Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zapytam przewrotnie - Czy jest możliwe, że jak Wam lecą, to już przede wszystkim szyby-zamienniki? W sensie, może zamienniki nie są tak dobrze dopasowane do karoserii jak OEM, naprężenia są inne i zamiast zwykłego odprysku, jakie się często zdarzają w różnych autach, tutaj leci pająk / krecha?

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano
26 minut temu, Semtex93 napisał(a):

Zapytam przewrotnie - Czy jest możliwe, że jak Wam lecą, to już przede wszystkim szyby-zamienniki? W sensie, może zamienniki nie są tak dobrze dopasowane do karoserii jak OEM, naprężenia są inne i zamiast zwykłego odprysku, jakie się często zdarzają w różnych autach, tutaj leci pająk / krecha?

To pozwól, że i ja odpowiem przewrotnie - gdybyś się wczytał, to dość łatwo wywnioskować czy po prostu przeczytać, że WIĘKSZOŚĆ opisanych przypadków wymian, przynajmniej w tym wątku, to oryginały. Czy to fabryczne, czy też już po wcześniejszej wymianie, ale dalej w oryginale (jak nasz rekordzista BigCactus).

Jak pisałem, może się zdarzyć, nie musi. Choć szanse określiłbym na trochę wyższe, niż w innych markach/modelach, bo trochę tych przypadków jednak jest, co pokazuje też ten wątek. W moim przypadku, to była w sumie pierwsza dłuższa trasa do Austrii.

Opublikowano

Czy ubezpieczenie ogarnia wam tą wymianę zagranicą czy też ściągają auto do PL?

Opublikowano

Tyle się naczytałem, że właśnie jedzie do mnie nowa szyba. Podobno (to info od zaufanego likwidatora z BMW) obecnie najlepsza opcja na wymian to auto szyba w PZU bo nie wpisują nigdzie. 

Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 17:57, BigCactus napisał(a):

...No i trwalosc - wydaje mi się patrząc na stan po 6 miesiącu, że wymiana co 1,5 roku maks.

Oglądałem dzisiaj folię pod słońcem i muszę sam się poprawić - wymiana maks co 9-12 miesięcy (co przy cenie 1,5-2k jest słabe). Widać duuużo rysek małych, których nie widać w trakcie jazdy (chyba, że jedziemy pod słońce) i stąd jej stan wydawał mi się ok ;). Cieplejsza temperatura, sporo pyłu i deszcze bardzo szybko wygenerowały nowe rysy. Poprawiam się, żeby ktoś widząc 1,5 roku nie miał później do mnie pretensji ;).

Opublikowano
6 godzin temu, BigCactus napisał(a):

Oglądałem dzisiaj folię pod słońcem i muszę sam się poprawić - wymiana maks co 9-12 miesięcy (co przy cenie 1,5-2k jest słabe). Widać duuużo rysek małych, których nie widać w trakcie jazdy (chyba, że jedziemy pod słońce) i stąd jej stan wydawał mi się ok ;). Cieplejsza temperatura, sporo pyłu i deszcze bardzo szybko wygenerowały nowe rysy. Poprawiam się, żeby ktoś widząc 1,5 roku nie miał później do mnie pretensji ;).

Folia na szybę przednią kosztuje 1,5-2k?😲 Naprawdę? Bardzo dużo.

Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 01:35, Kingu napisał(a):

Ja jechałem od Polski żeby wymienić szybę w ramach ubezpieczenia Hestia.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 7.05.2025 o 01:35, Kingu napisał(a):

W PZU mówią tak:

W wyjątkowych sytuacjach np. jeśli:

• (...)
  • szyba została uszkodzona za granicą i tam musi być naprawiana

Możesz sam zlecić naprawę lub wymianę szyby. W takiej sytuacji zwrócimy Ci poniesione koszty.

Opublikowano
W dniu 5.05.2025 o 13:47, BigCactus napisał(a):

Allianz , ubezpieczenie delerskie (TYLKO) zarzeka się się do 2 razy nie raportują tych szkód, dopiero za 3 razem. 

Pytanie czy nie raportują, czy nie biorą pod uwagę przy wykupieniu kontynuacji? Może robią skrót myślowy.

Mi tam w Allianz delearskim zaraportowali. I to nawet bez adnotacji, że drobna szkoda (a tak mogą). Co skutkowało zwyżką na innym aucie, też zresztą ubezpieczonym w Allianz....(bo brak zwyżki dotyczy tylko auto na którym była szkoda). Może dlatego, że byłem upierdliwy i odrzuciłem naprawę w sieci partnerskiej (na co bardzo nalegali) i uparłem się że w robię w ASO...

Więc nie wiem, albo się coś zmieniło albo poprosiłbym na info na papierze 😉

Opublikowano
18 godzin temu, czesiek25 napisał(a):

Pytanie czy nie raportują, czy nie biorą pod uwagę przy wykupieniu kontynuacji? Może robią skrót myślowy.

Pewnie robią skrót myślowy, bo przecież likwidują szkodę - czyli może być tak jak napisałeś, że nie skutkuje to na ich Polisy i przedłużenia ich Polis - ale może tylko ich. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.05.2025 o 10:43, BigCactus napisał(a):

Jakiej firmy folia?

Czy ktos tu na forum testowal na swojej przedniej szybie Ultrafit lub Xpela? Wiem, ze marna szansa, bo to swieze produkty, ale moze jednak 😊.

Edytowane przez Semtex93
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Za miesiąc kończy mi się ubezpieczenie, zbieram oferty i dostałem od brokera UNIQA, szyby czołowa + boczne, do 10 tys na oryginałach, jeśli koszt wymiany przekroczy sumę ubezpieczenia to mogę dopłacić gotówka. A to wszystko ponoć bez wpisu do UFG i naturalnie bez wpływu na zniżki. Z waszego doświadczenia, jest szansa na coś podobnego w innym towarzystwie?

Opublikowano
4 godziny temu, buster12 napisał(a):

Za miesiąc kończy mi się ubezpieczenie, zbieram oferty i dostałem od brokera UNIQA, szyby czołowa + boczne, do 10 tys na oryginałach, jeśli koszt wymiany przekroczy sumę ubezpieczenia to mogę dopłacić gotówka. A to wszystko ponoć bez wpisu do UFG i naturalnie bez wpływu na zniżki. Z waszego doświadczenia, jest szansa na coś podobnego w innym towarzystwie?

Tak, np. PZU auto szyba. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mnie też czeka wymiana przedniej szyby. Niestety. 

Czy z numeru szyby można odczytać czy szyba ma dodatkową izolacją akustyczną lub termiczną 

Wiecie może jak to sprawdzić. 

20250616_21014444.jpg

20250616_21014777.jpg

Opublikowano

O ile sie nie mylę, przednia szyba występuje w jednym wariancie bez względu na wybrane opcje, to boczne szyby będą zmienione na klejone jeśli masz izolację akustyczną.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, darekas napisał(a):

czy szyba ma dodatkową izolacją akustyczną lub termiczną 

zwykle przy szybie akustycznej jest narysowane takie ucho z strzłeczką zawracającą
szybę termiczną łatwo poznać po kolorze niebiesko-srebrnym

Edytowane przez nomad66
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Ucha ze strzałka to na pewno nie mam. 

Izolacja termiczna przedniej szyby wydaje mi się że była w standardowym wyposażeniu. 

Czy może się mylę? 

Opublikowano
8 godzin temu, darekas napisał(a):

Ucha ze strzałka to na pewno nie mam. 

Izolacja termiczna przedniej szyby wydaje mi się że była w standardowym wyposażeniu. 

Czy może się mylę? 

zobacz sobie specyfikację na https://bimmer.work/
akustyczne szyby powinny być wymienione w jednym z pakietów