Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No, całkiem całkiem 👍🥰

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
16 godzin temu, bartekbb napisał(a):

dzisiaj odebrana 🙂

największe zaskoczenie: działanie rekuperacji prądu, odzyskuje zaskakująco dużo. oraz kolor szar skyscraper - myślałem, że będzie ciemniejszy, wyszedł idealnie 🙂

50e felgi 22 na zimówkach, pełna opcja bez tylnej osi skrętnej. 

zd.jpg

Tak z ciekawosci , tez  mam zimowki na 22 calach ale bez homologacji , odebrales auto na zimowych 22 calach  z homologacja ??

Opublikowano
22 godziny temu, Serek3005 napisał(a):

Tak z ciekawosci , tez  mam zimowki na 22 calach ale bez homologacji , odebrales auto na zimowych 22 calach  z homologacja ??

nie, opony zamówiłem osobno (u dealera jedynie caly zestaw felga+opona ale nie ma zimowek 22). połszy do dealera i oni zamontowali
niestety nie zwróciłem uwagi na homologację... 

zwróciłem uwagę sprzedawcy ze mógł mnie poinformować żebym sprawdził homologację no cóż, powiedział natomiast, że w razie co się je zmieni na letnie albo kupić z homologacją jakby coś się zaczeło dziać z 4x4. 

Opublikowano
23 godziny temu, Jarsonik napisał(a):

naprawdę ładna. Kiedyś, 15 lat temu to za podświetlony grill w aucie prawie zabrali mi dowód, a dzis......seria 

ta 😄
da się niby wyłączyć to, jeszcze nie sprawdzałem. Niestety nie dało się zamówić bez bo to w pakiecie. 
Natomiast im dłużej patrzę tym lepiej to wygląda 😛

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 22.12.2023 o 23:14, bartekbb napisał(a):

dzisiaj odebrana 🙂

największe zaskoczenie: działanie rekuperacji prądu, odzyskuje zaskakująco dużo. oraz kolor szar skyscraper - myślałem, że będzie ciemniejszy, wyszedł idealnie 🙂

50e felgi 22 na zimówkach, pełna opcja bez tylnej osi skrętnej. 

zd.jpg

jak x1 skończy 5 lat to jednak chyba padnie na x5 😜 piękna

pewnie wtedy już będzie nowy model ....zobaczymy czy udany 😉 

male-bmw-2.png
Opublikowano
W dniu 24.12.2023 o 19:22, --maly-- napisał(a):

Gratulacje

Fajny prezent na święta 

dzięki.

Dla mnie tym bardziej bo to pierwsze w życiu bmw, a moc auta jest wyższa niż wszystkich moich poprzednich aut razem wziętych 😄

Opublikowano

Mam dwa pytania:

1. Jak można się pozbyć tego irytującego powiadomienie dźwiękowego o przekroczeniu prędkości? Odznaczyłem sygnał dzwiękowy w opcjach ale wsiadam, ruszam i jest znowu - czyżby się te ustawienia nie zapisywały czy robię coś źle?

2. Łańcuch na koła. Mam X5M na 21 calowych kołach. Czego używacie? Łańcuchy (jakie?), jakieś nowoczesne wynalazki czy kompletnie nic? I czy przy xDrive trzeba zakładać na wszystkie 4 koła?

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, _holek napisał(a):

1. Jak można się pozbyć tego irytującego powiadomienie dźwiękowego o przekroczeniu prędkości? Odznaczyłem sygnał dzwiękowy w opcjach ale wsiadam, ruszam i jest znowu - czyżby się te ustawienia nie zapisywały czy robię coś źle?

Nie da się tego wyłączyć na stałę, to nowy przykaz UE 🙂  Skrótem do wyłączenia jest przytrzymanie przycisku SET przez kilka sekund - ale też trzeba to robić za każdym razem.

Edytowane przez DDamian
Opublikowano

no chyba żartujecie że po każdym przekroczeniu prędkości odzywa się ostrzeżenie? Toż będę moją X5 pre-LCI już do końca życia jeździł.

• Haha 2
Opublikowano
58 minut temu, _holek napisał(a):

Mam dwa pytania:

2. Łańcuch na koła. Mam X5M na 21 calowych kołach. Czego używacie? Łańcuchy (jakie?), jakieś nowoczesne wynalazki czy kompletnie nic? I czy przy xDrive trzeba zakładać na wszystkie 4 koła?

Zakładamy na oś "bardziej" napędową, w Twoim wypadku tylną. 
Kiedyś używałem König K-Summit (https://shop.tesla-warszawa.com/produkt/model-y-lancuchy-sniegowe-21/), ale od kiedy w CH wystarczy mieć napęd na cztery i obowiązkowo opony zimowe (nie wielosezonowe) to przestałem używać łańcuchów (głównie służyły mi w polskie góry).

• Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, _holek napisał(a):

Mam dwa pytania:

1. Nawet w Mce dodali takie coś??? 🤣

2. Pisałem już na forum tutaj - ja do swojej wożę normalne łańcuchy Konig z homologacją na rozmiar Mkowy - kosztują 400-500zł a i tak ich nigdy nie założysz przy 4x4, a na wypadek kotroli są. Zakładasz na 1 oś.

Opublikowano
2 godziny temu, BigCactus napisał(a):

2. Pisałem już na forum tutaj - ja do swojej wożę normalne łańcuchy Konig z homologacją na rozmiar Mkowy - kosztują 400-500zł a i tak ich nigdy nie założysz przy 4x4, a na wypadek kotroli są. Zakładasz na 1 oś.

Podlinkujesz albo podasz pełną nazwę? Znajduje mi tylko König K-Summit XXL, które zajmują chyba sporo miejsca.

Opublikowano

Te K-Summity są mega drogie, szczególnie że wyjazd na narty w Alpy, to pewnie raz w roku a i tam niekoniecznie użyjemy. Z poprzednich aut mam już dwa opakowania nigdy nie ruszone. Ale tak, standardowy konfigurator tylko je pokazuje do G05. Przyłączam się do prośby, bo coś mi się zdaje, że cena 400-500 za Koenig to może była kiedyś. Robiąc niedawno research pod 20" znalazłem takie opcje (w kolejności od najtańszych):

- Taurus Diament 265 KN 4x4

- Koenig XB-16 gr.265

- Koenig XG-12 Pro gr.265

- MICHELIN Extrem Grip Autom 4X4 310 KN

Pierwsze w cenie niewiele ponad 300zł, następne już powyżej 700 i w górę, stąd ciekawy jestem o jakich Koenigach piszesz BigCactus.

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, _holek napisał(a):

Mam dwa pytania:

Ja wyłączyłem w opcjach i nie uruchamia się to ponownie 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, _holek napisał(a):

Podlinkujesz albo podasz pełną nazwę? Znajduje mi tylko König K-Summit XXL, które zajmują chyba sporo miejsca.

Dokładnie te co wymienil Kenhor czyli Konig XG-12 Pro. Kupowałem na Allegro i nawet teraz widzę za 450 jedna sztukę - pewnie od kogos, kto woził balast w Alpy jak większość 4x4 i od takiej osoby najprościej kupić. Mają na nalepce/homologacji rozmiar zimowy M-ki, czyli 295/35/21.

Edytowane przez BigCactus
  • Dziękuję 1
Opublikowano
11 godzin temu, DDamian napisał(a):

Nie da się tego wyłączyć na stałę, to nowy przykaz UE 🙂  Skrótem do wyłączenia jest przytrzymanie przycisku SET przez kilka sekund - ale też trzeba to robić za każdym razem.

mam LCI i nie mam żadnego sygnału - wyłączyłem to jakoś zaraz na początku na stałe ale niestety nie pamiętam jak

Opublikowano (edytowane)

Faktycznie - doczytałem - i wprowadziłem Was w błąd - przepraszam.

Nowe modele od lipca 2022, a wszystkie nowe samochody od lipca 2024. Dlatego np. nowa M2 już to ma i trzeba na każdym starcie wyłączać. X5 to dotknie dopiero od lipca.

https://faq.bmw.com.au/s/article/Driver-assistance-systems-General-Safety-Regulation-GSR-Speed-Limit-Info-Required-by-law-IsBIz?language=en_AU 

Edytowane przez DDamian
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tak od lipca już się nie będzie dało tego wyłączyć ale myślę że to będzie kwestia kodowania w BMW akurat powinno się dać przekodować skoro w starszych egzemplarzach było inaczej. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ktoś już znalazł sposób na kodowanie w iDrive 8.5? Bo na zagranicznych forach piszą, że nie ma na to opcji...

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

pewnie rok, dwa lata i ktoś opracuje

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

ja również nie mam żadnego sygnału dzwiękowego więc da się go wyłączyć (albo tak jak ktoś pisał, nie ma go w tej wersji). 

pierwsze 800km zrobione, na dzień dzisiejszy jestem bardzo zadowolony. Mocy pod nogą jest pod dostatkiem, a na trasie ok 180km w hybrid pro srednie spalanie 3,3 😄 z czego 112 km na prądzie. Najbardziej załuje ze nie można w PL włączyć assistence driver plus czy jak to sie tam nazywa 😕