Skocz do zawartości

318i Sedan + dodatki Arctic Blue Race

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Lutek T napisał(a):

Ale zleciało...

Jakie średnie spalanie z tego odcinka?

• Odpowiedzi 72
  • Wyświetleń 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• krzysztof77
    krzysztof77

Jak ja sobie zrobię zdjęcie jednego oka to też ładny jestem ;). 

• Pierwsze wrażenia. (To moja pierwsza beata) Zatem w kolejności: - dźwięk zamykanych drzwi – okropny, w mojej kosiarce lepiej to brzmi, - to prawda, co tu pisali - 318 nie jedzie. Wdusza

• https://static.nhtsa.gov/odi/tsbs/2021/MC-10200243-9999.pdf

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

22 pełne baki wachy co daje 999,25 litra., czyli kubik. 😀

Średnia 7,43

Najnizsze 5,83

Najwyższe 9,78

Spoko.

Opublikowano
34 minuty temu, Lutek T napisał(a):

Spoko.

No spoko, to mi sporo więcej żłopie, narazie średnio 9-10 ;)

Opublikowano

Próbowaliście w 318 i 330 pójść na rekord i zrobić jakąś trasę w sprzyjających warunkach w trybie Eco pro ? Chodzi mi o najniższe możliwe spalanie

Opublikowano
17 minut temu, Lukas68 napisał(a):

Eco pro

Nie, zakodowałem domyślny i jeżdżę tylko w sport żeby auta nie katować start/stopem. Nie jestem z tych co mają szczególnie żelazne kopyto, ale też nie bawię się w ecodriving bo mi zabiera "radość z jazdy" 😉

Opublikowano
8 minut temu, YogiPL napisał(a):

Nie, zakodowałem domyślny i jeżdżę tylko w sport żeby auta nie katować start/stopem. Nie jestem z tych co mają szczególnie żelazne kopyto, ale też nie bawię się w ecodriving bo mi zabiera "radość z jazdy" 😉

Jasne, wszystko zrozumiałe. Ja na codzień oczywiście też nie używam Eco pro. Wyłączam zawsze start stop jak jeżdżę na codzień w komforcie. Sport i Sport plus włączam do zabawy

Opublikowano
  • Autor

Nie Lukas, nie ma sensu przy takim spalaniu szukać jeszcze jakiś oszczędności. Moje spalanie wlasciwie z każdym tankowanuem jest coraz wyższe bo coraz bardziej cisnę dla radochy.😀

Opublikowano
W dniu 19.03.2026 o 19:31, Lukas68 napisał(a):

Próbowaliście w 318 i 330 pójść na rekord i zrobić jakąś trasę w sprzyjających warunkach w trybie Eco pro ? Chodzi mi o najniższe możliwe spalanie

Poszedłem w ubiegłym roku na rekord w M340i cały czas na eco pro głównie autostrady. Zżerała mnie po prostu ciekawość. Prawie cały bak do 50 km na rezerwie wystarczył na ponad 800 km. Więcej tego nie powtórzę.

Opublikowano
30 minut temu, darosso napisał(a):

Poszedłem w ubiegłym roku na rekord w M340i cały czas na eco pro głównie autostrady. Zżerała mnie po prostu ciekawość. Prawie cały bak do 50 km na rezerwie wystarczył na ponad 800 km. Więcej tego nie powtórzę.

Całkiem całkiem :) mnie na autostradzie na mękach w eco pro coś podobnego udało się uzyskać. Chociaż na codzień się tak nie męczę, rekord na odcinku chyba 40 czy 50 kilometrów w sprzyjających warunkach w eco pro miałem 5.1 . Tylko m340i nie do takich rekordów zostało stworzone, ale z drugiej strony jeżeli ktoś chcialby w miarę ekonomicznie jeździć to też da radę.

Opublikowano

Tylko to eco pro jest też bardzo przyjemne jesli chodzi o tryb żeglowania. Szczególnie u mnie w górach. Za tunelem na S7 w Lubniu to kilka km przejadę gdzie samochód mi się sam rozpędza sporo ponad limit 😜 Dodatkowo pamiętaj, że masz tryb sprint, nawet jadąc w eco mozna bardzo szybko coś wyprzedzić. Ja eco uzywam: na spokojne trasy i korki w mieście. Jak jest możliwość dynamicznie pojeździć to zawsze korzystam.

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na zdrowie Waszym turbinom

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Okragly przebieg to jest 100.000 :D Keep moving

Opublikowano
6 godzin temu, adiki napisał(a):

Na zdrowie Waszym turbinom

Spoko, to cywilne wersje do leasingowej zmiany co 3 lata. Tu nawet olej wytrzyma 30 000km...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Szczerze to chciałem trochę wsadzić kij w mrowisko. Niby ten start stop przy mild hybrid nie jest już takim problemem no a ECU nie powinno wyłączyć silnika do trybu żeglowania gdy turbo mocno rozgrzane i rozpędzone. Zresztą jak ktoś jedzie w komforcie czy eco pro to raczej nie pałuje auta. Więc w teorii powinien być to bezpieczny tryb. Sam nie jeżdżę bo mam psychiczną blokadę a chcę żeby auto było ze mną przez dobre kilka lat plus nie lubię jak auto wchodzi mi w tryb żeglowania a za chwilę jest np skrzyżowanie.

IMG_9513.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, adiki napisał(a):

Szczerze to chciałem trochę wsadzić kij w mrowisko. Niby ten start stop przy mild hybrid nie jest już takim problemem no a ECU nie powinno wyłączyć silnika do trybu żeglowania gdy turbo mocno rozgrzane i rozpędzone. Zresztą jak ktoś jedzie w komforcie czy eco pro to raczej nie pałuje auta. Więc w teorii powinien być to bezpieczny tryb. Sam nie jeżdżę bo mam psychiczną blokadę a chcę żeby auto było ze mną przez dobre kilka lat plus nie lubię jak auto wchodzi mi w tryb żeglowania a za chwilę jest np skrzyżowanie.

Ja też na codzień nie jeżdżę w eco pro, czasami jakaś trasa. Bardziej chodziło o pokazanie, że jeżeli ktoś chciałby w miarę ekonomicznie jeździć takim samochodem, to nie ma z tym problemu. Głównie na codzień jeżdżę w komforcie i pierwsze co robię, to z przycisku wyłączam start stop. Sport plus się nie boję :)

Opublikowano
3 godziny temu, adiki napisał(a):

GPT uważa tak:

Tryb żeglowania (coasting) w BMW 340i z silnikiem B58 TU2 nie jest szkodliwy dla turbiny. W trybie ECO PRO, a w nowszym oprogramowaniu także w Comfort, skrzynia ZF 8HP rozłącza napęd i pozwala autu toczyć się bez hamowania silnikiem, ale sam silnik najczęściej nadal pracuje na biegu jałowym. Oznacza to, że pompa oleju cały czas smaruje turbosprężarkę, więc nie ma ryzyka jej pracy „na sucho”.

Dodatkowo, po zdjęciu nogi z gazu przepustnica się zamyka, a zawór DV upuszcza nadmiar ciśnienia doładowania, przez co turbina bardzo szybko zwalnia i nie jest obciążona. W praktyce jest to podobna sytuacja jak przy normalnym hamowaniu silnikiem, tylko bez połączenia z kołami.

Sterownik silnika w B58 ma też zabezpieczenia temperaturowe – jeśli turbo jest mocno rozgrzane po dynamicznej jeździe, system nie pozwoli na wyłączenie silnika ani na agresywne żeglowanie, dopóki temperatury nie spadną do bezpiecznego poziomu. W nowszych wersjach dodatkowo działa elektryczna pompa cieczy, która chłodzi turbo po zgaszeniu silnika.

W skrócie: tryb żeglowania jest przewidziany przez producenta i nie wpływa negatywnie na trwałość turbosprężarki. Znacznie większe znaczenie dla jej żywotności ma regularna wymiana oleju, unikanie pełnego obciążenia na zimnym silniku oraz danie turbinie chwili na schłodzenie po ostrej jeździe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Czołem

Dopiero dzisiaj calkiem przypadkowo odkryłem ze pokretlo od idrive to padzik dotykowy i możnana nim pisać 😀 ale jaja .🥚🥚🥚 Wesołych Świąt 😄

Opublikowano
  • Autor

To wymaga wielkiej wprawy. Czy ktoś tego uzywa w ten sposob?

Opublikowano

Ja nie, tak samo jak tego machania rękami żeby muzykę ściszyć (tu częściej mi się udało niechcąco wyciszyć całkiem niż kiedykolwiek tego użyłem intencjonalnie) ;)

Opublikowano

Ale część aut z powodu covid i wojny wychodziło bez dotyku Ja mam i czasem używam, ale bardziej jako gadżet.

Opublikowano
11 godzin temu, GDX4 napisał(a):

Ale część aut z powodu covid i wojny wychodziło bez dotyku Ja mam i czasem używam, ale bardziej jako gadżet.

Dotyk akurat można dołożyć, te miałem bez dotykowego ekranu i sobie to zrobiłem.

Opublikowano

O proszę. Ciekawa sprawa.

Ja dołożyłem schowek pod kierownicą i szatkę z prawej strony bagażnika.