Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 779
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Hej,

Dokładnie tak jest w moim przypadku. Mam sporego psa i korzystam z gumowy mat chroniących. Walczę o każdy 1k, bo brakuje mi, aby zmieścić się firmowym budżecie.

mój config: https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/d9f6b9h3

Co radzicie usunąć?

Waham się jeszcze między kolorem białym i czarnym. Na nic innego nie budzeu

Opublikowano

Ciekawa ta twoja konfiguracja, wkładając fajne koła na lato poprawi się znacznie jego wygląd.

Zrezygnowałby z tylnych rolet w drzwiach (mam w f11) na rzecz oryginalnie przyciemnianych szyb (mam w G31),ale jeżeli budżet nie pozwala to zrobiłbym je w dobrej firmie która się tym zajmuję,kiedyś tak zrobiłem w nowym Passacie kombi który miał rolety i w sumie koszt był jakieś 600 zł,natomiast efekt końcowy jak i trwałość bez zastrzeżeń, ale okazało się ,że przy ciemnych szybach rolety zrobiły się w sumie zbędne.

Zerknij jeszcze na taką jak ja bym sobie zrobił, może coś Ci jeszcze to zmieni

https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/z8n6f6a1

Opublikowano

Jeśli liczy się dla Ciebie każdy tysiąc to ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z ogrzewania kierownicy. Włączysz to może 5-10 razy w roku a i tak zanim kiera sie dobrze nagrzeje to w samochodzie jest już względnie ciepło. Jak dla mnie nie jest to niezbędny gadżet.

Podobnie z roletami z tyłu. Bystre słońce i tak się przez nie przebija. One tylko w pewnym stopniu ograniczają jego dostęp. Moje dzieci jadąc z tyłu mimo zasłoniętych rolet oraz przyciemnianych szyb i tak odczuwają dyskomfort oślepiania.

PS. Gdyby ktoś szukał lekko używanej G31 520d M Sport 17r. to moja jest na sprzedaż :wink:

Opublikowano

Albo nie masz grzania kierownicy albo coś masz nie tak. Co oznacza zanim kiera dobrze się nagrzeje?

Ja w F10 mam ciepło chyba po 20s. I nawet na te 10 razy w roku jest to super sprawa.

Nie ma jak to wyjdziesz przy temperaturze jakie mamy ostatnio po kilku godzinach z biura do auta, które stoi cały dzień na parkingu i odpalisz grzanie kiery.

Właśnie bez grzania zanim kierownica ogrzeje się od ogrzewania głównego w aucie to szmat czasu.

Ale to jak z każdą opcją - każdy ma jakieś swoje preferencje.

• Moderatorzy
Opublikowano
Grzana kierownica to podstawa. Nagrzewa się w mniej niż minutę i masz z nią cały czas kontakt. Nawet webasto nie ogrzeje kiery tak szybko. Używasz 5-10 razy w roku? Śmiem wątpić albo jeździsz jeszcze mniej niż ja, a u mnie od listopada do marca grzanie włącza się regularnie, a mam ustawione automatyczne włączanie przy temperaturze poniżej 10C. Podobnie grzanie foteli przy mniej niż 12C i wentylację przy więcej niż 18C.
Opublikowano

W mojej ocenie: ogrzewana kierownica i roletki - must have. Mam/miałem te dodatki w różnych bmw (nawet w e93 mam podrzewana kierownice) i z nich nie zrezygnuję.

Ładne koła nie przejdą w budżecie. Więc pewnie kupię je na własną rękę. BTW, czy można zamówić nowe bmw na oponach zimowych? jeszcze nie przerobiłem tego z dealerem..

To, co w pierwszej kolejności bym usunął: pakiet do bagażnika (dziękuję bardzo za pomoc!) oraz listewki na rzecz standard - jestem b. blisko limitu, ale tak jak napisałem proszę o opinię.

Do tej pory zawsze kupowałem używane auta (dużo z USA) i tam nie miałem specjalnego wyboru na wyposażenie (chociaż zawsze wybierałem bogate sztuki). Nowe auto pierwszy raz w życiu ;)

Opublikowano

Z fabryki auta wychodza tylko na letnich, bez wzgledu na okres produkcji - potwierdzalem u dealera.

Wywalilbym asystenta swiatel za 700. To jest tylko przelaczanie dlugie/krotkie. Mysle ze niewarto.

Widze ze masz asystentow i tempomat klikniete. Lepiej wziac Professional, ktory jest bardziej rozbudowanym i dopracowanym systemem niz podstawowi asystenci, choc to niestety wymusza cyfrowe zegary, wiec zrobi sie 300k pln - jezeli nie mozesz juz sobie na to pozwolic (po wywaleniu listew i akcesoriow do bagaznika), to ja bym w ogole odpuscil asystentow i zostawil tylko tempomat aktywny (ew podmienil asystentow na adaptive led).

Opublikowano
Czy aktualnie jest lepsze wsparcie rabatowe na g30 lci? Na silniki 20d xdrive jest tylko rabat kwotowy z business edition (50-60k) czy da się coś jeszcze urwać? Czy rabat dla grup zawodowych dodatkowo się dolicza?
Opublikowano

Chciałbym się przywitać ponieważ to mój pierwszy post i od razu zapytać co sądzicie o konfiguracji i możliwym rabacie: https://configure.bmw.pl/pl_PL/configid/l9p3y7c5

Na obecną chwile odwiedziłem salon tylko raz i rozmawiałem z Panem, który 3 razy zdobył tytuł handlowca roku, dostałem na pierwszą, tańsza konfigurację 520d u niego rabat ok. 21.5% w stosunku do ceny katalogowej więc zakładam, że jeśli jednak zdecyduję się na droższą wersję z konfiguracji powyżej, czyli 530i to rabat pozostanie nadal ten sam.

Nie ukrywam, że ta 530i to byłby optymalny wybór jeśli chodzi o silnik - możecie rzucić okiem czy to ma sens?

Opublikowano
Cześć, nie sądzę żebyś dostał choć zbliżony rabat na 530i, duże wsparcie jest właśnie dla 520d xdrive a reszta modeli wyraźnie ma mniejsze. Zapytaj ale w moim przypadku rabat był ok 20 tys. mniejszy i rata leasingowa wyraźnie wyższa.
Opublikowano

Ja ostatnio pisałem z handlowcem o 540i - 2 szt. i rabat 25% nie jest nie możliwy tym bardziej że nie muszę tego organizować na już. Jako że jesteśmy klientami jest to do ugryzienia ponoć.

W konfiguratorze zniknęło audio Hi-Fi czy oślepłem?

Opublikowano
Gdy klikniesz „Zobacz możliwe opcje”, w filtrze wybierz „Pokaż wszystko” - wowczas zobaczysz opcje naglosnienia (ktos zle zaprogramowal to okno, stad te kombinacje...).
Opublikowano

Ogólnie po wysłaniu zapytania do około15 salonow, głównie Warszawa, Kraków i Śląsk, na konfiguracje 530i za ok 292k dostalem maksymalny rabat 48k, 16.5%.

Zastanawiam sie czy da sie coś jeszcze ponegocjować.

Co chwilę spotykam sie z pytaniami czy posiadam juz Bmw, Mini, czy chce dokonać zakupu na firme lub czy wykonuje wolny zawod. Odpowiedz na wszystkie pytanie niestety brzmi nie, być może spełniając ktoryś z tych kryteriów rabat by się zwiększył.

Opublikowano
Odpowiedz na wszystkie pytanie niestety brzmi nie, być może spełniając ktoryś z tych kryteriów rabat by się zwiększył.

Nie :D

Opublikowano
Ogólnie po wysłaniu zapytania do około15 salonow, głównie Warszawa, Kraków i Śląsk, na konfiguracje 530i za ok 292k dostalem maksymalny rabat 48k, 16.5%.

Co chwilę spotykam sie z pytaniami czy posiadam juz Bmw, Mini, czy chce dokonać zakupu na firme lub czy wykonuje wolny zawod. Odpowiedz na wszystkie pytanie niestety brzmi nie, być może spełniając ktoryś z tych kryteriów rabat by się zwiększył.

Moim zdaniem ma to znaczenie ja jak zawsze biorę na firmę i wykaże, że mam więcej niż 50 pojazdów to dają mi ofertę flotową i rabacik koło 20% nieraz ponad 20%. Ostatnio na X3 dostałem 24% rabatu - wcześniej jak miałem G30 to miałem 20%

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moim zdaniem ma to znaczenie ja jak zawsze biorę na firmę i wykaże, że mam więcej niż 50 pojazdów to dają mi ofertę flotową i rabacik koło 20% nieraz ponad 20%. Ostatnio na X3 dostałem 24% rabatu - wcześniej jak miałem G30 to miałem 20%

50? :mrgreen: no to ładnie :wink:

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy ktoś korzystał z usług brokerów przy zakupie?

Warto się w to bawic?

Opublikowano
Czy ktoś korzystał z usług brokerów przy zakupie?

Warto się w to bawic?

Kiedyś kupowałem. Zakup w zagranicznym salonie. Z tego co słyszałem teraz odbiór BMW jest polskim salonie. Według mnie dla 1-2% rabatu więcej chyba nie warto. Wolałbym ponegocjować z doradcą w salonie, ewentualnie przedłożył ofertę brokera i poprosił o zbliżoną. Dość istotną kwestią jest możliwość wyboru finansowania. Czasem upust jest bardzo duży, ale finansowanie kiepskie.

Opublikowano

Panowie, dziekuje za informacje. Bedzie to moje pierwsze BMW w zyciu, ktore stety/niestety musze zakupic na siebie jako osobe prywatna.

Finalnie, po wizycie w salonie stanelo na 16.5% oraz darmowym ubezpieczeniu na pierwszy rok, koszt ubezpieczenia to ok. 2.5% wartosci auta wiec sumarycznie wydaje mi sie ze to dobra oferta, obowiazuje do wtorku wiec musze to szybko przemyslec i podjac decyzje kupno lub szukam dalej.

P. S.

Jezdzilem 520xd i na ten model bylaby szansa dostac 22% ale jak dla mnie to niewystarczajaca dynamika, moze samochod za ciezki.

Troche jestem przerazony tym, ze nie da sie wylaczyc start/stop - niestety jezdze glownie po miescie.

Opublikowano

""Troche jestem przerazony tym, ze nie da sie wylaczyc start/stop - niestety jezdze glownie po miescie.""

Tryb sport indyvidual i tam wszystko ustawione na Comfort ( jeśli tak chcesz ) -wtedy ASS nie działa. Za każdym razem jednak po uruchomieniu trzeba nacisnąć "guzik"

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
""Troche jestem przerazony tym, ze nie da sie wylaczyc start/stop - niestety jezdze glownie po miescie.""

Tryb sport indyvidual i tam wszystko ustawione na Comfort ( jeśli tak chcesz ) -wtedy ASS nie działa. Za każdym razem jednak po uruchomieniu trzeba nacisnąć "guzik"

Jaki guzik? :) daj znać jak to ustawić, bo będzie to pierwsza rzecz jaką zrobię po odbiorze...

male-bmw-2.png