Skocz do zawartości

BMW G21 330i xDrive by maciekelga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, GrzegorzKo napisał(a):

Aż zamówiłem sobie właśnie

Jaką zamówiłeś? Bo do mnie w tym tygodniu dojechało coś takiego

image.png

ale jeszcze nie testowałem (na myjkę dopiero w sobote/niedziele podjade) )

• Odpowiedzi 101
  • Wyświetleń 4,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• maciekelga
    maciekelga

Mały post podsumowujący zakres prac. Na wstępie auto zostało porządnie umyte. Najpierw płukanie, aktywna piana, mycie rekawicą i kwaśnym szamponem Cleantle. Po spłukaniu osuszyłem lakier i wleciał Tar

• maciekelga
    maciekelga

Pozdrowienia z Podlasia ?

• maciekelga
    maciekelga

Wczoraj przyszedł komplet nakładek na pedały i podstopnice. Zobaczymy jak funkcjonalnie bedą się sprawować.

Opublikowane grafiki

Opublikowano
20 minut temu, YogiPL napisał(a):

Jaką zamówiłeś? Bo do mnie w tym tygodniu dojechało coś takiego

image.png

ale jeszcze nie testowałem (na myjkę dopiero w sobote/niedziele podjade) )

To:

image.png

Opublikowano

@GrzegorzKo Parametry ambitne ;) Ciekawe jak w praktyce się to sprawdzi.

Szukałem specjalnie takiej z płaską końcówką bo te się chyba najlepiej do osuszania sprawdzają, no ale zobaczymy...

Mam taką do liści Einhella (małą) ale to słabo dmucha jak do osuszania, mała Ferm z actiona jest poręczna ale bateria zdycha w parę minut i szybko "puchnie" (jak dłużej pracuje to zwalnia).

Jak nie zapomnisz to daj znać jak potestujesz.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Mam taką jak zamówił @GrzegorzKo

Moc jest naprawdę ogromna, wcześniej zamówiłem jakąś markową RYOBI za 3x tyle i była beznadziejna, oddałem.

Wrzuciłem filmik na YT: https://youtube.com/shorts/JnneCWXWF0I?is=9HLkuO8Vw6N7z453

Dodam że to jest na "środkowej" mocy, jest jeszcze jeden stopień ?

Opublikowano
8 godzin temu, Randall napisał(a):

Polecam dmuchawę Gisam z ali. To mój zakup roku 2025. Używam nie tylko do wody ale i odśnieżania - oczywiście dopóki śnieg nie przymarznie.

Dzięki za namiar ?. Cena bardzo atrakcyjna. Zamówiłem sobie również. Denerwowały mnie zawsze po myciu i wycieraniu ręcznikami te wycieki spod klamek i progów drzwi. Musiałem otwierać u zamykać wielokrotnie drzwi żeby na siłę uwolnić resztki zalegającej wody. A jak wracałem do garażu po wysuszeniu po kilku godzinach to i tak ciek wody potrafił się jeszcze pojawić.

Opublikowano
  • Moderatorzy
1 minutę temu, darosso napisał(a):

Dzięki za namiar ?. Cena bardzo atrakcyjna. Zamówiłem sobie również. Denerwowały mnie zawsze po myciu i wycieraniu ręcznikami te wycieki spod klamek i progów drzwi. Musiałem otwierać u zamykać wielokrotnie drzwi żeby na siłę uwolnić resztki zalegającej wody. A jak wracałem do garażu po wysuszeniu po kilku godzinach to i tak ciek wody potrafił się jeszcze pojawić.

Lusterka w BMW to nieskończone źródło wody, coś jak górski potok ?

@maciekelga przepraszam za OT ?

Opublikowano
13 godzin temu, YogiPL napisał(a):

Demineralizowana to tak czy inaczej bardzo dobry pomysł, suszysz czy nie.

Woda demineralizowana to świetny pomysł. Do teraz używałem wyłącznie ręczników. W ubiegłym tygodniu zamówiłem sobie 200 L wody zdemineralizowanej. Przyjechała na palecie w baniakach. Wystarczy na cały rok. Mam zamiar podłączyć zdemineralizowaną do myjki jako dodatkowe zasilanie wody na końcowe zraszanie karoserii auta. Jak przyjdzie dmuchawa to ręczniki praktycznie nie będą potrzebne. Takie końcowe spryskanie auta wodą zdemineralizowaną jest też dobre dla samej myjki jak ktoś używa w domu. Nie pozostawia kamienia w układzie.

Opublikowano
22 godziny temu, maciekelga napisał(a):

Od lat używam ręczników ale ostatnio zastanawiam się nad mini dmuchawą żeby dodatkowo wydmuchać wodę ze szczelin.

Co któreś mycie używam kwaśnego szamponu, teraz mam akurat Tech Cleaner 2 od Cleantle, dobrze schodzą osady wapienne.

Nie miałeś obaw że ten kwaśny szampon będzie trochę agresywny dla karoserii? Nie mam doświadczenia w takich kwaśnych szamponach i miałem zawsze delikatny opór żeby ich chociaż raz użyć.

Opublikowano
  • Autor

Podoba mi się ta dmuchawa Gisam, no i teraz muszę zamówić ?

Fakt lusterka i klamki to zawsze najtrudnieszy temat. Ja staram się wysuszyć ile się da, jak zostaje zaciek to biorę QDeka i robie szybkie przetarcie.

@darosso nie, powiem więcej, kwaśny szampon np Tech Cleaner2 od Cleantle to wręcz obowiązek przy powłoce. One maja tendencję do zapychania, aby przywrócić jej wlaściwości trzeba uzyć kwasnego szamponu. Pamietaj że to dalej szampon tyle że o kwaśnym ph, nie jest to żaden silny kwasior. Wiele osób mówi że powłoka umarła, wystarczy ją odetkać i znowu działa. Stosuje co któreś mycie, np co 5 czy 10, zależy jaki jest warun, gdzie auto jeżdziło, ile kilometrów między myciem itd.

Edytowane przez maciekelga

Opublikowano
40 minut temu, Randall napisał(a):

Mam taką jak zamówił @GrzegorzKo

Moc jest naprawdę ogromna, wcześniej zamówiłem jakąś markową RYOBI za 3x tyle i była beznadziejna, oddałem.

Wrzuciłem filmik na YT: https://youtube.com/shorts/JnneCWXWF0I?is=9HLkuO8Vw6N7z453

Dodam że to jest na "środkowej" mocy, jest jeszcze jeden stopień ?

Rozpakowałem tą swoją i mimo że teoretycznie słabsza to dalej robi wrażenie jak się łape podstawi. W niedziele po myjni sprawdzę )

Bonus taki że zamówiłem bez baterii (bo mam już trochę tych chinoli) a przyszła z jedną 998v ;)

EDIT: na "mojej" myjni mam taką suszarkę 5zł za chyba 5 minut, ogólnie starcza - skupiam się na szybach bo resztę ręcznikiem ogarnę ale własne powietrze w bagażniku pomoże na pewno ;)

Edytowane przez YogiPL

Opublikowano
6 minut temu, maciekelga napisał(a):

Podoba mi się ta dmuchawa Gisam, no i teraz muszę zamówić ?

Fakt lusterka i klamki to zawsze najtrudnieszy temat. Ja staram się wysuszyć ile się da, jak zostaje zaciek to biorę QDeka i robie szybkie przetarcie.

@darosso nie, powiem więcej, kwaśny szampon np Tech Cleaner2 od Cleantle to wręcz obowiązek przy powłoce. One maja tendencję do zapychania, aby przywrócić jej wlaściwości trzeba uzyć kwasnego szamponu. Pamietaj że to dalej szampon tyle że o kwaśnym ph, nie jest to żaden silny kwasior. Wiele osób mówi że powłoka umarła, wystarczy ją odetkać i znowu działa.

No to chyba muszę wypróbować ten szampon. Dzięki! ?

A wiesz może jak ten kwaśny szampon zachowuje się na folii PPF? Bo przód mam oklejony folią PPF, a reszta karoserii ma powłokę.

Edytowane przez darosso

Opublikowano
  • Autor

Moim zdaniem nic jej nie będzie, też ją odetka. Pewnie gdybyś mył nagminnie kwaśnym za każdym razem to może by ją zmatowiło w jakiś sposób. Ale przy normalnym stosowaniu nie powinno być problemu. Ten od Cleantle jest fajny, tani i bezpieczny.

Generalnie kosmetyki od Cleantle są fajne, maja dobry skład, brak miliona groźnych piktoramów, fajne zapachy, są skuteczne i stosunkowo tanie, produkowane w PL. W tej chwili to moja marka top zaraz po Fx Protect. Dzisiaj na targach Autocosmetica dokupiłem jeszcze Interior QD bo kończy mi się Soft99 Wash Mist. Trochę mi się znudził, chcę spróbować czegoś innego. IQD zapowiada się fajnie, przetarłem z grubsza wnętrze i efekt jest taki jak chciałem. Będę testował.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Auto umyte po urlopowych trasach ? Na opony wrzuciłem nowy dressing Aqua Tire & Plastic, podoba mi się efekt jaki zostawia.

20260531_105530.jpg

20260531_151831.jpg

20260531_151842.jpg

Lakier genialnie się domywa i zostaje dobre wykończenie ?

IMG-20260516-WA0004.jpg

W ostatnim czasie kilka razy przycieła mi się klapa bagażnika podczas otwierania, odskoczyła na 1cm i koniec. Po obserwacji wyglądało to jakby klapa chciała iść do góry ale trzymał ją rygiel. Wyczyściłem pędzelkiem zamek oraz rygiel, następnie zaaplikowałem smarem suchym PTFE i klapa od razu zaczęła działać, od tego czasu ani razu się nie zacieła.

Zastanawiam się nad oponami zimowymi czy brać z homologacją BMW. Mam aktywną gwarację premium selection i nie chciałbym aby ewentualnie marudzili gdyby coś się stało z napędem. Z drugiej strony 4 opony premium (pewnie Michelil albo GY), 4 felgi tej samej szerokości. Z gwiazdką z sensownych zostaje Pirelli Sottozero 3 ale widziałem że opinie są mieszane.

Opublikowano

Z gwiazdką masz jeszcze Continentale

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, YogiPL napisał(a):

Z gwiazdką masz jeszcze Continentale

Ale chyba nie są dostępne R17 niestety, a nie chciałem zmieniać felg zimowych na razie ?

Opublikowano

Skoro masz letnie z homologacją, to zawsze możesz na takich odstawić do serwisu w razie przebojów. Nie ma co moim zdaniem przesadzać z oponami z homologacją, szczególnie gdy koła są takie same przód/tył.

Opublikowano
  • Autor

Też mi się tak wydaje, przy różnych szerokościach bym nie ryzykował ale w takim układzie raczej nie będzie problemu. Faktycznie jest ewentualna opcja odstawienia z letnimi, nie pomyślałem ?

Muszę przejrzeć rynek zimówek, co teraz jest na topie. Ostatnio miałem Michelin Alpin i były bardzo fajne.

Opublikowano
W dniu 31.05.2026 o 19:39, maciekelga napisał(a):

Też mi się tak wydaje, przy różnych szerokościach bym nie ryzykował ale w takim układzie raczej nie będzie problemu. Faktycznie jest ewentualna opcja odstawienia z letnimi, nie pomyślałem ?

Muszę przejrzeć rynek zimówek, co teraz jest na topie. Ostatnio miałem Michelin Alpin i były bardzo fajne.

Popytaj w serwisach bo teraz promocje na kola zimowe od BMW i mi udalo sie wyrwac za 7k pln do m340i komplet z przechowaniem i montazem w cenie. Przy tej cenie szkoda kombinowania i przekladek moim zdaniem.

Mialem Pirelli Sottozero 3 Run Flat do serii 1 F40, kupilem komplete kola R17 od BMW za 7.5 k pln w 2022, zrobilem na nich ponad 50 tys. km w 5 lat i jeszcze ostatniej "prawdziwej" zimy doswiadczyly w styczniu, gdzie myslalem, ze to raczej ich koniec. Dawaly rade w +25 stopniach we Wloszech i w -20 stopniach w Polsce. Trzymaly cisnienie bardzo dobrze, nigdy ich nie wywazalem, tylko przekladka, nie byly popekane po 5ciu latach. Zadnych wibracji 0 - 200 km/h.

Edytowane przez karlos91

Opublikowano
  • Autor

@karlos91 dzięki za informację. Generalnie mam drugi komplet felg więc to tylko kwesia opon. Dzięki za opinię o Pirelli, na początku brałem je pod uwagę potem zrezygnowałem po opiniach w temacie na forum. Widzę jednak że nie ma się co ich bać w takim razie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wczoraj przyszedł komplet nakładek na pedały i podstopnice. Zobaczymy jak funkcjonalnie bedą się sprawować. 20260612_190342.jpg

Opublikowano

Elegancko wygląda, ta plastikowa podstopnica to zbrodnia, powinni się wstydzić ;) Co najgorsze nawet najnowsza 7mka ma taką, więc to nie tak że tylko na serii 3 żydzą... ☹️

Opublikowano
  • Autor

@YogiPL potwierdzam, teraz zdecydowanie lepiej to wygląda. Koszt nieduży na wykonanie jest na prawdę dobre.

• 5 tygodni później...
Opublikowano
  • Autor

Dawno nic się nie działo, czas uzupełnić.

Przez przypadek kupiłem używane, oryginalne listwy progowe ?

20260713_211420.jpg

Na razie przymiarka na sucho, musze poszukać jak się demontuje stare i montuje nowe.

Przed

20260713_211404.jpg

Po

20260713_211356.jpg

Zamówiłem także komplet czujników ciśnienia do kół, padło na polecone na forum czujniki Hella 6PP358139211, jutro jadę je zamontować. Zrobiłem próbę z podróbkami z Ali, generalnie są spoko jednak dwa mają duży rozrzut pomiarowy co powoduje wyrzucanie komunikatu na desce, im na zewnątrz jest cieplej tym gorzej. Widać też rozjazd po pomiarze temperatury, o ile 2 sztuki działają fajnie to 2 nie do końca.

20260713_211040.jpg

W piątek auto idzie do ASO na usunięcie dwóch usterek zgłoszonych w ramach premium selection:

1. Kilk razy klapa bagażnika odskoczyła ale się nie uniosła, dopiero kolejne naciśnięcie powodowało jej uniesienie -> zostanie wymieniony zamek klapy

2. Po długiej jeździe autostradą bez większych zmian pasa/ruchów kierownicą wyczułem lekki opór / haczenie w okolicach punktu zero. Po zmianie pasa i powrocie problem znikał na jakiś czas. Nie było to uciążliwe i w sumie na 20kkm zaobserwowałem to dwa razy. Postanowiłem to zgłosić z BPS, znalazłem też SIB 32 04 25, w moim przypadku jest to EPS od JTEKT więc zalecana jest wymiana kolumny kierowniczej -> taka też jest decycja ASO, kolumna zostanie wymieniona. Widziałem na zagranicznym forum że wymiana pomogła raz na zawszę ludziom z tym problemem. Jest jakiś problem z łożyskami w kolumnie.

3. Przy okazji wizyty zrobie miedzy interwałową wymianę oleju i filtra, zaraz stuknie 10kkm od ostatniej wymiany więc idealnie

4. Geometria 3D, mam nowe opony, będzie nowa kolumna kierownicza więc sprawdzenie/ustawienie geometrii wydaje mi sie zasadne, chcę mieć pewność że wszystko jest ok.

Edytowane przez maciekelga