Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Właśnie odebrałem swoje 520d Touring. Zawsze mocno zwracam uwagę na nagłośnienie więc wziąłem B&W kierując się opiniami w necie. Co prawda nie słyszałem go przed zakupem, ale w testówce był HK i grał dość przyjemnie więc uznałem, że jak wezmę jeszcze lepszy to już w ogóle będzie dobrze. Pierwsze wrażenia są natomiast... bardzo przeciętne. Dźwięk jest bardzo słaby, płaski. Czy też macie podobne odczucia, czy to mój egzemplarz? Czy macie jakieś porady co do optymalnych ustawień itp?

Opublikowano

Kwestia ustawień. Nie masz włączonego wyrównania dźwięku? Może być też kwestia aplikacji jakiej używasz do muzyki- mój znajomy miał problem w Mercedesie: Spotify działało dobrze, an Apple Music słabo, po zmianie ustawień Apple Music było równie dobre/lepsze niż Spotify. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 17.05.2025 o 22:08, maaroon napisał(a):

płaski.

Głośniki muszą się wygrzać. Daj znać jak jest za miesiąc 🙂

Opublikowano

Z tym wygrzaniem to ciekawe, zobaczymy. Bawię się trochę ustawieniami EQ i jest ciut lepiej, ale nadal przeciętnie. Dołu to zupełnie nie ma. Używam Deezera w jakości FLAC więc już chyba nic lepszego nie znajdę... Dam znać za jakiś czas.

Opublikowano

Rozważałem upgrade systemu z B&W na coś lepszego i dostałem taką ofertę:

Wymieniamy najsłabsze ogniwa systemu, dbając o to, aby maksymalnie ulepszyć brzmienie. Precyzyjnie wybrane komponenty gwarantują nową jakość.

Co zrobimy:

- zainstalujemy nowy 18 kanałowy wzmacniacz z procesorem DSP

- przeprowadzimy indywidualne strojenie parametrów DSP

- zainstalujemy nowy głośnik basowy z monofonicznym wzmacniaczem

Moc systemu wzrośnie z fabrycznych około 630 W RMS do 1245 Watt RMS, a w rezultacie otrzymamy znacznie lepsze, bardziej dynamiczne brzmienie oraz mocniejszy bas. Przyjemnie zaskoczy ułożona od nowa scena dźwiękowa. Tym zestawem wchodzimy na znacznie wyższy poziom car-audio. Można oczywiście zacząć od tego zestawu i później edytować go w kierunku kolejnego, jako kolejny etap modyfikacji.

Ostatecznie nie skorzystałem (na razie), bo chyba się przyzwyczaiłem 🙂 Moja rada zatem: posłuchaj, poczekaj i zobacz, czy nadal Cię nosi...

• Lubię to 1
  • Moderatorzy
Opublikowano

Jak upgrade to wzmak z DPS pierwszy w kolejce jak głośniki sa w miarę ok, tak jak w przypadku B&W. Może już na fabrycznych subach dawać radę.

https://www.youtube.com/@ProAudioTychy/videos

Mają dużo video z poprawek audio w przeróżnych wersjach.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, ryb55 napisał(a):

A jak łączysz defo deezera z autem? Przez Bluetooth?

Tak, przez bezprzewodowy CarPlay. Choć w sumie to nie wiem czy w BMW wykorzystuje BT czy wewnętrzne WiFi..

Opublikowano

Jeszcze nie, zrobię test. Jak trochę poczytałem to wychodzi na to, że CarPlay z definicji obniża jakoś transmisji... Z natywnych aplikacji w BMW jest tylko Spotify - muszę jeszcze tak spróbować. Ogólnie jeśli dobrze rozumiem, to jedyna opcja na jakość FLAC to zapisać na pendrive i wpiąć do auta przez USB...

Opublikowano

Nie znam się, to się wypowiem.

Wąskim gardłem nie jest zapis i ewentualna kompresja. To nie ten poziom subtelności jak już jesteśmy w odtwarzaniu z plików w samochodzie. W domu, przy adaptacji pomieszczenia, super sensownie zestawionym torze audio to ma sens, bez dyskusji. Ale my tu mówimy o samych kompromisach: wnętrze samochodu, masowy sprzęt, mityczni księgowi itd. Jeżeli po wygrzaniu (jak słusznie jeden z kolegów doradził) i sprawdzeniu, czy nie ma gdzieś jakiegoś buga, to trzeba przywyknąć. Albo szarpnąć się na wymianę wzmacniacza z DSP plus nowe głośniki i fachowo to zestroić.

PS. Chyba w spalinowych jest inaczej niż w hybrydach i elektrykach rozwiązany głośnik basowy? Tu na wyczucie spodziewałbym się nieco lepszego wyjściowo dźwięku na basie. Ale to takie dumanie, bo nie porównywałem.      

Opublikowano

Przesiadam się często pomiędzy X5 (tylko HiFi, nawet nie HK -> bo auto z czasów restrykcji) i i5 z B&W.

Mnie jakoś ten B&W specjalnie nie porywa...

Opublikowano

Choć nie mam iphone to subskrybuję apple music i mam tam włączona jakość lossless. Na youtube music tez mam ich najwyższą jakość ale roznica jest kolosalna. 

LossLess. Albo po prostu FLAC. 

Opublikowano
22 godziny temu, maaroon napisał(a):

Jeszcze nie, zrobię test. Jak trochę poczytałem to wychodzi na to, że CarPlay z definicji obniża jakoś transmisji... Z natywnych aplikacji w BMW jest tylko Spotify - muszę jeszcze tak spróbować. Ogólnie jeśli dobrze rozumiem, to jedyna opcja na jakość FLAC to zapisać na pendrive i wpiąć do auta przez USB...

U mnie w Mercedesie dużo lepsza jakość dźwięku jest w przypadku korzystania z aplikacji dostępnej z poziomu systemu w aucie. Przy czym jakość w Tidal jest zdecydowanie lepsza niż Spotify.

• 5 tygodni później...
Opublikowano

Witam

ten Bowers to totalna słabizna i bardzo trudna do przerobienia . Wstawienie wzmacniacza  z DSP nie jest takie proste . To co wstawia „Pan Tomek z yt to zazwyczaj zestawy do podstawowej wersji lub hk . W tym aucie Bowers jest bardziej skomplikowany i trzeba prawdziwego znawcy tematu a nie youtubera …

Właśnie jestem w trakcie „ ulepszana takiego systemu „ i robione jest to przez osobę znającą się na rzeczy , którą ma kontakt z wszystkimi liczącymi się car audiofilami . 
System BW jest oparty na dwóch wzmacniaczach z czego jeden pracuje jako „mózg systemu „ i odpowiada on nie tylko za muzykę ale również za wszelkie gongi , bryczki czy nawet dźwięk tykania kierunkowskazów . Aby to wszytko działało i dodatkowo odpowiednio grało , ktoś kto to robi musi bardzo dużoooooo wiedzieć w tym temacie . Aby przeprowadzić dodatkowe przewody do głośników wysokotonowych w drzwiach z wzmacniacza trzeba poświęcić dzień na jedną stronę 😉

Aby auto lepiej grało , proponuję dodatkowo wygłuszyć nadkola wraz z drzwiami .

Po profesjonalnym wygłuszeniu drzwi auto jest dużo przyjemniejsze ( mniej banerkowate) przy zamykaniu .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.06.2025 o 23:33, Kinio_24 napisał(a):

Po profesjonalnym wygłuszeniu drzwi auto jest dużo przyjemniejsze ( mniej banerkowate) przy zamykaniu .

A możesz powiedzieć czy w twoim odczuciu po wygłuszeniu drzwi dzwięk przy zamykaniu jest wreszcie taki jak na klasę wozu przystało? Bo to jest coś co mnie razi w tym aucie. Jak dla mnie drzwi zamykają się jak klapa od śmietnika. Mam jeszcze X2 F39 i tam drzwi zamykają się jak w kasie pancernej z przyjemnym głuchym odgłosem. W 5er to takie "klap". Mnie tam ten Bowers nie przeszkadza ale jakby drzwi ładniej sie zamykały to chętnie bym je wygłuszył.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2025 o 17:30, czesiek25 napisał(a):

Przesiadam się często pomiędzy X5 (tylko HiFi, nawet nie HK -> bo auto z czasów restrykcji) i i5 z B&W.

Mnie jakoś ten B&W specjalnie nie porywa...

Nowa 5-er zostala makabrycznie wykastrowana z jakosci (prawdziwej jakosci) w porownaniu do poprzednich 5-er.

W imie ciecia kosztow wiele opcji dodatkowych zostalo zupelnie usuniete a wiele innych zdegradowane.

W przypadku audio, system Bowers & Wilkins nie ma juz nic wspolnego z tym systemem z poprzedniej generacji, pozostala nazwa. Proponuje sie udac na strone B&W i sprawdzic dane techniczne dla obecnej 5-er i 7-er, wszystko sie wtedy wyjasni.

BMW | Bowers & Wilkins (bowerswilkins.com)

Doplata za to audio kosztuje 4200 PLN, czego sie spodziewacie w tej cenie?

W poprzedniej serii wiecej sie doplacalo za H&K, a system B&W kosztowal prawie 20k PLN, 5x wiecej.

B&W z obecnej 5-er nie ma nic wspolnego z B&W poprzedniej generacji 5-er, z seria 7-er czy x5 czy B&W z aut Volvo, to sa zupelnie rozne komponenty, pozostala wspolna nazwa.

Za 4200 PLN to sie dzis nie kupi dobrego wzmacniacza a my mowimy o 2 wzmacniaczach, 20 glosnikach, okablowaniu i na to wszystko wysokiej marzy producenta, licencji dla B&W etc

Reasumujac - obecna generacja 5-er nie ma juz w opcjach dodatkowych porzadnego audio, jest badziew za 1k euro, jak ktos szuka dobrego audio to pozostaje custom audio badz segment wyzej (7-er, x5 --> gdzie B&W kosztuje 25k PLN a nie 4k PLN)

Edytowane przez adamjttk

.

Opublikowano
4 godziny temu, adamjttk napisał(a):

Panowie, szanujmy swoja inteligencje.

Nie bardzo widzę związek między tym co napisałem a Twoim otwarciem postu i brakiem poszanowania inteligencji. Rozwiniesz proszę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, czesiek25 napisał(a):

Nie bardzo widzę związek między tym co napisałem a Twoim otwarciem postu i brakiem poszanowania inteligencji. Rozwiniesz proszę?

Nie mialem nic zlego na mysli, chodzilo mi o nawiazanie do zupelnie roznych B&W pomiedzy X5 a i5/5-er (akurat Ty przytoczyles te 2 przypadki wiec wybralem Twoj cytat z watku)

Ale moglo to rzeczywiscie zostac zle odebrane, przepraszam i juz edytuje!

Edytowane przez adamjttk
  • Lubię to 1

.

Opublikowano

Czy ktoś naprawdę zachwyca się dźwiękiem w samochodzie? Naprawdę? Jestem fanatykiem sprzętu audio i mam specjalne pomieszczenie w swoim domu dedykowane tylko pod audio i jest tam sprzęt warty dużo więcej niż nowe BMW g60 z salonu na wypasie. Niestety w żadnym aucie nie da się poczuć takiej jakości audio, nawet w samochodzie Mabach GLS, gdzie testowałem audio, które niestety nie zrobił na mnie żadnego wrażenie. Chyba, że ludzi interesuje tylko drżenie i bas to co innego to w aucie da się zrobić spokojnie. W mercedesie mam Burmestera za straszną dopłata i jakoś nie czuję tego super dźwięku i braku w BMW. Wiem, że nie jest to audio godne podziwu, ale nie ma co oczekiwać zachwytów w samochodzie. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kisne z takich odpowiedzi 😉

To sluchaj w swoim Maybachu ebookow czy TalkFM i daj sie ludziom cieszyc muzyka w swoich samochodach.

Jezeli masz w domu audio za 10x wiecej PLN niz kosztuje topowe audio w aucie to chyba logiczne jest ze bedzie gralo kilkukrotnie lepiej?

Czy moze powinnismy zakazac sluchania muzyki w autach zupelnie bo nalezy ja jedynie sluchac w domu na kanapie przy szklance brendy i z cygarem w dedykowanym pomieszczeniu?

Aparatu w telefonie na spacerze tez nie uzywasz bo masz w domu lustrzanke za 10x wiecej pieniedzy?

.

Opublikowano

Kompletnie nie rozumiesz systemu audio.

Sprzęt warty 10x więcej nie gra 10x lepiej. W audio dostrzega się szczegółów i charakteru brzmienia... Wiele czynników wpływa na odbiór. Dużo drogich sprzętów dla niektórych gra źle, a ty wrzucasz wszystko do jednego worka nie mając chyba dużego pojęcia w temacie. 

Zakazać słuchania audio w aucie? Widzę, że chyba mocno jesteś oburzony, że ktoś ma inne zdanie niż Ty. 

Opublikowano
W dniu 5.07.2025 o 03:24, adamjttk napisał(a):

Kisne z takich odpowiedzi 😉

To sluchaj w swoim Maybachu ebookow czy TalkFM i daj sie ludziom cieszyc muzyka w swoich samochodach.

Jezeli masz w domu audio za 10x wiecej PLN niz kosztuje topowe audio w aucie to chyba logiczne jest ze bedzie gralo kilkukrotnie lepiej?

Czy moze powinnismy zakazac sluchania muzyki w autach zupelnie bo nalezy ja jedynie sluchac w domu na kanapie przy szklance brendy i z cygarem w dedykowanym pomieszczeniu?

Aparatu w telefonie na spacerze tez nie uzywasz bo masz w domu lustrzanke za 10x wiecej pieniedzy?

Chyba to talkfm za mocno weszło bo przekręciłeś wypowiedź kolegi o 180 stopni. On pisał, że nie ma co oczekiwać od car audio audiofilskich wrażeń i ten BW gra spoko jak na samochód (z jego akustycznymi ograniczeniami). Jak ktoś szuka audio nirwany to nie w aucie, fizyki nie oszukasz.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 8.07.2025 o 16:42, Brak_nazwy napisał(a):

Chyba to talkfm za mocno weszło bo przekręciłeś wypowiedź kolegi o 180 stopni. On pisał, że nie ma co oczekiwać od car audio audiofilskich wrażeń i ten BW gra spoko jak na samochód (z jego akustycznymi ograniczeniami). Jak ktoś szuka audio nirwany to nie w aucie, fizyki nie oszukasz.

Wiesz.. to jednak forum samochodowe a nie audiofilskie. Jednak słuchamy czegoś w aucie i ten wątek jest po to aby pomóc sobie jakoś w nawigowaniu pomiędzy tym co jest dostępne do skonfigurowania w aucie. Ciężko się przemieszczać pokojem do odsłuchu muzy...

A to zabrzmiało trochę tak jakby w wątku o średnim spalaniu, ktoś nagle odpalił że ta cała dyskusja jest bez sensu bo jego jacht trzymany w marinie w Monaco i tak pali więcej.... 🙂  To są jednak dwie różne rzeczy.