Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie do końca z tym manualem, ta skrzynia ZF 8 biegowa jest bardzo ekonomiczna, nie zabiera tyle energii co np. 6 biegowy ZF który był montowany między innymi właśnie w e9x.

Dodatkowo jest 8 biegów więc spalanie jest jeszcze mniejsze przy autostradowych prędkościach.

Jedynie na krótkich odcinkach 30d będzie więcej palił niż np. 20d - gdzie 9 litrów to jest raczej max. W trasie zapas mocy przekłada się na super wyniki spalania.

Jeszcze ciekawe na ile Adblue Wam wystarcza? Co ile km musicie uzupelniać?

Opublikowano

Dzieki za cenne info o skrzyni. Co do.biegow.masz w zupelnosci racje. W e91.mialem zawsze ok 3tys. Tutaj 2- 2.2tys.

Jak juz jestesmy przy skrzyniach a cos sie orientujesz to jak jest ze skrzynia automatyczna ZF dla 2.0d i 3.0d. Przelozenia sa takie same? Kolega ma F10 2.0d i jak ja w G31 na 8biegu mam 2tys to on jakies 2.6 (O ile dobrze pamietam). Roznica jest przy wielkosci silnika 2.0 vs 3.0 czy przy modelu F10 -> G30 zmienili przelożenia ?

Opublikowano
Ja i tak nie wiem jak zrobiłeś 6.9l w 530i .... Szacunek :)

Źle się wyraziłem. To spalanie to w 30d zrobiłem w trasie dłuższej :D

W moim 30i rekord to o ile dobrze pamietam 6,8 na trasie 80km w sznurze aut na krajówce.

Ruch taki ze nie było sensu wyprzedzać. Zrezta pewnie pare osób tu zna DK44 z Oświęcimia do Skawiny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale roznica pomiedzy 2.0 i 3.0 czy F10-> G30 ?

Na pewno w G30 a w F10 na 99% tak samo, akurat nie sprawdzałem specyfikacji F10 ale zazwyczaj wszelkie zmiany przełożenia robi się właśnie przełożeniem końcowym czyli dyfrem.

Różnica jest między każda wersja silnikowa.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
BART a ja tak troszke z inner beczki. Czy ty masz przyciemniane swiatla z tylu? Bodajze we wrzesniu jechalem z Ket do Andrychowa najpierw za a pozniej przed g30 w m pakiecie na bielskich numerach, bylo to Poznym Wieczorem. Jeszcze czasami widywwlem te auto krecace sie po okolicy.
Opublikowano

Właśnie wróciłem od znajomych z Gdyni. Trasa pusta. Prawie same zielone. Prędkość 70-90km/h plus parę stopów i wolniejszych odcinków. To mój najlepszy wynik , który mogę potwierdzić fotką.

20181110-215712.jpg

Opublikowano

G30 - 530d - bez xDrive - średnia z ok. 3000km - 7.1L :D

Ale przyznaję, że teraz po wymianie na G30 jeżdżę średnio dynamicznie - tzn. dość szybko, ale płynnie i częściej przełączam na Eco niż na Sport. Pewnie niedługo trochę urośnie...

Opublikowano
G30 - 530d, średnia z kilku miesięcy 9,5l/100km, jazda szybka, agresywna i w mieście i na trasie. Jak próbowałem jeździć wolno i płynnie miałem średnio 7,5l, ale tak nie potrafię na dłuższą metę.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam przejechane 10500 km, jazda 60% miasto, a 40% trasa, mam średnie spalanie 9.2 l/100km, bez żadnego oszczędzania

i uważam ,że to bardzo dobry wynik jak na taki samochód więcej paliły mi diesle np w volvo D5 przy takiej samej jeździe 10,5 do 11.5 L/100 km.

Opublikowano
518d średnia z 5000km

5,5l/100km (jazda mieszana)

Ja mam 520d xdrive i średnio z 5k km wychodzi mi 7,6 l/100km. Trasa/miasto 50/50.

Jak się uprę i zresetuję spalanie to potrafię zejść do 6,3 l/100km ale więcej już nie ma opcji.

Opublikowano

Troche to przez xDrive... Ja jak w F10 - 520d starałem się - to w trasie mogłem zejść do 4,3 - 4,5l - a razem z jazdą po mieście przez kilka dni uporu - spokojnie poniżej 6l schodziłem - tyle, że każde miasto jest inne.

Obecnie w 530d - jazda mniej więcej 50/50 miasto/trasa - mam średnie 7,1l/100 - co mnie mocno pozytywnie zaskakuje. W mieście 30d spala nieco więcej, ale w trasie 30d jest ekonomiczniejsze od 20d :shock: Jeżdżąc rozsądnie i płynnie w okolicach 150-160km/h spokojnie mam poniżej 7l

Oba auta bez xDrive.

Opublikowano
Z prawie 9tys. 540xi 12.0 z czego 50%miasto w wiekszosci na sport plus plus skrzynia na s:) 50%trasa autostradowa lub mieszana i tam najnizej mialem 8.6. Zwykle jest od 9 do 11 zalezy jak czesto mam banan na twarzy na autostradzie:)) jutro odstawiam na powerandsound wiec przestaje byc miarodajny :cool2: :mrgreen:
Opublikowano
No to powiem Ci Kuba, że ładnie. Ja robię praktycznie 90% miasto, odcinki od 2 do 30km, raczej staram się mijać godziny szczytu, a i tak najniżej co mi się udało zejść to 13.5l. Teraz w zimie mam 14.4l. Tryb sport sporadycznie. Na trasie poniżej 10l też nie bardzo szło mi zrobić :roll:
Opublikowano
Jak mieszkalem w Wawie bylo 14.0 na docieraniu i zwykle comfort:) za.to na ecopro wytrzymalem 3kilometry wi3c moze tam sa jakies rezerwu ekonomii :norty:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
518d Rwd średnie spalanie z pierwszego tysiąca 6.6l, 70% miasto Kraków, spalanie w trasie do 120km.h 5.2l, autostrada 140-160 7l

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano
520d rwd widzę mam podobne spalanie jak Twoje 518d. Z całego baku najmniej 6,2l - miasto w 80% przy jezdzie nie eko, a raczej dynamicznie. Przeważnie na jednym baku robię ponad 1000 km jeżdżąc w 80% miasto (śląsk) spalanie ok 6,5l, maksymalne spalanie z całego baku 7,8l. Nigdy nie zważając na jakiekolwiek zasady eko. Rekord trasami krajowymi (300km), płynna jazda bez eko zasad do 140km/h 4,6l. Autostrada dynamicznie 140-200km/h ok 7,5l. Wcześniej posiadałem f11 530d i przy takim samym stylu jazdy było to ok 9,5l na 100km. 530d paliła odpowiednio 3l więcej od g30 520d.
Opublikowano

U mnie po przejechaniu 3 tys. km, 70% miasto, 30% trasa. Bez szaleństw. Średnie 8,6 l. wg. komputera.

Ostatni bak paliwa - pomiar własy 8,2l.

Minimalnie w trasie przy śrdeniej prędkości 73 km/h (przy prędkości przelotowej 110 km/h) równe 6 l.

Za 2 tygodnie jadę do Kolonii więc będzie pierwszy test na autobahnie.:)

Opublikowano

Panowie nie wiem w jaki sposób uzyskujecie tak niskie spalanie. Ja w 530d zawsze mam ok 8.7-9.2l przy 70% miasto, 30% trasa. Na zewnatrz kolo 0.

Fakt - na autostardzie pilnujac sie, ok 120-130km/h trasa 250km ok 6.3km/h

Jeżdze z malutkim dzieckiem wiec na pewno bardzo sportowym sytlem nie jezdze choć dynamicznie. Ale takiego jak Mandus ok 7.1l przy 50/50 to nigdy nie uzyskam. Nie to że Ci wytykam niskir spalanie. Wręcz podziwiam i troche zazdroszcze :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spalanie bardzo ale to bardzo zalezy od sposobu jazdy. U mnie np srednia z ostatnich okolo 2500 km w 530i xdrive pokazuje UWAGA 7,3 litra. Jazda z 10 procent miasta, reszta trasy w tym z 1000 km autostrady z czego okolo 100 km gonione okolo 180-200 reszta raczej bardzo spokojnie 120-130. Poprzednie spalanie przy okolo 5000 km mialem 8,9. Najwyzsze natomiast z 300 km trasy bylo 14, a jak sie bawilem na maksa z gazem w podloge przez okolo 70 km to pokazalo 18. Najmniejsze jakie dalo sie uzyskac to 6,2. Fajny jest tez film na zachar off wywiadu z dziewczyna ktora od 2 lat jezdzi m4. Zapytana o spalanie powiedziela ze przy spokojnej bardzo jezdzie w trasie moze zejsc do 8 czy tam 9 litrow, ale zdarzylo jej sie takze tankowac co 100 km ze spalanie w okolicy 30 na 100. Mam tez diesla I jest on wyraznie mniej czuly na sposob jazdy, to znaczy przy agresywniejszej lub szybszej jezdzie spalanie nie szybuje za tak mocno w gore co jest chyba logiczne bo przy jednostajnej jezdzie diesel I benzyna osiagaja podobne obroty natomiast gdy zaczynamy deptac benzyna ma tych obrotow wiecej.
Opublikowano
Panowie, a propos oszczędnego trybu jazdy (silnik benzynowy) - nie uważacie, że tryb comfort i eco są szkodliwe dla silnika? Mam na myśli obroty w olicach 1-1.2k przy takim trybie. Nie sądzicie, że skraca to bardzo żywotność silnika? Wiem, że to problem raczej dla drugiego właściciela ale dla mnie, to co oszczędzę na banzynie to oddam w warsztacie więc jeżdżę tylko w trybie sport i dbam by obroty były zawsze w okolicach przynajmniej 2k.