Skocz do zawartości

BMW G21 330i xDrive by maciekelga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Nowe czujniki zamontowane, na razie jest tak jak powinno być, wykryte od strzała i stabilne pomiarowo.20260714_081437.jpg

20260714_163816.jpg

• Odpowiedzi 107
  • Wyświetleń 5,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• maciekelga
    maciekelga

Mały post podsumowujący zakres prac. Na wstępie auto zostało porządnie umyte. Najpierw płukanie, aktywna piana, mycie rekawicą i kwaśnym szamponem Cleantle. Po spłukaniu osuszyłem lakier i wleciał Tar

• maciekelga
    maciekelga

Pozdrowienia z Podlasia ?

• maciekelga
    maciekelga

Wczoraj przyszedł komplet nakładek na pedały i podstopnice. Zobaczymy jak funkcjonalnie bedą się sprawować.

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Ostatnio kompletowałem koła na zime żeby opon nie przekładać i też się wahałem nad tymi wynalazkami z ALI ale ostatecznie założyłem te które gumiarz mój sprzedaje, mówi że włoskie jakieś ale firmy zapomniałem ;) - na jesień się okaże czy dobrze działają, ale jak coś by było nie teges to mi wymieni najwyżej czy tam skalibruje bo ma programator od tych czujników. Tak czy inaczej tańsze niż oemy bo wyszło z tego co pamietam 600zł za komplet a nie za sztuke ;)

Opublikowano
  • Autor

Parę osób używa tych z Ali i jest ok. U mnie dwa były ok a dwa odbiegały pomiarami - teraz po demontażu widzę, że dwa mają inną datę produkcji niż pozostałe dwa, prawdopodobnie to jest przyczyną.

Nie chciałem kolejny raz eksperymentować, wziąłem polecone przez Macieja z czescidobmw czujniki Hella. Też powoli zabieram się za kompletowanie zestawu zimowego, chciałem sprzedać R17 i wziąć R18 ale chyba zostawie jak jest i dokupię opony zimowe.

Opublikowano

Kładłeś może jakaś niewidzialna wycieraczkę na szybu lub dedykowana powłokę do szyb?

A jakie jest Twoje zdanie? - czy na nowy samochód warto pod wosk Zymol glasur położyć Zymol hd cleaner?

Opublikowano
  • Autor

@krzysztof77 kładłem i produkt typu NW i typową powłokę do szyb, oba produkty powodują, że woda fajnie spływa jednak jak dla mnie mają wspólną wadę które je dyskfalifikuje. Efekt jest dobry kiedy jeździsz z prędkościami rzędu 50km/h i więcej, poniżej tej prędkości fizyka robi swoje i krople tak dobrze nie uciekają, wtedy trzeba użyć wycieraczek. Z nałożonymi preparatami typu NW po przetarciu szyb wycieraczką na chwilę zostaję taka lekka mgiełka / lekkie zamglenie które po chwili odparowywuje, jednak mi osobiście przeszkadza, szczególnie jesienią kiedy jeżdzę po mieście, jest ciemno i deszczowo, powoduje że przez sekundę ta widoczność jest gorsza. Gdyby jeździł tylko krajówkami/autostradami nie było by tego problemu, jednak podczas jazdy po mieście bardzo mi to przeszkadza, mojej żonie z resztą też. Niemniej jednak Tobie może to nie przeszkadzać, to jest kwestia sekundy ale jednak.

Na bocznych szybach i lusterkach jak najbardziej - w tej chwili mam powłokę Admire, tą którą kładłem na lakier, poprzez kropelkowanie i hydro widoczność jest dużo lepsza. Nawet płyn z dodatkiem NW już zrobi robotę.

Zadaniem cleanera jest przygotowanie lakieru, oczyszczenie ze starych wosków, osadów, lekkiego utlenienia oraz poprawienie przyczepności samego wosku. Pomimo tego że auto jest nowe lakier nie jest idealny, jeśli nie robisz korekty lakieru, moim zdaniem pod tak dobry wosk cleaner to pozycja obowiązkowa. Dobrze przygotuje lakier, spowoduje, że wosk dłużej poleży oraz wyciągnie z lakieru maksymalny efekt.

Edytowane przez maciekelga

Opublikowano

Jeśli chodzi o NW to u mnie się mgiełka nie robi (położone Glaco DX), ale niestety wycieraczki potrafią "skakać" jeśli trzeba ich użyć (psiknięcie płynem na chwile pomaga).

Opublikowano
  • Autor

@YogiPL widzisz to cenna uwaga, ja ostani raz stosowałem jakieś 2 lata temu, może nowa generacja powłok nie ma już tego efektu. Zazwyczaj na skakanie pomagało przetarcie piór wycieraczek tym samym preparatem który był położony na szybę.

Opublikowano
6 minut temu, maciekelga napisał(a):

@YogiPL widzisz to cenna uwaga, ja ostani raz stosowałem jakieś 2 lata temu, może nowa generacja powłok nie ma już tego efektu. Zazwyczaj na skakanie pomagało przetarcie piór wycieraczek tym samym preparatem który był położony na szybę.

Hmm muszę spróbować :)

A co do powłoki to na "starym" glaco ultra miałem to samo pamiętam.

Opublikowano
  • Autor

W ostatnim czasie zauważyłem dwie nieprawidłowości które postanowiłem zgłosić w ramach gwarancji BPS.

1. Podczas długich przejazdów autostradowych kiedy nie było dużo zmian pasa ruchu, generalnie mało ruchów kierownicą po pewnym czasie kierownica zaczynała się kleić / haczyć w okolicach punktu zero. Po zmiania pasa objaw znikał i pojawiał się znowu po pewnym czasie bezruchu, na przejechane autem 20kkm od momentu zakupu zauważyłem to dwa razy. Zgłosiłem temat podpierając się SIB 32 04 25 który mówi:
    "After prolonged straight-ahead driving (e.g. highway driving), there may be a temporary, slightly noticeable increase in steering forces when steering out of the steering wheel center position.

This minimally noticeable increase in steering forces is perceived as a slight, brief resistance.After overcoming this brief resistance when steering out of the steering wheel center position, no permanent increase in steering forces is noticeable." Dodatkowo kierownica nie wracała do pozycji zerowej.

2. Kilkukrotnie zdarzyło się, że podczas otwierania bagażnika, klapa odskoczyła na 1 centymetr i się zatrzymała, trzeba było jeszcze raz nacisnąć przycisk aby poszła do góry.

Podczas weryfikacji ASO potwierdziło obie usterki, BPS zaakceptowało choć przy tej pierwszej musieli się pewnie podpierać SIBem bo ciężko to zweryfikować. Sprawdzono, że w moim aucie jest przekładnia JTEKT co z automatu kwalifikowało do wymiany kolumnę kierownicza. Znalazłem na zagranicznych forach, że we wszystkich autach w których wymieniono kolumnę problem został rozwiązany raz na zawszę.

W piątek auto trafiło do ASO na usuwanie usterek, przy okazji poprosiłem o zrobienie i ustawienie geometrii oraz między interwałową wymiane oleju razem z filtrem. Dzisiaj wymienię jeszcze filtr powietrza - ale to już samemu, chwila i po temacie. Podczas ustawiania geometrii wyszło, że jest delikatny luz na drążkach i końcówkach, zdecydowałem się wymienić komplet i miec spokój. Otrzymałem protokół pomiarowy z geometrii pokazujący parametry przed i po. Na osi tył i przód zbieżność była poza wymaganym zakresem. Nie miałem jeszcze okazji za dużo pojeździć autem, jednak cyferki pokazują, że powinno być lepiej i stabilniej.

Na czas naprawy w ramach BMW Care dostałem nową X3 z 2.0D. Ogólnie fajna, silnik też daję radę choć powyżej 120km/h dynamika spada, cieszę się, że moja 3ka wróciła :D

1a.jpg

1b.jpg

Opublikowano

No i w środku te x3 to troche tragedia nie? Szczególnie te plastiki...

Opublikowano
  • Autor

No trochę jest tego plastiku ale o dziwo nic nie trzeszczy. Jednak wnętrze 3ki podoba mi się bardziej, zarówno preLCI jak i LCI. Podczas jazdy po mieście silnik pracuje bardzo cicho i gładko jak na diesla, zero drgań.

Opublikowano

Jak wsiadłem kiedyś do X3 to najbardziej raził mnie te plastik w okolicy klamek. Nie jestem osobą która bardzo się czepia plastików we wnętrzach, jak jest cicho i nie rzuca mi się w oczy to ogólnie łatwo mnie zadowolić, ale w dotyku to było dość słabe akurat :/

Opublikowano
  • Autor

Fakt drzwi sa dziwne, szczególnie ten dotykowy panel do sterowania otwarcia nawiewem...generalnie, nasze 3ki lepsze ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Mi też te podświetlanie plastiki półprzezroczyste w drzwiach niebardzo... też uważam że mimo ułomności 3er daje radę. W nowym RS5 na tunelu środkowym tylko piano black... tak samo w Golf R... to jest massacra.

U nas można mieć fajne aluminiowe panele czy z carbonu które wyglądają super. Piano to tragedia...

Opublikowano
  • Autor

W końcu się zebrałem i zrobiłem inspekcję parownika. Zdemontowałem wentylator nawiewu i wjechałem kamerką inspekcyjną - sorki za jakość zdjęć ?

Spryskałem preparatem Wurth, wyczyściłem łopatki wentylatora i tyle.

IMG_20260723_164543.jpg

IMG_20260723_164547.jpg

IMG_20260723_164601.jpg

IMG_20260723_164621.jpg

IMG_20260723_164624.jpg

Przy okazji zmieniłem także filtr powietrza w komorze silnika. Po 10kkm był już przykurzony.

Opublikowano

Mam pytanie. Widzę że robisz dużo w garażu podziemnym. Na zdjęciach widać że od razu jest on fajnie rozswietlony i bez dodatkowego oswietlenia można dużo zrobić. Na zdjęciach można zauważyć że czymś sobie pracę doawiwtlasz. Możesz napisać co to za lampy i od razu jaki to statyw?. Lampy są podłączone pod np stary akumulator?. Dają radę?

Opublikowano
  • Autor

@krzysztof77 Tak, większość prac robie w hali garażowej. Generalnie jest ona dobrze oświetlona jednak jest timer który ogranicza działanie światła i z tego tytułu praktycznie zawszę mam latarkę czołówkę żeby nie zrobiło się ciemno w najmniej odpowiednim momencie. Inna sprawa że z czołówka jest mi wygodniej. Jeśli potrzebuje coś doświetlić używam taniego naświetlacza LED Lumen, coś koło 3000 lumenów, do tego jakiś podstawowy statyw z OBI albo Bricomana.

W komórce lokatorskiej mam zasilanie podpięte pod domowy licznik, mam swoją podrozdzielnicę, zabezpieczenia 3 fazowe i 1 fazowe. Na szczęście udało mi się zrobić taka modyfikację jakiś czas temu, dzięki temu mam normalne gniazdo do zasilania elektronarzędzi i odkurzacza.

Opublikowano

To super ze masz zasilanie. Ja niestety nie mam. A oświetlenie jest tak beznadziejne, że wieczorami to jest dosłownie pół mrok i gaśnie światło pewnie co 30 sekund gdy nie ma ruchu. A w moim miejscu nie ma zasięgu tej czujki :). Zerkałem i są jakieś oświetlenia warsztatowe na 12 volt. Nie ma ich dużo ale można coś złożyć na jakiś statyw.

Opublikowano
  • Autor

Szukałbym jakiegoś reflektora systemowego, w sensie jak masz elektronarzędzia Parkside czy Makity itd to może są naświetlacze tak aby można wykorzystać posiadane akumulatory.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.07.2026 o 20:52, maciekelga napisał(a):

W końcu się zebrałem i zrobiłem inspekcję parownika. Zdemontowałem wentylator nawiewu i wjechałem kamerką inspekcyjną - sorki za jakość zdjęć ?

Spryskałem preparatem Wurth, wyczyściłem łopatki wentylatora i tyle.

IMG_20260723_164543.jpg

IMG_20260723_164547.jpg

IMG_20260723_164601.jpg

IMG_20260723_164621.jpg

IMG_20260723_164624.jpg

Przy okazji zmieniłem także filtr powietrza w komorze silnika. Po 10kkm był już przykurzony.

Pytanko: Jak robiłeś odgrzybianie to czy ustawiałeś łopatki wentylatora w odpowiednim położeniu? W instrukcji serwisowej jest nawet coś o tym napisane. Podobno łatwo można przestawić wsadzając kamerkę inspekcyjną i potem nie spełniają co końca swojej funkcji. Pytam, bo niebawem muszę sobie odgrzybić parownik też z użyciem kamerki.

Opublikowano
23 minuty temu, darosso napisał(a):

Pytanko: Jak robiłeś odgrzybianie to czy ustawiałeś łopatki wentylatora w odpowiednim położeniu? W instrukcji serwisowej jest nawet coś o tym napisane. Podobno łatwo można przestawić wsadzając kamerkę inspekcyjną i potem nie spełniają co końca swojej funkcji. Pytam, bo niebawem muszę sobie odgrzybić parownik też z użyciem kamerki.

Już znalazłem w dokumencie SIB 64 03 21 na czwartej stronie. Dotyczyło to wymiany filtra kabinowegoimage.png

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam nie wchodziłem na forum. Tak, ustawienie obiegu zamkniętego jest stosowane przy wymianie filtra. Do czyszczenia parownika demontujesz cały wentylator i dostęp jest kanałem bezpośrednio do parownika.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Powłoka spisuję się bardzo dobrze, jestem mega zadowolony, nawet robaki zmywają się dość łatwo.

shared image (24).jpg shared image (26).jpg

Znalazłem też używane felgi 18ki, jedna jest lekko obtarta. Zastanawiałem się czy ich nie pomalować w jakiś ciemny grafit ale chyba odpuszczę. Zadrapanie przeszlifuję, prysnę bezbarwnym i tyle.

shared image (25).jpg

shared image (28).jpg

shared image (27).jpg

Opublikowano

Ładne felki. Podoba mi się ten model bo mają taki lekki wzóri wyglądająna większe. Ile dałeś jesli to nie tajemnica? Dla kolegi pytam...😄

Opublikowano
  • Autor

@Lutek T no właśnie ja nie miałem konceptu na zimowe, na początku chciałem takie same jak teraz czyli 780 ale mono kolor. Zaczałem przeglądać portale i pojawiły sie te. Proste, 3 sztuki praktycznie idealne, jedna obtarta ale dzisiaj ją ogarnąłem jak niżej. Nie jest idealnie ale po założeniu opony będzie git, pójdzie na prawy tył, tam gdzie największe szansę na obtarcie, chociaż opony będą miały rant. Za komplet z ori czujnikami i dekielkami, przesyłką pobraniową wyszło 1850zł, uważam że to dobra cena. Choć przepadły mi takie za 1500...nie byłem zdecydowany co do wzoru i się sprzedały. Jak pisałem chciałem je przemalować w monokolor ale są w takim stanie że szkoda na to kasy.

Zadrapanie ogarnałem papierem ściernym, potem polerka, na koniec lakier bezbarwny.

Przed

20260829_144300.jpg

20260829_144255.jpg

20260829_144300.jpg

Po

20260905_165333.jpg

20260905_165338.jpg

20260905_165356.jpg

20260905_165344.jpg

20260905_165346.jpg

20260829_144258.jpg

Edytowane przez maciekelga