Skocz do zawartości

M340i Touring Alpine Weiss 2026 (DE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miala, byc Giulia Veloce 2.0 280 KM, ale okazalo sie, ze w zasiegu jest M340i Touring z "odswiezonym" B58 392 KM / 540 Nm (280kW silnik spalinowy i 9 kW elektryczny).

Samochod odebrany tydzien temu w BMW Welt w Monachium i od razu pojechal w Alpy :D

Podrzucam link do jeszcze dzialajacego polskiego konfiguratora: https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/ytwhepvn

https://configure.bmw.pl/pl_PL/configure/G21/21GL/FKHG7,P0300,S01CB,S01CE,S01DF,S01HZ,S0230,S02PA,S02T4,S02TB,S02VB,S02VC,S02VL,S0302,S03AC,S03KA,S03MC,S0420,S0428,S0430,S0431,S0459,S0481,S0488,S0493,S0494,S04LN,S04UR,S0534,S0544,S0548,S05AQ,S05DA,S05DC,S05DM,S0654,S0688,S06AE,S06AF,S06AK,S06C4,S06PA,S06U2,S06VB,S06WC,S0704,S0715,S0760,S0775,S07M9,S08A1,S08AT,S08KA,S08R3,S08R9,S08S3,S08TF,S08WD,S08WM,S09QX

Z opcji ponad obecny standard w M340i:

S03AC Hak holowniczy, elektryczny

S03KA Szyby przednie o zwiększonej izolacji akustycznej

S0488 Podparcie lędzwiowe przód

S0688 Zestaw HiFi Harman Kardon Surround Sound

S01HZ 19" aluminiowe obręcze M Double-spoke 792 Bicolor Jet Black. Opony trafily sie Michelin Pilot Sport 5.

m340i_1.jpg

m340i_2.jpg

m340i_3.jpg

M340i Konfig PL.pdf

m340i_4.jpg

Edytowane przez karlos91

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Alpine Weiss i góry. Super !!!

Gratuluję i niech się dobrze prowadzi a właściciel zawsze wsiadał z uśmiechem 😀

Ciekawy jestem jak jeździ TU2 vs starsze. Ciut wyższa moc, moment, poprawiona MH. Zawsze coś do przodu... fajnie ze cały czas rozwijają udany projekt B58 w 3er.

Opublikowano
20 godzin temu, karlos91 napisał(a):

m340i_3.jpg

Czy ta mata na masce coś daje w zakresie wyciszenia? Mam znacznie starsze 330i i mam gołą blachę.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, rafaeelloo napisał(a):

Czy ta mata na masce coś daje w zakresie wyciszenia? Mam znacznie starsze 330i i mam gołą blachę.

Nie wiem, bylem zaskoczony, ze to dostalem, bo wszyscy pisali, ze tego juz nie ma.

Opublikowano
2 godziny temu, rafaeelloo napisał(a):

Czy ta mata na masce coś daje w zakresie wyciszenia?

Ja założyłem i różnicy nie słyszę specjalnie za to wygląda dużo lepiej po otworzeniu maski (tak samo pomagają te brakujące zaślepki nad lampami)

Opublikowano

@YogiPL masz może numer części tych zaślepek? Chętnie spojrzę jak to wygląda, bo zdaje się, że u mnie też tego nie ma.

Opublikowano
  • Autor

Jeszczcze wnetrze, dopiero na drugi dzien w hotelu udalo sie zrobic zdjecie :)

m340i_6.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, maciekelga napisał(a):

@YogiPL masz może numer części tych zaślepek? Chętnie spojrzę jak to wygląda, bo zdaje się, że u mnie też tego nie ma.

51767499927 - Zaślepka nad lampę pod maskę lewa
51767499928 - Zaślepka nad lampę pod maskę prawa
51487434845 - Wygłuszenie maski

Założyłem zamienniki, ale moim zdaniem nie odbiegają jakością od reszty plastikowych zaślepek pod maską.

Kołeczki zamawiałem z auto-spinka.pl:

ASC3242 Spinka 8 x 8 - do wygłuszenia maski
ASC0335 Kołek 6,5 x 16,5 - do zaślepek

Edytowane przez YogiPL

Opublikowano
  • Moderatorzy
17 godzin temu, karlos91 napisał(a):

Jeszczcze wnetrze, dopiero na drugi dzien w hotelu udalo sie zrobic zdjecie :)

m340i_6.jpg

Świetnie to wygląda, bardzo dobrze że nie kolejny nudny czarny.

Opublikowano
  • Autor
9 minut temu, Randall napisał(a):

Świetnie to wygląda, bardzo dobrze że nie kolejny nudny czarny.

No musze przyznac, ze lepiej na zywo to wyglada, bo ja nie bylem przekonany. Wymarzony spec to byly by fotele M sport z Cognac Vernasca Leather, ale nie sa juz dostepne, tylko czarne i w tym czarnym kolorze te fotele nie prezentowaly sie jakos wybitnie. Wtedy bym poszedl w Tanzanite na zewnatrz albo cos innego pasujacego. A tak kontynuuje pasje to Alpine Weiss :D

Opublikowano

Ja mam m fotele vernasca cognac... I skyscraper...

Może niebieski by wyglądał lepiej, ale tanzanit za ciemny, portimao wydało mi się za mdłe, a za późno ogarnąłem pójście w indywidualne i piękne błękity...

A miał być oxide, a jest bardziej męski sky......😉

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Olej wymieniony przy 2800 km + zdecydowalem sie zabezpieczyc front + kilka elementow (slupki piano, klamki, prog zaladunkowy) folia, wszystko przy okazji wizyty w Warszawie. Dopiero po fakcie ogarnalem, ze lusterka sa takze piano black i przy okazji serwisu folii bede chcial je rowniez dokleic.

Kupilem tez Thule Easy Fold 3 do wozenia rowerow na haku.

W planach:

Do konca maja jest promocja na kola zimowe wiec musze domknac transakcje na zimowe felgi 796m i przedluzyc gwarancje.

m340i_folie.jpg

m340i_interior.jpg

m340i_rear.jpg

Edytowane przez karlos91

Opublikowano
W dniu 15.04.2026 o 10:00, karlos91 napisał(a):

S01HZ 19" aluminiowe obręcze M Double-spoke 792 Bicolor Jet Black. Opony trafily sie Michelin Pilot Sport 5

Te opony to sa run flat?

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano

Jak średnio lubię białe auta to ten konfig jest mistrzowski, kolor, felgi i wnętrze 🙂

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, geno1234 napisał(a):

Te opony to sa run flat?

Wydaje, sie ze nie sa. Nie maja oznaczenia Run Flat ani ZP (Zero Pressure)

Opublikowano
7 godzin temu, karlos91 napisał(a):

Wydaje, sie ze nie sa. Nie maja oznaczenia Run Flat ani ZP (Zero Pressure)

Dzięki. Mam takie same koła zamówione i mi mówili w aso, że bez run flat będą, ale się chciałem upewnić. Będę pewnie zmieniał opony na run flaty. Już miałem kilka razy sytuacje, że dzięki runflat mogłem przejechać z przebitą oponą w bezpieczne miejsce, a nie zatrzymywać się na autostradzie.

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
  • Autor

Podsumowanie drugiego miesiaca. Jeszcze troche docierania silnika w tym majowym przebiegu, ale pod koniec zdarzylo sie skorzystac z trybu sprint. Z lunch control jeszcze nie

Edit: wiekszosc przebiegu to trasa Hamburg - Warszawa - Hamburg.

m340i_fuel.jpg

Edytowane przez karlos91

Opublikowano

Apka jednoznacznie Ci mówi, że to nie dziadkowóz i nikt nie ma takich osiągów 🤣

Każdy ciśnie ile fabryka dała można wnioskować 😁

Opublikowano

Podczepił się pod tira jakiegoś pewnie żeby statsy nabić ;)

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, YogiPL napisał(a):

Podczepił się pod tira jakiegoś pewnie żeby statsy nabić ;)

5,5 litra to droga przez wioski i poludniowa obwodnica Warszawy. Mozna powiedziec, ze taki trening ile moze spalic. Ale te 6.5l/100km to raczej normalna jazda tak jak w 118i, 130 km/h na tempomacie, czasem cos szybciej pod 160km/h+ by plynniej wyprzedzic.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
19 minut temu, karlos91 napisał(a):

5,5 litra to droga przez wioski i poludniowa obwodnica Warszawy. Mozna powiedziec, ze taki trening ile moze spalic. Ale te 6.5l/100km to raczej normalna jazda tak jak w 118i, 130 km/h na tempomacie, czasem cos szybciej pod 160km/h+ by plynniej wyprzedzic.

Tryb eco pro i fotel odsunięty na maxa żeby ledwo muskać gaz...

Czemu to robisz temu autu? Daj mu trochę powodu do radości, to nie przewinienie nawet na docieraniu... Jednostajnie i bardzo niskie obroty są niedobre przy docieraniu. Pchnij w niego trochę życia, też od razu poczujesz się lepiej... działa 😀

Opublikowano

Mnie jak dotąd najlepszą średnią udało się w maju zrobić (8.2) ale to tylko dlatego że trochę więcej po autostradzie śmigałem, najgorszą miałem w pierwszym miesiącu posiadania auta, chyba się faktycznie coś "docierało" tam bo 9.9 apka bmw mi wyliczyła (to było głównie dookoła komina), potem już spadało co miesiąc ;)

Tyle, że jedną z pierwszych rzeczy którą zrobiłem w aucie było zakodowanie domyślnego trybu Sport Individual żeby się pozbyć S&S, to pewnie też negatywnie na spalanie mi wpływa ale myślę że wyższe obroty (i brak ciągłego wyłączania/odpalania) pozytywnie za to na skrzynię i silnik.

Edytowane przez YogiPL

Opublikowano
  • Autor
33 minuty temu, macste napisał(a):

Tryb eco pro i fotel odsunięty na maxa żeby ledwo muskać gaz...

Czemu to robisz temu autu? Daj mu trochę powodu do radości, to nie przewinienie nawet na docieraniu... Jednostajnie i bardzo niskie obroty są niedobre przy docieraniu. Pchnij w niego trochę życia, też od razu poczujesz się lepiej... działa 😀

To juz bylo po przekroczeniu 3000 km, trybu Eco Pro jeszcze nie uzylem. Chyba tylko raz przypadkowo wlaczyl sie by zobaczyc jakie motywy. Skrzynia glownie jest w S by trzymac wyzsze obroty, Start Stop wylaczony, ale opinie o dlugim Idling silnika sa podzielone, a jak odebralem auto w Monachium to od razu pojechalem nim w Alpy wiec bylo "aktywne" docieranie. Jak trzymal zbyt niskie obroty to manualy tryb i 2-3 krpm. Wiec poki co nie ma zamulania, a tym bardziej jezdzenia po bulki w miescie.