Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za profesjonalne info.

Auto jest z 2005 roku. Wiec raczej ciężko będzie.

Korzystam z kabla i przejściówki USB otg

Jedyne wiarygodne media....:Woda, prąd, gaz...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ok spróbuje ograniczyć ilosć informacji i ustawić odczyt blokami.

gdzie konkretnie można to zmienić ?

dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Maestro!!!

Bardzo dziękuję.

Zmieniłem.

System ustawil mi D-can.

Ale jak czytam w informacjach to do mojego modelu 2005 jest ok.

Czy powinna być opcja wyboru automatycznego zaznaczona ?

Edytowane przez orzel_man
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki

:cool2:

Opublikowano

Witam. Mam problem ze swoim e60 m47. Ostatnio po sprawdzeniu w aplikacji okazalo się że wypalanie dpf w moim aucie odbywa się nie do końca tzn nie do wartości 0 a do 30g sadzy po czym kończy wypalanie, zeruje licznik od ostatniego wypalenia. Następnie po ok. 50-70 km. ponownie sobie wypala. I tak w kółko. Poza tym żadnych innych problemów. Jedynym błędem jest kod błędu o częstym wypalaniu. Filtr wczoraj w praniu jak stwierdzono w dobrej kondycji. Nie ma zastrzeżeń. Rura wydechowa czysta jak ze sklepu.Ciśnienie na wolnych mieści się w granicach 5.9-7.9 hPa. czasami dochodzi do 10 przed kolejnym wypalaniem ale to max. Korekty wtryskiwaczy w normie jak i inne odczyty. Oleju nie bierze i nie przybywa. Nawet wymuszenie wypalania nic nie daje wypala do 25-30 i koniec. Jakieś sugestie.

Edit:

Ja już nie rozumiem tego mojego dpf. Przy spelnieniu wszystkich tych samych warunków na autostradzie od dluższego czasu przed praniem i dwa razy po praniu przeprowadził wypalenia tak jak wcześniej pisałem do ok. 30g sadzy i zakończył. Natomiast dzisiaj pierwszy raz od dłuższego czasu przeprowadził ją do 0. Zaraz po tym sadza szybko zaczeła rosnąć i zatrzynała się na 20g.

Jeden zawodnik z serwisu BMW zapytał czy robiłem aktualizację oprogramowania sterownika. Nie wiem o co chodzi i czy to by pomogło. Teraz po wypaleniu do zera cisnienie na jałowym 5.9.

• Moderatorzy
Opublikowano

@pawelgawel

F31LCI 2018r D70BX7A0

Jakiś czas temu dostępny był pomiar ciśnienia oleju, ostatnio zauważyłem że nie ma możliwości dodania tego do odczytów (jest na szaro). Z jakiego powodu to zniknęło? Wydawało mi się, że to działało i dawało realne odczyty.

spacer.png

Opublikowano
Mam pytanie... BMW f31 320d... ostatnio wyczyściłem DPFa bo pojawiał się komunikat, że dystans na tym DPFie to 30tys... błąd pokazywał się tylko w programie bimmer-tool...po zamontowaniu czystego DPFa skasowałem ten parametr i pokazało że dystans do wymiany 250 000 km...po przejechaniu 300 km dystans nadal 250 000 km...czy nie powinien on spadać?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Dystans spada najczęściej po udanym wypalaniu w zależności od ilości popiołu. Nigdy nie leci pojedynczymi kilometrami tylko co jakiś czas spada 1000km i tyle. Pamiętaj że to tylko teoretyczna wartość wyliczona przez kompa a nie faktyczny opis kondycji filtra.

spacer.png

Opublikowano

Widziałem ostatnią aktualizację btooola,

Mam pytanie odnośnie opcji ustawienia egr tzn. widzę że można zmienić % otwarcie zaworu czy po wprowadzeniu wartości zawór będzie otwarty w jednej pozycji ?

Jak dobrze korzystać z tej opcji może coś autor wyjaśni?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam pytanie... BMW f31 320d... ostatnio wyczyściłem DPFa bo pojawiał się komunikat, że dystans na tym DPFie to 30tys... błąd pokazywał się tylko w programie bimmer-tool...po zamontowaniu czystego DPFa skasowałem ten parametr i pokazało że dystans do wymiany 250 000 km...po przejechaniu 300 km dystans nadal 250 000 km...czy nie powinien on spadać?

300km to za mały przebieg. Prawdopodobnie DPF po czyszczeniu i resecie nie zdążył się aktywować proces wypalanie i stąd prawdopodobnie konp. brak informacji do zmian w dystansie.

Opublikowano
Mam pytanie o bimmer-tool, widzę, że w funkcjach serwisowych jest opcja DSC (hamulce itd.) u mnie ona nie działa, u was też? Bo nie ukrywam jestem ciekawy tej funkcji i czy np. Można tam usunąć inspekcję
Opublikowano
Mam pytanie o bimmer-tool, widzę, że w funkcjach serwisowych jest opcja DSC (hamulce itd.) u mnie ona nie działa, u was też? Bo nie ukrywam jestem ciekawy tej funkcji i czy np. Można tam usunąć inspekcję

Z czasem pojawi się tam reset inspekcji hamulców. Aktualnie nie jestem w stanie sprecyzować kiedy to będize.

Ja też nie mogę się połączyć....

D70BX7A0

Z autem czy z DSC? Jeśli z autem to spróbuj ponownie uruchomić telefon. Jeśli nie pomoże to pisz na priv lub 'Zgłoś problem' w apce.

Widziałem ostatnią aktualizację btooola,

Mam pytanie odnośnie opcji ustawienia egr tzn. widzę że można zmienić % otwarcie zaworu czy po wprowadzeniu wartości zawór będzie otwarty w jednej pozycji ?

Jak dobrze korzystać z tej opcji może coś autor wyjaśni?

Tak, zawór będzie ustawiony w wybranej pozycji do momentu wyjścia z funkcji.

Ta funkcja została dodana z na potrzeby wymiany/montażu elektrycznego EGR, gdzie wymagane jest otwarcie zaworu aby uniknąć jego uszkodzenia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

.

Ja też nie mogę się połączyć....

D70BX7A0

Z autem czy z DSC? Jeśli z autem to spróbuj ponownie uruchomić telefon. Jeśli nie pomoże to pisz na priv lub 'Zgłoś problem' w apce.

Aplikacja BTool nie może połączyć się z modułem DSC i coś tam jeszcze. Może jutro zobaczę z czym mam problem jeśli chodzi o FUNKCJE SERWISOWE ?

Opublikowano
Mam pytanko, BMW F10 530D miałem zapełniony filtr w 60% i wymusiłem wypalanie DPF, spadło do 25% i wyłączyło regenerację, niżej nie da się zejść? Czy wszystko jest ok?
Opublikowano
.

Aplikacja BTool nie może połączyć się z modułem DSC i coś tam jeszcze. Może jutro zobaczę z czym mam problem jeśli chodzi o FUNKCJE SERWISOWE

Spróbuj w ustawieniach aplikacji zaznaczyć opcję 'Zwiększ timeout przy odczycie błędów'. Jest to wymagane w przypadku niektórych modułów i modeli aut. Niestety włączenie tej opcji wydłuża znacznie czas skanowania błędów.

Mam pytanko, BMW F10 530D miałem zapełniony filtr w 60% i wymusiłem wypalanie DPF, spadło do 25% i wyłączyło regenerację, niżej nie da się zejść? Czy wszystko jest ok?

Zobacz jak często będzie się wypalał. Jeśli co kilkaset km. to raczej wszystko jest w porządku.

Opublikowano
Czy planowane jest dodanie sczytywanie prędkości kół z czujnika ABS? W e90 przetarte czujniki/koronki to częsta przypadłość, fajnie byłoby mieć taką opcję serwisową w btoolu :wink:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czy aplikacja pokazuje w ktoryms miejscu aktualny prad ladowania? bo jest prad akumulatora, ale moim zdaniem to nie jest aktualne ladowanie z alternatora...