Skocz do zawartości

G61 czy G05?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.12.2025 o 10:40, tomex1213 napisał(a):

Z ciekawości Q8 bedzie się prowadzić jak BMW x5. Szukam czegoś typu g31,g61 lub g05. Lubię jeździć szybko i mam parę dylematów. Kupiłbym G61 ale jednak chciałbym mieć poczucie auta niezrobionego z plastiku bo częściowo ta odmiana ma gorsze plastiki Niż moj passat. G31 mi się podoba ale jednak wersje z małym przebiegiem i wersje 3 litrowe kosztują koło 270-300 tysięcy złotych. Poza tym kokpit juz jest dość starawy. X5 dla mnie jest najładniejszy - przód jakoś lepiej wygląda niż w g61, grill wygląda obłędnie w sumie to podświetlenie nawet mi się podoba. Tyl tez miazga ale boję się że jak lubię nisko siedzieć to jednak x 5 będzie klocem ….z kolejnej strony chyba jeszcze materiałowo dobrze stoi…

czy bać się przebiegów 60 tys w dwulatku? Jeszcze max 12 tys km rocznie tylko trasy…

Nie będzie sie prowadzić jak X5. Wszystko co jest z VW Group i nie nazywa się Porsche czy Bentley ma zamulone skrzynie biegów, przez co kompletnie nie zachęca do dynamicznej jazdy. Dodatkowo klasyka Audi czyli duża podsterowność przy ciężkich V6 z przodu. Oczywiście Audi względem BMW ma wiele zalet. Przedewszystkim jest tam więcej miejsca bo buda większa, za grosze masz gwarancję na 5 lat, tańszy w zakupie bo łapie się ten model na audi edycja business czyli rabaty +20% i tani leasing. Jako rodzinny samochód Audi może być lepsze, ale jeśli to ma być głównie samochód kierowcy do szybkiej jazdy to wolałbym X5. 

Nie trzeba się bać przebiegów 60k w dwulatku, ale trzeba się bać, że samochód miał tam max 2 razy olej zmieniony przy takim przebiegu. Dodatkowo w tym momencie na start trzeba zrobić moim zdaniem duży przegląd olejowy i powymieniać wszędzie aby dalej cieszyć się samochodem w spokoju.

Opublikowano
9 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

Nie będzie sie prowadzić jak X5. Wszystko co jest z VW Group i nie nazywa się Porsche czy Bentley ma zamulone skrzynie biegów, przez co kompletnie nie zachęca do dynamicznej jazdy. Dodatkowo klasyka Audi czyli duża podsterowność przy ciężkich V6 z przodu. Oczywiście Audi względem BMW ma wiele zalet. Przedewszystkim jest tam więcej miejsca bo buda większa, za grosze masz gwarancję na 5 lat, tańszy w zakupie bo łapie się ten model na audi edycja business czyli rabaty +20% i tani leasing. Jako rodzinny samochód Audi może być lepsze, ale jeśli to ma być głównie samochód kierowcy do szybkiej jazdy to wolałbym X5. 

Nie trzeba się bać przebiegów 60k w dwulatku, ale trzeba się bać, że samochód miał tam max 2 razy olej zmieniony przy takim przebiegu. Dodatkowo w tym momencie na start trzeba zrobić moim zdaniem duży przegląd olejowy i powymieniać wszędzie aby dalej cieszyć się samochodem w spokoju.

Ok dzięki za wyjaśnienie 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 14.12.2025 o 12:54, GrzegorzKo napisał(a):

Dodam może tutaj tylko, że o ile silnikowo/skrzynia biegów to racja z lagiem (dopiero RSQ8 jeździ jak X5M) to już jeżeli chodzi o zawieszenie jesteś w stanie nawet do zwykłego Q8 wziąć sportową pneumatykę ze stabilizacją przechyłów, która pracuje duuuuzo lepiej i bardziej sportowo niż ta z X5. 

Opublikowano
Godzinę temu, BigCactus napisał(a):

Dodam może tutaj tylko, że o ile silnikowo/skrzynia biegów to racja z lagiem (dopiero RSQ8 jeździ jak X5M) to już jeżeli chodzi o zawieszenie jesteś w stanie nawet do zwykłego Q8 wziąć sportową pneumatykę ze stabilizacją przechyłów, która pracuje duuuuzo lepiej i bardziej sportowo niż ta z X5. 

Racja. Tez warto powiedzieć, że konfigurator Audi w tych starszych dostępnych modelach jest mega rozbudowany i dużo więcej się zaznacza niż w BMW.

Opublikowano

Ok ciekawe jak elastyczność g61 40d vs g05 30d lub 40d

Opublikowano
W dniu 31.10.2025 o 09:33, macius26 napisał(a):

System nagłośnienia B&W gra bardzo dobrze. W muzyce rockowej czy techno scena jest wystarczająco dobra i separacja jest też wystarczająco dobra. Jak to w BMW trzeba zmniejszyć basy i wyższe tonę zwiększyć. Jedynie z muzyką klasyczną nie daje sobie rady ale mało który system sobie daje radę z samymi  wysokimi tonami.

narzekanie na B&W w g61 wynika, głównie z punktu odniesienia. W serii 5 jest to system wykastrowany w porównaniu z tym co jest g05. Wystarczy porównać cenę i wszystko będzie jasne.

Mam oba g05 (30d) oraz g61 (i5) - jak masz jakieś pytania, to mogę coś podpowiedzieć. W moim przypadku, jak jest wybór to pada na jazdę g61. Wyjątkiem jest jak liczy się każda minuta w trasie, albo holowanie. Wykończenie wnętrza w g61 jest nierówne, ale komfort lepszy (oba na 20 cali, zawieszenie M, mimo że w x5 adaptacyjne, ale runflaty...). Miejsce wiadomo, to inne samochody. W środku może nie ma znaczącej różnicy jak się już wejdzie. Bagażnik duża przewaga g05. U mnie akurat jakie by auto nie było to tyle gratów jedzie ile wejdzie. Stąd mniej miejsca w g61 to zaleta, mniej biegam jak wielbłąd.

g61 do tej pory bezawaryjny. g05 - 4 letnia gwarancja u mnie smakowała jak wygrana w totka.

światła adaptacyjne w g61 potrafią się "nie adaptować" w jesienną pogodę (wtedy kiedy są najbardziej potrzebne, może jakiś update softu to poprawi). g05 nie było anie razu takiego przypadku.

Co do porównań w tym wątku:

- X7 niby duże, ale g61 na długość chyba podobnie. Plus chyba teraz dość mocno przeceniany model przez BMW. Trzeba dobrze skonfigurować aby wyglądało. Ale dla mnie opcja do rozważenia. Jeden z lepszych stosunków "ilości samochodu" do kasy teraz. Jak się odklika stabilizację przechyłów, to jedzie dobrze.

- Audi - ma też mocniejsze hybrydy, coś pod 500km, będzie jechało jak 550e. No i gwarancja długa.

- RR Sport - nie lubi zakrętów ale dynamika dobra i multimedia takie sobie. Na tylnej kanapie komfort jest. Auto godne rozważenia i jazdy próbnej.

Opublikowano
W dniu 20.12.2025 o 10:15, czesiek25 napisał(a):

narzekanie na B&W w g61 wynika, głównie z punktu odniesienia. W serii 5 jest to system wykastrowany w porównaniu z tym co jest g05. Wystarczy porównać cenę i wszystko będzie jasne.

Mam oba g05 (30d) oraz g61 (i5) - jak masz jakieś pytania, to mogę coś podpowiedzieć. W moim przypadku, jak jest wybór to pada na jazdę g61. Wyjątkiem jest jak liczy się każda minuta w trasie, albo holowanie. Wykończenie wnętrza w g61 jest nierówne, ale komfort lepszy (oba na 20 cali, zawieszenie M, mimo że w x5 adaptacyjne, ale runflaty...). Miejsce wiadomo, to inne samochody. W środku może nie ma znaczącej różnicy jak się już wejdzie. Bagażnik duża przewaga g05. U mnie akurat jakie by auto nie było to tyle gratów jedzie ile wejdzie. Stąd mniej miejsca w g61 to zaleta, mniej biegam jak wielbłąd.

g61 do tej pory bezawaryjny. g05 - 4 letnia gwarancja u mnie smakowała jak wygrana w totka.

światła adaptacyjne w g61 potrafią się "nie adaptować" w jesienną pogodę (wtedy kiedy są najbardziej potrzebne, może jakiś update softu to poprawi). g05 nie było anie razu takiego przypadku.

Co do porównań w tym wątku:

- X7 niby duże, ale g61 na długość chyba podobnie. Plus chyba teraz dość mocno przeceniany model przez BMW. Trzeba dobrze skonfigurować aby wyglądało. Ale dla mnie opcja do rozważenia. Jeden z lepszych stosunków "ilości samochodu" do kasy teraz. Jak się odklika stabilizację przechyłów, to jedzie dobrze.

- Audi - ma też mocniejsze hybrydy, coś pod 500km, będzie jechało jak 550e. No i gwarancja długa.

- RR Sport - nie lubi zakrętów ale dynamika dobra i multimedia takie sobie. Na tylnej kanapie komfort jest. Auto godne rozważenia i jazdy próbnej.

Ja chce auto na maxa doposażone, raczej na długo. Niby zależy mi na tych wszystkich bajer typu domykacze, szyberdach normalny etc ale boję się że suven będzie mi się źle jeździć (raczej jeżdżę dynamiczni3, do tego dochodzą autostrady i dosyć szybkA jazda nimi)

boję się że x05 będzie jednak zbyt podatny na wiatry etc (nigdy nie jeździłem  suvem dłużej niż 1 dzień) 

chciałem kupić g31 ale jednak konstrukcyjnie już widać że ma swoje lata więc biorę pod uwagę tylko g61 i g05. Środek G05 mi się bardziej bardziej podoba, z zewnątrz też. Tylko to suv Heh…

Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 06:39, tomex1213 napisał(a):

Ja chce auto na maxa doposażone, raczej na długo. Niby zależy mi na tych wszystkich bajer typu domykacze, szyberdach normalny etc ale boję się że suven będzie mi się źle jeździć (raczej jeżdżę dynamiczni3, do tego dochodzą autostrady i dosyć szybkA jazda nimi)

boję się że x05 będzie jednak zbyt podatny na wiatry etc (nigdy nie jeździłem  suvem dłużej niż 1 dzień) 

To wynajmij sobie na 3-4 dni i potestuj - sprawdzisz wtedy czy obawy o których piszesz się potwierdzą.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 26.12.2025 o 06:39, tomex1213 napisał(a):

chciałem kupić g31 ale jednak konstrukcyjnie już widać że ma swoje lata więc biorę pod uwagę tylko g61 i g05. Środek G05 mi się bardziej bardziej podoba, z zewnątrz też. Tylko to suv Heh…

5 lat wstecz też miałem takie dylematy. Ja taki młody będę dziadkowym autem jeździł 😉 Dostałem ostatnio g30 na czas serwisu i nie mogłem się przystosować. Pozycja za kierownicą, nogi pod brodą, coś strasznego.

obejrzyj jeszcze GLE. Będzie lada moment lifting. Poprawia wnętrze więc mocno na plus się zmieni. Dobre silniki zarówno 450d jak i 53. 

Opublikowano

i tu się nie zgodzę z pozycją za kierownicą. Mi pasuje. Dla mnie X3-G01 żony czy X5-G05 szwagra to jazda jak na stołku albo taborecie. Kilka razy jechałem w dłuższe trasy i dla mnie klasyczny sedan/kombi jest o niebo wygodniejszy niż suv-y... ale co kto lubi i co kto uważa. 

Opublikowano

Co? W G30 nogi pod brodą? Chyba mówisz o jakimś innym aucie. Tak wygodnej pozycji za kierownicą jaką można mieć w "piątce" to nie ma chyba w żadnym aucie podobnej klasy. A już z SUV-ami typu X5 to w ogóle bym nie porównywał.

Opublikowano

Czyli zależy od preferencji. 
Dla mnie słabo, dla innych cudo.

Dodam, że po prawie 1400km tylko z krótkimi przerwami na tankowanie i kawę wysiadłem z g05 bez żadnych dolegliwości ze strony kręgosłupa itd. Dla mnie bajka. Z F30 po takiej trasie musieli mnie wyciągać i prostować. 

Opublikowano

Ale to w końcu mówisz o G30 czy F30? Bo to zasadnicza różnica.

Opublikowano

F30 miałem kilka lat. Potem G05 i w trakcie dostałem z serwisu na jakiś czas zastępcze G30 i koszmary powróciły 😉

Troche inne fotele ale generalnie tak samo słabo (dla mnie oczywiście).

Dodam jednak, że w g60 siedziało mi się wygodniej niż g30

Opublikowano

Każdy ma inne odczucia. Miałem X5 z komfortowych fotelami a mimo to lepiej i wygodniej jeździło mi się seriami 5 od F10 , G30 po G60 aktualnie.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Tak będzie. Dlaczego klasa biznes w samolocie ma więcej miejsca na nogi. Żeby nie mieć pozycji jak na krześle.

W SUVach siedzimy jak na krześle, mamy nogi bardziej pionowo.

Jak dla mnie pod względem wygody w SUVie to jak w tanich liniach lotniczych

Opublikowano

SUV nad limuzyną ma tylko tą przewagę, że jak dużo jezdzisz po mieście to wygodniej się do niego wsiada i wysiada. Ale już w długiej trasie w moim odczuciu limuzyna jest dużo wygodniejsza. Tak jak mogę rozwalić się za kierownicą w G60 to praktycznie w żadnym aucie nie jest mi tak wygodnie nie licząc 7er. Nie masz zgiętych nóg w kolanach jak w SUV-ach tylko możesz je rozprostować. Dla mnie przy 190 cm wzrostu i długich nogach jest to w długiej trasie bardzo ważne.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Pełna zgoda i to chyba dość powszechne stanowisko i odczucie poza małymi wyjątkami jak kolega wyżej 

Opublikowano
18 godzin temu, Marc24 napisał(a):

SUV nad limuzyną ma tylko tą przewagę, że jak dużo jezdzisz po mieście to wygodniej się do niego wsiada i wysiada. Ale już w długiej trasie w moim odczuciu limuzyna jest dużo wygodniejsza. Tak jak mogę rozwalić się za kierownicą w G60 to praktycznie w żadnym aucie nie jest mi tak wygodnie nie licząc 7er. Nie masz zgiętych nóg w kolanach jak w SUV-ach tylko możesz je rozprostować. Dla mnie przy 190 cm wzrostu i długich nogach jest to w długiej trasie bardzo ważne.

Ja akurat tylko raz w życiu zrobiłem eksperyment z przesiadką na SUVa i po 4 latach jeżdżenia nim dla mnie także jedyne plusy to wygodniejsze wsiadanie i wysiadanie oraz większe możliwości „napierania” na krawężnik (chociaż to też nie zawsze ze względu na profil opon). Poza tymi szczegółami nie potrafiłem znaleźć czegokolwiek co by za suvem przemawiało. Jeszcze gdyby te suvy miały właściwości terenowe, to dla niektórych byłby to duży plus, ale jak wiadomo mało który ma jakiekolwiek takie właściwości. Chyba tylko chodzi o modę jeżeli chodzi o ich popularność. Oczywiście jeszcze są kwestie co się komu podoba wizualnie, tutaj jestem wstanie zrozumieć że po prostu takie samochody się komuś podobają. 

Edytowane przez Lukas68

Opublikowano

Dla mnie akurat x5 wygrywa bo jest dużo ładniejsza niż nowa 5 i przede wszystkim dużo lepiej wykonana a zależy mi na bajerach typu domyki 😉

Znalazłem wstępnie ładną sztukę g05 z maksymalnym wyposażeniem / w stosunku do 5 jest dużo lepiej wykonana i np otwiera się szyberdach a tam nie… szkoda że tak ją wykastrowali