Skocz do zawartości

Rabaty na nową serię 3 g20

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

30% z salonu? Daj namiar na salon, bo wysłałem zapytanie do wielu salonów i każdy równo twierdzi, że 19% z promocyjnym finansowaniem to jest maks, nawet przedkładając im kontrofertę od brokera, żaden nie był w stanie jej przebić, czy chociaż zrównać... Stąd bez obrazy, ale ciężko w to uwierzyć 🙂

• Odpowiedzi 2,4 tys.
  • Wyświetleń 401,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• RadekTHX
    RadekTHX

Dla ludzi co chca zalozyc firme to radze zeby sie ksiegowosci z tego forum nie uczyli xD

• 🤦‍♂️

• robert0707
    robert0707

oczywiście ze masz wyjście - jechać na przegląd do innego ASO albo autoryzowanego niezależnego warsztatu :)

Opublikowane grafiki

Opublikowano
2 godziny temu, badyl napisał(a):

19% z promocyjnym finansowaniem to jest maks

Czyli bez finansowania byłoby pewnie ~22-23, grupy kolejne 3-4 i mamy 25-27%.

Edytowane przez poczatkujacygrajek

Opublikowano
2 godziny temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Czyli bez finansowania byłoby pewnie ~22-23, grupy kolejne 3-4 i mamy 25-27%.

Czyli nic specjanego bo 20% w salonie z własnym finansowaniem w 2024 roku szło dostać u brokera 22-23% ktoś miał z tego co pamiętam :) W międzyczasie podnieśli trochę ceny. Wielkiem wyprzedaży nie ma, bo na otomoto/stockach 340 nie zalegają jak np. kilaset A6. Nawet M3 jest kilkadziesiąt. Jak z oczekiwaniami na M340i touring? Ja na swoje czekałem 9 miesięcy w 2024 roku, rozładowały się te kolejki?

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

Czas realizacji około 5 miesięcy... I na ten moment bardziej opłaca się zamówić przez brokera na wyższym rabacie i droższym finansowowaniu, niż w salonie na promocyjnym... Chyba że ktoś ma kontakt lub jest handlowiec na grupie i chce po świętach pozyskać klienta na maksymalny konfig m340d i ma rabaty o których inni tu wspominają to poproszę o wiadomość 😅

Opublikowano
10 minut temu, badyl napisał(a):

Czas realizacji około 5 miesięcy... I na ten moment bardziej opłaca się zamówić przez brokera na wyższym rabacie i droższym finansowowaniu, niż w salonie na promocyjnym... Chyba że ktoś ma kontakt lub jest handlowiec na grupie i chce po świętach pozyskać klienta na maksymalny konfig m340d i ma rabaty o których inni tu wspominają to poproszę o wiadomość 😅

To ile teraz daja przez brokera? Na diesla zwykle i tak było zwykle trochę lepiej z czekaniem i ceną.

Opublikowano

22,5, w salonie dostałem maks 19 i to tylko w jednym, reszta poniżej

Opublikowano
3 godziny temu, GrzegorzKo napisał(a):

20% w salonie z własnym finansowaniem w 2024 roku szło dostać

Niecały rok temu na grupę zawodową z własnym finansowaniem szło dostać ok. 21%. Na przełomie roku rabaty zmalały, było straszenie dealerów że "teraz będzie już tylko drożej bo od nowego roku BMW zmienia zasady sprzedaży i politykę rabatową". Jeśli teraz dają 25% i więcej, to jest to IMHO niezła promocja. Trudno oczekiwać, by te auta oddawali za darmo. Moim zdaniem (i pisałem to już kilka miesięcy temu) rabaty będą nieznacznie rosły z każdym tygodniem by jakoś zachęcić ludzi do zamówienia "starocia" aż w pewnym momencie po prostu przestaną przyjmować nowe zamówienia.

Kolejki raczej się nie rozładowały. Tzn. dealer obiecuje cuda wianki, a jak przychodzi co do czego to na auto czekasz pół roku i dłużej. U mnie na samą produkcję trzeba było czekać ponad 3 miesiące, gdzie zamówienia ze Stanów były realizowane niemal od ręki. Moje podejrzenie było/jest takie, że BMW przestraszyło się Trumpa i zapowiadanych ceł, więc przed ich wprowadzeniem chcieli opchnąć jak najwięcej samochodów do USA i tamtejsze zamówienia dostały wyższy priorytet. Klient z Europy, a tym bardziej z Polski, był klientem drugiej, jeśli nie trzeciej kategorii.

Audi A5 też w ogromnych ilościach zalega na placach, też chwalą się rabatami podchodzącymi do 30%, tylko co z tego skoro cena katalogowa jest od czapy i nawet po rabacie kwota do zapłaty jest horrendalna i nieadekwatna do tego co otrzymujemy (a więc przeciętne osiągi, materiały w kabinie i sporą awaryjność elektryki).

Opublikowano
1 godzinę temu, badyl napisał(a):

22,5, w salonie dostałem maks 19 i to tylko w jednym, reszta poniżej

To szału nie ma wręcz to samo co było 2 lata temu.

3 godziny temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Niecały rok temu na grupę zawodową z własnym finansowaniem szło dostać ok. 21%. Na przełomie roku rabaty zmalały, było straszenie dealerów że "teraz będzie już tylko drożej bo od nowego roku BMW zmienia zasady sprzedaży i politykę rabatową". Jeśli teraz dają 25% i więcej, to jest to IMHO niezła promocja. Trudno oczekiwać, by te auta oddawali za darmo. Moim zdaniem (i pisałem to już kilka miesięcy temu) rabaty będą nieznacznie rosły z każdym tygodniem by jakoś zachęcić ludzi do zamówienia "starocia" aż w pewnym momencie po prostu przestaną przyjmować nowe zamówienia.

Kolejki raczej się nie rozładowały. Tzn. dealer obiecuje cuda wianki, a jak przychodzi co do czego to na auto czekasz pół roku i dłużej. U mnie na samą produkcję trzeba było czekać ponad 3 miesiące, gdzie zamówienia ze Stanów były realizowane niemal od ręki. Moje podejrzenie było/jest takie, że BMW przestraszyło się Trumpa i zapowiadanych ceł, więc przed ich wprowadzeniem chcieli opchnąć jak najwięcej samochodów do USA i tamtejsze zamówienia dostały wyższy priorytet. Klient z Europy, a tym bardziej z Polski, był klientem drugiej, jeśli nie trzeciej kategorii.

Audi A5 też w ogromnych ilościach zalega na placach, też chwalą się rabatami podchodzącymi do 30%, tylko co z tego skoro cena katalogowa jest od czapy i nawet po rabacie kwota do zapłaty jest horrendalna i nieadekwatna do tego co otrzymujemy (a więc przeciętne osiągi, materiały w kabinie i sporą awaryjność elektryki).

Z jednej strony starocia, ale jak widać kolega chce 340d, którego zaraz nie dostanie. Wejdzie 350i w sedanie, na touringa będzie trzeba poczekać. Audi A5 w miarę z rabatami, horendalnie drogi jest MB C przez słabe rabaty. Ludzie na C43 i C63 potracili bardzo dużo kasy na spadku wartości, bo nikt tak drogiego, wyżyłowanego 2.0 nie chce.

Opublikowano

Wiadomo, że każdy by chciał jeździć najnowszym modelem, biorąc pod uwagę, że kupuje się za duże pieniądze nowe auto, które za chwilę będzie "stare"... Obecnie jeżdżę już 4 rok g20 i chciałoby się coś innego, ale dla mnie obecnie nie ma nic atrakcyjniejszego pod względem stylistycznym w tym budżecie... Po prostu na ten moment z nowych aut kompletnie nic mi się nie podoba... 🤦 Nowa 3 poza tym, że z tego co wiadomo, nie będzie mocnego diesla, to z zewnątrz jak i wewnątrz mi się nie podoba, widząc jak wygląda neue klasse... Obecna 5 to samo... Stylistyka nowych aut w ogóle do mnie nie trafia... Poprzednia 5 g30 dla mnie kozak, poprzednie Audi A5, dla mnie kozak, A7 kozak... Mercedesy w ogóle nigdy mi się nie podobały, za wyjątkiem obecnego cle, też super, ale to coupe, nie jako daily, tylko trzecie auto w domu... Więc może być tak, że w przyszłym roku będę miał do wyboru tylko auta używane na które będę mógł patrzeć bez grymasu😅

Opublikowano
16 godzin temu, GrzegorzKo napisał(a):

ale jak widać kolega chce 340d, którego zaraz nie dostanie

Ale ja nie krytykuję kolegi, że kupuje starocia. Sam zamówiłem g20 rok przed premierą następcy.

Tłumaczę tylko jak działa branża. Im bliżej do Keue Klasse, tym rabaty będą coraz wyższe (aż w pewnym momencie przestaną przyjmować nowe zamówienia), bo bez nich mało kto zdecydowałby się kupić auto do produkcji, które odbierze praktycznie w tym samym czasie co pojawi się nowy model.

Opublikowano
18 minut temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Ale ja nie krytykuję kolegi, że kupuje starocia. Sam zamówiłem g20 rok przed premierą następcy.

Tłumaczę tylko jak działa branża. Im bliżej do Keue Klasse, tym rabaty będą coraz wyższe (aż w pewnym momencie przestaną przyjmować nowe zamówienia), bo bez nich mało kto zdecydowałby się kupić auto do produkcji, które odbierze praktycznie w tym samym czasie co pojawi się nowy model.

Zgoda, ale sytuacja obecnie wyglada tak, że zaraz koniec produkcji, a 5 msc trzeba czekać na produkcje 3.0. Na oficjalnym stocku kombiaków zbyt wielu nie ma, dokładnie 5szt. 2.0 oraz 3 szt. 3.0, a aż 19 szt. M3 touring. Tak jest od dawna czyli wychodzi na to, że to co dealerzy w kwotach produkcyjnych zamówią, to na bieżaco schodzi, a koniec produkcji tuż tuż. W Audi jak A6 kończyła produkcję to na stocku było +100. Kolejny czynnik to będzie bardzo okrojona ilość wersji silnikowych 3er w neue klasse m.i.n. nie będzie diesla. Trochę tych zamówien na 3er pójdzie od osób, ktore chca diesla w segmencie D, bo nowe 3er nie będzie mieć, a konkurencja tj. A5 i C klasa nie każdemu odpowiada.

Opublikowano

Czas pokaże, ale moim zdaniem rabaty nie wystrzelą, albo nieznacznie wzrosną i będą to różnice 1-2%... Na 30% jak w audi raczej nie liczę, bo tam wyprzedaż rocznika, a m340d po prostu nie ma stockach i każde do zamówienia...

Opublikowano
2 minuty temu, GrzegorzKo napisał(a):

wychodzi na to, że to co dealerzy w kwotach produkcyjnych zamówią, to na bieżaco schodzi

Albo zamawiają i schodzi na bieżąco.

Albo nie zamawiają i od miesięcy zalega to samo bo nie ma chętnych.

Kombi ma być produkowane dłużej niż sedan. Wydaje mi się że w ostatnim roku, już po pojawieniu się Neue Klasse w sedanie na drogach, zainteresowanie g21 będzie jeszcze mniejsze. Ja nie mówię o nagłych rabatach z kosmosu, tylko właśnie takich nieznacznych, systematycznych wzrostach o 0,5-1% by utrzymać sprzedaż. Nikt tych aut za darmo oddawał nie będzie, ale ok. 25% to już bardzo przyzwoita obniżka.

Opublikowano
2 minuty temu, poczatkujacygrajek napisał(a):

Albo zamawiają i schodzi na bieżąco.

Albo nie zamawiają i od miesięcy zalega to samo bo nie ma chętnych.

Kombi ma być produkowane dłużej niż sedan. Wydaje mi się że w ostatnim roku, już po pojawieniu się Neue Klasse w sedanie na drogach, zainteresowanie g21 będzie jeszcze mniejsze. Ja nie mówię o nagłych rabatach z kosmosu, tylko właśnie takich nieznacznych, systematycznych wzrostach o 0,5-1% by utrzymać sprzedaż. Nikt tych aut za darmo oddawał nie będzie, ale ok. 25% to już bardzo przyzwoita obniżka.

Nie zalegają. Głównie są to pojedyncze wersje podstawowe, które być może zalegają. Produkcja ma być do lutego czyli 02.2027-5msc czekania=wrzesień 2026 koniec przyjmowania zamówień. Neue klasse zanim się realnie pojawi na drogach to trochę czasu upłynie od startu produkcji , która ma się zacząć w listopadzie 2026. Te 5msc. to wersje 3.0 z tego co kolega mówił. Dla porównania X5 jest obecnie na stocku 256 szt. jako schodzący model. X3 405szt. G20 41szt., a G21 8szt. Wypisalem wersje bez Mek. A5 avantow +100, C klas komni 9 szt. i 8szt. limuz, ale tego na drogach nie widac, sprzedaż słaba.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano

25% to nie ma nawet u brokerów na ten moment... Zamówienia podobno do lipca, tak słyszałem od jednego brokera... Na stokach nie ma ani jednego sedana m340d... Był jeden w lutym, ale po tygodniu się sprzedał...

Edytowane przez badyl

Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 19:51, Denis13 napisał(a):

W marcu zamawiałem X3 i mój doradca wspominał, że zaraz ma większe rabaty na G20. Więc mogę podesłać namiary jak komuś trzeba kontakt

Bardzo chętnie ;-)

Opublikowano
W dniu 4.04.2026 o 19:51, Denis13 napisał(a):

W marcu zamawiałem X3 i mój doradca wspominał, że zaraz ma większe rabaty na G20. Więc mogę podesłać namiary jak komuś trzeba kontakt

To i ja chętnie poproszę o kontakt 😉

14 minut temu, Yogipol napisał(a):

Bardzo chętnie ;-)

Może przy 2 sztukach będzie ktoś bardziej zainteresowany 😉

Opublikowano
44 minuty temu, Yogipol napisał(a):

Bardzo chętnie ;-)

Wysłałem namiary w priv

Opublikowano
29 minut temu, badyl napisał(a):

31 minut temu, badyl napisał(a):

Odpisałem na priv

Opublikowano

Ja dostałem od mojego dealera propozycję 27%. Chętnie dowiem się jakie Wam udało się zdobyć rabaty obecnie - ciekawe czy wchodzimy w fazę wyprzedaży.

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Ja dostałem od mojego dealera propozycję 27%. Chętnie dowiem się jakie Wam udało się zdobyć rabaty obecnie - ciekawe czy wchodzimy w fazę wyprzedaży.

Można wiedzieć kiedy to było? Gotówka, leasing? Dzisiaj dostałem kilka odpowiedzi na G20 i najlepsza oferta za gotówkę to 19%.

Opublikowano

Podobno były lepsze rabaty dwa tygodnie temu. Pewnie koniec kwartału...

Opublikowano
1 minutę temu, Yogipol napisał(a):

Można wiedzieć kiedy to było? Gotówka, leasing? Dzisiaj dostałem kilka odpowiedzi na G20 i najlepsza oferta za gotówkę to 19%.

To przy leasingu ile oferują? Ja dostałem odpowiedź, że na ten moment spadło wsparcie, bo popyt duży i 17% to Maks przy leasingu, gdzie przy gotówce zawsze mniej jest, bo nie zarabiają na leasingu... więc ewidentnie nikt nie chce sprzedać mi auta🤣

Opublikowano
3 minuty temu, Yogipol napisał(a):

Ostatnią wersję oferty mam z samego końca marca. Leasing.