Skocz do zawartości

M50i 4.4 V8 530km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mial ktoś sytuacje, że było delikatnie czuć spaliny w środku samochodu? Mam wrażenie, że na ciepłym przy odpaleniu przez chwilę czuć spaliny. To jest mega delikatne, więc nie wiem czy się nie wkręcam, ale z drugiej strony dość dobrze wyłapuje wszystkie zmiany od stanu fabrycznego.

• Odpowiedzi 448
  • Wyświetleń 77,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Panowie na drogie auta najlepsze wyjście to nie brać tego na własność. Czyli wpłata 0 lub 5% okres 59mcy wykup 35-40%. Taki leasing w złotówkach wyjdzie ok.130% w euro poniżej 120%. Dużo nie dużo

• Nie napisałem, że zawias mpro gorszy 😉, tylko bardziej sztywny porównując do adaptacyjnego zwykłego. To tylko moje spostrzeżenie takie na gorąco. Redukcja przechyłów to bajka w mpro. Bujanie się na bo

• No i oczywista sprawa, że mają argument. Na swojej skórze, boleśnie i bardzo drogo przekonał się o tym mój brat. Miał pecha - pękło mu łożysko pod wałem. Wyrok: silnik do wymiany (G31 540i) Panow

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kolektory wydechowe w S68 są niestety z kwasowki. Trzeba zajrzeć po maskę i zdiagnozować skąd idą te spaliny. Z tymi kolektorami nie ma znanych problemów, póki co. Natomiast, chyba wszyscy dobrze pamiętamy problem pękających kolektorów nierdzewnych w M57, więc tutaj też różnie może być...

Opublikowano
W dniu 11.01.2026 o 19:28, Marchall napisał(a):

Średnia społeczności jeżdzącej m60i w aplikacji myBMW wynosi dokładnie 13,5 l więc wynik jest reprezentatywny. Chyba, że bmw zakłamuje rzeczywistość, albo cała społeczność jeździ emerycko😂😂😂.

Też nie pisz jak ja jeżdżę, albo z jakimi prędkościami, bo tego nie wiesz, nie jesteś przecież mną. Zresztą napisałem jaką miałem średnią w 40d (10,5l). Gdybym jezdzil emerycko to w dieslu zrobiłbym 7,5l albo niżej.

@maciek_wteż napisal niedawno post jaką wyciągnął średnią w swoim m60 (13,5l) i napisał jak jeździ.

Marchall, z całym szacunkiem, ale nie ma mozliwosci, że jeździłeś takim samym stylem/prędkościami 40d i M60i. Obstawiam, ze w M60i z uwagi na świadomość ile ten motor może łyknąć, częściej "odpuszczasz" albo na trasach szybkiego ruchu jeździsz trochę wolniej niż 40d. Taka różnica (3 L / 100) to może być między 40d a 40i, nie M60i. 

Świadczy o tym choćby średnia społeczności, o której wspominałeś. Dla M60i się ona u Cb zgadza (13,5 L) a dla 40d nie, bo wynosi ona 9,2 L z tego co pamiętam, a nie Twoje 10,5 L.

Edytowane przez Semtex93

Opublikowano

W 30d miałem średnią ok11l, teraz mam 16.9 z 10kkm czyli jak zakładałem ok 5l więcej będzie.

Jednak słowo wyjaśnienia do tego co napisał kolega wyżej. Zauważyłem, że w trasie ta różnica wynosi ok 3l, natomiast w mieście 6-8l. Styl jazdy mi się nie zmienił specjalnie.

ps a teraz ciekawostka. W styczniu jak byłem na nartach we Włoszech to wypożyczyłem na  lotnisku jakieś kombi toyoty, nawet nie wiem co to za model. Zrobiłem tym samochodem 400km po autostradach i w gorach i zatankowałem na full przed oddaniem za 30 euro. Dwa razy pytałem tego gościa co tankuje czy napewno jest juz full 😉 

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
23 godziny temu, Semtex93 napisał(a):

Marchall, z całym szacunkiem, ale nie ma mozliwosci, że jeździłeś takim samym stylem/prędkościami 40d i M60i. Obstawiam, ze w M60i z uwagi na świadomość ile ten motor może łyknąć, częściej "odpuszczasz" albo na trasach szybkiego ruchu jeździsz trochę wolniej niż 40d. Taka różnica (3 L / 100) to może być między 40d a 40i, nie M60i. 

Świadczy o tym choćby średnia społeczności, o której wspominałeś. Dla M60i się ona u Cb zgadza (13,5 L) a dla 40d nie, bo wynosi ona 9,2 L z tego co pamiętam, a nie Twoje 10,5 L.

Hehe a ty dokładnie wiesz jak jeżdżę, bo jesteś mną🤣

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Cytat

ps a teraz ciekawostka. W styczniu jak byłem na nartach we Włoszech to wypożyczyłem na  lotnisku jakieś kombi toyoty, nawet nie wiem co to za model

Całkiem niedawno jeździłem w USA przez około 2 tygodnie wypożyczona Toyota rav4 hybrid. Miałem identyczne zdziwienie bo miałem wrażenie że paliwo się nigdy nie kończy a przy wizycie na stacji za tankowanie  musiałem zapłacić 20 dolarów. Auto niemniej było tragiczne. Regularnie wyło i było mocno głośne.IMG_6494.thumb.png.2d6cfb90edc12f7d30197b25bcd7d770.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ta Toyota miała CVT, czy normalną skrzynię?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Toyota i US to na 100% CVT

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie mam pojęcia ale auto wyło więc chyba car. Tak była z tyłu oznaczona IMG_6495.thumb.png.77e443acde729c60d164589eb1dcd4ee.png

z tego co piszą w sieci jest tam 2.5 litrowy silnik. Gdyby v8 z BMW spalało proporcjonalnie więcej paliwa do tych 2.5 litrów w toyocie to było by coś.

Edytowane przez słonik40

Opublikowano

Ja miałem cvt w tej toyocie. Dramat.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Sorki za głupie pytanie. Nie potrafię włączyć launch control. Robię niby wg instrukcji czyli sport plus, skrzynia S, trakcja off. Naciskam hamulec i nie wyświetla się napis launch control.

Opublikowano

Zabrakło na końcu wciśnięcia gazu do podłogi (musisz "przełamać" kick-down) wraz z wciśniętym hamulcem - wtedy uruchomi się Launch control

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć

Zamówione X5 M60i do odbioru za 2-3 tygodnie i mam do Was kilka pytań:

1. Pierwsza wymiana oleju rozumiem że przy 2/3 tyś km - w serwisie czy polecacie w niezależnym warsztacie ?

2. Jakie warsztaty z okolic Bydgoszczy lub Poznania ewentualnie polecacie, które mogą zrobić wpis do historii w przypadku dodatkowych wymian oleju poza serwisem ?

3. Czy do tego silnika s68 warto dokupić dodatkową gwarancję / ubezpieczenie (np 4 lata - w tej chwili to koszt 15,5k)?

4. Czy przy odbiorze nowego BMW z salonu ktoś z Was korzystał z inspekcji niezależnego eksperta ? Może to nadgorliwość, ale czytam rożne historie to się w głowie nie mieści co dilerzy rożnych marek potrafią ukrywać przed klientem (https://www.facebook.com/transport.motocykli.trojmiasto/posts/pfbid02RQtPYxHCFAWESX9W8CaR8d4RDSespQQW7DbAa4YszQy4m9aZFw7FAhWvXmkgC7Tel Macie jakieś doświadczenia ?

Opublikowano

Gratulacje zakupu!

Odniosę się do pkt 1 i 3. Zrobiłbym pierwsza wymianę po tych 2-3kkm.

W kwestii dodatkowej gwarancji popytaj o ceny w różnych serwisach. Są różnice w cenach dodatkowej gwarancji. Dla porównania kilka miesięcy temu zapłaciłem za dodatkowe 2 lata coś koło 12kzl brutto. Ostatecznie dokupiłem 3 rok dodatkowej gwarancji za kolejne 12kzl. Czyli łącznie coś koło 24kzl. Pisałem wcześniej dokładną cenę to możesz poszukać, aby mieć punkt odniesienia. Podobna historię miałem z pakietem serwisowym BSI. Różne miejsca, różne ceny. U mnie interwał z uwagi na przeważającą jazdę miejską skrócił się znacznie więc opłacało się wykupić.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
13 godzin temu, krzysztofd napisał(a):

Cześć

1. Pierwsza wymiana oleju rozumiem że przy 2/3 tyś km - w serwisie czy polecacie w niezależnym warsztacie ?

2. Czy do tego silnika s68 warto dokupić dodatkową gwarancję / ubezpieczenie (np 4 lata - w tej chwili to koszt 15,5k)?

Gratulacje - odnośnie oleju to sprawdziłbym czy w M60i nie musisz wymienić oleju do przebiegu 2.000km - w X5M jeżeli tego nie zrobisz to tracisz gwarancję. Nie pamiętam czy tak samo jest w M50/M60.

Moim zdaniem ten rok spokoju jest warty zakupu - tym bardziej, że jeżeli zmienią Ci się plany łatwiej sprzedać auto z gwarancją. Inna rzecz to to, że BMW odleciało w kosmos z cenami przedłużonej gwarancji i jest to coraz bardziej dyskusyjne.

Opublikowano
13 godzin temu, krzysztofd napisał(a):

Cześć

2. Jakie warsztaty z okolic Bydgoszczy lub Poznania ewentualnie polecacie, które mogą zrobić wpis do historii w przypadku dodatkowych wymian oleju poza serwisem ?

3. Czy do tego silnika s68 warto dokupić dodatkową gwarancję / ubezpieczenie (np 4 lata - w tej chwili to koszt 15,5k)?

4. Czy przy odbiorze nowego BMW z salonu ktoś z Was korzystał z inspekcji niezależnego eksperta ? Może to nadgorliwość, ale czytam rożne historie to się w głowie nie mieści co dilerzy rożnych marek potrafią ukrywać przed klientem (https://www.facebook.com/transport.motocykli.trojmiasto/posts/pfbid02RQtPYxHCFAWESX9W8CaR8d4RDSespQQW7DbAa4YszQy4m9aZFw7FAhWvXmkgC7Tel Macie jakieś doświadczenia ?

Witam
Jeżeli ten serwis olejowy (2,0tys/km) widnieje w oficjalnym interwale BMW (tak jest w M) to w serwisie rób; jeżeli go nie ma to ja korzystam z: https://xmotorsport.bosch-service.pl/pl (polecam: robią suuper, znają się na samochodach i wpisują do kompa.).
Ja wykupiłem gwarancję (Pakiet BRI 7CK) dodatkową do 5 lat, wtedy płaciłem 19,500PLN więc myślę, że cena spoko.
Nigdy nie korzystałem z niezależnego eksperta; ale ja w BMW Dynamic Motors trochę aut kupiłem :)

Edytowane przez wilk325

Opublikowano
8 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Gratulacje zakupu!

Odniosę się do pkt 1 i 3. Zrobiłbym pierwsza wymianę po tych 2-3kkm.

W kwestii dodatkowej gwarancji popytaj o ceny w różnych serwisach. Są różnice w cenach dodatkowej gwarancji. Dla porównania kilka miesięcy temu zapłaciłem za dodatkowe 2 lata coś koło 12kzl brutto. Ostatecznie dokupiłem 3 rok dodatkowej gwarancji za kolejne 12kzl. Czyli łącznie coś koło 24kzl. Pisałem wcześniej dokładną cenę to możesz poszukać, aby mieć punkt odniesienia. Podobna historię miałem z pakietem serwisowym BSI. Różne miejsca, różne ceny. U mnie interwał z uwagi na przeważającą jazdę miejską skrócił się znacznie więc opłacało się wykupić.

Dzięki za info. Na dzień dzisiejszy pakiet BRI na 5lat to 29.600zł !

4 lata to 15.500 więc to ma jeszcze jakiś sens.

Dodam że nowe auto chcę potrzymać długo, obecne mam 10 lat i już za nim tęsknię ;)

Opublikowano
7 godzin temu, wilk325 napisał(a):

Witam
Jeżeli ten serwis olejowy (2,0tys/km) widnieje w oficjalnym interwale BMW (tak jest w M) to w serwisie rób; jeżeli go nie ma to ja korzystam z: https://xmotorsport.bosch-service.pl/pl (polecam: robią suuper, znają się na samochodach i wpisują do kompa.).
Ja wykupiłem gwarancję (Pakiet BRI 7CK) dodatkową do 5 lat, wtedy płaciłem 19,500PLN więc myślę, że cena spoko.
Nigdy nie korzystałem z niezależnego eksperta; ale ja w BMW Dynamic Motors trochę aut kupiłem :)

Rozumiem że nie korzystałeś przy odbiorze i nigdy nic nie wyszło po czasie ?

Opublikowano
3 godziny temu, krzysztofd napisał(a):

Rozumiem że nie korzystałeś przy odbiorze i nigdy nic nie wyszło po czasie ?

Nie korzystałem i nigdy nic nie wyszło :)

Opublikowano

Na wszystko masz gwarancję.

Ewentualnie pozostaje kwestia uszkodzeń transportowych i malowania elementów.

Opublikowano

Ja pierwszą wymianę w m60i zrobiłem przy niecałym tysiącu.

Trafiłem akurat na promkę u jednego z łódzkich dealerów (wyszło coś koło 1000zł brutto z tego co pamiętam)

Drugą wymianę zrobiłem przy około 9kkm. Też u dealera. Z tym, że przywiozłem swój olej (oryginalny).

W tej chwili auto ma ~12,5kkm i pokazuje mi wymianę interwałową za 9kkm(auto robi sporo krótkich tras, miasto etc).

Zrobię ją trochę wcześniej

Edytowane przez ubejane

Opublikowano

Identyczny przebieg jak u mnie.

Pierwsza wymiana po 2.5kkm, druga przy 10kkm.

Interwał skrócił się dość mocno i serwis wypadnie przy ok 15kkm

Opublikowano

Ciekawostka na temat spalania przy użyciu systemu start / stop.

Zrobiłem mały test. Ścisłe centrum Warszawy, trasa ok 10km, godziny szczytu. Wykonałem test dwa razy w inne dni. Standardowe spalanie jakie mam zazwyczaj to ok 19-21l/100km. Z użyciem start stop i jazda w miarę płynna bez szaleństw spalanie 14-15l

Nie spodziewałem się aż takiej różnicy. Generalnie nie zamierzam z tego korzystać bo szkoda silnika.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Zaobserwowałem dzisiaj dziwne zachowanie skrzyni biegów. Przerzuca niższy bieg i doprowadza do bardzo wysokich obrotów silnika. Dochodzi do maksa i nie zmienia na wyższy. Musiałem łopatkami ręcznie wbijać na wyższy bieg. Albo ruszam na tempomacie i trzyma na pierwszym biegu do maksymalnych obrotów. Wszystko w trybach comfort i eco. Jakieś sugestie ?