Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś się podzieli jakimiś swoimi ustawieniami equalizera? Nie znam się na tych czestotliwosciach, ale jak cos pogrzebalem na czuja to audio brzmi zdecydowanie lepiej. Moze ktoś wstawi jakies wzorcowe zebym nie musial ustawiac jako laik na czuja?

Opublikowano

ryzykujesz, bo możesz się dowiedzieć za chwilę że jak nie wymienisz kabli na złote to to nie gra 🤪

Opublikowano
9 godzin temu, Marchall napisał(a):

Czy ktoś się podzieli jakimiś swoimi ustawieniami equalizera? Nie znam się na tych czestotliwosciach, ale jak cos pogrzebalem na czuja to audio brzmi zdecydowanie lepiej. Moze ktoś wstawi jakies wzorcowe zebym nie musial ustawiac jako laik na czuja?

Podpinam się pod pytanie. Na jakim profilu słuchacie? Oczywiście wiem, że każdy słucha na takich ustawieniach jakie mu odpowiadają, jednak coś tam grzebiecie?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie mam B&W, ale Harman Kardon. Jeśli to dla Was ok, to chętnie się podzielę swoimi ustawieniami. Choć ogólnie są różnice pomiędzy tymi nagłośnieniami, więc pewnie najlepiej by było pod B&W.

Jak szukałem pod HK, to znalazłem kilka wątków na bimmerpost z dokładnymi ustawieniami, potestowałem je i ustawiłem aktualne, które dla mnie są ok. Niektórzy upraszczają temat i ustawiają equalizer po prostu w V-kę, ale są lepsze ustawienia.

Natomiast co mogę powiedzieć, to że faktycznie warto się pobawić i ustawić, bo różnice w graniu są naprawdę duże.

• Lubię to 1
Opublikowano

TEz mam HK i troche bawilem sie ustawieniami.
Obecnie mam takie, jest lepiej, ale dalej nie uwazam, ze jest dobrze.

@kenhor podzielisz sie swoimi?

image.thumb.png.4bfce81d80052592e6b51096739d7c91.png

image.thumb.png.f1c63c5565cd34b2724b9c4db492fa7e.png

Opublikowano (edytowane)

1751625643143.jpg

1751625643132.jpg

1751625643119.jpg

Oczywiście żeby skorzystać i usłyszeć dźwięk, trzeba trochę podkręcić głośność :).

Edytowane przez kenhor
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zróbcie sobie wg poniższego filmu i screena. Na 130 komentarzy praktycznie każdy jest z podziękowaniem i informacją zwrotną, że przed korekcją i po to niebo a ziemia więc pewnie coś pomoże. Ja osobiście czekając na auto (odbiór październik-listopad) kilka dni temu dokonałem zmiany swojej konfiguracji i wyrzuciłem okno panoramiczne, którego ogólnie nie znoszę (mam m.in. w Pajero IV i przez 11 lat nie skorzystałem ani razu) i początkowo wybrałem je tylko dlatego, że było obowiązkowe przy wyborze audio B&W. W efekcie zostaję z tragicznym HK. Może ktoś uważa inaczej, ale zarówno ja, jak i żona (a nie jesteśmy jakimiś specjalnymi audiofilami) po jeździe próbnej stwierdziliśmy identycznie, że jest to totalny paździerz. Przez 6 ostatnich lat jeździliśmy XC90 z B&W na pokładzie więc to jest jak zderzenie ze ścianą. Nie sądzę więc, że konfig equalizera z w/w video jakoś cudownie odmieni sytuację, ale skoro inni piszą, że zauważalnie pomogło to warto spróbować. Ja osobiście jestem już po słowie z firmą od audio i od razu po odbiorze oddaję auto na wymianę wzmacniacza i głośników. Za ok. 15 tys. ma być lepiej niż z B&W na pokładzie (dedykowany zestaw do BMW - wzmacniacz 10-kanałowy Match + głośniki Helix. Wiązki zostają oryginalne więc nie ma żadnego cięcia etc.). Wychodzi to i tak o połowę taniej niż gdybym brał znienawidzoną panoramę z zestawem Travel i wspomnianym B&W więc jeśli zagra to chociaż w 75% jak B&W to już będę szczęśliwy. Na pewno opiszę tu jaki będzie finalny efekt. Tymczasem, jak ktoś spróbuje poniższych ustawień dla HK to byłbym wdzięczny za info na ile poprawiło to odbiór. Miłego strojenia.

image.thumb.png.9967a7264139fa8bcc3125e60160261b.png

• Lubię to 1
Opublikowano

HK w G05 to jest przepaść w stosunku do tego jak dobrze grało to audio w F15. W G05 to jest jedna wielka porażka. Tak to powinno grać podstawowe audio, bez żadnej dopłaty. 

Opublikowano
9 godzin temu, robert0707 napisał(a):

HK w G05 to jest przepaść w stosunku do tego jak dobrze grało to audio w F15. W G05 to jest jedna wielka porażka. Tak to powinno grać podstawowe audio, bez żadnej dopłaty. 

Myślę, że to problem akustyki kształtu nadwozia. W moim G05 HK gra nieźle, ale u żony w G06 zdecydowanie lepiej-te same ustawienia.

Opublikowano

Jak patrzę na screen z YT i to, co ja mam ustawione, są bardzo podobne (w YT troszkę równiejszy środek). Zostanę przy swoim. Jak dla mnie jest wystarczająco do auta, gra całkiem poprawnie, a dodam, że coś tam słyszę, bawiłem się nawet w Djkę w młodości.

Co do grania @brws - musiałbym posłuchać jak to brzmi w XC90 z BW, zresztą to samo w X5, bo nie miałem przyjemności. Tak by mieć porównanie z HK. Mogę tylko powiedzieć, że po ustawieniu EQ moje HK gra dużo lepiej. Oczywiście mówimy o ciut głośniejszym graniu, bo przy cichym, to ogólnie sie nie usłyszy różnicy między sprzętami i nagłośnieniami, no chyba że mówimy o jakimś zgranym z winyla kawałku pełnym szumu, nagranym z odsłuchu przez Kasprzaka (zakładam, że część z Was będzie wiedziała, co to było), a czystym utworze. Wtedy i przy cichym graniu usłyszymy :).

Opublikowano
W dniu 12.07.2025 o 22:55, brws napisał(a):

Zróbcie sobie wg poniższego filmu i screena. Na 130 komentarzy praktycznie każdy jest z podziękowaniem i informacją zwrotną, że przed korekcją i po to niebo a ziemia więc pewnie coś pomoże. Ja osobiście czekając na auto (odbiór październik-listopad) kilka dni temu dokonałem zmiany swojej konfiguracji i wyrzuciłem okno panoramiczne, którego ogólnie nie znoszę (mam m.in. w Pajero IV i przez 11 lat nie skorzystałem ani razu) i początkowo wybrałem je tylko dlatego, że było obowiązkowe przy wyborze audio B&W. W efekcie zostaję z tragicznym HK. Może ktoś uważa inaczej, ale zarówno ja, jak i żona (a nie jesteśmy jakimiś specjalnymi audiofilami) po jeździe próbnej stwierdziliśmy identycznie, że jest to totalny paździerz. Przez 6 ostatnich lat jeździliśmy XC90 z B&W na pokładzie więc to jest jak zderzenie ze ścianą. Nie sądzę więc, że konfig equalizera z w/w video jakoś cudownie odmieni sytuację, ale skoro inni piszą, że zauważalnie pomogło to warto spróbować. Ja osobiście jestem już po słowie z firmą od audio i od razu po odbiorze oddaję auto na wymianę wzmacniacza i głośników. Za ok. 15 tys. ma być lepiej niż z B&W na pokładzie (dedykowany zestaw do BMW - wzmacniacz 10-kanałowy Match + głośniki Helix. Wiązki zostają oryginalne więc nie ma żadnego cięcia etc.). Wychodzi to i tak o połowę taniej niż gdybym brał znienawidzoną panoramę z zestawem Travel i wspomnianym B&W więc jeśli zagra to chociaż w 75% jak B&W to już będę szczęśliwy. Na pewno opiszę tu jaki będzie finalny efekt. Tymczasem, jak ktoś spróbuje poniższych ustawień dla HK to byłbym wdzięczny za info na ile poprawiło to odbiór. Miłego strojenia.

image.thumb.png.9967a7264139fa8bcc3125e60160261b.png

Rozumiem, że to ustawienia do HK, a ktoś , coś do B&W?

Opublikowano
W dniu 13.07.2025 o 23:07, Semtex93 napisał(a):

Nie wiem o czym mowicie. W G05 LCI z podwojnymi szybami HK po ustawieniu eq gra bardzo dobrze.

w LCI mocno HK poprawili