Skocz do zawartości

[N47 M47] aplikacja android diagnostyka, DPF i więcej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy komuś jeszcze nie pokazuje grzania świec .. ??? Kiedyś fajnie to działało tamtej Zimy zaczęlo raz pokazywać raz nie . A teraz wcale
  • Odpowiedzi 5,2 tys.
  • Wyświetleń 960,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• To zależy czy chcesz zmierzyć prawidłowy stan oleju nieużywanego silnika który ma stać w garażu czy takiego który ma pracować 🙂 Niech Ci będzie, jak moje słowa Ci nie odpowiadają to masz wycinek

• Dlatego było robione w miejscu gdzie był dostępny komputer. Apke chcialem zwyczajnie przetestować czy pojdzie jak trzeba. Nie poszło, wiec twórca jak przeczyta będzie o takim problemie wiedział. Jak s

• Żadnego resetowania wymiany, przecież programem nie usuniesz popiołu z puszki. Możesz próbować wyprać ale sprawności nowego DPF nie osiągniesz. Jak auto było użytkowane, głównie miasto?

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Podgląd jakich parametrów w aktualne oczekiwane ustawić kiedy chcę dobrze zdiagnozować turbo, czy dobrze tłoczy czy dobrze wstaje?

Generalnie patrzyłem na masę powietrza i ciśnienie doładowania, ale myślę że coś więcej można sprawdzić.

Wydaje mi się ze auto nie "dociska" tak bardzo jakby mogło, a chyba coś koło 2tys obr. powinien być max moment, u mnie czuć dopiero koło 3.5 mimo że ciśnienie doładowania jest 2.5bara od 2k. Dodam że auto to automat

Jakie są dopuszczalne opóźnienia np przy takich ciśnieniach?

Opublikowano
@drymeskin włacz sobie w live data aktywacja świec i ci będzie pokazywać wartosci.
Opublikowano
Witam wszystkich jestem nowy na forum z góry przepraszam za błędy i pomyłki. Teraz opisze moj problem auto to e91 320d silnik m47 samochod po odpaleniu rano jedzie normalnie ma moc itd po jakimś czasie jedzie tak na 60% późno reaguje na gaz w inpie cisnienie doladowania spóznia sie za zadanym pojawił sie bład 41AA .dodam ze samochód po chipie i z usuniętą przepływką w sterowniku
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Witam wszystkich jestem nowy na forum z góry przepraszam za błędy i pomyłki. Teraz opisze moj problem auto to e91 320d silnik m47 samochod po odpaleniu rano jedzie normalnie ma moc itd po jakimś czasie jedzie tak na 60% późno reaguje na gaz w inpie cisnienie doladowania spóznia sie za zadanym pojawił sie bład 41AA .dodam ze samochód po chipie i z usuniętą przepływką w sterowniku

https://bmwfault.codes/

spacer.png

Opublikowano
Ktoś wie dlaczego w live data Funkcia aktywacja świec żarowych jest niedostępna ??
Opublikowano

Zauwazylem roznice podczas wskazan wypalania DPF-a miedzy :

e91 320d M47 > F11 520 b47

- e91 320D M47 apikacja pokazywala aktywna regeneracje do samego konca az sie wypalilo (np z 19gr do 3 gr) potem byla nieaktywna juz i temp przed dpf spadala

- F11 B47 aktywna regeneracja wlacza sie np. przy 30gr > poczym sadza spada np do 15gr i regenaracja jest juz nieaktywna w apce, ale nadal sie wypala az zejdzie do powiedzmy do 8gr (widac po temp przed dpf ). Czyli nadal sie dopala pomimo tego, ze w programie jest juz nieaktywna.

Tez tak macie ?

Opublikowano
W zależności od wersji silnikowej dostępny jest jeden z dwóch parametrów:

Świece żarowe - moc wyjściowa

Świece żarowe - aktywacja

Ok dzięki za info

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zauwazylem roznice podczas wskazan wypalania DPF-a miedzy :

e91 320d M47 > F11 520 b47

- e91 320D M47 apikacja pokazywala aktywna regeneracje do samego konca az sie wypalilo (np z 19gr do 3 gr) potem byla nieaktywna juz i temp przed dpf spadala

- F11 B47 aktywna regeneracja wlacza sie np. przy 30gr > poczym sadza spada np do 15gr i regenaracja jest juz nieaktywna w apce, ale nadal sie wypala az zejdzie do powiedzmy do 8gr (widac po temp przed dpf ). Czyli nadal sie dopala pomimo tego, ze w programie jest juz nieaktywna.

Tez tak macie ?

U mnie rozpoczęcie wypalania jest uzależnione od pory roku.....

W wakacje jest to tolerancja od 22g aż do 39g. Wraz ze spadkiem temperatury zewnętrznej ten próg spada aby w zimie wynieść od 11g do 16g. Oczywiście są to wartości zaokrąglone , nic precyzyjnego. Lecz łączy je wspólną cecha , ilość przejechanych kilometrów pomiędzy wypaleniami .....

Jeśli chodzi o sam proces wypalania DPF. U mnie na samym początku uruchamia się zaplanowane wypalanie DPF , po chwili widzę aktywne wypalanie . Po ok 1min. jazdy wyłącza się aktywne wypalanie aby pod koniec tego procesu włączyć się ponownie aż tak do końca procesu. W wyniku takiej sytuacji , aplikacja liczy mi w czasie jednego wypalania , dwa pozytywnie zakończone procesy wypalania DPF.

Zazwyczaj , jeśli jadę drogami krajowymi , wypalanie kończy się na poziomie 1g - 2g.

Temperatura - ja również zauważyłem ,że po zakończeniu wypalania temperatura za filtrem DPF utrzymuje się w okolicach 600°C - 650°C. Potrafi tak się utrzymać przez kolejne 5km jazdy. Nadmienie ,że prędkość jazdy to 80km/h - 120km/h.

Jeśli dobrze zrozumiałem autora aplikacji , to dla niego ważnym parametrem nie jest kod silnika lecz numer ECU silnika.

Np. D70BX7A0......

Opublikowano
  • Autor

W serii F/G wygląda to tak, że jest regeneracja zaplanowana, następnie zaplanowana i aktywna, potem aktywna gaśnie i zapala się co jakiś czas ale proces trwa nadal dopóki zaplanowana i aktywna nie zgasną.

Sprawdzę to jeszcze raz ale obawiam się że tak sterownik silnika podaje te statusy.

Opublikowano
Przepraszam jeśli zadaję pytanie w złym miejscu. Chcę na swoje prywatne potrzeby zakupić pełną wersję Apki, w google store widzę aktualnie za 69,99zł, na allegro w aukcjach z możliwością zakupu od razu interfejsu BT koszt licencji wyższy. Szczerze zgłupiałem, proszę o podpowiedź z waszej strony którą drogę wybrać.
Opublikowano
Witam. Czy do rejestracji i kodowania aku w E90 318d 2011 wystarczy Bimmer tool i Bimmer code ? Jakiego użyć interfejsu/jaki zakupić?
Opublikowano
  • Autor
Przepraszam jeśli zadaję pytanie w złym miejscu. Chcę na swoje prywatne potrzeby zakupić pełną wersję Apki, w google store widzę aktualnie za 69,99zł, na allegro w aukcjach z możliwością zakupu od razu interfejsu BT koszt licencji wyższy. Szczerze zgłupiałem, proszę o podpowiedź z waszej strony którą drogę wybrać.

Przy zakupie na GP aplikacja jest aktualnie dożywotnia i przypisana do konta google (można przenieść na nowy telefon).

Na allegro licencję sprzedaje pośrednik. Jest ona na 2 lata i przypisana do telefonu.

Witam. Czy do rejestracji i kodowania aku w E90 318d 2011 wystarczy Bimmer tool i Bimmer code ? Jakiego użyć interfejsu/jaki zakupić?

Jeśli zmieniasz na baterię tego samego typu, np. AGM i zbliżonej pojemność to rejestracja w bimmer-tool wystarczy. Jeśli zmieniacz typ baterii lub znacząco pojemność to potrzebne kodowanie.

Opublikowano

Jeśli zmieniasz na baterię tego samego typu, np. AGM i zbliżonej pojemność to rejestracja w bimmer-tool wystarczy. Jeśli zmieniacz typ baterii lub znacząco pojemność to potrzebne kodowanie.

Dzięki.

Prosze podpowiedz jaki interfejs zakupić ? Z doświadczenia ,który się sprawdza bezproblemowo. W pierwszym poście wyczytałem ,że Carista jest okej, czy to jest dalej aktualne?

Opublikowano
Ewentualnie Vgate iCar Pro BT 3.0 ?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Pawel a czy o wersji na iOS cos slychac?
Opublikowano

Jeżeli będę przechodził z AGM 90Ah na AGM 95Ah, to apka wystarczy do rejestracji nowego akumulatora?

Opublikowano
Gdzie w apce bimmer tool znajdę jaki aktualnie mam zakodowany aku? Będzie tam adnotacja czy to agm czy kwasiak? Gdzie przypiszę nowy?
Sprzedam:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Gdzie w apce bimmer tool znajdę jaki aktualnie mam zakodowany aku? Będzie tam adnotacja czy to agm czy kwasiak? Gdzie przypiszę nowy?

zakładka Akumulator

Opublikowano
Ok, to parametry i rodzaj, a zakodowanie wymianę?
Sprzedam:
Opublikowano

O co chodzi odczytem Akumulatora?

Zmieniłem akumulator z 90ah na 110ah, zakodowałem w bimmercode nową pojemność, i zapisałem wymianę w bimmertool. W tamtych aplikacjach wszystko widać ok tzn akumulator 110ah a BimmerTool odczytuje starą wartości tzn 90ah....

W kolejnym samochodzie również zmiana zwykłego aku na Agm 80ah i jak wyżej...pomino kodowania Btool widzi stary aku 80ah... :roll: