Valeo lub Bosch.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

A ja od siebie dodam, że polecam wycieraczki bez ramion, takie jak valeo extrm, tyle że po 29.99 sztuka w tesco :8)

Kupiłem jedną na próbę i po 2 miesiącach mogę powiedzieć,że jestem zadowolony bardziej niż z Bosch Twin za 50zł/szt.

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

• 3 lata później...
Opublikowano

motgum.

W poprzednim aucie szorowałem całą zimę po zamarzniętej szybie i działały cały czas.

Teraz kupiłem, 3 miesiące latają i nie jest źle.

I co najważniejsze: tańszych nie znajdziesz. Poza tym kiedyś poznałem szefa tej firmy, spoko gość :cool2:

Opublikowano

Motgum?? A w jakiej cenie?

To jak jedziemy po taniosci, to powiem ze jakies 2 lata temu w Biedronce kupiłem wycieraczki, płaskie, 8-9 zl/szt i przetrwały zime i lato i poszly z autem w ktorym byly zalozone, zaluje ze nie kupilem wtedy wiecej bo na prawde dobrze spelnialy swoja funkcje.

Opublikowano
Kiedys kupowalem wycieraczki SWF - komplet jakies 80 zl. Teraz kupuje Alca za 10-12 zl sztuka i nie narzekam. Pracuja cicho. Wymieniam 2 razy w roku.
Opublikowano
nie przeliczajac z eur na zl to koszt jak 24,90. jak by czlowiek przeliczal wszystko na zl to by nic niezjadl zagranica :) . sa naprawde bdb nie tylko sa ciche ale dobrze sciagaja wode. maja czujnik zuzycia to wiadono kiedy je wumienic. konstrukcja taka jak Bosch AEROTWIN,
jedynakk
Opublikowano

kokładnie przliczanie jest błedem. bo w mobile.de :P tez zarobisz 1500 ale euro i kupisz wycieraczki za 25e. a tu zarobisz 1500zl i kupisz za 80zl proste ;]

ja mam bosha takie płaskie z auchana tez cos kolo 70zl. i sa spoko zime przejeździłem i jest git niema mgły podczas deszczu itp.

Opublikowano

Dobrze, ale skoro forum jest polskie, to podawajcie ceny polskie, za ile kupimy valeo w polsce, bo jak za 100 sztuka to nadal sa drogie.

Tak wiec, umieszczanie cen z innego kraju jest raczej bledem, nikt nie bedzie sciagal wycieraczek z zagranicy.