Skocz do zawartości

Realne spalanie G30 diesel i benzyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam 530i xdrive i przy 140 na tempomacie pali 7-7,5, przy 150 ostatnio sprawdzalem 8,5. Nie wyobrazam sobie zeby 2 litrowa 250 konna benzyna palila 6,5 litra przy 150 km/h takze te 2 litry mniej to raczej mocno nierealne jest.

Daj jakąś fotkę z kompa, bo mi G31 530i xdrive pali przy 140 na tempomacie 8,1-8,2 bez klimy z klimą do 8,5, przy 160 na tempomacie 9,5 - 9,7 bez klimy. Przy 130 km/h na tempomacie Pali 7,4. Przy 200 na tempomacie Pali około 16 litrów. Auto ma przerlot 12K km i zmiane oleju za soba przy 9K km.

• Odpowiedzi 865
  • Wyświetleń 167,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Dajcie sobie na wstrzymanie ? Wiadomo jest to forum motoryzacyjne, ale nie ma co komuś 'zaglądać do kieszeni'. Jeden jeździ 518d i jada w najdroższych restauracjach w mieście i ma dwa jachty

• Kultura pracy, Prestiż, Niskie obroty = cisza Wieksza wartośc przy odsprzedaży Gdy potrzeba - to masz moc Z reguły lepsze wyposażenie przy większych silnikach Forum BMW-K

• Witajcie. Już pisałem o moim średnim więc nie będę się powtarzał. Ale widzę że pojawiło się kilka minimalnych rekordów więc dorzucę i swój bo szczerze mówić - się nie spodziewałem. Tak więc, trasa Ślą

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ostatnio zatankowałem na Statoią 95 przez przypadek - i auto lepiej jeździło.

Potem zatankowałem to samo paliwo na innej stacji i ... jest jak wcześniej

Dodam, że do tej pory nie widziałem różnicy, ale przedostatnie tankowanie mnie lekko zdziwiło - no chyba, że Statoil coś "po cichu zmienił"

Ktoś ma jakąś teorię na to? Przypadek ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Średnie spalanie na trasie ponad 3. tys. km to: 6,5 l .Miejscami było pomiędzy 6,3 a 6,6. Jazda ( zgodnie z przepisami) autostradami, drogami szybkiego ruchu oraz lokalnymi w Polsce, Czechach, Austrii, Włoch. Obciążenie: dwie osoby plus bagaż wakacyjny. Opony 18. 245, ciśnienie 2,4. Temperatury zewnętrzne 30-35 C. Jak dla mnie rewelacja. Wkrótce pierwszy przegląd w ASO wg. stanu komputera 24700. Wcześniej olej był wymieniany po 12. tys. Zauważyłem ( może subiektywnie), że na sehlu z Włoch (95) samochód jakby palił więcej niż na tym zatankowanym w Austrii.
Opublikowano

Mam dwie G30

518d150KM RWD - średnie spalanie z pierwszych 6000km mam 6.2 litra - autem jeździ malzonka glownie po warszawie ale poza godzinami kiedy są korki - podczas docierania silnika przeze mnie w trasie srednie spalanie 4.2 litra - predkosci do 100km/h

540d xdrive - aktualnie 1400km na liczniku - średnie spalanie z tego okresu 7.6 litra - raz zrobiłem nim trase 500km na początku również jadac maksymalnie 100km/h na ecopro - spalil 5.4l

Opublikowano
G30 RWD 518d 150 koni po chiptuningu na 220ps/445nm, wyjazd Kraków-Zwardoń-Żilina-Bratyslawa-Letneye-Zagrzeb-Lukovo(Chorwacja) średnia prędkość 88.6km/h, spalanie 5.7l w trybie comfort, 4 osoby doładowany na full, klima auto na 21 stopni

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano
Szkoda tylko że komp pokazuje wyniki bardziej optymistyczne, niż rzeczywistość - przynajmniej w moim przypadku
Opublikowano
w moim G31 30xd po 7k km mam spalanie wg komputera 7,3l. Z dystrybutora 7,7l ale nie wbijałem wszystkich tankowań. jeżdżę spokojnie, w 60% jazda podmiejska, 20% wwa i 20% trasy.
Opublikowano
G30 RWD 518d 150 koni po chiptuningu na 220ps/445nm, wyjazd Kraków-Zwardoń-Żilina-Bratyslawa-Letneye-Zagrzeb-Lukovo(Chorwacja) średnia prędkość 88.6km/h, spalanie 5.7l w trybie comfort, 4 osoby doładowany na full, klima auto na 21 stopni

Co za amator to chipowal?

Ten silnik przy lekkim programie wypluwa 195 koni i 460Nm a Przy mocniejszym ALe wciąż bezpiecznym ok 220-225 i do 490Nm

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie też zaniża. Około 0,1-0,2L na trasach, a w mieście nawet do 0,5L.

to chyba dlatego, że on jakoś inaczej liczy, kiedy się stoi, a nie jedzie

Opublikowano

Co za amator to chipowal?

Ten silnik przy lekkim programie wypluwa 195 koni i 460Nm a Przy mocniejszym ALe wciąż bezpiecznym ok 220-225 i do 490Nm

Podbijam pytanie.

Jak czasy 0-100 i 100-200 po modzie?

2018- BMW 5 G30
Opublikowano

u mojej małżonki 518d RWD G30 po chipiena 195KM i 465Nm (na moje zyczenie bo potencjal jest do 220 koni i 490Nm) przyspiesza 0-100 na racelogicu od 6.5 do 6.8 więc są to wyniki jak 525d xdrive g30

100-200 nie mierzone bo to za mala moc żeby ten pomiar miał sens.

robiąc mocniejszy program mysle ze można zrobić powtarzalne 6.4-6.5 do setki

Opublikowano

To są już winiki hothatcha a spalanie dalej śmiech :D

dzięki za info.

2018- BMW 5 G30
Opublikowano
Wynik z dnia wczorajszego - 530d xdrive, dystans 490 km (z tego ok. 150 autostrada i ekspresówka, reszta zwykłe szosy i miasta), dwie osoby na pokładzie, średnia prędkość 64 km/godz.: 5,1 litra.
Opublikowano

540i, xdrive, G31, 19", 95 oktanów. Z ostatnich 5000 km miałem spalanie 12,3 - miasto 20%, trasy 80% ( drogi lokalne, powiatowe, wojewódzkie 30% z prędkościami mniej więcej przepisowymi, 70% drogi szybkiego ruchu i autostrady z prędkościami 120 - 150 km i okresowe kickdowny na autostradach do około 200 km ).

Dziś wróciłem z urlopu z rodziną ( łącznie 3 osoby na pokładzie ) + bagażnik zapakowany na full z czego dwie walizki około 60 - 70 kg łącznie, box dachowy o pojemności 470 litrów także zapakowany. Wypad nad bałtyk ( 80% trasa, 20 % drogi lokalne ), zrobiłem w dwie strony 1171 km ( prędkości na autostradzie 140 - 150 km bez używania tempomatu, droga nie była płynna: trochę robót drogowych za Częstochową w stronę Łodzi, trochę niewielkich korków, duży ruch; wypad do gdańska w dwie strony z miejsca docelowego 100 km ). Spalanie z prawie 1200 km przy w pełni zapakowanym samochodzie z dużym boxem dachowym przy średniej prędkości 82 km/h wyniosło 11,5 l.

7TviLI.jpg

Opublikowano
Warszawa-Lublin i spowrotem + jakieś drogi krajowe po okolicy Lublina spalanie w 518d wyszło 5,1 jazda normalna, ekspresowki 120km/h a reszta to przepisowo +10-20km/h. Biorąc pod uwagę, ze na analogicznej trasie w f10 525d xdrive miałem 6-6,2 przy jeździe z prędkościami do 180km/h uważam, ze wcale nie ma rewelacji. Co prawda to o jakieś 20% mniejsze spalanie, ale biorąc pod uwagę większa moc i xdrive w f10 spodziewałem się w g30 spalania na poziomie 4-4,5
Opublikowano
Pewnie, trzeba było założyć od razu 3,5l w tej klasie auta. Przecież mam 100koni mniej to prawie połowe mniej spali.
Opublikowano
To była spokojna jazda, g30 jest sporo lżejsze, do tego bez x drive i na pokładzie 2 osoby
Opublikowano

Nie oczekujcie spalania poniżej 4l :) - może, kiedy BMW wdroży rozwiązanie z Audi, gdzie silnik elektryczny wspomaga przy ruszaniu - wtedy moim 530i, przy jazdach lokalnych, bez problemu jednak i ja zobaczę 4 "z przodu". Już teraz 530i przy jeździe +10km na autostradzie schodzi poniżej 8 - przy pełnym załadowaniu i xDrivie; tyle palą Lexusy, pozycjonujące się jako "ekonomiczne hybrydy". Daje to około 2 litry więcej niż 518d - biorąc pod uwagę, że jest to słabszy silnik róznica jest jeszcze mniejsza :)

PS

Porównując spalanie trzeba wziąć pod uwagę przy dieslach jeszcze jedno - ich odsprzedanie będzie mniej opłacalne niż nowych silników benzynowych, co koledzy mówili, że w Niemczech już się dzieje. W Polsce kupujemy auta patrząc na chwilowe oszczędności - nie analizujemy całej otoczki. A szkoda - bo to sprawia, że analiza chwilowego spalania jest analizą wyrwaną z kontekstu...

Opublikowano

g31 540d xd

Raport z 30 tys. km.

Miasto - 40%

Trasa - 35%

Trasa z rowerami na dachu 5%

Autostrada 20%

8,6 l.

Opublikowano
W 518d spalanie na trasie przy przepisowych mam 4,3 z kompa z wybranych odcinków, co daje realne 5 litrow z dystrybutora. W 518-tce najgorsze częste ruszanie, bo jak już leci po trasie to pali tyle co nic. Co do odsprzedaży benzym to dyskusyjny temat. Sam szukałem benzyny, ale coraz więcej ma GPFy i inne eco umilacze. Widać, że diesle jeszcze sporo lat pojeżdżą, bo ciągle są wprowadzane udoskonalenie i skoro diesle wychodzą w nowych modelach audi S, to świadczy o tym, że dalej jest na nie popyt. Moim zdaniem prędzej hybrydy wyjdą z obiegu niż diesle, bo jednak palą sporo więcej a dodatkowo koszt produkcji baterii. Przyszłość to full elektryki, ale kiedy to będzie..
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Lada dzień każdy producent będzie miał kilka full elektryków,w ofercie. NA tegorocznych targach w Genewie bylo to doskonale widać. Na dzień dzisiejszy jest tesla, jaguar, audi w przyszłym roku dojdą volkswageny polestar mercedes porsche, Ford BMW i,zapewne coś od francuzow i wlochow. Hybryda to nie tylko małe spalanie które jakies super małe nie jest ale duża niezawodność. Prius od wielu lat króluje w rankingach. Przyszłości diesla nikt nie zna ale ogromna większość sprzedaży BMW oraz golnie Marek Premium to diesle szcżegolnie do firm co powoduje ze jest ich ogromna podaż na rynku a to ciągnie ceny nieco w dół w porownaniu z benzyna. U mnie w 530xi średnie spalanie już od dłuższego czasu utrzymuje się na poziomie około 8 litrów ale jeżdżę praktycznie tylko trasy i biorąc pod uwagę ze mam tez xdrive uważam je za bardzo dobry wynik.
Opublikowano
U mnie w 530xi średnie spalanie już od dłuższego czasu utrzymuje się na poziomie około 8 litrów ale jeżdżę praktycznie tylko trasy i biorąc pod uwagę ze mam tez xdrive uważam je za bardzo dobry wynik.

Jazda miejsko-podmiejska (Kraków) plus autostrada 150-160 - auto pali tyle samo - 8-8,5 litrów, oczywiście przy spokojnej jeździe, inaczej 10

Potwierdzam - ten silnik, jak na jeszcze xDrive, to świetna maszynka

Ale za parę lat wybór będzie prosty :)

Lada dzień każdy producent będzie miał kilka full elektryków,w ofercie.

:)

Opublikowano

Właśnie pykło 20kkm.

Spalanie - 11,2 a uwierzcie, że nie oszczędzam auta (ale też nie katuję).

Gdy tylko drgnie wskazówka temperatury, przełączam w tryb sport.

Co prawda spalanie w aucie za 4 stówy nie ma dla mnie większego znaczenia ale muszę przyznać, że jestem zdziwiony tym wynikiem.