Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No cóż, ja ostatni wypad na Toskanię  zrobiłem na spokojnie bo było powodziowo i jechaliśmy praktycznie przepisowo czyli 120/130. Byłem w szoku że wyszło 7,5l

Opublikowano
W dniu 19.07.2025 o 23:08, IronSzn napisał(a):

Podzielcie sie Panowie wynikami

czekam na wyniki diesla

Przy średniej w okolicach 160 30d spala podobne ilości paliwa. Ja przy takich prędkościach na autostradzie zazwyczaj mam 11-12 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Przy średniej w okolicach 160 30d spala podobne ilości paliwa. Ja przy takich prędkościach na autostradzie zazwyczaj mam 11-12 

To coś zdecydowanie nie tak. 

I teraz trzeba rozbić na szczegóły:

1) Możesz osiągnąć średnią 160 km/h , na odciniku 100 km jazdą szarpaną.. gaz - hamulec, ostre przyspieszanie i rozpędzanie się grubo powyżej 160 km/h aby utrzymać średnią
2) Możesz mieć w miarę pustą drogą i jechać na ACC 160 km/h .. i też mieć średnią 160 km/jh 

W przypadku 1 - auto spali dużo więcej i wtedy te 11 l w klekocie jest możliwe, ale benzyna spali z 3 litry więcej 
W przypadku 2 - 40d pali okolo 9,5-10,5l 

Dlatego średnia prędkość nie jest równa. 

Aby móć obiektywnie sprawdzić ile Diese vs benzyna spalają, to dwa identyczne auta (opony etc) , na identycznej trasie , tego samego dnia przy tej samej pogodzie. 

Ja już nie raz pisałem 45e w firmie jak ja cisnę .. to potrafię bez problemu mieć 15-17 litrow . .ale jazda wlasnie szarpana i szybka. Przy tej samej jezdzi diesel 40d pali do 12l. 

I jeszcze jedno na koniec co juz pisalem 

- Spokojna jazda na tempomacie diesel vs benzyna bedzie max roznica 1-2 litry 
- Szarpana jazda.. to juz roznice potrafia dochodzic do 4 litrow .. 

Edytowane przez Big_daddy
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

X6 G06 40d '24r. Trasa Polska- Chorwacja, 4 osoby, pełny bagażnik, przepisowo max +10km/h,   z całej trasy 6,7l.

Piszę tutaj bo to bliźniacze konstrukcje a forum G06 nie żyje.

Edytowane przez sidka1
Opublikowano (edytowane)

Ta sama trasa 30d full zapakowany samochód 4 os zgodnie z przepisami plus te 5-10km/h na tempomacie wyszło 8.5l

btw wydaje mi się, że wersje lci spalają mniej paliwa w porównaniu do pre lci

Edytowane przez Roberto1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Korzyść z miękkiej hybrydy (i pewnie częstszego stosowania auto start stop)

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

pre lci też ma mhev. I tak, jak czytam te wyniki, to przychylam się do Roberto1. Wydaję mi się, że mój prelci pali trochę więcej. Ale ja też z reguły jeżdżę na sport indyvidual, na silniku sport i skrzyni chyba też (już nie pamiętam, co ustawiłem). Teraz przy tych upałach, jak klima chodzi, to w ogóle w mieście mi sporo pokazuje. Jak u Was jest przy klimie, ile więcej łapiecie?

I tu ciekawe dla mnie jest jedno - @IronSzn te ostatnie dane, jakie wrzuciles, to jest na comfort, więc  automatyczny SS no i żeglowanie, czy bez SS na jakimś sport individual?

Opublikowano (edytowane)

Wiekszosc trasy na sport indywidual. Skrzynia w komfort reszta w sporcie. 

ps podziwiam jak ktos jest wstanie nowymi bmw jeździć przepisowo. Przy 120 jest taka cisza i nuda ze idzie zasnac

Edytowane przez IronSzn
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, IronSzn napisał(a):

Wiekszosc trasy na sport indywidual. Skrzynia w komfort reszta w sporcie. 

ps podziwiam jak ktos jest wstanie nowymi bmw jeździć przepisowo. Przy 120 jest taka cisza i nuda ze idzie zasnac

Przejedz przez Austrię nieregulaminowo i listy gwarantowane

Opublikowano
12 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Przejedz przez Austrię nieregulaminowo i listy gwarantowane

Nie pisze tutaj odnośnie Twojego wyjazdu i Austrii tylko ogolnie. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, kenhor napisał(a):

pre lci też ma mhev. I tak, jak czytam te wyniki, to przychylam się do Roberto1. Wydaję mi się, że mój prelci pali trochę więcej. Ale ja też z reguły jeżdżę na sport indyvidual, na silniku sport i skrzyni chyba też (już nie pamiętam, co ustawiłem). Teraz przy tych upałach, jak klima chodzi, to w ogóle w mieście mi sporo pokazuje. Jak u Was jest przy klimie, ile więcej łapiecie?

I tu ciekawe dla mnie jest jedno - @IronSzn te ostatnie dane, jakie wrzuciles, to jest na comfort, więc  automatyczny SS no i żeglowanie, czy bez SS na jakimś sport individual?

Sprawdziłem jeszcze raz dystans bo może komputer mi złe dane pokazuje ale raczej nie.

Zrobiłem full tankowanie i trasa ok 1050km na baku. Zostało niewiele na ok 30km. Zbiornik 80l więc wychodzi ok 8l/100km. To był mój rekord na autostradach z prędkościami tak jak pisałem te plus 5-10km/h , samochód full zapakowany. Jechałem mega delikatnie. Jeżeli kolega na właściwiej tej samej trasie zszedł poniżej 7l to imo BMW zmieniło coś w swoich napędach i lci spalają mniej. 

Edytowane przez Roberto1