Skocz do zawartości

G61 czy G05?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam wymienić swoją epicką G32 640i.

Jeździ mi się doskonale, ale już czas. Pytanie krótkie - uwzględniając komfort jazdy, bo że X5 jest lepiej wyposażona, to brać 5 w hybrydzie plugin 550e, czy X5 też 550e?

Czy komfort foteli jest podobny jak w G32, jak wrażenia z jazdy? 

W jaki salon uderzać by oddać też stary samochód w rozliczeniu by nie robili problemu z rocznikiem?

Opublikowano

Jeśli robisz przesiadkę z 6er to X5 nie do końca może ci pasować jeśli chodzi o prowadzenie. To wielki ciężki kloc. Nie prowadzi się zle ale jak lubisz szybciej wchodzić w łuki to niestety do 5er nie ma porównania. Ja dlatego za X5 nie przepadam. Foteli nie porównam ale pozycja za kierownicą jest dużo lepsza w G60. Kolejne minusy X5 to to, że to już stary model i nie długo wychodzi następca, a G60 to świeże auto. Dłużej utrzyma wartość. Nie mówiąc o tym, że X5 kosztuje jednak znacznie więcej niż 5. Na plus dla X5 dodałbym poczucie jakości. Wnętrze w fajnym konfigu robi dużo bardziej luksusowe wrażenie, mamy dużo więcej opcji do wyboru. Ja obstawiam, że jak się przejedziesz to lepiej będzie ci będzie w 5er niż w X5. Tylko nie testuj jakiejś podstawowej wersji tylko szukaj takiej jak chcesz kupić czyli 550e. I jakby co to koniecznie bierz zawias Proffesional ze skrętną osią.

Opublikowano

Hej,

Ja Ci powiem tak, wspolczoje wyboru bo bardzo bardzo ciezko godnie zastapic G32 🙂

Osobiscie tez jestem totalnie zauroczony 6gt i uwielbiam to auto (mimo ze mam "tylko" 620 xdrive). Chodzi mi po glowie wymiana na cos innego, ale nie ma na co... 

Mialem na weekend nastepujace samochody:

1. G60 520i - duuuuuzo mniej komfortowe od G32. Duzo mniej przestronne. Dla mnie gorzej wykonane i brzydsze. W srodku statek kosmiczny (tak wiem nowoczesnosc...). Brak fizycznych pokretel od klimy. Samo prowadzenie fajne i bardziej angazujace niz G32, ale nie do konca tego szukam.

2. G05 30d - komfort bym powiedzial ze porownywalny do G32. Bajkowy uklad napedowy bo 6 cylindrow (ja mam 4 wiec nie ma co porownywac). Mniej miejsca w srodku niz w 6gt. Ogolnie auto w miare spoko, ale tez pelno tego na drogach. Cena wg mnie zbyt wysoka jednak...

3. "Nowe" Volvo XC90 B5 - mi sie to auto mega podoba, mega przestronne i wygodne. W srodku tip top. Wszystko by bylo spoko jakby mialo inny silnik. Te benzynowe 4 cylindry to nieporozumienie w takim aucie... I boje sie jeszcze tej calej elektroniki u nich bo opinie ma ze awaryjne to jest bardzo.

4. Mazda CX-80 3.3 diesel - to dla mnie bylo duze zaskoczenie na plus. Silnik tak dobry jak w X5 30d. Brzmi to cudownie. Jest to takie auto analogowe co mi pasuje. Malo pali, wrazenia z jazdy bardzo na plus (moment ovrotowy pieknie pcha to auto z płuca). W srodku nie jest moze jakos wybitnie ale jest akceptowalnie. Cena super jak za tak duze auto z R6. Ale oczywiscie musi byc jakies ale;) Skrzynia biegow jest dziwna bym powiedzial i mega glosna. Jest to jakas konstrukcja wlasna Mazdy bez klasycznego konwertera. Dziala to tak sobie, ale najgorsze ze wydobywa dzwieki jak w jakies maszynie rolniczej... Na necie jest duzo tematow o tych skrzyniach w CX-60/80. I tego sie boje...

No wiec ogolnie nie ma czego kupic 🙂

Prawda jest taka ze 6gt jest tak dobre ze ciezko je zastapic... Ja G32 kupilem troche przypadkiem ale szok jakie to auto jest wszechstronne. Jakbym mial 30d to bym sobie je na pewno trzymal. 20d niby mocy dla mnie nie brakuje, ale ten dzwiek... malo szlachetny. I smiesznie wyglada jak komus pokazuje silnik xD Tak ewidentnie czegos pod ta maska brakuje;)

pozdrawiam

Opublikowano

To jestem ciekaw co wybierzesz 🙂 

Mam g32 i g05. G32 już dość stare, ale nadal wolę g32 jeździć. G05 tylko jak muszę odpalam (rodzinne wyjazdy główne). 

Ja ostatnio przyglądam się już wycofanej z produkcji serii 8, bo idrive 7 według mnie bardziej jest ergonomicznie zrobiony pod pokrętło idrive oraz wole starszy headup niż ten nowy. Bajery wizualne wygrały z ergonomia w idrive 8 według mnie. Jeszcze trochę nowych ósemek jest w aso dostępne. 

na 550e też patrzyłem ale nie wiem jak się te hybrydy za kilka lat będą sprawiać, a chcę też auto wybierać na 4-8 lat (chociaż czasem szybciej sprzedaje). Też nie ma już foteli komfortowych ja poprzednia piątka. 

Jakby się dało to ja bym zamówił nowe g30 40i 🙂 

Poobserwuję wątek i zobaczę co zdecydujesz 🙂 

Jak dla mnie to przesiadka z g32 na coś innego to będzie zawsze utrata czegoś. 

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj po jeździe testowej g61 miałem minę jak zbity pies. Chyba nawet sprzedawca mnie żałował. 550e prowadzi się rewelacyjnie. Przyspieszenie, współpraca elektryki ze spalinowym silnikiem, cisza, systemy wspomagania jazdy rewelacyjne. Już bym brał pomijając nawet niespecjalnie dużo bagażnik jak na kombi ale potem zobaczyłem ile jest miejsca z tyłu. Ale jest mniej niż w moim g32. Córka wysoka i rośnie syn wysoki i jeszcze bardziej rośnie. Jak jedziemy gdzieś dalej to nogi trzymają na tylnej kanapie albo na konsoli środkowej, co nie jest bezpieczne bo po prostu jest im ciasno. Mam wymieniać samochód za pół bańki na jeszcze gorszą ilość miejsca? X5 macie rację wnętrze  lepiej wykończone, ale miejsca z tyłu tyle samo o ile nie mniej. W moim g32 fotele już są wybite jest mi po prostu niewygodnie. I nawet mając pieniądze nie ma co kupić. Ideałem jeżeli chodzi o wnętrze byłaby 7. Pal licho pieniądze, ale bagażnik jest jeszcze mniejszy ograniczony jakimiś dwoma dziwnymi rzeczami z boku, a do tego walizki trzeba wkładać przez dziurkę od klucza bo to jest sedan. W życiu czterech walizek nie zmieszczę. Nie wiem jacy debile pracują w w tej europejskiej motoryzacji bo jakby taka Siódemka byłaby liftbackiem to brałbym od razu. Piszę europejskiej bo dotyczy to i Mercedesa i Audi. 

Na placu boju została hybryda q8. Stary model, stara technologia, ale jedzie się przyjemnie, miejsca z tyłu i w bagażniku dość. Niestety przyspieszenie 6 do setki a nie 4,5 jak w 550e. Ale coś za coś. 

Spojrzę jeszcze na tą Mazdę. 

Volvo nie wezmę za żadne skarby bo buja i ma fatalne zawieszenie. Zresztą wykończenie w środku mi nie pasuje wybitnie. 

I wiecie co? Dzisiaj zaczęłam w desperacji szukać chińskich samochodów. Byd U, w przyszłym roku wchodzi luxeed. Wszystko elektryki ale z ekspanderem spalinowym zasięg po 1500 km. 

Jak nie zamówię to jego ósemki to się wkurwię, dam do tapicera siedzenia w g32 by je poprawił, a za dwa lata kupię chińczyka skoro europejska motoryzacja proponuję mi tylko samochodów konfiguracji dwie osoby dorosłe plus pies. I to mały pies.

Opublikowano
  • Autor

Ósemka stara która jest w salonach jest za mała. To mały samochód. 

Odniosę się jeszcze do jakości wykonania piątki, bo dużo na forum malkontentów. 

System nagłośnienia B&W gra bardzo dobrze. W muzyce rockowej czy techno scena jest wystarczająco dobra i separacja jest też wystarczająco dobra. Jak to w BMW trzeba zmniejszyć basy i wyższe tonę zwiększyć. Jedynie z muzyką klasyczną nie daje sobie rady ale mało który system sobie daje radę z samymi  wysokimi tonami.

Nie ma skóry na kokpicie z góry ale plastyk jest miękki. Fotele są bardzo komfortowe i regulacja foteli jest bardzo duża, Fakt nie z przycisków tylko z tabletu ale co z tego skoro i tak z reguły robimy to tylko raz w życiu? 

To że nie ma wyjście ładnych kieszeni bocznych mi nie przeszkadza a nawet pomaga bo mniej się syfi i lepiej czyścić. Podobnie to wy nie ma siatki z tyłu na siedzeniach jest dla mnie zaletą bo te siatki zawsze się urywały. Wykończenie aluminium i pseudo carbonem fatalnie wygląda, zostaje tylko drewno niestety w połysku. Jakoś wykończone widać że gorsza, ale gdyby miał więcej miejsca to bym to poświęcił bo samochodem się jeździ rewelacyjnie. Widoczność trochę mniejsza niż w g32, ale większa niż w X5. Mówię nie o wysokości kierowcy tylko wielkości szyby i słupka a. Bardzo duży przestronny szyberdach niestety nieotwierany, aczkolwiek w swoim i tak otwieram rzadko. 

Nie ma co kupić. Żeby was producentów samochodów szlag trafił, A najlepiej to żeby was Chińczycy zjedli na żywo, może za 50 lat się czegoś nauczycie.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze ktoś narzekał że nie ma przycisku res i w trybie automatycznym trzeba musnąć pedał gazu. To prawda ale taka sama funkcja jak przycisku res daje przesunięcie do góry przycisku ustawienia prędkości w automacie. Powoduje to powrót do jazdy i nie zmienianie wartości prędkości. 

Opublikowano
  • Autor

A może wiecie co ma wychodzić w przyszłym roku lub za dwa lata co by spełniło takie kryteria? Może się jeszcze wstrzymać?

Opublikowano
  • Moderatorzy

X6 sobie zobacz jeszcze. To chyba następca 5GT, a to wybrałem przede wszystkim dlatego, że sam mam prawie 2 metry, a moje dzieciaki już pod 170 i się nie zatrzymują 😅 A 5GT to jedyne co w moim odczuciu było projektowane z ilością na tylnej miejsca jako priorytet, nawet w nowej 7 jak siedziałem to uznałem że tam bieda straszna w tym temacie przy moim wzroście.

Oczywiście minusem jest sporo mniejszy bagażnik niż w 5 touringu, ale jak widać nie można mieć wszystkiego - Thule na dach robi robotę jak trzeba.

EDIT: Dobra połapałem się w tych numerkach - g32 (czyli 6GT) już masz, więc nie ma tematu 😅

Opublikowano

X6 bedzie ciasniejsze w srodku niz X5...

No wlasnie, jest tak jak mowie - nie ma co kupic. Biedni my wlasciciele 6GT (G32). Nie ma dla nas przyszlosci:(

Opublikowano
  • Autor

X7 to jest czołg. Moja żona spytała się sprzedawcy czy producent daje do samochodu drabinkę po której może będzie wejść. 

Jest w temacie 550 e dla osób które się zastanawiają. Zawieszenie aktywne z tylną osią skrętną to jest mus. Nawet z tym samochód ma dosyć duży promień skrętu

Opublikowano

A może zobacz jeszcze LR Defendera? Albo np. nowego Dodge'a Durango. Może to i egzotyka ale jak już rozważasz Chińczyka to czemu nie? Można kupić nówkę z gwarancją u dealera w pełnej opcji za 350-400k, miejsca mega dużo, mocne i niezawodne silniki, skrzynie 8hp ZF do tego tani w serwisie w porównaniu z Bmw. Jezdziłem takim i daje kupę frajdy z jazdy. No i można mieć tam 2 osobne fotele z tyłu. Dealerzy montują też do nich instalacje gazowe.

Opublikowano

Jak chcesz dwójkę dzieci to ósemka się nie nadaje, ja to o ósemce myślałem jako coś dla siebie, obok x5. 

Ja u siebie cały czas rozważam opcję, że będę trzymał G32 jeszcze kolejne lata, bo podobnie nie wiem na co zmienić. Co bym nie rozważał to wiąże się z utratą jakiejś cechy, którą mam w G32.

X5 dla mnie jest ok jako drugie auto, ale dzieci mam małe. Jak będą większe to będzie trudniej z miejscem na nogi. W G32 jest idealnie dla większych dzieci czy dorosłych z tyłu. 

Obserwuję dalej wątek, może coś znajdziesz co ma sens po G32 🙂

2015: Jatoba Brown F10 520d xdrive B47 (ex) | 2019: Bluestone G32 640i xDrive B58C | 2020: Melbourne Red F40 120i FWD B48 (ex) | 2025: Manhattan Green G05 40i xDrive B58N | https://www.instagram.com/gran.turismo.g32/ | https://www.instagram.com/red.bmw.f40/

Opublikowano

Panowie, tak na marginesie to w dupach się wam poprzewracało. Jakby ktoś posłuchał, że X5 jest za małe dla rodziny 2+2 to nie wiem co by pomyślał. 😆

Ja nie wiem jak radzi sobie taka rodzina która ma np. Tiguana? Jak oni dają radę jechać tym do Chorwacji?🙄

Opublikowano
39 minut temu, Marc24 napisał(a):

Panowie, tak na marginesie to w dupach się wam poprzewracało. Jakby ktoś posłuchał, że X5 jest za małe dla rodziny 2+2 to nie wiem co by pomyślał. 😆

Ja nie wiem jak radzi sobie taka rodzina która ma np. Tiguana? Jak oni dają radę jechać tym do Chorwacji?🙄

Trochę prawda xD, aczkolwiek my patrzymy przez pryzmat przepastnej kabiny 6GT...

Opublikowano
  • Moderatorzy
49 minut temu, Marc24 napisał(a):

Kumpel co się lubuje w VW wybrał Kodiaka bo jednak większy 😄

Sam po e61 przymierzyłem się do Superba na jeden dzień, ale poza miejscem z tyłu to kompletnie inna klasa wygody podróżowania i pozycji za kierownicą - nie dla mnie.

Opublikowano
  • Autor

Zgadza się że nam się trochę W dupach poprzewracało. Ale wszystko zależy od tego jak bardzo wysoki jesteś. Jak cała rodzina ma 1,50 m w kapeluszu to w tiguana się zmieszczą i są zadowoleni. Jak troje ma 1.8 to cierpi. Miałem 2 razy Skodę superba. Samochód ma dużo miejsca, ale siedzienia mniej wygodne. No i silnik mi się zatarł po 100 tysięcy mimo że dbałem. Już nigdy więcej Skody na razie 

Opublikowano
  • Autor

Range Rover dziękuję. Kumpel na części z UK czekał 2 miechy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 2.11.2025 o 13:56, macius26 napisał(a):

Zgadza się że nam się trochę W dupach poprzewracało. Ale wszystko zależy od tego jak bardzo wysoki jesteś. Jak cała rodzina ma 1,50 m w kapeluszu to w tiguana się zmieszczą i są zadowoleni. Jak troje ma 1.8 to cierpi. Miałem 2 razy Skodę superba. Samochód ma dużo miejsca, ale siedzienia mniej wygodne. No i silnik mi się zatarł po 100 tysięcy mimo że dbałem. Już nigdy więcej Skody na razie 

Ja aktualnie zmieniam właśnie X5 na Q8 - mój syn gra w kosza i wożę często jego/kolegow/rodziców kolegów często o wzroście +200. I jednym z argumentów za Q8 była właśnie ilość miejsca w drugim rzędzie - przepaść względem X5. Żeby nie było - z 2x X5 byłem bardzo zadowolony,

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Decyzja podjęta. Zamówiłem Audi Q8 TFSI e 55. 

Mam w doopie że to "stara technologia" jak mówi konkurencja. 

Samochód ma wszystko to czego potrzebuję. Będę po mieście jeżdził za prawie darmo, 5,7 do setki - mi starczy, wygodne fotele, brak tabletozy w kokpicie, olbrzymia ilość miejsca z tyłu, jak na hybrydę plugin dość pakowny bagażnik - próbowałem z walizkami, może szału nie ma, ale dwie duże i dwie średnie na wyjazd z rodziną się zmieszczą. Dodatkowo jest dostępne aktywne elektromechaniczne + pneumatyczne zawieszenie z kompensacją przechyłów (jak w BMW 5).  Samochodem jeździ się bardzo komfortowo, może bez tego pazura jak w BMW, ale nie można mieć wszysktiego 🙂  radio gra poprawnie.

Przy okazji zapytam się - w BMW G32 po 170 tysiącach pali mi się kontrolka silnika okresowo, to jest błąd katalizatora - sprawność za niska. Czy ktoś mi może polecić jakąś firmę która mi zregeneruje/wymieni kata w rozsądnych kosztach przed sprzedażą? Oryginał prawie 10 koła...

Opublikowano

spacer.png

Mogłeś się na forum Audi pochwalić.
Nie no żart I, gratki oby służyło, ale nie pisz więcej.
Nie no żart II. 😅
Jak z katem to tylko do Profesora Krisa.
spacer.png

Opublikowano
  • Autor

Bardzo się czaiłem czy na pewno mam to napisać na forum BMW 🙂

Białystok!!! Ten Prof Chris. 

Dla mnie na drugim końcu Polski. Nie poleciliście byście mi coś bliżej Krakowa? 

Opublikowano

To był żart nr III z tym złodziejem katalizatorów, myślałem że się domyślisz bo do trzech razy sztuka. Zawsze możesz wymontować kata u siebie i mu wysłać, ale przesyłki zwrotnej bym się nie spodziewał. 😋
Informacja że chodzi o Kraków jest dość istotna, może ktoś coś poleci, osobiście szukałbym jakiegoś serwisu bmw w okolicy z dobrymi opiniami na internecie. Wpisałem w google regen.. kat.. Kraków i wyskoczyło BM Zone z dość dobrymi opiniami, piszą na stronie że katy w bmw to jedna z ich specjalizacji, ogólnie robią wszystko.

Opublikowano

Z ciekawości Q8 bedzie się prowadzić jak BMW x5. Szukam czegoś typu g31,g61 lub g05. Lubię jeździć szybko i mam parę dylematów. Kupiłbym G61 ale jednak chciałbym mieć poczucie auta niezrobionego z plastiku bo częściowo ta odmiana ma gorsze plastiki Niż moj passat. G31 mi się podoba ale jednak wersje z małym przebiegiem i wersje 3 litrowe kosztują koło 270-300 tysięcy złotych. Poza tym kokpit juz jest dość starawy. X5 dla mnie jest najładniejszy - przód jakoś lepiej wygląda niż w g61, grill wygląda obłędnie w sumie to podświetlenie nawet mi się podoba. Tyl tez miazga ale boję się że jak lubię nisko siedzieć to jednak x 5 będzie klocem ….z kolejnej strony chyba jeszcze materiałowo dobrze stoi…

czy bać się przebiegów 60 tys w dwulatku? Jeszcze max 12 tys km rocznie tylko trasy…