Skocz do zawartości

BMW G21 330i xDrive by maciekelga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wychodzi na to że ta powłokę to nawet po ciemku idzie nałożyć :). Fajne rozwiązanie z tym markerem. Nikt nie powinien jej się bać. Ja kupiłem cały sprzęt do mycia no rinsem. Gdybym się tym nie zainteresował w ostatnim czasie to nie przyszło by mi przez myśl że to bardzo dobra metoda a splukujac auto na myjni bezdotykowej za 2 złote mamy później pewność że nie porysujemy auta. Tym bardziej że robiąc to delikatnie w takim nawet garażu podziemnym nie zostawimy więcej wody gdybyśmy wjechali tam po deszczu.

• Odpowiedzi 96
  • Wyświetleń 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• maciekelga
    maciekelga

Mały post podsumowujący zakres prac. Na wstępie auto zostało porządnie umyte. Najpierw płukanie, aktywna piana, mycie rekawicą i kwaśnym szamponem Cleantle. Po spłukaniu osuszyłem lakier i wleciał Tar

• maciekelga
    maciekelga

Pozdrowienia z Podlasia ?

• maciekelga
    maciekelga

Wczoraj przyszedł komplet nakładek na pedały i podstopnice. Zobaczymy jak funkcjonalnie bedą się sprawować.

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

To prawda, to jest powłoka która na prawdę nie ma dużych wymagań a daje bardzo dobre efekty.

Ja mam koło siebie dwie myjnie bezdotykowe na które jeżdżę już od paru lat albo wczesniej rano albo późno wieczorem, myje sobie spokojnie rekawicą i szamponem, potem wycieram do sucha recznikiem.

Wrzucam na szybko jeszcze 3 fotki, temat zakończony. Jak będzie pogoda to porobię więcej fot i wrzucę, dzisiaj urywa łeb. Po drugie nie chcę kurzyć świeżej powłoki. Jestem zadowolony z efektu.

Nakleiłem też folię grizz na ekrany. W tygodniu mam plan ogarnąć wnętrze.

20260425_160018.jpg

20260425_160008.jpg

20260425_155658.jpg

20260425_161737.jpg

20260425_161946.jpg

Opublikowano
  • Autor

Mały post podsumowujący zakres prac.

Na wstępie auto zostało porządnie umyte. Najpierw płukanie, aktywna piana, mycie rekawicą i kwaśnym szamponem Cleantle. Po spłukaniu osuszyłem lakier i wleciał Tar and glue remover na drzwiach, tylnych błotnikach oraz tylnym zderzaku- tak od wysokości klamek w dół aby usunąć smołe, asfalt itd. Po 5 min oprysk z APC 1:10 i plukanie. Następnie deiron na praktycznie całe auto łącznie z szybami. Po spłukaniu mycie szamponem Ultracoat który dobrze odtłuszcza lakier. Na felgli oprysk z ExceDe 1:10, płukanie, deiron, płukanie i mycie rękawicą oraz szczotką. Auto wysuszone recznikiem, po powrocie do garażu przetarłem mokrą mikrofibrą progi i doły zderzaków.

Kolejnego dnia przed polerowaniem zdjąłem mikrofibrą nasączoną prepem kurz z auta. Sama korekta zrobiona maszyną Evoxa DA HDF 12mm z talerzami 125 oraz 75mm. Najpierw sprawdziłem który pad będzie najlepszy, poszedł żółty NAT, One Step od ADBL oraz Honey 2face z pastą AngelWax Enigma. Ta ostatnia kombinacja okazała się najlepsza, wycinając jaknajwięcej jednocześnie zostawiając dobre wykończenie.

Byłem nastawiony na ogólne odświeżenie, zdjecie oksydacji ale kombinacja jest tak dobra, że poradziła sobie nawet z wiekszymi rysami bez stosowania pasty cuttingowej.20260424_142532.jpg

20260424_143314.jpg

20260424_143240.jpg

20260424_150329.jpg

20260424_152532.jpg

20260424_143143.jpg

20260424_143613.jpg

Jest to auto które użytkuję na codzień i nie oczekuję że będzie idealne, ma jednak 5 lat i 75kkm przebiegu. Widać to na masce i zderzaku. Przed samą korektą zrobiłem kilka punktowych zaprawek na drzwiach (ktoś obił na parkingu) oraz masce (kamienie). Zaprawka jak to zaprawka, nie da się zrobić idealnie ale chociaż podkład nie przebija.

Przed aplikacją powłoki odczekałem 12h aby SiO2 zawarte w paście się związało, następnie przetarłem całe auto mikrofibrą oblaną Cleantle Prep w celu odtłuszczenia przed aplikacją.

20260425_101942.jpg

Finalnie dzięki używaniu pad washera zestaw padów jak niżej wystarczył na całe auto, z czego mały i duży 2face zrobiły większość roboty. Żółtych NATOw używałem na dużych krzywiznach bo gąbka lepiej się układała. Pomarańczony ADBL zrobił dach bo tam było najmniej bałaganu.

20260424_200928.jpg

Do aplikacji wykorzystałem 9 mikrofibr od Cleantle - niestety po docieraniu powłoki nadają się już tylko do brudnych prac - trafiają do kartonika tych gorszych fibr, używanych do prac przy rowerze czy prac mechanicznych? Pod UV widać, na fibrze widać zebrany nadmiar powloki, krystalizuje i fibra robi się twarda.

20260425_132152.jpg

Całość zajeła łącznie ok 17h: 2h mycie, 10h korekta , 5h aplikacja i sprzątanie ? Na felgach jest powłoka Artdeshine Wheel Coat, opony wysmarowane Carlab Rubber Black ale nie daje do końca efektu jaki bym oczekiwał, miała być większa satyna.

20260424_190951.jpg

Edytowane przez maciekelga

Opublikowano

Bardzo ładnie wyszło. Fajnie ze poznikały te rysy które pokazałeś na zdjęciach. Szkoda tylko tego logo;)

Opublikowano

Wrzucałeś zdjęcia porównując przed i po. No i na jednym już loga BMW nie ma :)

Opublikowano
  • Autor

Aha, logo oczywiście zostało, akurat je uciąłem na zdjęciu ? Na dowód fotka poniżej ?20260424_160517.jpg

Opublikowano

Pełny profesjonalizm. Nawet tablica rejestracyjna zniknęła :). A jak sąsiedzi z garażu nie patrzą jak na świra ;)? Ja planuje myć w garażu podziemnym tym szamponem bez spłukiwania. Ja jestem nieśmiałym chłopcem to będę się jakoś mocno ukrywał z tym :)

Opublikowano
13 godzin temu, maciekelga napisał(a):

Carlab Rubber Black ale nie daje do końca efektu jaki bym oczekiwał, miała być większa satyna.

Jak carlaba lubie za cena/jakość to akurat ten środek od carlaba jest dość słaby. K2 Sigma Pro polecam, jak się go nałoży to świecą się "jak psu jajca" opony, ale można przetrzeć po aplikacji fibrą i zostaje bardziej matowy, czarny efekt który utrzymuje się długo. Używałem też CarPro DarkSide i moim zdaniem te środki są porównywalne jakościowo i trwałościowo, a cena sigmy jest bardzo przystępna )

Opublikowano
  • Autor

@krzysztof77 bez ramek od tablicy jest po prostu łatwiej, inaczej nie dojdziesz blisko krawędzi, szczególnie przy DA nawet z małym talerzem. U mnie sąsiedzi są przyzwyczajeni, że coś dłubie przy autach, przyjdą, zagadają, mamy dobry klimat w bloku. Dla mnie mycie w garażu to za dużo ? zdecydowanie wolę umyć auto klasycznie na zewnątrz.

@YogiPL dzięki za informację. Generalie na zimowych Dunlopach siadł dośc ładnie, na letnich Goodyear nie podoba mi się. Rozważe Sigme, choć myślę, też nad dresingiem od Cleantle, cenowo wypada ok, chłopaki chwalili go na kosmetykaaut.

Opublikowano
  • Autor

Wracając do domu udało mi się zrobić kilka fotek przy naturalnym świetle. Miejsce słabe ale to tak na szybko. Powłoka przyciemniła lekko lakier i go zeszkliła.

20260427_184123.jpg

20260427_184109.jpg

20260427_183817.jpg

IMG-20260427-WA0006.jpg

20260427_183840.jpg

Opublikowano

Kusisz kurde, chyba na majówkę będę musiał podziałać ;)

Opublikowano

Zainteresowałem się Twoją pracą. Na pewno będzie inspiracją dla mnie. Ja akurat mam garaż w domu, ale nie mam za to kratki odpływowej na ścieki co stanowi problem. Więc zrobiłem sobie taki płytki basen do mycia auta z plandeki 6m x 4m. Spokojnie do niego wejdzie nawet 10 cm wody. Do tego porządna myjka i odkurzacz co wciąga wodę z takiego basenu w ciągu minuty.

Opublikowano

Ile taka praca kosztowałaby u fachmana? 3000 PLN obstawiam.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, Schnaider napisał(a):

Ile taka praca kosztowałaby u fachmana? 3000 PLN obstawiam.

Ciężko powiedzieć, cena będzie pewnie mocno zależała od lokalizacji ale w 3city raczej +-3000zł.

Opublikowano
  • Autor

Bagażnik dachowy założony, auto odkurzone, można pakować rowery na dach i zaczynać majówkę ?

20260429_192504.jpg

20260429_192520.jpg

Opublikowano
  • Autor

W weekend wyjazd na urlop więc dzisiaj było myte ?

20260507_202756.jpg

20260507_202802.jpg

20260507_210310.jpg

20260507_210423.jpg

Hydro jest tak mocne że nawet piana spływa ?

Opublikowano

Jak suszysz karoserię po myciu żeby nie było waterspotów? Ręcznikiem czy dmuchawą? A może kończysz mycie programem z wodą zdemineralizowaną?

Opublikowano
  • Autor

Od lat używam ręczników ale ostatnio zastanawiam się nad mini dmuchawą żeby dodatkowo wydmuchać wodę ze szczelin.

Co któreś mycie używam kwaśnego szamponu, teraz mam akurat Tech Cleaner 2 od Cleantle, dobrze schodzą osady wapienne.

Opublikowano
8 godzin temu, darosso napisał(a):

Jak suszysz karoserię po myciu żeby nie było waterspotów? Ręcznikiem czy dmuchawą? A może kończysz mycie programem z wodą zdemineralizowaną?

Demineralizowana to tak czy inaczej bardzo dobry pomysł, suszysz czy nie.

Opublikowano
  • Autor

Zazwyczaj pomijałem z jednego powodu: nie zawszę jest napisane na ostatnim programie czy to woda zdemineralizowana, czasmi jest program nabłyszczanie więc nie wiem czy nie ma jakiś dodatków. Ale w sumie przy kolejnej wizycie podpytam właściciela myjki.

W sumie cenna uwaga, muszę o tym pamietać, faktcznie powninno zostawiać mniej osadów.

Opublikowano
48 minut temu, Randall napisał(a):

Polecam dmuchawę Gisam z ali. To mój zakup roku 2025. Używam nie tylko do wody ale i odśnieżania - oczywiście dopóki śnieg nie przymarznie.

Aż zamówiłem sobie właśnie