Skocz do zawartości

Tarcze hamulcowe g20 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, macste napisał(a):

A to i tak nie jest bardzo wymagający tor dla hamulców ale po prostu jak dla mnie najbardziej genialny i pokazuje kunszt każdego kierowcy przy czym bardzo malowniczy. Bardzo szybki... muszę kiedyś pojechać swoim, choćby raz... mam kumpla w Norymberdze, bywam też na Embedded World zresztą dużo tam imprez.

No to Tuareg czy coś pokroju Q7? A może inna ciężka kura o imieniu misia alaskańskiego 😀

Tam jest zwyczajnie zajebiście. Mam tam tylko 1.5 godz jazdy, więc korzystam. Córa tez zaliczyła swoje pierwsze Nordschleife cytrynką ( c4 by Sebastian Loeb). Do jazdy rekreacyjnej - coś pięknego. Gdyby przyszło się ścigać, nie daj Panie 🤣

VW, ale nie turas;) Phaeton w12 Gp3.

Edytowane przez yeti19

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
51 minut temu, yeti19 napisał(a):

Tam jest zwyczajnie zajebiście. Mam tam tylko 1.5 godz jazdy, więc korzystam. Córa tez zaliczyła swoje pierwsze Nordschleife cytrynką ( c4 by Sebastian Loeb). Do jazdy rekreacyjnej - coś pięknego. Gdyby przyszło się ścigać, nie daj Panie 🤣

VW, ale nie turas;) Phaeton w12 Gp3.

O qrde ale biały kruk... gratki. 2x VR6 to rzadkość plus piękna limuzyna warta każdej złotówki poza słynnym silnikiem TDI 5.0 😀 Do tego ten system wentylacji...

Opublikowano
2 minuty temu, macste napisał(a):

O qrde ale biały kruk... gratki. 2x VR6 to rzadkość plus piękna limuzyna warta każdej złotówki poza słynnym silnikiem TDI 5.0 😀 Do tego ten system wentylacji...

Aż tak biały, to znowu nie :) wyszło parę sztuk, ale rzeczywiście w tej budzie to jeden z ostatnich. Przerobiłem kilka phaetonów, v10 był moim pierwszym - 700nm w serii robiło robotę... fakt, że średnio sympatyczny do naprawy i kosztochlonny, ale ogólnie fajne auto. Piech chciał zrobić najlepsze auto świata w tym segmencie i gdyby nie znaczek auta dla ludu, pewnie by się udało. Wentylacja nieprzeciętna, komfort zawiasu i wykonanie wnętrza, bajka. Najbardziej sztywna w zakrętach limuzyna świata, przy średniej masie własnej 2.4 tony - i przy standardowym silniku v6tdi, wyjąkowo ekonomiczna.

Notabene w12 to dwa bloki v6. Vr6 to trochę dziwna konstrukcja łączàca zalety v6 i r6 ;) sorry, nie mogłem sie powstrzymać )

:)

Edytowane przez yeti19

Opublikowano

Tak na boku, polecam zwiedzanie manufaktury VW w Dresden. Co prawda teraz tam jest pokazowo ID3 ale wcześniej robili właśnie Pheatona. Ciekawe rzeczy polski przewodnik opowiada.

Dlaczego te auto się nie przyjęło 🤷‍♂️

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dużo dobrego słyszałem o Phaetonach... nigdy przyjemności obcowania wewnątrz. Piech rzeczywiście miał fioła na punkcie klimy bo miał duże wyczulenie w tym temacie i przypadłość zdrowotną. Miało być naj i na tamte czasy się udało... wątpię żeby gdzieś lepiej to wymyślili do dzisiaj.

Już kiedyś ktoś mi zwrócił uwagę z tym V6... rzeczywiście. Chyba za bardzo pamiętam Corrado VR6 sąsiada... marzenie 90's.

W każdym razie gratki za dobry gust, sam myślałem że gdybym miał kupić duże limo klasyka to albo twój W12 albo Sclasse W221 z V12... niedługo wyginą i nigdy nie będzie szansy poobcować z 12garami.

5 minut temu, munzel napisał(a):

Tak na boku, polecam zwiedzanie manufaktury VW w Dresden. Co prawda teraz tam jest pokazowo ID3 ale wcześniej robili właśnie Pheatona. Ciekawe rzeczy polski przewodnik opowiada.

Dlaczego? Brak prestiżu starszych braci... to nie był "ten czas".

Opublikowano
1 godzinę temu, munzel napisał(a):

Szklana Manufaktura juz jest zamknięta, z tego co wiem...:-(

Phaeton się nie przyjął głównie z powodu znaczka. Na początku produkcji ( wyszlo paręset sztuk 3.2 VR6 ) z napędem na przód, był o niebo do przodu przed A8 z tego samego okresu. Potem, od momentu gdy wszedł V6 tdi, był już permanentny napęd 4x4, TorSen C z rozdziałem mocy 55 tył, 45 przód. Genialna rzecz, oczywiście oprócz stricte gładkich powierzchni tylu lód.. ;)

Pomimo ponad 200 patentów opracowanych na potrzeby tego auta, Phaeton był zwyczajnie zbyt drogi i jak bardzo celnie zauważył @macste - nie miał tradycji, tradycji takiej jak bmw, mercedes czy audi. Szkoda.

Opublikowano
1 godzinę temu, macste napisał(a):

Dużo dobrego słyszałem o Phaetonach... nigdy przyjemności obcowania wewnątrz. Piech rzeczywiście miał fioła na punkcie klimy bo miał duże wyczulenie w tym temacie i przypadłość zdrowotną. Miało być naj i na tamte czasy się udało... wątpię żeby gdzieś lepiej to wymyślili do dzisiaj.

Już kiedyś ktoś mi zwrócił uwagę z tym V6... rzeczywiście. Chyba za bardzo pamiętam Corrado VR6 sąsiada... marzenie 90's.

W każdym razie gratki za dobry gust, sam myślałem że gdybym miał kupić duże limo klasyka to albo twój W12 albo Sclasse W221 z V12... niedługo wyginą i nigdy nie będzie szansy poobcować z 12garami.

Dlaczego? Brak prestiżu starszych braci... to nie był "ten czas".

Żałuj :) Ale póki jeszcze trochę ich jeździ, da się nadrobić :)

Phaeton, to nie tylko klima. Fotele z grzaniem i wentylacją, regulowane x18. Rewelacyjne wyciszenie, trzeba mieć słuch muzyczny, by przy zamknię tych szybach ( wszystkie boczne podwójne ) usłyszeć, że cos sie tłucze albo wyje 🤣. Rewelacyjne materiały wykończeniowe i spasowanie elementów wnętrza. Na tamten czas - rewelacyjny zawias pneumatyczny - który do dziś spedza sen z powiek warsztatom robiącym geometrię 3d 🤣 ale regulacja twardości w 4 poziomach, samoczynny opad przy prędkości autostradowej i cholernie wysoka trwałość- to ogromny plus. Do tego tryb wysoki, przydatny w śniegu. Niestety, mógłby szybciej poziomować przy ostrym hamowaniu, ale tu juz fizyka robi swoje - nawet przy 20 calowych felgach, przyszlifowałem hokej zderzaka. Asystent martwego pola od 2004r, aktywny tempomat od 2005r, radar reagujący na przeszkodę od 2007r. W v8 z 2009 miałem przypadek, że auto wypadlo z podporzadkowanej - zanim zdjąlem noge z gazu, phaeton juz hamował. Ale phaeton to także wyzwanie. 95% ogarniętych warsztatów na jego widok ma natychmiast 500 rozrządów do zrobienia :) stopień komplikacji niektórych rzeczy na początku przeraża. Do elektroniki potrzeba maniaka, ale z czasem - da sie większość samemu. Ogólnie- nie opłaca sie kupować gruza, a te w ładnym stanie juz dawno mają okres spadku ceny za sobą.

Jeśli kupować phaetona w12, to tylko po lifcie, tego 450km. Wcześniejszy 420 km tez cieszy ale ma sporo problemów wieku niemowlęcego. Jednak tak jak i w v10 5.0 tdi - jakąkolwiek naprawa = wyciągnięcie silnika.

Corrado.. ehhh .. to było marzenie. A jak juz sobie kupiłem wymarzone G60 - czym prędzej je sprzedałem. A dziś żałuję...

VR6 się przyjęło w mowie potocznej i szczerze mówiąc, niespecjalnie wielu wie, czy sie różni od V6, a i ci co wiedzą, często używają zamiennie. Nie spotkałem się tyłko z VR6 tdi - co wcale nie znaczy, że go nie ma )

Ktoś mnie zapytał ostatnio, czemu e46 po takich potworach... nie wiem, nie planowałem kupić. Samo mnie znalazło i cieszę sie jak w latach 90tych - robiąc je pod siebie. Bezcenne.

Edytowane przez yeti19