Skocz do zawartości

Opony do xdrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
26 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Tolerancja BMW dla nowych opon z gwiazdką według różnych źródeł to do 1 lub do 2 mm. Czy tak faktycznie jest, tego nie wiem, ale zapewne można to sprawdzić.

Ale przecież jeździjcie sobie na czym chcecie, jeżeli uważacie że opony z gwiazdką to ściema :)

Nie o tym piszę, mam z * i na zimę i na lato. Piszę o dokładności wykonania obwodu na poziomie +/- 0,1% a tym bardziej różnicy w zużytych co raczej nie jest czymś dziwnym... Gdyby 2mm powodowało uszkodzenia to każdy z nas by miał problem. Nie słyszałem często o tym problemie. Czy ktoś powiela teorię 1-2mm, która wg mnie jest po prostu błędna?

Opublikowano

A tu nie chodzi o różnicy 1% na średnicy opon a nie obwodzie?. Mogę się mylić bo jest już późno ale wtedy gdy na jednej osi masz głębokość bieżnika 6 mm a na drugiej 3 to dopiero robi się różnica jednego %.

Różnica 1% na obwodzie i na średnicy to prawie to samo.

Edytowane przez krzysztof77

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, krzysztof77 napisał(a):

A tu nie chodzi o różnicy 1% na średnicy opon a nie obwodzie?. Mogę się mylić bo jest już późno ale wtedy gdy na jednej osi masz głębokość bieżnika 6 mm a na drugiej 3 to dopiero robi się różnica jednego %.

Różnica 1% na obwodzie i na średnicy to prawie to samo.

To już zmienia diametralnie sprawę. Ciekawe czy rzeczywiście te 1% (3mm różnicy bieżnika) może doprowadzić do usterki. Powinni to łatwo kompensować lub dać większy zapas na zużycie. 2% w tym wypadku i było by 100% OK.

Opublikowano

Panowie jeśli pozwolicie podepnę się pod temat - G21 330i xdrive . Felgi przód 8,5 cala tył 9,5 cala . Opony to 245/35/19 oraz tył 255/35/19 - bez homologacji ( H . Ventus S1 evo3 tylko letnie bo na zimę jeżdżę drugim autem ) . Przy całkowicie nowym ogumieniu różnica procentowa tolerancji wysokości zmierzona po obwodzie to równe 1.0% . Na obecną chwilę przy zużyciu przodu do 6mm a tyłu do 5mm zakres procentowy wynosi +/- 0,5% . Napęd działa perfekcyjne przejechane na tym prawie 60tyś km . Dodam , że olej w skrzynce rozdzielczej wymieniany co 40tyś km więc po drugiej wymianie był identycznie jak po pierwszej - praktycznie jak nowy ( żadnego przegrzania cz przepalenia ) .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W tych wytycznych nie chodzi o 1mm , tylko o 1% w obwodzie kół.

w ramach ciekawostki - założyłem zimówki Yokohamy 19" 225/40 i 255/35, róznica w obwodzie to 2mm ( poniżej 0.1%) więc nie wiem jakie buble trzeba kupić aby przekroczyć 1%

Opublikowano

Dokładnie , ja kupiłem takie same oponki 👍

Opublikowano
2 godziny temu, rybek79 napisał(a):

W tych wytycznych nie chodzi o 1mm , tylko o 1% w obwodzie kół.

w ramach ciekawostki - założyłem zimówki Yokohamy 19" 225/40 i 255/35, róznica w obwodzie to 2mm ( poniżej 0.1%) więc nie wiem jakie buble trzeba kupić aby przekroczyć 1%

Musi tam i tak być sensowna tolerancja nawet pewnie większą niż w instrukcji bo nie da rady tak jeździć żeby zachować idealne proporcje przód tył nawet jeśli wychodzimy z tego samego obwodu na obu osiach. Jakby też wszystkim padały xdrivy cały czas to też by to była spora kompromitacja marki.

Opublikowano

Dokładnie. Myślę że 90% ludzi którzy mają samochód z xDrive nie ma pojęcia o takiej zależności opon. Moim zdaniem opony z gwiazdką trzymają dużo większą dokładność wymiaru. Powiedzmy 255/35 ma mieć 660 mm średnicy i taka ma. Taka oponę bez gwiazdki nie musi chyba sztywno trzymać wymiaru i w nowej oponie średnica może być mniejsza 4 mm. Dodać zużycie opony bez gwiazdki ( skoro ich średnicę mogą być już różne) z czasem może szybciej odbić się na różnicy między przednia i tylnia osią. Z gwiazdką mamy na to wygląda większą ( dłuższą) szanse zachowania tych samych wymiarów na osiach.

Na wcześniejszym filmie widać że wysokość opon z gwiazdką i bez gwiazdki jest różna a mają te same wymiary.

Opublikowano

Przy xdrive opony zużywają się w miarę równomiernie, a 1% obwodu przy 225/40/19 i 255/35/19 to ponad 2cm, więc naprawdę duży margines.

Opublikowano
9 godzin temu, rybek79 napisał(a):

Przy xdrive opony zużywają się w miarę równomiernie, a 1% obwodu przy 225/40/19 i 255/35/19 to ponad 2cm, więc naprawdę duży margines.

Wydaje mi się ze ze we wszystkich bmw tyl sie zużywa więcej (nie licząc 1 czy tam tych co mają tylko na przod) jak to bmw nawet te xdrive większość czasu napędza auto tylko tylnia oś