Skocz do zawartości

G50 SOP 11/26...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, macste napisał(a):

Z drugiej strony nie będzie już taki dziki za co go dużo ludzi kochało. Nawet jak będzie odłączany przód to wagi softem nie wróci...

Na pewno nawiąże walkę z RS3, na papierze wygląda genialnie w kwestii mocy. Waga na bank wyższa tylko o ile, zawiecha. Czekam z zaciekawieniem na pierwsze testy. Najbardziej vs obecne RS3... tuż za rogiem nowe.

Oj tam wrzuci się karbonowe kubły i karbonowy dach kierowca trochę schudnie i będzie to samo ;)

IMG_9513.jpg

• Odpowiedzi 782
  • Wyświetleń 42,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Kurcze wiedziałem że te linie boczną już gdzieś widziałem.

• tomaszekp5
    tomaszekp5

Piękne auto. Za 10 lat wszystkie grzyby będą się zachwycać, że to był peak designu BMW, taka jest prawda :).

• Świetnie, podoba się dla mnie. Nasze poprzednie generacje będą jeszcze lepiej trzymać cenę, dobra robota BMW! 😇

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
22 minuty temu, adiki napisał(a):

Oj tam wrzuci się karbonowe kubły i karbonowy dach kierowca trochę schudnie i będzie to samo ;)

Być może nie będzie źle... w końcu musi być auto lekkie które daje dużo emocji bez ciężkich elektronów. Z tego co wiem niektórzy już mocno myślą nad zakupem 😁

Opublikowano
7 godzin temu, macste napisał(a):

Z drugiej strony nie będzie już taki dziki za co go dużo ludzi kochało. Nawet jak będzie odłączany przód to wagi softem nie wróci...

Na pewno nawiąże walkę z RS3, na papierze wygląda genialnie w kwestii mocy. Waga na bank wyższa tylko o ile, zawiecha. Czekam z zaciekawieniem na pierwsze testy. Najbardziej vs obecne RS3... tuż za rogiem nowe.

BMW nie ukrywa danych technicznych.

50kg różnicy (1865 vs 1815).

Opublikowano
2 godziny temu, proarnes napisał(a):

Przy wadze 2,9 tony i takim samochodzie byłoby dziwne gdyby DMC było poniżej 3,5. Chyba, że przykombinują i wpiszą 3499 kg.

Przykładowo moje m340i w dowodzie ma masę 1820 kg i dmc 2400 kg

No dokładnie. Założyłem ze tak właśnie zrobią. Ładowność max. 600 kg i wszystko się zgadza.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
8 godzin temu, komoornik napisał(a):

BMW nie ukrywa danych technicznych.

50kg różnicy (1865 vs 1815).

Skąd masz te dane o Audi, które na 100% są błędne?

1565 kg – waga czystego pojazdu bez kierowcy.1640 kg – waga pojazdu z kierowcą (zgodnie z normami unijnymi uwzględnia to kierowcę o wadze 75 kg oraz zbiornik paliwa napełniony w 90%). To jest i raczej pozostanie najlżejszym autem w tej klasie o mocy 400KM+ i tu jego jedna z głównych cech odpowiadających za to jak jeździ.

Źródło: https://www.audi.com/en/rs-3-sportback-15/technical-data

BMW Xdrive się zgadza:

https://www.bmw.pl/pl/all-models/m-series/m2-series/bmw-m2-coupe-dane-techniczne.html/bmw-m2-m-xdrive.bmw

Czyli 205kg kg, ogromna różnica (oba auta z kierowcami 75kg i 90% baku).

Edytowane przez macste

Opublikowano

To różnica pomiędzy M2 xDrive a RWD 🫢

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Za 60 tysięcy można sobie takie M2 odchudzić o 17kg ;)

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
38 minut temu, adiki napisał(a):

Za 60 tysięcy można sobie takie M2 odchudzić o 17kg ;)

3,5k za 1kg to uczciwa cena 😀 do tego pozwoli urwać 0,1s na Nordshleife...

Ale w kwestii look'u plus 100pkt do mocy i jednak karbonowe kubły bardziej oplatają i są dużo sztywniejsze.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jeździłem rs3 w zeszłym roku i to auto jest … wolne i nudne. Poprzednia generacja m2 dawała dużo większa ilość zabawy, aktualna nie jeździłem bo tylne siedzenia są chyba tylko malutkich dzieci.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Nudne, kwestia gustu. Jak ma być efektywnie to raczej ciężko o lepiej.

Wolne... wszystko zależy do czego odniesiesz. Na pewno nie względem starszych M2, na krętym torze odjeżdża M3...

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
7 godzin temu, słonik40 napisał(a):

Jeździłem rs3 w zeszłym roku i to auto jest … wolne i nudne. Poprzednia generacja m2 dawała dużo większa ilość zabawy, aktualna nie jeździłem bo tylne siedzenia są chyba tylko malutkich dzieci.

Na Ringu Rs3 jest szybszy od m2, dopiero m2cs odjeżdża.

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moje doświadczenie torowe wynosi całe zero, jedynie co to jestem w stanie sobie wyobrazić że na ciasnym torze może pokazać swoje zalety. W zwykłej jeździe w starej m2, szczególnie na mokrym była zabawa bo fajnie zarzucała tyłkiem, no banan na twarzy murowany o ile ktoś lubi to uczucie, natomiast rs3 ani nieszczególnie przyspiesza, ani nie ma zbyt wiele takich dróg gdzie mogła by zapewne pokazać pazura. Miałem okazje kiedyś ścigać się spod świateł swoją niemalże 3 tonowa locha w Gdansk w nocy, no nie odeszła ani na milimetr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ah czemu ten

2 godziny temu, MedicuS napisał(a):

Na Ringu Rs3 jest szybszy od m2, dopiero m2cs odjeżdża.

Poczekajmy na przejazd M2 xdrive wtedy porównamy dwa auta z napędem na 4 łapy.

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zresztą auto nie musi być najszybsze. Z mojej perspektywy dużo więcej frajdy z jazdy da taki M2 niż skuteczne RS3

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Teraz, adiki napisał(a):

Zresztą auto nie musi być najszybsze. Z mojej perspektywy dużo więcej frajdy z jazdy da taki M2 niż skuteczne RS3

Jak najbardziej, tylko się odniosłem, że rs3 jest wolne ;)

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

RS3 to audi co można więcej powiedzieć dla mnie koniec tematu 😂

IMG_9513.jpg

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, słonik40 napisał(a):

Moje doświadczenie torowe wynosi całe zero, jedynie co to jestem w stanie sobie wyobrazić że na ciasnym torze może pokazać swoje zalety. W zwykłej jeździe w starej m2, szczególnie na mokrym była zabawa bo fajnie zarzucała tyłkiem, no banan na twarzy murowany o ile ktoś lubi to uczucie, natomiast rs3 ani nieszczególnie przyspiesza, ani nie ma zbyt wiele takich dróg gdzie mogła by zapewne pokazać pazura. Miałem okazje kiedyś ścigać się spod świateł swoją niemalże 3 tonowa locha w Gdansk w nocy, no nie odeszła ani na milimetr

W jednym się zgodzę, M2 bardziej zwiera poślady i jest bardziej wymagające od kierowcy. Może też dawać więcej frajdy. Jechałem F i rzeczywiście było super, jechałem wielokrotnie RS3 i też mi się podoba. I na koniec biorąc wszystko pod uwagę też bym wybrał M2 😀 ale nie ujmując RS3 jego zalet.

Porównanie 3t limuzyny z pierdylionem koni trochę dziwne.

Opublikowano

mnie to bawią te testy na ringu i przykładanie do tego jakiejkolwiek wagi ;) Każde auto jedzie w innych warunkach pogodowych, podczas gdy dobre kilka sekund to robi albo zabiera gęstość powietrza, wilgotność powietrza, temperatura powietrza i kierunek wiatru. Czynnik taki jak forma kierowcy w konkretnym dniu to już zupełnie zasługuje na przemilczenie. Dlatego jestem przekonany, że jak masz 7 dni w tygodniu, to w każdym z tych dni jakieś RS3 i M2 mogą codziennie, a nawet co godzinę mieszać się wynikami.

Edytowane przez JacekLZ

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko każdy gracz z górnej stawki robi wiele podejść w najbardziej sprzyjających warunkach mając najlepszych kierowców co uwalnia w dużym stopniu wynik końcowy od ww czynników. Zobacz jako przykład czasy kwalifikacyjne kierowców F1 gdzie często na 1 okrążenie różnice są rzędu kilku tysięcznych sekundy (nie każdy kierowca ma najlepszy dzień w roku).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

panowie prowadzicie akademickie dyskusje tymczasem i tak żaden z was nie pojedzie na tor a nawet jak pojedzie to nie będzie umiał wykorzystać możliwości auta. Auto trzeba brać dla Siebie, przyjechać się i zdecydować co daje więcej przyjemności z prowadzenia. W tym temacie wygrywa bynajmniej dla Mniebezapelacyjnie m2

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Pełna racja. Tylko pod siebie i w miarę możliwości wybrać tak, żeby czerpać z niego jak najwięcej radości.

Opublikowano
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

mnie to bawią te testy na ringu i przykładanie do tego jakiejkolwiek wagi ;) Każde auto jedzie w innych warunkach pogodowych, podczas gdy dobre kilka sekund to robi albo zabiera gęstość powietrza, wilgotność powietrza, temperatura powietrza i kierunek wiatru. Czynnik taki jak forma kierowcy w konkretnym dniu to już zupełnie zasługuje na przemilczenie. Dlatego jestem przekonany, że jak masz 7 dni w tygodniu, to w każdym z tych dni jakieś RS3 i M2 mogą codziennie, a nawet co godzinę mieszać się wynikami.

Dużo zależy również od rodzaju toru ponieważ 300konny cayman 2.0 na krętym torze zrobi lepszy czas od M2, a jak będzie dużo prostych czy szybki tor to wtedy czysta moc silnikowa zrobi przewagę. W F1/profesjonalnych wyścigach są samochody strojone pod konkretne tory, więc to logiczne, że nie można ogólnikowo powiedzieć: jakiś samochód jest szybszy. Dlatego masz słuszne podejście. Mnie najbardziej bawią z kolei ludzie którzy się tym podniecają i kupują taki samochód, nie będą tym po tym torze jeździć, ale rzucają danymi, czy mówią że AUDI to nie na tor tylko BMW RWD, ale doświadczenia zero, bo takich ananasów znam :p RS3 i M2 genialne samochody, a RS3 daję frajdę odkąd ma torque splitter

Edytowane przez GrzegorzKo

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Masz jakąś alternatywę na którą nikt z producentów nie wpadł i którą nie będzie Cię bawić?

Jeśli tam byłeś to wiesz czemu ten tor wybierają, jeśli nie to pojedz, zrób kilka kółek i będziesz wiedział.

3 minuty temu, słonik40 napisał(a):

panowie prowadzicie akademickie dyskusje tymczasem i tak żaden z was nie pojedzie na tor a nawet jak pojedzie to nie będzie umiał wykorzystać możliwości auta. Auto trzeba brać dla Siebie, przyjechać się i zdecydować co daje więcej przyjemności z prowadzenia. W tym temacie wygrywa bynajmniej dla Mniebezapelacyjnie m2

Piszesz, że rs jest wolny, a tak całkiem to prawda nie jest.

Nie raz byłem, jak miałem czym ;)

Nikt tu raczej Verstappenem nie jest, ale nie jeden sie szkoli i ogarnia ;)

Też bym wybrał m2 😉

BMW F20 - było

BMW G21  - było 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja na razie jako fun car wybrałem z4 m40i

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Jeździłem takim po torze Modlin w kwietniu. Szkoda że koniec produkcji... fajny dzikus. Trochę brakuje mocy ale frajdę daje.

BMW_M_Driving_Experience_21-04-2026_#130.jpg