Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, gk tds napisał(a):

Wystarczy poszperać w necie.Potrzebny esys+tool32+odpowiedni vin.Aktualizacja nie ma nic do tego.

Co to znaczy "odpowiedni VIN"? Wymaga to jakiejś grubszej rzeźby? Do dziś jest promka na -20% i nie wiem czy nie wyjdzie mi taniej po prostu to kupić za 240 zł niż angażować masę czasu aby to zrobić. 

• Lubię to 1

icon3.png G30 530i xDrive

• Moderatorzy
Opublikowano

Panowie, nie obraźcie się, ale to pisanie jest więcej warte niż te 200 czy 300zł rocznie za legalny pakiet. Trochę powagi 😄 

• Haha 1
Opublikowano

Dlatego ja zakupiłem 🙂

Ale nie mam kilku funkcjonalności, które miały być w pakiecie (Automate My Habits, Experience Modes, Caring Car).

Czy u Was one się pojawiły po zakupie?

Opublikowano

Beznazwy.jpg.35c10184f597d2d1c97b5062e345b52f.jpg

Znakomicie pomocna rada królu złoty, a jaka szczegółowa, jeszcze wyższą rangę na forum powinieneś mieć..

@Marcinuj Mi się pojawiły choć jeszcze nie używałem, to chyba takie bzdety żeby raz włączyć i zapomnieć, albo włączać przed znajomymi żeby poszpanować. 😛

Opublikowano

A grzanie foteli zależne od temperatury zewnętrznej nie da się ustawić w menu auta? Wydaje mi się, że tak i nie jest do tego potrzebna żadna apka. 

Opublikowano

Jednak nie udało mi się kupić tego RTTI, ponieważ poprzedni właściciel kupił Boostera, a że jest on ważny do 07.01.2025, a przedłużanie jest możliwe najwcześniej na 30 dni przed 😄

icon3.png G30 530i xDrive

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, Marcinuj napisał(a):

Kolega się pochwalił, to teraz niech kolega opisze jak to zrobił?

Choć podejrzewam, że w G30 po aktualizacji to i tak się nie uda 😞

A wracając do pakietu Booster. Oryginalnie miałem aplikacje która personalizowała ustawianie grzania foteli od temperatury. Teraz po zakupie Boostera tego nie mam, a fajny bajer na obecny okres pogodowy. Wie ktoś może jak przywrócić tą aplikację?

Ta opcja jest w ustawieniach klimatyzacji po prostu. Ustawiasz przy jakiej temperaturze i z jaka moca maja grzac fotele. Nie potrzeba do tego zadnej aplikacji. Wiem bo dzisiaj to ustawialem u siebie 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
44 minuty temu, MatiKosa napisał(a):

Jednak nie udało mi się kupić tego RTTI, ponieważ poprzedni właściciel kupił Boostera, a że jest on ważny do 07.01.2025, a przedłużanie jest możliwe najwcześniej na 30 dni przed 😄

Jak masz kabel enet zrobie ci to w parę minut zdalnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
3 godziny temu, Markok napisał(a):

Beznazwy.jpg.35c10184f597d2d1c97b5062e345b52f.jpg

Znakomicie pomocna rada królu złoty, a jaka szczegółowa, jeszcze wyższą rangę na forum powinieneś mieć..

@Marcinuj Mi się pojawiły choć jeszcze nie używałem, to chyba takie bzdety żeby raz włączyć i zapomnieć, albo włączać przed znajomymi żeby poszpanować. 😛

Po co ci więcej,jak i tak nie masz o tym pojęcia.

Opublikowano
36 minut temu, saab napisał(a):

Ta opcja jest w ustawieniach klimatyzacji po prostu. Ustawiasz przy jakiej temperaturze i z jaka moca maja grzac fotele. Nie potrzeba do tego zadnej aplikacji. Wiem bo dzisiaj to ustawialem u siebie 😉

No właśnie miałem to w ustawieniach klimatyzacji oraz jako osobna aplikacja (jak automatycznie odsuwanie szyby). Teraz tego nie mam. Chyba będzie trzeba napisać do BMW. 

Opublikowano
2 godziny temu, saab napisał(a):

Ustawiasz przy jakiej temperaturze i z jaka moca maja grzac fotele. Nie potrzeba do tego zadnej aplikacji. Wiem bo dzisiaj to ustawialem u siebie 😉

Jest potrzebny wykupiony pakiet do tych usług.  Jeżeli mówisz o samochodzie z Twojego podpisu - (22' rok) - to pierwsze 3 lata są za darmo na usługi, później musisz wykupić. Więc na chwile obecną masz jeszcze 'fabryczny' pakiet.  Ogólnie wygląda to jak kolejna opcja w klimatyzacji, ale jak nie będziesz miał pakietu - one znikną.

• Moderatorzy
Opublikowano

Inna sprawa, że te reguły klimatyzacji działają bardzo kapryśnie. Ze 2x w tygodniu muszę je ustawiać na nowo, bo wyłączają się ustawienia automatycznego podgrzewania foteli, kierownicy i wentylacji foteli. Ot tak. Czyli niby jest, ogólnie fajna opcja jak działa, ale często nie działa zgodnie z oczekiwaniami. Nie wiem, może to kwestia słabego zasięgu sieci komórkowej w garażu. Ale wg mnie to powinno tak działać, że jak już człowiek zadeklaruje temperatury przy których mają się uruchomić różne opcje to powinno się to zapisać w pamięci samochodu i działać bez pudła. Tak się niestety nie dzieje. Pamiętam, że w przedlifcie miałem ten sam problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

^^^ nie zauwazylem tego problemu ubmnie dziala zawsze zgodnie z ustaleniami ale niemam wentylacji. Co do aplikacji to owszem mam otwieranie szyb jako aplikacje ale automatyczne grzanie foteli zawsze bylo w menu nigdy takiej apki nawet nie widzialem. Teraz siedze w samolocie ale jak wroce za 10 dni to opisze sciezke menu do tej opcji. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, gk tds napisał(a):

To i ja bym prosił

EDIT:
Ogarne sam.

- Start E-Sys, read the CAFD of your NBT unit and with the FDL Editor look for the entry DPAS_INDEX. This will tell you the DPAS value you will have to use with Tool32;

- Start Tool32 and open the NBT.prg (You might need other prg like ENTRYNAV.prg. Find the one the let's you communicate with your ECU.);

- Upload the file to your car, using Tool32, with the command: apiJob("NBT","steuern_provisioning_data","3;c:\file.xml;2",""). In this case, "c:\file.xml" should be your file and "2" is the value reported by the entry DPAS_INDEX;

- Reload NBT or power cycle car.

- Go to the navigation menu and select the map, then right click to the side menu, then scroll to the traffic information option and after a few moments you should now have a new tab at the bottom, (like a car with a wifi logo), this is the RTTI;

- Select and activate, then scroll to the top (of the traffic information menu), and select, you should now have a populated real time traffic information display menu (location on the left and map display on the right).

lub:

https://www.drive2.ru/l/9425467

ew:

https://www.cartechnology.co.uk/showthread.php?tid=37069&pid=353198 + 

Edytowane przez luk_byd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powodzenia.Ta metoda nie działa na nbt evo o którym jest tu mowa.

Edit:ta metoda już nie działa nawet przy nbt.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, gk tds napisał(a):

Ok, nie szukałem długo.

Jeśli będziesz miał ochotę, nawet odpłatnie pomóc - jestem zainteresowany dla NBT Evo.

Opublikowano
W dniu 5.12.2024 o 12:59, gk tds napisał(a):

Pakiet booster można sobie za darmo aktywować jak ktoś potrafi.;)

IMG_6349.jpeg

22 godziny temu, gk tds napisał(a):

Wystarczy poszperać w necie.Potrzebny esys+tool32+odpowiedni vin.Aktualizacja nie ma nic do tego.

16 godzin temu, gk tds napisał(a):

5 godzin temu, gk tds napisał(a):

Może chciałbyś podzielić się wiedzą lub chociaż jakąś wskazówką jak to zrobić samemu ? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 6.12.2024 o 11:02, luk_byd napisał(a):

Ok, nie szukałem długo.

Jeśli będziesz miał ochotę, nawet odpłatnie pomóc - jestem zainteresowany dla NBT Evo.

Spoko tylko z czasem u mnie bardzo ciężko.Niedziela jedynie mogę.

Opublikowano

Mały update z mojej strony.

Zgłosiłem w mailowo do BMW brak funkcji w Connected Booster - Automate My Habits, Experience Modes, Caring Car.

Minęło kilka dni i dziś wszystko wróciło do normy, teraz mogę sobie ustawiać grzanie siedzenia z automatu 🙂

image.thumb.jpeg.8011c9d8377b079426fd459a69fa8964.jpeg

i dodatkowo - tak wygląda ikona w aplikacjach:

image.thumb.jpeg.45fe1e7694bdacf6e0f750f83c9316e3.jpeg

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę się zagubiłem w tym całym abonamencie, przeczytałem cały ten wątek i mam niejasności.

1. Pacjent G30 LCI 2021

2. Czy Connected Booster zawiera RTTI i aktualizację map?

Po wejściu w opis, co to zawiera pokazuje jakieś głupoty.

image.thumb.png.531ef22cc46127d97e5e31c0d9456f21.png

Wydaje mi się, że klucz do odpowiedzi na moje pytanie jest tu:

image.thumb.png.79f6c6ad4080da54e46672446103cede.png

Gdzie aktualnie wygasający pakiet Connected Professional zawierał RTTI / aktualizację map.

Dobrze myślę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pakiety sie po prostu zmieniaja. Co bedzie dokladnie zawieral zobaczysz dopiero na miesiac przed nozliwym wykupieniem. Z tego co ja widze RTTI jest teraz zwykle dostepne osobno.  

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie sadze aby ten pakiet mial i aktualizacje map i rtti chociaż życze Ci aby miał to wszystko ! U siebie za wszystko osobno musialem zaplacic. Auto mam 2022. 

Opublikowano

Wysłałem zapytanie do BMW, więc zobaczymy. Jeżeli okaże się, że do map i rtti trzeba wyłożyć dodatkowe 715, to heh - podziękuję. Być może ogarnie to jakiś majster za 400 🙂

Opublikowano

W ramach ciekawostki ceny pakietów do wersji F. Pamiętam że kiedyś dali mi w ramach boostera gratis Concierge services oraz RTTI. Za aktualizacje map musiałem płacić dodatkowo. 

Screenshot_20250106_115636_My BMW.jpg