Skocz do zawartości

E39 JAKI OLEJ? WSZYSTKO O OLEJU DO SILNIKA.

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W E60 do 15tys. mimo że komputer pokazuje 25 tys.

Wcześniej w E39 sugerowałem się zielonymi kontrolkami.

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja wymieniam co roku w okolicach maja. Wychodzi u mnie co 10-12 tyś.

Najpierw był Valvoline 5w30, potem 5w50 a teraz Mobil1 New Life 0w40 i przy tym zostaję.

Opublikowano

Mam 520D z 2001 roku i mam problem z wyborem oleju, lecz najpierw trochę historii:

Przed ostatnią wymianą oleju jeździłem na Castrol Edge 0w30 w specyfikacji LL-01 i było bosko.

Wymieniłem olej z filtrami na ten sam Castrol Edge 0w30, lecz w specyfikacji LL-04, bo LL-01 już nie ma w sprzedaży. Efekt tej wymiany jest taki, że uszczelka pokrywy zaworów się spociła i została wymieniona oraz przy około 3000obr/min popychacze zaworów dają o sobie znać, więc decyzja zapadła, żeby zalać gęstszy olej i teraz pytanie jaki - 5w30 czy 5w40?

Oczywiście pytanie kieruje do osób, które poruszają się na Castrolu, bo Motul, Shell czy inna marka nie wchodzi w grę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak poczytasz co oznaczają te literki i cyferki np.:0W30, to dojdziesz do wniosku, że idealnym olejem do normalnej jazdy i do naszych warunków klimatycznych jest 5W40. No a castrolem, to możesz jedynie łańcuch w rowerze nasmarować. Kup Moluta, kosztuje podobnie, a jednak to już olej z wyższej półki.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To chyba jakaś ściema, toż oryginalny olej BMW, to właśnie CASTROL.

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja zalewam castrola edge 5w30 i złego słowa nie powiem.

Zero osadów i nigdy nie słyszałem żadnych dziwnych dźwięków.

Zmieniam co jakieś 12000 bez stosowania płukanek.

Nie ubywa mi go.

Rozruch łatwy i cichy,

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W E39 przez 5 lat lałem castrola edge 0W40.Silnik lekko się pocił ale nie było potrzeby dolewania,nie robiłem płukanek.Może nawet wstyd mi się przyznać,przez ten czas nie wymieniłem odmy a zrobiłem trochę ponad 70 tys.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam wszystkich serdecznie i prosze o wyrozumialosc bo nie mam Polskiej klawiatury i pewnie ort. nie bedzie za ladna, ale przejde do tematu o Olejach ,3 dni temu kupilem moja e39 520i z 97r. wg. licznika ma 186 tys i 3 wlascicieli w ksiazce serwisowej widnieje ostatni wpis przegladu z przebiegiem 174tys robionym w serwisie BMW i tu mam pytanie bo nie jestem do konca pewny czy przebieg jest wlasciwy i przy ostatnim przegladzie jest wlany olej 5W30 , czy ten olej jest wlasciwy czy lepiej zalac go dobrym 10W40.

Tydzien temu jeszcze mialem A6C5 2.4 i zalewalem go wlasnie olejem 10W40 przy czym coraz wiecej musialem go dolewac mimo nie wielkich przebiegow a boje sie ze jesli ten stan licznika w mojej Beti jest faktyczny to nie chcial bym go jakos zajechac wiec prosze o porade w tej kwesti.

Pozdrawiam wszystkich :lol:

Opublikowano

Na pytanie, czy przebieg auta jest prawdziwy musisz sam znaleźć odpowiedź, ale sądzę, że rocznik 1997 z takim przebiegiem to raczej unikat :)

Jeśli kupiłeś ją za ok. 10k, w dodatku od handlarza i masz wytarte fotele oraz nieco przytartą kierownicę to bądź pewien, że to 186 tyś. ale x2 :)

Jakość materiałów we wnętrzu jest bardzo wysoka i u mnie przy 300 tyś. kierownica fabryczna M jest tylko lekko wytarta (praktycznie niezauważalnie), a welury bez przetarć.

Jeśli chodzi o olej to zalecany jest pełen syntetyk (najlepiej chyba 5W40), a 10W40 to pół-syntetyk więc odradziłbym.

Bierze olej?

Z tych dwóch to zdecydowanie 5W30.

Opublikowano

Carlos co do wnetrza poza siedzeniem kierowcy ktory nie jest najgorszy a widzialem juz kilka takich foteli to ten jest ok :) pozostale sprawy wygladaja na uzywane ale nie zajechane na amen a czy bierze olej ? zobacze wieczorem jak go kupilem to jest 3 dni temu bylo na bagnecie troche wiecej jak min a cena smieszna 950 euroz tym ze gosc od razu powiedzial ze mial robiona maske zreszta widac ze sam to ktos robil bo nie rowno jest.

A co bylo robione wiec na pewno nie poszedl strzal na silnik i chlodnice jedyne co widac i nie zrobione jest to doslownie rog przedniego nadkola nad kierunkowskazem i na laczeniu lewej nerki z maska jakies 5 cm wiec nie musialo to byc az takie wielkie pukniecie, xenony sa te same nie zmieniane i w takim samym stopniu przymiatowiale lekko.

To co mnie zaczelo draznic to zmieniarka w bagazniku oryginalna nie chce franca mi wysonac szufladki z cd no i radio DSP z kaseciakiem nie odczytuje CD pisze ze tape error gdzie kolwiek bym nie naciska i nie szukal no nie ma sily by ja wysonela.

co to wnetrza to kanapa tylna i fotel obok kierowcy sa w bdb stanie.

Dzis wymienilem tarcze i klocki jakies angielskie zaplacilem 100euro za wszystko i narazie spisuja sie super.

A tak na marginesie czy ktos ma dostepna po polsku instrukcje obslugi telefonu oryginalnego z BMW bo brakuje mi do kompletu po Rusku czytac nie mam zamiaru heheheheh postaram sie po niedzieli wpakowac jakies foty :)

Pozdrowionka :)

Opublikowano
myślę, że do auta za 950 euro, to każdy olej będzie dobry. Przede wszystkim sobie dolej i sprawdź ile bierze. Jak nie będzie brał, to 5W40, jak powyżej rozsądnych wartości, tak 500ml na 1000 to 10W40 w zupełności wystarczy.
Opublikowano

cosmo-pl wlasnie bylem w serwisie bmw robili test wszystkich kluczy i po przegladach wg ksiazki tez sprawdzali przebieg jest oryginalny jedyne co musialem zrobic to wczoraj wymienialem te dwa plastikowe regulatory w prawym reflektorze a co do brania oleju narazie jest ok kiedy kupilem go mial ronwne min oleju wiec dolalem 0,5 l i zrpnilem 600 km sprawdzilem i jest tak jak dolalem.

Jedyne co mnie wpienia to 2 sprawy:

naglosnienie niby jest ok bo ma radio profesional z rozbudowanym kompem ale bez DSP :(

oraz nie dzialajaca zmieniarka w bagazniku tez oryginalna, wziolem ja przeczyscilem przedmuchalem i dalej nic, pisze mi tylko ze sprawdza CD ale nie potrafi ich odczytac juz nie mam sil.

Mam nadzieje ze bedzie z bryczka ok, serwis powiedzial mi ze mialem fuksa z tym autem przy tej cenie musze jedynie xenony na serwisie ustawic bo podobno stacja przegladu tego nie robi :D .

Opublikowano
Witam Panowie, chcę się Was poradzić jaki mam zakupić olej do auta, którego jestem posiadaczem półtorej miesiąca. Mowa o e46 330cd, aktualny przebieg 209tys, poprzednia wymiana oleju była przy 194tys. Autko na ten moment lata na oleju mobil super 2000 10w40 semi-synthetic. Z tego co zauważyłem przez 2tys km zniknęło na bagnecie około 0,5cm oleju.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakbyś poczytał chociaż 2 strony w tył, to znał byś odpowiedź na swoje pytanie...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam Panowie, chcę się Was poradzić jaki mam zakupić olej

Najlepszy na jaki Cię stać

Pozdrawiam

Krzychu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam Panowie, chcę się Was poradzić jaki mam zakupić olej do auta, którego jestem posiadaczem półtorej miesiąca.

z tego co mi wiadomo to od półtora jak już :norty:

a co do oleju to fabryka zaleca 5W-30 A3/B4.

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• 5 tygodni później...
Opublikowano
to każdy olej będzie dobry. Przede wszystkim sobie dolej i sprawdź ile bierze.

cosmos olej sie dobiera do przebiegu i stanu silnika a nie do wartosci auta :)

sprawdzanie "ile bierze" tez sie dopiero robi po wymianie oleju a nie po dolewkach..

jednego oleju moze "brac" 500ml a drugiego 100ml a trzeciego wcale.

jesli autka sa wyjezdzone to sie zalewa oleje typu "max life" czy peak life" z klasa lepkosci odpowiednia do miejsca zamieszkania.

inne temperatury sa w zielonej gorze a zupelnie inne w suwalkach wiec ...

MADE IN PRL
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jak zmieniasz 2razy do roku to na zimę bierz w30 ten pierwszy a jak na cały rok to ten drugi. Ja lalem ten i ten i nie narzekam. Teraz od kilku lat motula x cess 5w40. Do tego kup dobry filtr np Mann. Nie kupuj filtrona
Opublikowano
Lałem wcześniej wspomnianego Valvoline i powiem tak wg.mnie olej jak każdy inny,żadnych fajerwerków nie masz co Się spodziewać - kupuj,lej i śmigaj
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano

Panowie, trochę z innej beczki, co sądzicie o olejach Shell Helix? Jestem ich bardzo ciekawy, ponoć dobrze czyszczą silnik,oleje bazowe produkowane z gazu ziemnego itp

Jak z jakością tych olei w porównaniu do Valvoline, Liqui Moly, Motul