Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, MMiko napisał(a):

Chciałbym zabezpieczyć podwozie swojej X5 przed zimą konserwacją woskową. Czy ktoś z Was robił coś takiego w samochodzie na gwarancji? Można coś takiego zrobić bez jej utraty?

Druga sprawa to znalazłem pierwsze wkurzające rzeczy, z których najgorsze są refleksy na szybie od deski rodzielczej. W szczególności jadąc pod słońce, odbija mi się plastik nad kierownicą 😕

Spokojnie , wkrótce przestanie Cię to wkurzać. Pojawią się inne bardziej denerwujące rzeczy 😉

Edytowane przez lukasz822
  • Dziękuję 1
  • Haha 1
Opublikowano

Ponawiając pytanie, czy ktoś dokładał jakieś rzeczy maxtona? mam na myśli spoiler, przedni i tylny spliter (chyba dobrze napisałem :D) i czy cenowo / jakościowo wypada okej w stosunku do OEM?

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.07.2025 o 23:54, radamanthyspl napisał(a):

Ad. 1 Nie widziałem, czy ktoś Ci odpowiedział, ale zielone przy tempomacie będą świecić wyłącznie w krajach, gdzie dopuszczona jest jazda autonomiczna (niewymagająca rąk na kierownicy), na drogach szybkiego ruchu, które uruchamiają dodatkowy tryb tempomatu, zazwyczaj niedostępny do wyboru (assisted driving mode plus).

Natomiast bez problemu zaobserwujesz zielone diody tam, gdzie samochód może w Polsce działać bez ingerencji, wymagając jedynie uwagi - parkowanie, wyjazd z miejsca, etc.

Ciekawi mnie jednak, czy ktos zaobserwoał inne ciekawe zachowanie - zauważyłem kilkukrotnie, że tempomat lubi sie wylaczyc na robotach drogowych, gdy kamera zlapia wielka zolta tablice ze zmieniona organizacja ruchu. Zachowanie logiczne, ale o ile sie nie myle, wydaje mi sie, ze jest niedokumentowane? 

Masz rację, już podczas wyjeżdżania z garażu za pomocą asystenta włączyły się zielone kontrolki. Tak więc wszystko jest w porządku 🙂

W dniu 28.07.2025 o 19:45, Rafiksq napisał(a):

Pytanie odnoście końcówek w 40i. To są ori BMW ?

Zamienniki, ale chyba wstyd się przyznać gdzie kupiłem końcówki wydechu do samochodu za ponad pół bańki 😆
Spasowały na prawdę super i dobrze podkreślają wydechy 🙂

W dniu 1.08.2025 o 09:15, Big_daddy napisał(a):

nie ma potrzeby 🙂 Mozesz zrobic tylko wiecej kuku. X5 sa bardzo dobrze zabezpieczone. 

Serio? Jak to u Was wygląda po zimie, nie wychodzi ruda na elementach zawieszenia? U mnie sporo śniegu zimą, drogi mocno zasolone.

W dniu 1.08.2025 o 10:53, lukasz822 napisał(a):

Spokojnie , wkrótce przestanie Cię to wkurzać. Pojawią się inne bardziej denerwujące rzeczy 😉

Weź nie strasz. Co może się pojawić? 😛

W dniu 1.08.2025 o 12:10, jaavi666 napisał(a):

Ponawiając pytanie, czy ktoś dokładał jakieś rzeczy maxtona? mam na myśli spoiler, przedni i tylny spliter (chyba dobrze napisałem :D) i czy cenowo / jakościowo wypada okej w stosunku do OEM?

Ja będę montował. Zawiozłem już do "foliarza" 😄, który będzie oklejał samochód i dodatkowo zabezpieczy te dokładki. Montaż zrobię albo u niego, albo samodzielnie.
Przymierzałem przykładając do samochodu i tak: Spoiler wygląda świetnie, przednia dokładka rewelacja, tylną ciężko mi było ustawić, ale też wydaje się okej.
Trochę średnio podobają mi się dokładki pod progi, bo są w kształcie u oraz wymagają wycięcia dziury na projektory.

Edytowane przez MMiko
Opublikowano
24 minuty temu, MMiko napisał(a):

Serio? Jak to u Was wygląda po zimie, nie wychodzi ruda na elementach zawieszenia? U mnie sporo śniegu zimą, drogi mocno zasolone.

To nie toyota 😂. Serio nawet za 10 lat to auto nie zgnije ..i nie ma co kasy pakowac. 

• Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, MMiko napisał(a):

mam 10 letnie f15 z przebiegiem 300tyś, jeździ również do Estonii, Norwegii czy Szwecji. Od dołu brak korozji.
Od E60/E90 mocno poprawili zabezpieczenie antykorozyjne (czyli od prawie 20 lat 😄 )
Nie pchałbym się tu w koszty

• Lubię to 1
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
8 godzin temu, Big_daddy napisał(a):

To nie toyota 😂. Serio nawet za 10 lat to auto nie zgnije ..i nie ma co kasy pakowac. 

No teraz to gruuubo poleciałeś, aż za bardzo 🤣🤣

4 godziny temu, nomad66 napisał(a):

mam 10 letnie f15 z przebiegiem 300tyś, jeździ również do Estonii, Norwegii czy Szwecji. Od dołu brak korozji.
Od E60/E90 mocno poprawili zabezpieczenie antykorozyjne (czyli od prawie 20 lat 😄 )
Nie pchałbym się tu w koszty

Oni chyba tam nie solą dróg? No chyba, że się mylę.
To dla mnie byłby plus. Kodiaqa nie zabezpieczyłem i dość szybko zaczęła go łapać ruda na śrubach, później wahaczach, amortyzatorach itp.

4 godziny temu, Marchall napisał(a):

Mnie najbardziej wkurza brak czujnikow otwierania drzwi tylnych. Ten z bmw, ktory to usunal w lci powinien wyleciec. 

W sumie dla mnie ogromnym plusem jest to, że samochód się odblokowuje podczas zbliżania do samochodu. Za klamkę otwieram tylko pod domem, czyli tu gdzie jest wyłączone działanie zbliżeniowe podczas odblokowywania.

Opublikowano
31 minut temu, MMiko napisał(a):

W sumie dla mnie ogromnym plusem jest to, że samochód się odblokowuje podczas zbliżania do samochodu. Za klamkę otwieram tylko pod domem, czyli tu gdzie jest wyłączone działanie zbliżeniowe podczas odblokowywania.

No i pod tym domem mnie to najbardziej wkurza bo chwytam za klamke z tylu jak wchodzi dzieciak czy cos chce zapakowac a tu blokada. Czasami jest tak ze drzwi z przodu otwarte a z tylu i tak zablokowane, wiec trzeba zablokowac i odblokowac. W pre lci nie bylo z tym problemu